terug naar alles over het knsf-terrein

Alles over het KNSF-terrein


Commotie, grenzend aan volkswoede, over het voorstel van B en W.
Op deze pagina treft u alle informatie aan om hierover te kunnen oordelen.

ARTIKELEN 2003

27 december 2003

Turbulente Raadsvergadering

Al aan het begin van de extra raadsvergadering over het KNSF-terrein deed Harry Smith, burgemeester van Muiden, zijn gezag gelden: de spreektijd werd beperkt tot vier minuten per spreker, ook als er tijd over was, en zelfs als de spreker iets wezenlijks te melden had. Good Old Siem Rozendaal werd daar knap pissig om, en bleef recalcitrant op het spreekgestoelte zitten. Aan het einde van die vergadering leek dezelfde Eerste Burger namens het College de uitvoering van een raadsbreed aangenomen (hen onwelgevallige) motie te ontlopen. Wat daartussen zoal gebeurde leest u hier.


15 december 2003

"Rijdende trein"

Volgens B&W zit Muiden, gezien de afspraken die er met de KNSF gemaakt zijn 'in een rijdende trein'. Aan gemaakte afspraken met KNSF-vastgoed valt niet te ontkomen. Volgens de 'Nee-meermin' kan dat weldegelijk en doet B&W er goed aan naar de bevolking te luisteren, in plaats van "zonder u te beslissen wat goed voor u is". In een pamflet trekt de 'nee-meermin' nogmaals aan de noodrem, want het "gevaar van massale bebouwing van het KNSF-terrein is allerminst geweken. "

"Een overweldigende meerderheid van de Muider bevolking heeft zich uitgesproken tégen grootschalige bebouwing op het KNSF terrein. De gemeenteraad sloot zich aan bij de wens van hun kiezers. Ook het college van B&W, dat 2½ jaar met de KNSF heeft onderhandeld, leek uiteindelijk eieren voor zijn geld te hebben gekozen. Maar in de commissievergadering van dinsdag 9 december 2003 kwam het college met een voorstel, waaruit blijkt dat het gevaar van massale bebouwing van het KNSF-terrein allerminst geweken is.
U heeft het in de pers, op de kabelkrant en op internet kunnen lezen: volgens B&W zit Muiden, gezien de afspraken die er met de KNSF gemaakt zijn 'in een rijdende trein'. Anders gezegd: er zijn afspraken gemaakt met de KNSF, waaraan niet te ontkomen valt. B&W gaat er echter zonder blikken of blozen straal aan voorbij dat de Muider bevolking massaal aan de noodrem heeft getrokken.
"

Lees het pamflet


10 december 2003

Grimmige Commissievergadering

Dinsdag 9 december vond een commissievergadering over de plannen met het KNSF-terrein plaats. Nu ging het over het openbare gedeelte van de 'open begroting' en over 'hoe nu verder' : de structuurvisie. Een ongemakkelijke avond, waarbij men nog net beleefd probeerde te blijven. En daar nauwelijks in slaagde.
(...)
De stemming werd daarop nog meer gezet toen Sylvia Bazuin (VIB) vertelde dat zij niet deel uitmaakte van het in vertrouwen genomen geheime gezelschap, en daarom misschien wel vragen ging stellen die al, onder geheimhouding, beantwoord waren. "Mevrouw, we gaan die vergadering echt voor u niet over doen", zo reageerde Rolf Visser, directeur van KNSF-vastgoed B.V., onder gejoel van het publiek, "dan had u er maar bij moeten zijn"
(...)
"Er is duidelijk weerzin merkbaar bij het college tegen de bemoeizucht van de bevolking en raad"

lees verder


3 december 2003

De Nee-meermin laat weer van zich horen

Vanavond laat de Nee-meermin de volgende advertentie op de Kabelkrant verschijnen:

Laatste nieuws over het KNSF terrein:

Na de raad heeft nu ook B&W eieren voor zijn geld gekozen. Er wordt
naar de bevolking geluisterd. En wat Muiden wil is bekend: bouwen op
Muidense maat, dus geen massale bouw.
Dinsdagavond om 8 uur vindt in de kazerne een openbare
commissievergadering plaats over de verdere aanpak. Inspreken mag.
Iedereen is welkom, maar Brugge-Ajax is minstens zo spannend.
Zodra er nieuws is melden we ons weer.

Actiegroep De Nee-meermin
Muiden moet Muiden blijven.
Kleinschalig, levendig en leefbaar.



29 oktober 2003

Bert KUIPER: laat dat bos maar bos, en doe ze de groeten in Muiden

Uw webmaster was vandaag een dagje in Friesland, op stap met een oude vriendin. Toen wij in de buurt van Joure bij een restaurant een boel auto's zagen staan dachten we 'hé, die zijn open' en gingen naar binnen om te lunchen. Slechts één grote tafel was bezet, zo te zien met geslaagde heren, en één dito dame. Dat zag er besloten uit, en we vroegen of we misschien iets konden eten. 'Eigenlijk zijn we gesloten', vertelde de waardin, 'maar als de gasten het goedvinden zijn er nog wel wat broodjes over, en is er soep'. Het gezelschap vond het prima, en we schoven aan bij een nabijgelegen tafel. 'Wat bent u voor gezelschap?' vroeg ik toen voor die vraag de juiste sfeer was ontstaan.
'Wij zijn het college van B en W, en we doen hier een mediatraining' deelde één van hen mede, 'en ik ben de burgemeester'. 'Da's leuk' flapte uw webmaster eruit, 'een media-training, dat kunnen ze bij ons ook wel gebruiken!'
'Waar komt vandaan?' 'Muiden' antwoorde ik.
'Dat is toevallig, ik ben daar ook burgemeester geweest ' Nu ging mij een licht op. Ik zat tegenover niemand minder dan Bert Kuiper, onze vorige (op die interim na) burgemeester. Ik besloot volledige opening van zaken te geven: 'Ik ben Jan Bovenlander, van muideninfo, de luis in de pels van de Muier politiek. Kent u dat?' De cursusleiding maande het gezelschap tot voortzetting van de media-cursus, maar Bert Kuiper ging er toch maar voor zitten: 'nee, leg eens uit?' Uw webmaster vertelde hoe hij muideninfo opzette om de gemeente Muiden gelegenheid te geven om op eigentijdse wijze die Manhattan-aan-de-Vecht Aquaduct-plannen aan de bevolking te communiceren, hoe de gemeente zich distanceerde van dit initiatief, en hoe muideninfo er achter kwam hoe Dick Schulp de uitvoering van zijn stokpaardje kracht bijzette met de 'foute benuttings variant' . "Maar die plannen zijn nu toch van de baan" wist de heer Kuiper, "nu speelt toch die sluiting van de Kruitfabriek?" Daarover kon uw webmaster onze vorige burgemeester ook wel iets vertellen, maar dat verhaal kent u.
"Muiden moet dat bos maar gewoon bos laten" concludeerde Bert Kuiper, "en doe ze maar de groeten in Muiden".


20 oktober 2003 - 1 december 2003

Open begroting in hoofdlijnen gepresenteerd in openbare vergadering - persbericht

Op de geheime commissie vergaderingen is besloten tóch met informatie naar buiten te komen. Lees het persbericht.
De extra commissie-vergadering zal 9 december 2003 ( 20:00 uur in de Kazerne) plaats vinden.
9 oktober 2003

Had de raad dit allang kunnen weten?

De actie van de nee-meermin heeft Muiden en daarmee de raad wakker geschud.
Op 27 maart jl. is in de commissie en op 17 april jl. in de raad de intentieverklaring besproken. In die intentieverklaring staat bij de uitgangspunten:

"KNSF acht realisatie van haar initiatief tot vroegtijdige beeindiging alleen verantwoord en haalbaar als de met de beeindiging gemoeide aanzienlijke kosten kunnen worden gedekt uit een zodanige additionele (ten opzichte van het huidige streekplan) herontwikkeling van het terrein, dat deze kosten daadwerkelijk door opbrengsten uit additionele herontwikkeling (kwalitatief en kwantitatief) kunnen worden gedekt;"

Het "huidige streekplan" ging uit van 13,6 ha woningbouw, dus zo'n 500 woningen, en 10 ha bedrijventerrein. Uit de "additionele ontwikkeling" zoals die hierboven vermeld staat moeten dus "aanzienlijke kosten" worden gedekt. Dat gaat dus zeker niet om een paar huisjes meer.

Op 17 april wordt in de raadsvergadering zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming de intentieverklaring geaccepteerd door de hele raad.

"Ga je gang maar jongens" lijkt de raad als signaal aan B&W en KNSF gegeven te hebben. (red. Muideninfo)

Wordt vervolgd....


4 oktober 2003

Waar staan we?

Muideninfo kan het niet beter verwoorden dan de extra-editie van het informatieblad:

"Begin dit jaar hebben B&W van Muiden, GS van Noord-Holland en het ministerie van VROM met de KNSF een intentieverklaring gesloten. Daarin is afgesproken, dat onder zeer stringente voorwaarden woningbouw op het terrein mogelijk moet zijn. Belangrijke voorwaarden in de intentieverklaring zijn onder andere: In maart en april is de intentieverklaring in de commissies en in de gemeenteraad besproken. De raad heeft de intentieverklaring voor kennisgeving aangenomen en gezegd de verdere voorstellen van het college af te wachten.
Het moment waarop de gemeenteraad een beslissing moet nemen is nu aangebroken."
(Uit de notulen raad 17 april 2003, punt 13: "Zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel besloten." Welk voorstel is onduidelijk, en wordt noch vermeld in de notulen, noch in de agenda voor deze vergadering. We gaan dit nog wel navlooien op het gemeentehuis. red. Muideninfo).

Het is dus aan de raad.

Afwijzen van het voorliggende plan is dus weldegelijk een optie, aanvaarden zou tegen de wens van de Muider bevolking zijn, en de door de hele raad aangenomen motie geeft B&W opdracht te onderhandelen over een aangepast convenant op basis van inspraak rapportages en uitkomsten van een nieuw te ontwikkelen structuurvisie.

Wat zijn nu de mogelijke scenario's?

Mogelijk weet de projectontwikkelaar in al die Geheime Raads- en Commissievergaderingen onze volksvertegenwoordigers ervan te overtuigen dat het Plan dat ten grondslag ligt aan de Geheime Open Begroting de beste oplossing is voor alle partijen, in het bijzonder voor Muiden. Als Muideninfo hiervoor de argumenten ontvangt, gaan we die natuurlijk publiceren. Waarschijnlijker is dat het plan enigszins, of misschien meer dan enigszins, in het Geheime Overleg wordt aangepast in de richting van de wensen van de Muider bevolking. Muideninfo heeft, niet geremd door kennis van zaken, ook nog een aardige suggestie:

Ontwikkel ongeveer één-derde van het gebied, namelijk het stuk dat grenst aan de wijk Noord-West. Laat daar de onontplofte granaten weghalen door defensie (gratis, want het is hún schuld). De vervuiling is daar beperkt, dus sanering niet kostbaar. Laat sportvelden waar ze zijn. Bouw bijvoorbeeld 500 woningen op 13,6 hectare: precies volgens het oude streekplan. Laat Weesp maar wat meer woningen rond het station bouwen, dat past prima bij het beleid woningbouw te concentreren rond knooppunten van openbaar vervoer. De provincie zal hiermee instemmen wanneer dit in Provinciale Staten in stemming gebracht zou worden. De kosten voor deze ontwikkeling zijn véél geringer, zodat we netjes blijven t.o.v. KNSF-vastgoed, en er een nette winst gemaakt kan worden. Omdat er volgens het ministerie van VROM sprake is van een "maatschappelijk ongewenste activiteit" ligt het in de rede te verwachten dat sluiting onvermijdelijk is. Aanpassen of intrekken van de meer dan twintig jaar oude hinderwetvergunning kan voor MCI de stok achter de deur zijn om een passend aanbod van het Rijk te accepteren, als dat al nodig is.

Verwerf als Gemeente de rest van het terrein (het westerlijk deel, ca. twee-derde) waarvoor de Provincie de middelen kan verschaffen. Betrouwbare bronnen vertellen Muideninfo dat daarvoor momenteel in totaal (ook voor andere projecten) 21 miljoen euro beschikbaar is. Doe daar voorlopig even niets mee, maar stel wel een globale visie op met bijvoorbeeld ontoegankelijke natuur op afgeschermde locatie's (om daar bijzondere fauna of flora te beschermen), bijvoorbeeld wat luxere woningen op de plaats van de huidige niet-monumentale bedrijfsgebouwen (daar zit al fundatie), en toegankelijke parken, met bijvoorbeeld een wandelpad langs het IJmeer.
O ja, de vervuiling aldaar kan beschouwd worden als 'historische vervuiling' en kan, voor zover dat nodig is, waarschijnlijk grotendeels op kosten van het Rijk opgeruimd worden, dan wel afgedekt met een zgn. leeflaag.
Denkt u dat dit kan? Zijn er betere ideeën? Reageer!

Leupen: ik stap op als míj dit niet aanstaat.

Uit de Gooi-en Eemlander van 2 oktober 2003: "Als de open begroting de raad niet aanstaat, dan moeten ze het college maar wegsturen, vindt de wethouder". Zou hij dat echt gezegd hebben? We hebben hem dit gevraagd, en Cees Leupen keert het om: "Als ík een opdracht krijg die ik onuitvoerbaar of onacceptabel vind, dán stap ik natuurlijk op". Dat hij de uitspraak in de Gooi- en Eemlander letterlijk gedaan zou hebben kan hij zich niet voorstellen.

Hier gaat het over:


3 oktober 2003 - 6 oktober 2003 - 24 oktober 2003

Verslag Geheime Open Begroting Commissie Vergadering!

Veel meer dan de identiteit van de raadscommissieleden, de extra bijzonder toegevoegde externe raadscommissieleden, de leden van het college van burgemeester en wethouders, én de gemeentesecretaris valt er niet te melden. Maar als u verder leest wordt u zeker tóch wijzer. U leest dat de vastgoed ontwikkeling op het terrein wat MCI betreft geen voorwaarde is voor de sluiting. lees verder...

MCI gaat hoe dan ook dicht

"We gaan hoe dan ook sluiten", verklaarde John Robertson, de baas van MCI. "in mei 2004 zit mijn taak erop, en volgt collectief ontslag". "Is dat niet afhankelijk van beslissingen van de gemeente Muiden t.a.v. de toekomstige ontwikkeling van het terrein?" probeerde muideninfo nog. "In het geheel niet, nogmaals, we gaan hoe dan ook dicht"

Zie ook:
"Zolang de fabriek open is zal hij aan de wet moeten voldoen."


30 september 2003

Neemeermin scoort 1300 handtekeningen

Ons dunkt dat de actiegroep Neemeermin haar actie geslaagd mag vinden: "Het signaal is opgepakt!", vermeldt haar advertentie op de Kabelkrant. Zij bericht dat ruim 1300 handtekeningen zijn binnengekomen, en dat de hele gemeenteraad achter de Muider bevolking staat. B&W heeft opdracht gekregen de plannen aan te passen.
In deze advertentie deelt de actie-groep mede niet zonder uw steun te kunnen. "We zijn er nog niet" (red. Muideninfo).
24 september 2003

Gedeputeerde Meijdam erkent bedenkingen Muiden

Vrijdag 19 september vond de Noordvleugel conferentie plaats. Gemeenten gelegen aan de Noordelijke zijde van de Randstad waren aanwezig, met de Provincie. Deze derde Noordvleugelconferentie ging over de onderlinge samenhang tussen het verder ontwikkelen van wonen en werken enerzijds en de bereikbaarheid anderzijds. De heer Henry Meijdam, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening hield een inleiding. Daarin vermeldde hij dat de bebouwing van het KNSF-terrein nu onderwerp is van politieke discussie. Dick Schulp en Cees Leupen waren aanwezig op deze conferentie.
Klik hier voor een verslag van de conferentie.


23 september 2003

Jokt Henk? Of liegt Anna? Muideninfo houdt het op een eenvoudig uit te leggen misverstand

Muideninfo meldde direct na de commissievergadering van 4 september dat Henk Bökenkamp(VVD) verbijsterd was dat hem niet werd toegestaan het woord te voeren. Het zou buiten hem om die zelfde avond zijn afgesproken. Anna Waanders(VIB) heeft hierover echter een heel ander verhaal, dat muideninfo u niet onthouden wil:
lees verder


22 september 2003

Fred Winnubst stapt op als PvdA-voorzitter - Wethouders blijven aan.

Op een door de gehele raad gesteunde motie waarin, kort gezegd, B&W opgedragen werd nu eens na te denken over een structuurvisie voor het hele "zoekgebied" (Bloemendalerpolder en KNSF-terrein) voordat ze convenanten reageerden B&W met het machtswoord: de motie beschouwden ze als een motie van wantrouwen, en ze zouden opstappen als deze werd aangenomen.
In de commissievergadering van 11 september verzuchtte Anna Waanders nog dat zij zich afvroeg of dit college wel in staat is leiding te geven aan de ontwikkeling van Muiden. Toch zwakte de raad de motie af en deed ook het college van B&W wat water in de wijn. Zo bleef het college zitten, en wacht de raad af wat er met haar motie gebeurt. Er was ook nog een motie over de "open" begroting, die wél acceptabel was voor B&W.
De moties:

Lees hierover:
Op donderdag 2 oktober is er een super-geheime commissie-vergadering waarin de "open begroting" en de "second-opinion" worden besproken.

Lees ook een impressie bij Ouwe Muier.


7 september 2003

Nee-meermin verzamelt al méér dan duizend handtekeningen.

De aktiegroep de "Nee-meermin" laat weten dat het aantal handtekeningen tegen de plannen voor het KNSF-terrein inmiddels de 1000 is gepasseerd. Met name de inwoners van de wijken Noord- en Zuidwest tekenden massaal, maar ook uit de rest van Muiden werden vele reakties ontvangen. De aktie loopt nog door, dus men kan de strookjes blijven inleveren bij de in het informatieblad vermelde adressen. Aanstaande donderdag 11 september is er weer een commissievergadering in de Kazerne.


4 september 2003

Raadscommissie zwijgt in raadscommissievergadering

Het eind van de raadscommissievergadering over de KNSF-terrein plannen was eigenlijk interessanter dan het begin (daar over hier verslag). Nadat ruim een dozijn kritische burgers - in twee ronden - hun bezwaren tegen de voorliggende plannen hadden geuit, en daar bij van de driehonderd aanwezigen bijval hadden geoogst, stelde het publiek een punt van orde: "Kunnen we misschien vernemen hoe de verschillende fracties - de raadcommissieleden - hierover denken?" Dat kon niet. Onder instemmend geknik van raadsleden schorste Sylvia Bazuin de vergadering tot volgende week donderdag 11 september. Henk Bökenkamp (VVD) probeerde nog het woord te nemen: "voorzitter, ik wil wél, ik heb weldegelijk iets te zeggen". Het baatte niet: "dat doet u dan maar buiten de vergadering" bitste Sylvia hem toe, "ik schors de vergadering tot volgende week."

Aan het late uur zal het niet gelegen hebben, want dit speelde zich af om tien uur. Vaak duren commissievergaderingen tot na middernacht. Een instructie van B&W is ook niet logisch, want het is een raadscommissie vergadering en geen wethouders commissie vergadering. Trouwens, wethouder Cees Leupen voelde zich aardig verneukt:

"Mij leggen ze voor driehonderd man op het hakblok, en zelf houden ze hun kop"

Zo verklaarde hij als reactie aan Muideninfo. Inderdaad, niemand begreep er wat van.

Bökenkamp: "afgesproken werk"

Opvallend was dat de vergadering om negen uur langdurig geschorst werd. Politici gaan dan meestal buiten roken. "Het kan haast niet anders," zei Henk, "of het is toen afgesproken."
Een aanwezige: "Op deze manier vermijden onze gekozen raadsleden kleur te bekennen voor dit driehonderd koppig publiek. Volgende week gaat het waarschijnlijk als een nachtkaars uit."
(Zo legt de raad ook zichzelf het zwijgen op als dat haar uitkomt...-red. Muideninfo)

In een e-mail laat de VVD-fractie het volgende weten:
“Het standpunt van de VVD ten aanzien van het KNSF plan is duidelijk. Tegen grootschalige bebouwing! Wij betreuren het dat wij dit op 4 september 2003 niet in de commissievergadering duidelijk mochten maken. De VVD heeft openbaar liberaal fractieberaad op woensdag 17 september om 20.00 uur. De lokatie wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.”



1 en 2 september 2003

Dwang vanuit provincie onwaarschijnlijk.

In de eerste versie van het voorstel van B&W betreffende de ontwikkeling van het KNSF-terrein miste u nog de "maatschappelijke aspecten". Muideninfo ontving heden deze tekst, die in feite uitlegt hoe de taakstelling van 5000 woningen door de gemeenten Weesp en Muiden wordt ingevuld. Taakstelling?

Dat klinkt als een opdracht, en daarom maar eens met de provincie gebeld. Daar legde men uit dat het aantal van 5000 woningen in het nu vigerende streekplan is opgenomen. In overleg met de gemeenten Muiden en Weesp is dit echter bijgesteld naar 4500. Maar wat is nu precies de status van een streekplan?
Het streekplan heeft de status van een instructie van de Provincie aan de lagere overheden, de gemeenten Muiden en Weesp. Het het echter geen enkele rechtstreekse juridische status, m.a.w. in beginsel kan men het naast zich neer leggen. Evenmin hebben de afspraken die de heren Meijdam, Leupen en Renkema met elkaar maakten een juridische status. De gemeenteraden kunnen deze dus gewoon afwijzen. Echter:

Wanneer dit gebeurt dan ligt het in de rede te veronderstellen dat de Provincie (gedeputeerde Meijdam) zal vragen om het gevraagde aantal woningen op een andere wijze in het zoekgebied te realiseren. Lukt dat niet, dan biedt art. 37 van de wet op de ruimtelijke ordening aan gedeputeerde staten de mogelijkheid gemeenten via een zgn. aanwijzing te dwingen.
Aldus de woordvoerster van de Provincie Noord-Holland.

"Onzin!"

reageren betrouwbare bronnen in kringen uit het Provinciaal bestuur, "Meijdam zal dat nooit doen; dat zou politieke zelfmoord zijn".
Omdat: Zie art. 37 en 38 wet r.o.

Download hier de volledige tekst van de wet op de ruimtelijke ordening in pdf-format
Klik hier voor uw inspraakmogelijkheden.


30-augustus-2003 en 31-augustus-2003

Raadsleden bij voorbaat gekapitteld

Bepaalde zaken kunnen wegens een algemeen groot belang of persoonlijk groot belang vertrouwelijk moeten blijven. Daarom wordt aan raads- en commissieleden bij het afleggen van hun eed gevraagd dit te respecteren.
Daar is niets vreemds aan, en bij het beoordelen van de "open begroting" zou je verwachten dat deze vertrouwelijke zaken op een dusdanige manier geformuleerd zijn dat het in de openbaarheid brengen daarvan bovengenoemde belangen niet schaadt, of althans, het belang van een weloverwogen oordeel van de raad zwaarder weegt dan deze belangen. Er is dan sprake van een vertrouwelijk versie van de begroting, en van de niet-vertrouwelijke versie, de zgn. "open begroting". In het geval van de begroting betreffende de ontwikkeling van het KNSF-terrein bevat de openbare versie bevat de randvoorwaarden (globale kosten grondverwerving, waarin in dit geval inbegrepen de kosten van bedrijfsbeëindiging, en de kosten van bodemsanering - met een aanduiding op welke plaats die kosten gemaakt moeten worden). Daarnaast zijn er de kosten van het bouwen van woningen, het aanleggen van de infrastructuur etc., waarvoor algemeen bekende vuistregels zijn, afhankelijk van de soort bouw en omstandigheden (fundering!). Deze versie bevat dan voldoende gegevens om de conclusie (dat er 1700 - 1900 woningen gebouwd zouden moeten worden) te onderbouwen, maar ook voldoende gegevens om deze kritisch te beoordelen.
Na acht maanden bestaat er geen "open begroting", hoewel het uiterst vertrouwelijke document dat KNSF-vastgoed ter beschikking stelde aan de gemeente, nog steeds hardnekkig zo genoemd wordt.
Inzage in dit document wordt pas gegeven wanneer de raads- en commissieleden nogmaals, in het openbaar, beloven niets van de vertrouwelijke onderbouwing naar buiten te brengen. Kopieën zijn niet toegestaan.

Raad buiten spel gezet

Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer een raadslid zaken aantreft die hij/zij nader verklaard wil zien hij/zij daarover niet met onafhankelijk deskundigen van gedachten mag wisselen. Varianten kunnen niet besproken worden omdat de onderbouwing van de huidige plannen buiten het gemeentebestuur onbespreekbaar is. Sterker nog: eventuele schandalen blijven nu "onder de pet". En de bevolking moet oordelen op grond van wat B&W kwijt wil.
In Nederland wordt B&W gecontroleerd door de gemeenteraad. Behalve in Muiden?

Verscheidene raads- en commissieleden lieten Muideninfo weten "zich buiten spel gezet" te voelen en "monddood gemaakt" te zijn n.a.v. de brief van B&W. Zij bevestigden de hierboven geformuleerde opvatting. Enkelen vatten de brief zelfs als smadelijk op. In ieder geval, zo liet men zich verstaan, is het voor de raad onmogelijk hiermee zijn werk te doen.

Zie hier de gewraakte brief in.
Lees ook het artikel in de Gooi- en Eemlander



30-augustus-2003

Nee-meermin voert actie

Jongstleden woensdag viel de opvallend goed verzorgde actie-brochure van de "Nee-meermin" bij alle Muiers in de bus. Daarin kon u (evenals op deze site) op een kaartje de omvang van Muiden nu bezien, en de omvang van Muiden wanneer de plannen ten aanzien van het KNSF-terrein gerealiseerd zijn. Op de binnenpagina werden een aantal argumenten gepresenteerd om de opvatting dat "Muiden moet Muiden blijven" kracht bij te zetten. U leest deze hier. Tenslotte kon u op de achterzijde een proteststrookje invullen, en inleveren bij één van de actievoerders. U kan zich ook bij de actiegroep aansluiten, door u op te geven bij Fred Winnubst (tel.: 264975) of Guus Kroon (tel.: 264922)

Plannen wijzigen voortdurend

Uit deze actiefolder lezen we dat de plannen "voortdurend"gewijzigd worden. Muideninfo citeert: "Zo vervalt de hier aangeven kantorenbouw van zeven lagen langs de Amsterdamsche trekvaart en komen er 200 woningen voor in de plaats. De laatste stand van zaken is: op het KNSF terrein, dus het terrein van de kruitfabriek die gaat sluiten, komen 1700 + 200 woningen, waaronder flats tot vijf hoog. In de Bloemendalerpolder (niet op dit kaartje) komen 'landgoederen' met in totaal 500 wooneenheden, en binnen de vesting worden nog eens 100 woningen gebouwd. In totaal krijgt Muiden er dus 2500 woningen bij."
Navraag leerde dat de plannen voor de zeven verdiepingen hoge kantoren door het ministerie van VROM in de huidige markt voor kantoorruimte niet erg gelukkig werden geacht, en niet in het bestemmingplan zouden passen. Daarom is besloten er dan maar 200 woningen bij te bouwen.



20-augustus-2003

Is een oordeel mogelijk?

Bijzonder aandacht verdienen de hoofdstukjes "Open begroting" en "Maatschappelijke haalbaarheid" uit het Grondmij-rapport.. Zij zijn namelijk opvallend summier, terwijl kennis daarvan toch doorslaggevend kan zijn voor een weloverwogen oordeel.
Wat de "Maatschappelijke haalbaarheid" betreft beweert het rapport dat het maatschappelijk draagvlak (bij andere belanghebbenden zoals werknemers, bewoners en bedrijven) aanwezig is. Men kan zich natuurlijk afvragen hoe dat onderzocht is. Een door de organisatoren inderhaast "niet representatief" gevonden enquete laat een héél ander beeld zien. Muideninfo hoort graag van u, en verwelkomt van harte positieve reactie's op dit plan.

Een blijvend geheimzinnige zaak blijft die "open begroting". Van de niet-vertrouwelijke samenvattingen wordt u niet veel wijzer, dus die bespaart Muideninfo u. Er staan namelijk, in tegenstelling tot wat Muideninfo door de gemeente Muiden beloofd werd, geen bedragen in. Wel staan er aantallen en oppervlakten in (Muideninfo vat dat nog wel samen), en wél een globale planning. De eigenlijke begroting zou vertrouwelijk zijn, een merkwaardige situatie wanneer een democratisch oordeel geveld moet worden. Nu willen project-ontwikkelaars nog weleens hun kosten overdrijven en baten onderschatten tegenover de overheden waarmee ze samenwerken, om zodoende, laten we vriendelijk zeggen, hun bedrijfsrisico te optimaliseren.

De "open" begroting is door het bureau Arcade opgesteld en door het bureau Oranjewoud, in opdracht van de Provincie Noord-Holland, getoetst. Daarbij bleek inderdaad de kapitaallasten voor het project sterk overdreven te zijn. Men gaat van een rentevoet van 10% terwijl 6% op dit moment al overdreven is.

Naar verluidt zou de "open" begroting vertrouwelijk zijn vanwege de hierin vermelde, uit het project te bekostigen, afvloeingsregeling van de werknemers. Maar de niet-vertrouwelijke beoordeling van Oranjewoud vermeldt dat hiervoor op basis van de "kantonrechtersformule" onderhandeld wordt zodat iedereen die zich daarin verdiept weet wat dat inhoudt. Wat zou die vertrouwelijkheid rechtvaardigen? De gemeente wist niet anders mee te delen dan dat dat "gebruikelijk" is.

Muideninfo beveelt het lezen van het rapport aan. Zeker de motivatie van de als geluidswal bedoelde zeven verdiepingen hoge kantoren is de moeite waard: "Daar de geluidswering redelijk ver van de bron ligt moet wel worden gedacht aan een aanzienlijke hoogte van 5 tot 7 lagen." Muideninfo vraagt zich af of het dan niet wijs is een afscherming dichter bij de bron te brengen. En zo vindt u misschien wel meer.



20-augustus-2003

Leupen: "Muiden moet zijn eigenheid bewaren."

In 1998, toen Cees Leupen lijsttrekker was, had de PvdA een groot verkiezingssucces.
Mede namens de volgende van hem afkomstige uitspraken?:
"Muiden heeft een heel eigen charme en dat moet vooral zo blijven."
"Muiden moet geen Amsterdam - Oost worden!"
"Een nieuwe bedreiging van de leefbaarheid in Muiden is de verrijzing van IJburg. "
Lees hier het hele interview.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: