terug naar alles over het knsf-terrein
18-juni-2005

Safari Ontwerpatelier stelt niet iedereen tevreden

Genodigden geweigerd bij poort KNSF,
ontwerpatelier toont stand van zaken bij hun lastige opgave...

Heel veel Muidenaren waren gekomen om eens met eigen ogen het KNSF-terrein te zien. Een aantal genodigden kwam van een koude kermis thuis: de KNSF-safari was vol, hoewel het terrein groot genoeg voor iedereen leek. Na safari vonden de groepsgesprekken plaats. Daar bleek ook het ontwerpatelier moeite te hebben met hun opgave.

Tankfunderingen op het KNSF-terrein.

Safari KNSF "vol"

De deelnemers aan de 'safaries' verzamelden zich na 10:30 bij het RCM. Daar bleek een keuze gemaakt te kunnen worden uit een zevental 'safari-tochten': De zeven tochten: Enfin, iedereen wilde natuurlijk van deze unieke gelegenheid gebruik maken het KNSF-terrein te bezoeken, dus om half elf, nog vóór de officiële aanvang van de inschrijving waren deze tochten, waar op gezag van KNSF twee maal tien deelnemers voor mogelijk waren, vol. De ervaring van de genodigde Jacob Veenhuysen die zijn ongenoegen liet blijken in een brief aan de organisatie: "Wie schetst mijn verbazing dat ik op weg naar het startpunt van deze Publieksdag in het RCM van een aantal medebewoners te horen kreeg dat reeds om 10:15 uur de inschrijving was gesloten en dat niet meer dan twee groepen zouden worden toegelaten. Erop vertrouwend dat de uitnodigingsbrief die u mij zond voldoende zou zijn om alsnog te worden toegelaten begaf ik mij naar de toegangspoort. Daar kreeg ik nogmaals te horen van een bewakingsbeambte en van mevrouw Hilde Blank dat we niet zouden worden toegelaten. Ook de voorzitter Aart Vedder van de Tuindersvereniging die eveneens was uitge nodigd kreeg geen toegang terwijl de tweede bus die even later verscheen absoluut niet vol was"

Het bezoekersaantal lag al ruim boven de twintig en de organisatie van dit festijn wilde weten of er misschien wat mensen af wilden zien van deelname, om de wachtenden aan de poort gelegenhied te geven mee te doen. Niemand dus. De deelnemers hadden de indruk dat het terrein groot genoeg was om ook de vijf of zes kandidaten aan de poort op te nemen.
Lees ook het artikel in de Gooi-en Eemlander: Muiders geweerd op terrein KNSF

De immer goedgemutste directeur van KNSF-vastgoed, Ferry Holzhaus

Boswandeling: de algemene opinie was dat dat een prachtig park voor Muiden zou zijn.

Eén van de deelnemers maakte uw redacteur erop attent een in puike conditie verkerende majestueuze Kaukasische Vleugelnoot te hebben aangetroffen. Deze boom is zeldzaam in onze streken, u leest er hier meer over.

Tijdens de safari bleek dat de bovengrondse sloop nagenoeg afgewikkeld is. Van de ruim 100 gebouwen die gesloopt gaan worden staan er nog drie (58, 59, en 72) een vierde, gebouw 55 (van de brand in augustus 2001) wordt nu gesloopt. Gebouw 72 is bestemd om als laatste afgebroken te worden, in deze stevig gebouwde constructie worden eventuele kruitvondsten opgeslagen.

Als er nog voorstanders van de grootscheepse bouwplannen waren hadden ze tijdens de rondleiding de gelegenheid hun standpunt te heroverwegen: iedereen genoot van de natuur op het terrein.

Na lunch: stand van zaken

Na de lunch nam uw redacteur deel aan de groep die als thema "woningen en woonmilieus" had, onder leiding van Hein Stulemeijer, gemeenteraadslid in Weesp. Er waren zes themagroepen: In de eerste groep zat onder meer makelaar Erik-Pieter Vlaanderen, woningbouwvereniging directeur Rob Blanc, en Rietje Rijnja, raadslid in Muiden. Namens het ontwerpatelier nam Desiree Eggink deel, terwijl tijdelijk ook de stedenbouwkundige voor Muiden, Cees Rijnboutt, een steentje bijdroeg. Erik-Pieter maakte de behartigenswaardige opmerking dat niet alleen het aantal huizen belangrijk is, maar ook en vooral het bouwtempo: 50 tot hoogstens 75 per jaar leek hem gewenst. Rob Blanc wees erop dat in de nieuwe wijken niet 'meer van hetzelfde' gebouwd zou moeten worden en vroeg aandacht te besteden aan immateriele aspecten.
Van de zijde van het ontwerpatelier bleek dat, tav. het KNSF terrein men worstelde met de opgave om de 1350 gewenste woningen, met respect voor natuurwaarden en andere randvoorwaarden, in te passen.
Deze tekening is een momentopname en dient alleen ter illustratie. De definitieve uitkomst zal anders zijn.

De kantoorgebouwen achtte het ontwerpatelier ongewenst. De geluidswerende functie daarvan wordt minder urgent door de A1 150 meter naar het zuiden te verleggen, en over grotere afstand in te sleuven. De aanleg van een aquaduct is essentieel voor het slagen van de opzet van het ontwerpatelier. De 125 extra woningen die afgesproken zijn wanneer het aantal kantoren verminderd wordt, komen dan ten zuiden van de Muidertrekvaart, in de Brediusdriehoek, hoewel dat géén KNSF-terrein is. De kantoren komen in de Gemeenschapspolder. Namens het ontwerpatelier merkte men op dat KNSF dat 'niet leuk' vindt. Een deel van het terrein (west-punt) blijft woest (=geel) en een brede strook aan de oost-zijde blijft open: daarmee wordt een zichtlijn van het IJmeer tot Weesp gecreëerd. Het werd niet helemaal duidelijk hoe dan op het resterende deel met een dichtheid van 60 woningen per hectare de huizen verkocht kunnen worden voor één miljoen gulden gemiddeld. Het ontwerpatelier wierp tegen dat KNSF de prijzen moet accepteren die de markt voor deze niet al te grote huizen dicteert. In de afsluitende discussie vond Rietje Rijnja die 1350 woningen, alles overziend te veel ("van mij mag het wel wat minder") en velen sloten zich daar bij aan, en hoopten, dat het ontwerpatelier de moed zou hebben om, alles overwegende, haar opdrachtgever te adviseren minder huizen op het KNSF-terrein te bouwen, en meer van de natuur te behouden.
Het ontwerpatelier gaat ermee aan de slag, hun samenvatting leest u hier.
Van de groepsgesprekken schreven ze een uitgebreid verslag, dat u hier (pdf-53kb) kunt downloaden.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: