terug naar alles over het knsf-terrein

PvdA lanceert alternatief plan KNSF-terrein/Bloemendalerpolder.

"Compromis met Pluspunten:
Gematigd uitbreidingstempo Muiden, Kruitbos blijft,
Tunnel A1 voorwaarde voor méér woningen, Bloemendalerpolder blijvend ingericht
"

Muiden, 14 juli 2005

Van onze redacteur.
De lokale PvdA-fracties (Muiden, Weesp en provindie N-H) hebben in een 'schaduw-ontwerp atelier' ook een plan voor de Bloemendalerpolder en KNSF-terrein gemaakt. Dit alternatieve plan is donderdag 14 juli om 17.00 uur aan het ontwerpatelier overhandigd. Er waren geen toespraken, wél koffie en thee namens hat ontwerpatelier.


Het voorstel is een compromis om de provincie mee te krijgen. De grootste fractie (PvdA-24 zetels) in de provincie gaat dit voorstel verdedigen. Gezien het verloop van de Commissievergadering van Provinciale Staten op 4 maart jongstleden is de kans groot dat zich een meerderheid in PS voor dit plan zal aftekenen. Het plan gaat uit van 600 woningen op de weilanden van de KNSF, met een ruime groene zone tussen de huidige woningen. Dat dit voor KNSF méér dan kostendekkend is, heeft u al op Muideninfo kunnen lezen. Het Kruitbos blijft behouden, en met 50 woningen per jaar voor Muiden is het groeitempo gematigd en verantwoord. Als er meer woningen moeten komen dan moeten die komen op de plaats van de huidige autoweg A1. Daar plant de PvdA er 400. De A1 moet dan verlegd worden, en ingetunneld de Vecht passeren.

Oude wijn in nieuwe kruiken?
De PvdA brengt nadrukkelijk een koppeling aan tussen het verleggen van de A1 en die 400 woningen. Daarmee lijkt het plan van Schulp om met vastgoedontwikkeling een aquaduct mogelijk te maken weer, weliswaar in een heel ander jasje, van stal te zijn gehaald. Onze suggestie was om op de plaats van de oude A1 een loofbos aan te planten om daarmee enigszins het fijn stof van de weg te filteren. Dat zou de luchtkwaliteit voor het (uitgebreide) Muiden iets dichter bij de normen brengen. Die 400 woningen zijn volgens diezelfde normen op deze plaats zeker niet toegestaan. Hierop ging de woordvoerder van de PvdA niet in.
Evenmin verkregen wij commentaar toen we de vrees uitspraken dat de Rijksoverheid niet die 400 extra woningen, maar de volledige bebouwing van het KNSF-terrein als 'wisselgeld' voor de enorm dure tunnel zal beschouwen. Dit alles maakt de discussie heel onzuiver: dat aquaduct is nodig om het verkeer in Nederland vlot af te wikkelen, en een verband met een 'Manhattan aan de Vecht' in welke vorm dan ook, is uiterst gekunsteld.
Met andere woorden: een aquaduct of tunnel moet er komen. De Muider bevolking wenst ook kleinschaligheid. Een verband is er niet.

Verdere bebouwing
Verdere bebouwing stelt de PvdA voor in de Bloemendalerpolder: 1800 dicht bij het station, waarvan een deel op het industrieterrein Nijverheidslaan, en 100 drijvende woningen in het nieuw aan te leggen meer. In de Gemeenschapspolder komen 'landgoederen' met 100 wooneenheden. De overige woningen worden binnenstedelijk (600) en in de rest van de Gooi en Vechtstreek (700) gebouwd. Minimaal 20 % van de woningen is sociale woningbouw en tenminste 35% behoort tot het middensegment. De Bloemendalerpolder wordt blijvend ingericht met veel natuur, met een ruime plaats voor (recreatief) water. Ook de landbouw krijgt een recreatieve nevenfunctie: kampeerboerderijen en kinderboerderijen. Op de illustratie die de PvdA bij haar plannen voegt ziet men geen hoogspanningsmasten: het plan om de leidingen onder grond te stoppen is echter uiterst kostbaar, zo niet onuitvoerbaar. Ook lijken de werkelijke woningdichtheden wel wat groter dan de prent suggereert.

Sacha Maarshall nam namens het ontwerpatelier uit handen van Peter Visser(fractieleider PvdA provincie) het plan in ontvangst. Zij verving Hilde Blank, die met vakantie was. Namens de initiatiefnemers waren ook Jan Hylkema (raadslid PvdA Muiden) en Koos Kappert (raadslid PvdA Weesp) aanwezig.

Lees ook uit de Gooi- en Eemlander van 20 juli 2005:
PvdA-visie gaat uit van 4300 huizen

Reacties
Op de website van de PvdA kunt u in een poll aangeven welk plan (dit plan of dat van het ontwerpatelier) uw voorkeur heeft. Indien u wilt reageren op deze visie kunt u ook contact opnemen met Jan Hylkema (tel. 0294-262418) , die voor de PvdA in de gemeenteraad van Muiden zit.



Persbericht:

Muiden, 14 juli 2005

Visie PvdA op de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein

De provincie Noord-Holland, de gemeente Weesp en de gemeente Muiden hebben in het kader van de streekplanuitwerking een zogenoemd Ontwerpatelier ingesteld om plannen te maken voor de inrichting van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Het ontwerpatelier heeft inwoners en andere belangstellenden gevraagd mee te denken om zodoende te komen tot een goede invulling van het gebied.

De PvdA-fracties van Weesp, Muiden en de provincie willen middels deze eigen visie een bijdrage leveren aan de discussie over hoe het gebied er uit moet komen te zien. Wij denken dat wij als PvdA met deze visie een voor Muiden en Weesp beter alternatief hebben dan de huidige plannen van het ontwerpatelier: een betere leefomgeving die aansluit bij de wensen van de bevolking:



Klik hier om deze prent in een hogere resolutie te zien/te downloaden.

Uitgangspunten
De PvdA staat op het standpunt dat de plannen op draagvlak van de bevolking moeten kunnen rekenen. Bij het opstellen van onze visie hebben wij dan ook nadrukkelijk geluisterd naar de vele geluiden die uit de Weesper en Muider samenleving komen.

Kernpunten visie PvdA
Uitgaan van de kwaliteit van het gebied. Woningbouw die past bij Weesp en Muiden en niet het kleinschalig karakter van Muiden aantast. Een belangrijk deel sociale woningbouw. En 2/3 van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein blijft groen.

Infrastructuur
De snelweg A1 wordt in een tunnel onder de Vecht gelegd. Om ten oosten van de Vecht een ecologische verbinding tussen het Naardermeer en het IJmeer mogelijk te maken loopt de tunnel hier nog 250 tot 500 meter door. In de Bloemendalerpolder loopt de tunnel 1500 meter door. Hierdoor is er woningbouw mogelijk in de strook waar nu de A1 ligt. Voor de verbinding tussen oost en west Muiden komt er een extra brug. Vanuit Weesp komt er een nieuwe weg die parallel loopt langs het Amsterdam-Rijnkanaal en die aansluit op de A1. Hierdoor wordt het grote groengebied niet doorkruist. Tussen Muiden en Weesp blijft de huidige weg in gebruik als verbinding tussen de 2 gemeenten. Tussen het oude en het nieuwe Weesp komen extra verbindingen onder de spoorlijn.
De hoogspanningsmasten in de Bloemendalerpolder gaan ondergronds of worden pal langs de A1 gelegd.

Woningbouw
Als PvdA zijn wij voor woningbouw. Maar dan is het wel van belang dat de inwoners van Weesp en Muiden ook kunnen gaan wonen in deze huizen. Daarom moet er met beperkte aantallen per jaar gebouwd worden en niet alleen zeer dure woningen. Minimaal 20 % sociale woningbouw en tenminste 35% in het middensegment. Dan blijft er nog voldoende ruimte over voor woningen in de duurdere prijsklasse. Deze kunnen bijvoorbeeld langs het nieuwe meer aan het water komen.
Om de bewoners niet op te zadelen met woonwijken die overal ver vandaan liggen gaan wij er vanuit dat de huizen zo dicht mogelijk bij de stad komen. Voor Weesp betekent dit dat er 1800 woningen dicht bij het station gebouwd worden. Een deel hiervan kan op het industrieterrein Nijverheidslaan geplaatst worden. In Muiden komen er 600 woningen op de weilanden van de KNSF, met een ruime groene zone tussen de huidige woningen.
In de gemeenschapspolder denken we aan een paar landgoederen met circa 100 wooneenheden langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Tevens kunnen er 100 woonboten in het nieuw te graven meer komen te liggen.
Alleen als de snelweg verlegd is, kunnen er als er dan nog behoefte aan is, 400 woningen op de plek komen waar nu de snelweg ligt. Naar verwachting zal dit niet voor het jaar 2015 gebeuren.
De overige woningen die de provincie wil worden binnenstedelijk (600) en in de rest van de Gooi en Vechtstreek (700) gebouwd.
Per jaar worden er in Muiden gemiddeld niet meer dan 50 woningen gebouwd en in Weesp 100. Hierdoor wordt het plan over 20 jaar gespreid.

Kantoorbouw
Er is slechts zeer beperkt behoefte aan nieuwe kantoorpanden. Voor beide gemeenten is 10.000 m2 voldoende. Deze worden met name tegen het huidige industrieterrein van Weesp gelegd

Openbaar vervoer
Bereikbaarheid van het NS-station is voor de bewoners van het gebied essentieel. De busverbindingen worden geïntensiveerd. Een busverbinding van Muiden naar Weesp hoort daar bij.

Recreatie
In het groen komen er uitgebreide mogelijkheden voor fietsen, skeeleren en wandelen. Op het water kan er gevist worden of met een kano of roeiboot gevaren worden. Het Kruitbos wordt opengesteld voor wandelaars. Ter hoogte van de volkstuinen wordt in het IJmeer een strand gemaakt. In het nieuwe meer is er ruimte voor een eventuele jachthaven. Een manege behoort tot de mogelijkheden.
Het nieuwe restaurant bij de verzorgingsplaats langs de A1 kan ook bezocht worden door recreanten.

Landbouw
In de Bloemendalerpolder blijven grote delen veenweide gebied. Ten behoeve van het beheer van de weide en het overige groen blijven er een paar boerderijen over. Deze krijgen ook een duidelijke recreatieve functie. Een kleine camping en het informeren van bezoekers. Een deel wordt ingericht als kinderboerderij. Verkoop van eigen producten kan ook.

Water
Het water is een belangrijke drager van het gebied. Via een sluisje wordt het water verbonden met de Vecht. In het noordoosten van het meer is er de mogelijkheid om woonboten te leggen. In het zuidoosten grenst het meer aan de bebouwing van Weesp. Het westelijk deel wordt onderdeel van de natuur.

Cultuurhistorie
Bij de inrichting wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het behoud van de cultuurhistorische waarden van het gebied. De weilanden rondom de Westbatterij blijven daarom ook open. Ook stellen wij voor de eendenkooi in de Gemeenschapspolder te restaureren. De oevers van de Vecht blijven open landschap.

Natuur
In ons plan is er duidelijk voor veel natuur gekozen: nieuw aan te leggen natuur (Bloemendalerpolder) en te behouden groene gebieden (KNSF). Een deel van het veenweidegebied blijft bewaard. Andere delen worden bos, moeras of water. De natuur mag nadrukkelijk bezocht worden. Het Kruitbos maakt onderdeel uit van de zogenoemde Natuurboulevard langs het IJmeer. Voor zowel de Bloemendalerpolder als het KNSF-terrein gaan wij uit van 2/3 van het gebied groen houden.

Beheer
Voor duurzaam beheer van het groengebied wordt uit de opbrengsten van de woningbouw in de Bloemendalerpolder een fonds gesticht. De woningbouw op het KNSF-terrein is kostendekkend voor het saneren van de verontreinigingen van het gebied. Het beheer van het groengebied is in handen van een terzake kundige beheerorganisatie (Staatsbosbeheer of Groengebied Amstelland) waarbij agrariërs ingeschakeld kunnen worden.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: