terug naar alles over het knsf-terrein

Alles over het KNSF-terrein
en Bloemendalerpolder


De verkiezingen zijn verlopen als te verwachten viel na de grootscheepse protesten tegen de plannen van de twee vorige colleges en KNSF. De kaarten zijn geschud. En het spel is juist begonnen.

ARTIKELEN DERDE KWARTAAL 2006

8-september-2006

Verslag Hoorzitting Streekplan

Op Donderdag 7 september gaf een commissie van Provinciale Staten gelegenheid aan de indieners van een zienswijze hun visie op het Streekplan toe te lichten. In deze hoorcommssie hebben statenleden uit de commissie voor ruimtelijke ordening zitting. Een overzicht van deze leden en de indieners van een bezwaarschrift vindt u in ons vorige artikel.
De indieners van een zienswijze gaven, op de marktpartijen na, een toelichting. Alhoewel de Milieufederatie in de gelegenheid was gesteld alsnog een zienswijze te presenteren, waren zij niet aanwezig. Ook andere natuurbeschermingsorganisaties die men zou verwachten (zoals bijvoorbeeld Milieudefensie, Natuurmonumenten, Stichting het Groene Hart etc.), schitterden door afwezigheid. Een kort overzicht van de zienswijzen volgt, in de volgorde van de ons ter handgestelde bundel:

J.Bovenlander: wijst op het belang om vast te houden aan een volwaardig aqua-ecoduct, en niet te tornen aan de totale woningopgave van 4500. Aan de gemeenten moet over gelaten worden hoe dat in te vullen, en de infrastructuur te bepalen als gevolg van de gekozen woning- en eventuele kantoren locaties.
Ver. Van Eigenaren Leeuwenveld vraagt om groene buffer zone rond hun bestaande wijk, aandacht voor flora en fauna in de Bloemendalerpolder, en heeft bezwaar tegen de dichte bebouwing (60 wo/ha). Zij vrezen ook negatieve gevolgen van het verhogen van het grondwaterpeil in de Bloemendalerpolder, en spreken hun ongenoegen uit over de hun inziens onzorgvuldige planvorming, waarbij aan hun wijk geen aandacht besteed werd.
Namens de projectontwikkelaars in de Bloemendalerpolder spreekt AM Wonen haar instemming met de plannen en de geboden exploitatie mogelijkheden uit. Zij zijn wat gereserveerd met betrekking tot de kantooroppervlakten, vragen om nog iets meer flexibiliteit, en vragen aandacht voor de plaats van de ecologische hoofdstructuur. Voor het overige van hen niets dan lof.
Waternet vraagt om aandacht voor waterberging, die tevens een goede kwaliteit van het water garandeert. Daarvoor is 70 ha nodig. Zij merken op dat veiligheid tegen overstroming een rol speelt. Omdat zij zelf betrokken zijn bij de gebiedsontwikkeling is de zienswijze het geringste middel waarbij ze hun invloed kunnen doen gelden.
LTO-Noord/Vechtvallei oppert dat een agrarische bestemming van het groen waarborgt dat dat groen ook behouden blijft. “Anders verhout 't” Het gaat om tweederde van de Bloemendalerpolder dat dan mogelijk in een moerasbos verandert.
De Volkstuinvereniging 'West Batterij' vraagt om garanties om ze op hun stek te kunnen blijven.
De Vogelwerkgroep 't Gooi e.o. vraagt aandacht voor de vogels, de Werkgroep Havenbelangen Muiden (MOR, Stichting Jachthaven, Schippersvereniging, KNZ&RV) vindt dat de MER ten aanzien van de natuur en vogelstand zich baseert op verouderde en onjuiste gegevens. Zij deden eigen onderzoek waaruit blijkt dat de invloed van een nieuwe jachthaven op de habitats gering is, en zijn bereid aanvullende maatregelen te accepteren. Omdat de woordvoerder van de Vogelgroep ook zeiler is, komt het wel goed.
Het ministerie van VROM wijst op de Rijkskaders waar binnen de ontwikkeling behoort plaats te vinden. Het ministerie merkt op dat de doelstelling van het Rijk om 330 ha aaneengesloten groen in het plan op te nemen niet in de streekplanuitwerking verwezenlijkt wordt als de aangegeven ruimte voor woningbouw volledig benut wordt. Ook prefereert het rijk de stationsomgeving van Weesp voor kantoren, vraagt zij respect voor landschappelijke, ecologische en natuurhistorische waarden, en mag een verplaatsing van woningbouw vanaf het KNSF-terrein naar de Bloemendalerpolder niet ten koste gaan van de groene invulling van het gebied. Het Rijk vraagt bijzondere aandacht voor 'Groen/Blauwe' waarden: zij maken deel uit van de rijksbufferzone Amstelland-Vechtstreek. Jachthaven, Vechtzone, Recreatie en 'regionaal groen' moet hier binnen passen. Er is ook kritiek op het afhankelijk maken van het streekplan van slechts één oplossing voor de problematiek rond de A1. Over cultuurhistorie schrijft het ministerie dat dit meer omvat dan zichtlijnen. Zij stemt ermee in dat de Vechtoevers vrijgehouden worden van bebouwing. De afspraken met het Rijk met betrekking tot de Nieuwe Hollandse waterlinie zouden echter wel wat duidelijker in het Streekplan terug te vinden mogen zijn, evenals een verwijzing naar het 'Belvedere-beleid: daarin staat het gebruik van cultuurhistorie centraal bij dit soort ontwikkelopgaven.
Wethouder Winnubst voerde namens Muiden het woord. Hij drong erop aan niet langer vaag te zijn over woningaantallen: 4500 is de afspraak. Fred Winnubst acht de milieuvriendelijke varianten ondergewaardeerd in het MER. Hij kon zich niet voorstellen dat het verloren gaan van "het prachtige Kruitbos" een milieuvriendelijke variant is. Ook verzette hij zich tegen het opslaan van milieuschadelijke (klasse 3 en 4) baggerspecie in het geplande depot in de gemeenschapspolder, en ging hij, evenals Waternet, uit van 70 ha water.
Wethouder Fleming van Weesp tenslotte stelde voor de ontsluitingsweg langs het Amsterdam-Rijnkanaal te leggen. Een goede ontsluiting van de binnenstad van Weesp door middel van tunnels onder het spoor acht hij zeer gewenst. Hij wees er ook op dat het grootste deel van het plangebied in de gemeente Muiden valt.

Na afloop van het 'officiele' gedeelte gaf de voorzitter nog de gelegenheid aan anderen dan de indieners van een zienswijze het woord te voeren. Daarvan maakten Flip de Groot (over de jachthaven), Keunie en architect Boersma gebruik.



4-september-2006

BVM-magazine: Kruitbos voorlopig behouden

BVM vraagt om voortdurende financiële steun.
Dat KNSF haar gevecht heeft verloren voor het kappen van ons Kruitbos is geen reden om te denken dat het nu wel goed komt met de 'Muider maat' . Want het staat nog niet vast wat de toekomstige inrichting van het terrein zal zijn. Er is namelijk nog geen onherroepelijk Streekplan, zo meldt het 15de BVM-magazine dat vandaag huis-aan-huis verspreid werd.
Ook het feit dat er nu een ander college is, is geen reden te denken dat alles wel automatisch goed zal komen. KNSF stapt naar de rechter - nu weer de Raad van State - , en bij de rechter telt het ook zwaar als aangetoond kan worden dat het maatschappelijk belang dat het college aanvoert, door veel burgers gedragen en financieel ondersteund wordt. Als de BVM dat kan aantonen legt dat extra gewicht in de schaal. Er zijn onvoldoende middellen om de strijd voort te zetten. Dat BVM financiele steun waardig is, blijkt uit het resultaat van het gevoerde geding bij de rechtbank inzake het behoud van het Kruitbos, aldus BVM. BVM vraagt om steun op rekening 54.15.85.770 ten name van Stichting BVM te Muiden, onder vermelding van “Behoud Muiden”.

Laatste nieuws:

BVM liet verstek gaan
BVM laat weten dat op donderdag 7 september a.s. om 20.00 uur (moet 19:30 uur zijn!) in de Kazerne een openbare hoorzitting door Provinciale Staten over het door de Muider bevolking omstreden Streekplan is. BVM roept alle Muiders op hierbij aanwezig te zijn. Opmerkelijk is dat deze Stichting zelf (in principe) niet het woord zal kunnen voeren : evenals alle professionale milieuorganisaties (zoals milieudefensie, milieufederatie, natuurmonumenten, noord-hollandslandschap etc.) verzuimde zij een zienswijze in te dienen. En het indienen van een zienswijze is nu eenmaal een voorwaarde om deze nader te kunnen toelichten. Da's logisch.
(naar het programma van de hoorzitting)
naar het BVM-magazine



31-augustus-2006

KNSF stapt naar Raad van State

zonder argumenten
De Raad van State heeft aan de Gemeente bericht dat KNSF in hoger beroep is gekomen. Vooralsnog is dit beroep ongemotiveerd. Het gaat er blijkbaar nu alleen om de termijn te bewaren.
De Afdeling Beroepsschriften van de Raad van State streeft er naar een beroepschrift binnen een jaar na ontvangst af te doen met een uitspraak. Die uitspraak betreft de rechtmatigheid van het oordeel van de Rechtbank. Er zijn een aantal mogelijkheden, zoals: de Raad van State kan het oordeel van de rechtbank bevestigen, of de Rechtbank vertellen dat zij de zaak over moet doen, of de zaak zélf overdoen.



22-augustus-2006

Granaten op KNSF terrein?

De Muider kabelkrant bericht:

"Verder onderzoek op de weilanden rond het KNSF-terrein heeft geleid tot de vondst van twee granaten van 70 en 50 cm lang en 15 en 17 cm doorsnee. Ook werden de laatste weken nog 23 kleinere explosieven gevonden. Het totale aantal bedraagt al 52 stuks! De grote granaten zijn op een diepte van tussen de 1 en 2.20 m gevonden en bevatten tussen de 6 en 7 kg springstof. Ze zijn door de Explosieven Opruimings Dienst tot ontploffing gebracht."

We mogen aannemen dat dit bericht afkomstig is van KNSF-Vastgoed BV. Nu heeft deze projectontwikkelaar zich niet al te geloofwaardig gemaakt bij haar eerdere berichtgeving over "granaten" op haar terrein. Zo stond in november vorig jaar 'Muiden op ontploffen' wegens ontelbare granaten die bij de geringste trilling onbeschrijflijk leed zouden veroorzaken, en de twee 'granaten' die onlangs in de sportvelden werden aangetroffen, bleken slechts brokken oud ijzer. Het getuigt trouwens sowieso van journalistieke integriteit als je niet zonder meer op berichten elders in de pers afgaat.
Dus hebben we maar eens met de Explosieven Opruimings Dienst gebeld. Na enig navragen bleek dat er inderdaad op 14 juni en 17 augustus assistentie aan AVG is verleend in verband met een melding van explosieven. Over 14 juni berichtten we al eerder, het betrof hier de vondst van die twee granaat omhullingen op de sportvelden. De woordvoerder van de EOD wist ons te vertellen dat er inderdaad op 17 augustus 23 stuks 'kleine explosieven' (7,5 cm granaten) gemeld waren, waarvan de helft bestond uit lege omhullingen en er slechts twee voorzien waren van een ontsteker. De grote explosieven betroffen een bodem met een restant explosief van een 17 cm granaat, en een brisantgranaat van 15 cm zonder ontsteker. De woordvoerder zag geen aanleiding in deze melding om de opvatting van de EOD dat de werkzaamheden van AVG overbodig zijn, omdat de huidige situatie geen gevaar oplevert, te wijzigen.

Niet onafhanklijk
Muideninfo brengt u dit nieuws met enige vertraging omdat wij door het persbureau van KNSF niet rechtstreeks geïnformeerd werden. Desgevraagd deelde de woordvoerster van Elias Communicatie ons mede dat zij Muideninfo als 'niet onafhankelijk' beschouwt. Op onze vraag dit nader te motiveren bleef zij het antwoord schuldig. Elias Communicatie organiseerde het toneelstukje dat in november vorig jaar voor de onnodige beroering zorgde.




21-augustus-2006

Fietsverhalen

Kroonprins Willem-Alexander fietst door Bloemendalerpolder en KNSF-terrein.
Tijdens een fietstocht heeft de prins zich uitgebreid laten informeren over de plannen met betrekking tot de polder en het Kruitbos.
Vertegenwoordigers van de provincie, het ministerie van VROM, de gemeenten Muiden en Weesp en de directie van KNSF Vastgoed hebben de prins de plannen uitgelegd. Op het voormalige kruitfabriekterrein heeft de prins maquettes bekeken van de mogelijk toekomstige invulling van het gebied. Bij zulk hoog bezoek moet wel de grondeigenaar Rolf Visser aanwezig geweest zijn, en ook onze wethouder Ruimtelijke Ordening Fred Winnubst. We kunnen ons allicht voorstellen hoe dat gegaan moet zijn, zoals: Visser: "Kijk U eens, Hoogheid, wat een mooie plannen", en Winnubst: "Trekt U zich daar maar helemaal niets van aan, Hoogheid, het valt nog te bezien of die uitgevoerd worden."
De reactie van de Prins is ons niet bekend. Willem-Alexander kent Muiden goed vanwege vaartochtjes met de Lemster aak van koningin Beatrix, die in Muiden bij de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging ligt.
24-augustus-2006
Intussen is gebleken dat onze kroonprins in het geheel niet door onze groene omgeving gefietst heeft. Daar werd vanaf gezien wegens het dreigende slechte weer. Jammer, want wethouder Winnubst had juist een nieuwe fiets aangeschaft. Hoewel de prins beschreven werd als een kloeke man werd er kennelijk toch voor zijn welzijn gevreesd. In plaats van op de fiets liet de prins zich vervoeren met een automobiel, en met een golfkarretje op het KNSF-terrein. Wethouders Fred Winnubst (Muiden) en John Fleming (Weesp) waren daarbij aanwezig, evenals de heren Holzhaus en Visser van KNSF vastgoed. De getoonde maquette berust op de plannen die eerder in Stadscafé Gieling aan geïnteresseerden werden getoond.
De vertegenwoordigers van VROM en de Provincie (Ton Hooijmaijers was er niet bij) waren zeer onder de indruk van de schoonheid van het Kruitbos. Aan de bovenstaande 'quotes' van Visser en Winnubst kunnen we namens hen toevoegen "Goh, ik wist niet dat het hier zo mooi is..."




17-augustus-2006/1-september-2006

Hoorzitting Streekplan in de Kazerne

Op Donderdag 7 september, om 19:30 uur, tot 21:30 uur geeft een hoorcommissie van Provinciale Staten gelegenheid aan de indieners van een zienswijze hun visie op het Streekplan toe te lichten.
Deze bijeenkomst is openbaar.
In de hoorcommssie hebben statenleden uit de commissie voor ruimtelijke ordening zitting. Zij bestaat uit commissievoorzitter de heer Kraak (VVD) en de leden mw. Driessen-Jansen (VVD), mw. Nagel (CDA), de heren Visser (PvdA), Bruystens (Ouderenpartij), Breunisse (GL) en de dames Jankie (SP) en Geldhof (D66).

Het is de bedoeling dat alleen indieners van een zienswijze en commissieleden het woord voeren. Echter, bij wijze van uitzondering, en als daar tijd voor beschikbaar is, kan de commissievoorzitter het opportuun achten ook anderen het woord te geven.

De volgende organisaties/personen komen aan het woord: Het lag oorspronkelijk in de bedoeling ook 's middags (om 15:30) een hoorzitting te houden. Gezien het beperkte aantal indieners van een zienswijze wordt deze geschrapt.

Opvallend is dat met uitzondering van de Vogelwerkgroep geen één Milieuorganisatie, zoals bijvoorbeeld de Milieufederatie, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Stichting het Groene Hart, Stichting Landschap Noordholland, enzovoorts, een zienswijze heeft ingediend. Ook de Stichting Stad Muiden en Stichting Behoud Vesting Muiden schitteren door afwezigheid.

Downloads:
de zienswijze van de Gemeente Muiden (pdf-108 kb) (concept, voor raadsvergadering 22 juli 2006) en
de zienswijze van Jan Bovenlander (pdf-50 kb)
4-augustus-2006

Uitspraak rechtbank 'verrast' KNSF

De directie van KNSF Vastgoed is 'verrast' door het vonnis van de Amsterdamse bestuurrechter, aldus de Gooi- en Eemlander. De KNSF-directie laat het er echter niet bij zitten en overweegt naar de Raad van State te stappen.


2-augustus-2006

Onderzoek intentieverklaring kost ruim 40.000 euro

De gemeenteraad heeft op haar vergadering van 20 juli besloten een krediet van ruim 40.000 euro (inclusief BTW) beschikbaar te stellen ten behoeve van het juridische advies over de intentieverklaring en de aanvulling daarop inzake het KNSF-terrein. Daarvoor wordt het kantoor De Brauw Blackstone Westbroek ingeschakeld. Er heeft er overleg plaatsgevonden met de Brauw Blackstone Westbroek, met name met de juristen Nicolien van den Biggelaar en Van Nouhuys, dat heeft geleid tot een conceptopdracht met kostenindicatie die de gemeente op 16 juni 2006 heeft ontvangen. Over deze conceptopdracht heeft ook nog overleg met mevrouw mr. Wentink van Frantzen Advocaten plaatsgevonden. Xandra Wentink heeft er nogal kritisch op gereageerd, maar desondanks is na een nadere uitleg door mevrouw Van den Biggelaar de opdracht volgens het oorspronkelijke concept verleend.
Inclusief de kosten van inschakelen van mevrouw Wentink gaat dit onderzoek 35.000 euro (exclusief BTW) kosten.

Het eindadvies van De Brauw Blackstone Westbroek wordt uiterlijk medio augustus verwacht. Het college laat weten dat het advies te zijner tijd niet openbaar gemaakt zou kunnen worden, omdat dit hun onderhandelingspositie zou kunnen schaden.

De Brauw Blackstone Westbroek is het zoveelste kantoor dat zich namens de gemeente of opponenten van KNSF verdiept in deze materie. Tenminste het kantoor Houthoff Buruma, Franzen Advocaten, Okkerse en Schop, en Hamer Advocaten gingen haar voor. Het uurtarief van De Brauw cs. voor het inlezen in de materie bedraagt gemiddeld bruto 468 euro…

Dus: Gratis advies is zo gek nog niet:

Door GRID Consult.
De gemeente heeft graag gebruik gemaakt van de gratis adviezen van GRID Consult. Zo was onze contra-expertise op het rapport van AVG-milieu techniek voor de gemeente aanleiding om de kapvergunning alsnog te weigeren. Om deze beslissing een vernisje van deskundigheid te geven werden onze conclusies bevestigd door A&T Survey. Ze hielden bij de rechtbank stand.

Daarom nog een klein gratis adviesje, voorlopig het laatste:
De intentieverklaring gaat uit van een kostendekkende exploitatie van het KNSF-terrein. Daartoe is de 'Open Begroting' gefantaseerd die Rijk, Provincie en Gemeente destijds goed van pas kwam om hun ambitie om het terrein met huizen en kantoren vol te plempen goed van pas kwam. Met het uitgangspunt van deze 'kostendekkende explotatie' begint de intentieverklaring.
Dan volgen er hoofdstukken getiteld '(1)inspanningsverplichtingen van KNSF', '(2)Toetsing Open Begroting' en '(3)inspanningsverplichting van Burgemeesters en Wethouders'. Nu zal KNSF wel beweren dat zij met de aanvullende intentieverklaring een bouwopgave is overeengekomen, maar je hoeft geen 40.000 euro te incasseren om te zien dat deze 'afspraak' ondergeschikt is aan de randvoorwaarden die in hoofdstuk 3 worden genoemd en waarmee het zeer wel mogelijk is het woningaantal aanzienlijk terug te doen brengen. We hebben wel enig idee hoe dat moet. Mocht KNSF dan met hun Mickey Mouse begroting in de hand gaan piepen dat er dan geen kostendekkende exploitatie mogelijk is, dan kan de Gemeente op haar beurt met de resultaten van de in hoofdstuk 2 genoemde toetsing aantonen dat dat wél mogelijk is. Wij weten hoe.
(GRID Consult is onafhankelijk. Iedere uitkomst van de woningaantallen is haar even lief, als deze het gevolg is van een correct en democratisch proces, dat gevoed wordt met correcte informatie. Voor het laatste ambiëren wij zorg te dragen.)



2-augustus-2006

Toneelstukje KNSF kost 3643 euro

Op 9 november 2005 voerde KNSF een toneelstukje op, met het doel om een kapvergunning voor het hele Kruitbos te verkrijgen. Het argument was 'veiligheid'. Er zouden ontelbare op ontploffen staande granaten liggen. Flauwekul, wist gemeente toen al. In het rapport van Oranjewoud over de 'Open Begroting' dat in juni 2003 bij de gemeente bekend was stond immers: “De werkelijke motieven om 80 % van het groen te rooien liggen voornamelijk in de wens van KNSF om het terrein zonder een enkel risico te kunnen ontwikkelen als woon- en werkgebied.” (blz 47 WOB-versie contra-expertise, gemeld op 16 oktober 2004 op Muideninfo). En dat is slechts één van de experts die KNSF doorhad.
Aan dit toneelstukje verleende desondanks SC Muiden en daarna de gemeente hun onvrijwillige medewerking: onder regie van de filmploeg van de TROS sloot tussen de middag SC Muiden haar poort, en in de namiddag plaatste de gemeente haar hekken.
Door dit geintje heeft SC Muiden, volgens haar opgave, 3643 euro inkomsten gederfd. Dus niet een paar duizend euro zoals gemeenteraadslid Mackay op de commissievergadering van 18 mei 2006 zei, toen hij zichzelf een veer in het achterwerk stak wegens zijn 'edelmoedigheid' om deze schade toen hij nog wethouder was te vergoeden. En ook niet als bruto omzet, zoals Methorst op diezelfde commissievergadering grapte, toen hij de onverkochte voorraad soldaat wenste te maken. Muideninfo heeft door middel van de Wet Openbaarheid Bestuur de opgave van SC Muiden verkregen, en het heeft er alle schijn van dat dit hun werkelijke schade is.
Nu is deze schade ontegenzeggelijk door KNSF veroorzaakt. In het normale maatschappelijk verkeer moet de veroorzaker van schade hier voor opdraaien. In dit geval helemaal, want er bestaat een afspraak tussen KNSF en Muiden dat de KNSF alle kosten die de gemeente maakt in het kader van haar project zal vergoeden.
Het is volstrekt onbegrijpelijk dat de gemeente dit bedrag niet op KNSF verhaald heeft. Op de eerstkomende commissievergadering zal daar zeker op teruggekomen worden.


31-juli-2006

Kapvergunning terecht geweigerd.

Rechtbank maakt gehakt van argumenten KNSF
De gemeente Muiden heeft de door KNSF aangevraagde kapvergunning voor het Kruitbos terecht geweigerd. Er is op 26 juli een beslissing genomen op het door KNSF Vastgoed II B.V. ingediende beroep tegen het besluit van burgemeester en wethouders van 17 november 2005 inzake het weigeren van een kapvergunning voor het Kruitbos. De Rechtbank heeft het beroep van KNSF ongegrond verklaard.

De rechtbank vindt dat de gemeente het besluit om de kapvergunning te weigeren zorgvuldig en goed gemotiveerd heeft genomen. De belangenafweging tussen het zo lang mogelijk in stand houden van het bos gelet op de natuur- en landschappelijke waarden en het 'vlakzetten' van het bos teneinde onderzoek naar explosieven te kunnen doen heeft zorgvuldig plaatsgevonden. De volledige uitspraak van de rechtbank vindt u hier.


7-juli-2006

Afschuw over Bloemendalerpolder-KNSF plannen

Provincie en Strootman bewerkstelligen eenheid binnen raad

Afgelopen dinsdag was er een voorlichtingsbijeenkomst waarin de tussentijdse plannen voor de Bloemendalerpolder, Gemeenschapspolder en KNSF-terrein (het 'plangebied') door landschaparchitect Strootman gepresenteerd werden aan gemeenteraadsleden van Weesp en Muiden, en maatschappelijke organisaties. Muideninfo was er niet bij, maar we hebben bureau Strootman gevraagd om hun presentatie met toelichting, zodat u zelf een oordeel kunt vellen. Zij zijn bereid die ter beschikking te stellen, maar laten de beslissing aan de provincie.
Het oordeel van de raadscommissie van 6 juli 2006 willen we u alvast niet onthouden.
Wethouder Ruimtelijke Ordening Fred Winnubst leidde het onderwerp in door te vertellen dat de ontwerpers de raad een kijkje in de keuken wilden geven. Winnubst: 'Helaas werd dat een kijkje in het abattoir, iedereen is zich een hoedje geschrokken. Zo had het niet gemoeten, en er zijn boetekleden aangetrokken. Ik ben evenzeer overvallen als iedereen.' Daarmee was de stemming gezet, en werd er prijsgeschoten op Strootman en hun opdrachtgever, de provincie (namens de stuurgroep: Provincie, gemeenten Muiden en Weesp, Ministeries van LNV, VenW en VROM, Waternet, Staatsbosbeheer en de Projectontwikkelaars)

Fred Winnubst gaf nog een korte uitleg bij het plan: wat betreft het KNSF-terrein zijn gewoon de plannen van de KNSF-vastgoed (en niet die van het ontwerpatelier of een alternatief uit het MER) overgenomen, er is geen rekening gehouden met de planvorming tot dusverre – het baggerdepot is te omvangrijk, en bergt zwaar vervuild slib, met de ligging van hoogspanningsmasten en gasleiding lijkt geen rekening te worden gehouden, de Bloemendalerpolder wordt volgeplempt, er zit nauwelijks water in het plan. Dit alles wordt door Muiden niet geaccepteerd, enfin, de wethouder keek met vertwijfeling terug op wat als gezellig uitje bedoeld was.

Onze analyse met betrekking tot woningaantallen en water:

In de eerste plaats valt op dat er in de Bloemendalerpolder een enorm oppervlak gereserveerd wordt voor woningbouw: ruim vier maal zoveel als op het KNSF terrein. Aangezien het KNSF-terrein in de plannen van de Provincie minstens goed is voor 1350 woningen, en op dit plaatje de dichtheden ongeveer gelijk zijn, betekent dat dus minstens 5400 woningen in de Bloemendalerpolder. Samen met de binnensteedse inbreidingen komt men dan op ruim 7500 woningen. Minstens, want er kunnen altijd nog kantoren voor woningen worden ingeruild. In de tweede plaats valt het ontbreken van een door een ieder gewenste ruime hoeveelheid water in de Bloemendalerpolder op. (zie ook de laatste alinea van dit artikel)

De reacties van de commissieleden:

Ex-wethouder Ruimtelijke Ordening Eric Mackay (VVD): “iedereen was verenigd in afkeuring. 'Ze' gaan gewoon hun gang. We moeten ons met Weesp in een workshop verenigen om grip te krijgen op dit proces.”
Dick Methorst (CDA) en Flip de Groot (D66) sloten zich bij de woorden van Mackay aan. Iedereen was het trouwens daar mee eens.
Jan Hylkema (PvdA) corrigeerde wethouder Winnubst: ze hebben wél rekening gehouden met de planvorming tot heden want daar zijn nu juist álle ongewenste elementen uit verenigd. Hylkema was wantrouwig ten aanzien van de stuurgroep waar de meerderheid immers bestaat uit hogere overheden met weinig binding met de lokale gevoeligheden, en projectontwikkelaars. Het gezellige uitje heeft zijn wantrouwen alleen maar vergroot. Anna Waanders (VIB) verlangde dat het logo van de gemeente Muiden van de plannen verwijderd zou worden: zij wenste zich nadrukkelijk te distantiëren. Zij dacht dat Strootman het wiel opnieuw uitvond, want de planvorming was immers al verder gevorderd.
Bijvoorbeeld (red. Muideninfo): Het plan van het Ontwerpatelier
Het plan van de PvdA
Het plan van de oude coalitie
Zij had een merkwaardig verhaal: Ze was er dinsdag niet bij en heeft achteraf bij de provincie getracht de informatie alsnog te verkrijgen. Dat werd geweigerd. Paul Dinant (ook VIB en architect) meende dat men gewoon zijn bedoelingen op papier heeft gezet, en zag er een nieuw Almere in, stukje waterwijk, stukje muziekwijk, en zo verder. Samen met Hylkema vond hij dat Muiden en Weesp een ongehoord krachtig signaal moesten laten horen: de projectontwikkelaars moeten de stuurgroep verlaten of anders werken Muiden en Weesp niet meer mee. De dan ontstane situatie zouden Provinciale Staten zeker Gedeputeerde Staten (Ton Hooijmaaijers dus) verwijten, en er gaat al zoveel mis, meende Hylkema. Eric Mackay vond het onverstandig deze strategie in het openbaar te bespreken. Methorst meende dat Weesp wel voelt voor een verregaande samenwerking met Muiden. Wethouder Fred Winnubst beloofde de opvattingen van de commissie de volgende dag aan de stuurgroep over te brengen.
Daarna ging Jaap de Zeeuw, consultant van het bureau ADECS, ingehuurd om dit proces te begeleiden, op zijn stoel zitten. Hij legde uit, kennelijk het college vertegenwoordigend, hoe 'wij' met de situatie denken om te gaan, en trachtte hiermee de commissie gerust te stellen.
Het plan van Strootman is welgeteld het dertiende plan voor de Bloemendalerpolder/KNSF:
1- Plan Grontmij met 1700 woningen op het KNSF-terrein aug 2003 in opdracht KNSF/gemeente Muiden, waar 't allemaal mee begon.
2- Startdocument Provincie mei 2004
3- Reactie Klankbordgroep juli 2004
4- Ontwerpatelier augustus 2005
5- PvdA/Vechtplassencommissie augustus 2005
6- Plan VIB/Dinant september 2005
7- KNSF presentatie bij Gieling november 2005
8- Folder VVD februari 2006
9- Folder VVD-D66-CDA februari 2006
10- Bloemkoolplaatje in folder KNSF maart 2006
11- Streekplanuitwerking Provincie juni 2006
12- Reactie Streekplanuitwerking VIB/Dinant juni 2006
13- Strootman juli 2006

Tweede Termijn

De stemming werd nog grimmiger: Mackay was bang dat dit plan niet zonder meer terzijde geschoven zou worden, Dinant meende dat Strootman eenvoudig een opdracht van de Provincie uitgevoerd had, en dat deze dus streeft naar de ongeveer 8000 woningen die in het plan getekend zijn, en hekelde de grove bestuursstijl van Ton Hooijmaaijers. De PvdA was geenszins gerustgesteld door de woorden van Jaap de Zeeuw, en deelde de opvattingen van Paul Dinant.
In zijn reactie op deze tweede ronde zei Wethouder Winnubst de commissie goed begrepen te hebben, en deze opvattingen helder in de stuurgroep over te zullen brengen. Bij de provincie is het optreden van Gedeputeerde Hooijmaaijers moeilijk te volgen, en (daardoor?) verliep de opvolging van projectleider Lagerweij (die bij een projectontwikkelaar is gaan werken) door Ron Stapel ook niet op rolletjes.
Over de presentatie van Strootman merkte hij droogjes op dat in ieder geval deze als poging tot communicatie geslaagd genoemd mag worden.

Provincie: "u krijgt die presentatie niet,

want het is een tussenproduct, niet om naar buiten gebracht te worden", zei Ron Stapel."Het heeft geen enkele status, anders dan een discussie op gang te brengen. De bedoeling is reacties bij de politiek te bewerkstellingen, en zeker niet bij de bevolking (sic!). Dat dat niet begrepen is, en het wat emotioneel verlopen is op de commissievergadering is jammer." Wethouder Winnubst bevestigde dat de plannen aanleiding geven tot misverstanden. Noch uit de kaart, noch uit de presentatie bleek dat het niet persé de bedoeling is het voor woningbouw bestemd lijkende gedeelte van de Bloemendalerpolder ook daadwerkelijk met woningen vol te plempen. "De kaart en presentatie waren hoogst ongelukkig en zijn van tafel", meldde hij Muideninfo na zijn overleg met de Stuurgroep.

Nawoord van de redactie:
Nu zou Muideninfo met een beroep op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) zeker de gewenste informatie verkrijgen. Evenals Anna Waanders. De weigering om bron-informatie te verstrekken zou er dan toe leiden dat deze ongelukkige gang van zaken aandacht krijgt bij Provinciale Staten. Op een verzoek in het kader van de WOB wordt door Gedeputeerde Staten beslist , en deze beslissing wordt medegedeeld aan Provinciale Staten. De project-leider Bloemendalerpolder/KNSF-terrein bleef bij zijn weigering. Omdat we al beschikken over de kaartjes (we kregen ze dinsdagavond al onder ogen!) en omdat we deze wanvertoning niet verder willen opblazen, laten we het deze keer er bij zitten.
Jan Bovenlander



6-juli-2006

Ferry ziet oud ijzer voor granaten aan

Resumé
Wij melden reeds de vondst van een tweetal 'granaten' op het voetbalveld van SC Muiden. Dat zat zo: op de raadsvergadering van 1 juni fluisterde de heer Ferry Holzhaus, directeur KNSF-Vastgoed, in het publiek dat hun graafwerkzaamheden een tweetal granaten had opgeleverd. De granaten zijn afgevoerd, en opgeslagen en worden na nadere aankondiging tot ontploffing gebracht, wist hij ons te vertellen. Volgens de richtlijnen en regels. Maar de burgemeester kwam met andere informatie. Reden voor ons om eens door te vragen. Uit de beantwoording van de vragen door de burgemeester blijken een aantal zaken: Brokken oud ijzer dus, op z'n best strategisch schroot, dat klaar lag om in de Hoogovens omgesmolten te worden. De burgemeester duidde nog aan hoe groot ze waren: ongeveer de afmetingen van een bus scheerschuim.
Conclusie: de heer Holzhaus zag brokjes oud ijzer voor granaten aan. We zijn benieuwd of die 4000 op ontploffing staande granaten ooit nog gevonden worden…


terug naar alles over het knsf-terrein

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: