terug naar het overzicht

Beschamend optreden van eerste burger op extra Raadsvergadering

Al aan het begin van de extra raadsvergadering over het collegevoorstel betreffende het KNSF-terrein deed Harry Smith, burgemeester van Muiden, zijn gezag gelden: de spreektijd werd beperkt tot vier minuten per spreker, ook als er tijd over was, en zelfs als de spreker iets wezenlijks te melden had. Good Old Siem Rozendaal werd daar knap pissig om, en bleef recalcitrant op het spreekgestoelte zitten. Aan het einde van die vergadering leek dezelfde Eerste Burger namens het College de uitvoering van een raadsbreed aangenomen (hen onwelgevallige) motie te ontlopen.


een impressie

de insprekers

Aan het begin van iedere raadsvergadering kunnen burgers nog even hun ei kwijt over de zaken die geagendeerd staan. Omdat Muiers nogal wat eieren kwijt willen over de plannen mbt. het KNSF-terrein waren er meer insprekers dan gebruikelijk: acht personen. Vier minuten per persoon dus, sprak Harry Smith, Burgemeester van Muiden, gestreng.

Hans Kliphuis was de eerste en meldde onmiddellijk die tijd niet nodig te hebben. De tijd die ze over zou houden mocht van haar naar de volgende sprekers, maar dat mocht niet van de voorzitter. Het enige dat Hans te melden had was dat zij vond dat het voorstel, dat die avond behandeld zou worden, uitsluitend in het belang van de KNSF was, en niet in het belang van de bevolking van Muiden.

Fred Winnubst vond het voorstel 'een slecht en overbodig stuk, dat alleen maar de juridische positie van de KNSF vs. Muiden versterkt'

Diederik de Bruin, toegevoegd deskundig commissielid voor de VIB (over hem meer later), was het met beide eerdere sprekers eens, en vond het ook een 'juridisch gevaarlijk stuk': alle verwijzigingen naar de 'open begroting' zouden er uit moeten.

Frank Wagenmans liet eens een heel ander geluid horen: hij toonde zich een warm voorstander van de plannen, en hield daar een uitgebreid pleidooi voor. Hij schetste in zijn toespraak een toekomstbeeld waar sprake was van ligplaatsen voor Muiers, de Bruine Vloot bij het Muiderslot, kooplustige passanten, goede straatverlichting, ontsluitingswegen, een postkantoor en een mortuarium.

De volgende spreker, Jacob Veenhuysen, verdient dat ook. Daarom hier hun toespraken, zoals vermeld in de notulen, naast elkaar.

Jacob had, zoals we van hem gewend zijn, een goed doorwrocht verhaal op papier gezet. Voorlezing ervan duurde echter langer dan vier minuten, en hem werd de mond gesnoerd. Dat deed hem (en menigeen met hem) opmerken dat de voorzitter kennelijk meer geinteresseerd is in het opleggen van spreektijden en spreekverboden, dan in wat de burgers, na ampele overwegingen, te melden hebben.
Jacob concludeerde dat met het voorstel dat voorlag Leupen cs. een 'makkie' dachten te hebben. Jacob dacht daar anders over. Hij vroeg zich af waarom niet na al de ongevallen sluiting al afgedwongen werd. (Tussen twee haakjes: dat leest u in ons dossier 'Muiden Veilig' - red. Muideninfo). De intentieverklaring (tussen Provincie, Rijk en KNSF) achtte hij de 'moeder van alle ellende'. Waar Jacob, door toedoen van ordebewaker Smith, niet aan toe kwam was te waarschuwen dat hij door de KNSF betaalde voorlichting als corruptie zag en daar het college op zou aanspreken.
Naar de volledige toespraak van Jacob Veenhuysen.

Paul Dinant, toegevoegd deskundig commissielid voor lijst Riet, vond dit 'geen geslaagd plan', waarschuwde dat het explosie-vrij maken van het terein onderschat werd, en voorspelde dat zonder een adempauze nu er ongelukken zouden gaan gebeuren.

Roy Hesselman achtte de voorlichting onjuist. 'KNSF heeft een trein geconstrueerd waarvan zij hoopt dat Muiden instapt. De koppeling van (evt. tegenvallende) kosten en woningaantal kan Muiden de kop kosten.

Tenslotte kwam Siem Rozendaal aan het woord. 'Hoeveel tijd heb ik, voorzitter?' zei hij in de verwachting alle overgebleven spreektijd van vorige insprekers te kunnen benutten. 'Vier minuten' antwoordde de voorzitter, 'en daar bent u nu al in bezig'. Daar nam Siem geen genoegen mee maar hij begon alvast: Dick Methorst was volgens hem 'de beste politicus' omdat hij de beste manipulator zou zijn, en Anna Waanders de slechtste, omdat 'zij zich liet inpakken'. Toen was zijn tijd op. Harry Smith zette de inspreek-microfoon af, Siem bleef obstinaat zitten, het volk roerde zich. De voorzitter kondigde aan dat nu de raad aan zet was en dat blijken van af- of goedkeuring vanuit het publiek niet getolereerd zouden worden.

De raad aan zet

Siem bleef maar zitten.

Het CDA (Methorst) kondigde aan er zorg voor te dragen dat 'de plannen doorgaan', D66 (de Groot) zag alle waarborgen om af te kunnen wijken van het voorliggende plan, VVD (Luijendijk) vond dit een plan waar alle projectontwikkelaars héél blij mee zouden zijn, en vond dit plan in deze vorm niet in het belang van Muiden, PvdA (Hylkema) vond de 'open begroting' een zwaard van Damocles, waarin de rente en waarde van de grond onrealistisch (te hoog) was ingeschat. Veel verontreiniging is ontstaan toen het Rijk grondeigenaar was, en dus moet het Rijk een aanzienlijk deel van de opruimkosten nemen. '80% van Muiden is tegen, en wij (dus) ook', vond Hylkema.
De VIB (Anna Waanders) vond het voorstel 'misleidend', en vond de vraag wat Muiden wil essentieel.


De roerige vergadering werd menigmaal geschorst. Meer over het verloop leest u bij Ouwe Muier. Uiteindelijk werd er raadsbreed een motie aangenomen, waar de burgemeester nogal wat moeite mee leek te hebben. In de motie stond dat het college opdracht kreeg "Op korte termijn een klankbordgroep uit de bevolking in te stellen, die met het oog op een visie op gemeente Muiden 2030 inbreng zal leveren op het opstellen van de structuurvisie
en: Het begrip kostendekkendheid zodanig te specificeren dat kostendekkendheid betekent dat het aantal te realiseren woningen, bedrijfsruimten en kantoren op het KNSF-terrein, volgend op de nog op te stellen structuurvisie, leidend is en dat eerst andere mogelijkheden van financiering worden gezocht en het aantal niet op voorhand substantieel kan worden opgehoogd om de grond- en bouwexploitatie van het KNSF-terrein sluitend te maken, zulks ter goedkeuring en beslissing van de raad.
en: De toezegging dat de delen van de open begroting die openbaar gemaakt zouden worden ook daadwerkelijk op korte termijn gestand wordt gedaan"


'We nemen hem mee' beloofde de burgemeester. 'Wat bedoelt u?' reageerde het publiek (dat van hem moest zwijgen). Nu reageerde de raad': 'Wat bedoelt u?' "We nemen hem mee naar het Gemeentehuis' beloofde de burgemeester, 'om hem te bestuderen'. Dat vond de raad niet voldoende. 'Ik bedoel dat we hem overnemen' corrigeerde na enig heen en weer gepraat onze burgervader zich. Dat het hier een opdracht betrof, die het College gewoon uit te voeren had, ontging onze burgervader, die anders toch goed op de hoogte blijkt te zijn van de gemeentewet.

"We hadden verder willen gaan, maar dit is het maximaal haalbare. Hier is veel mee gewonnen'' concludeerde Anna Waanders, "we hebben goed vergaderd". O ja, over Diederik de Bruin: die wilde in de laatste fase van de vergadering Anna nog iets influisteren. Dat mocht niet van de voorzitter. 'Ik wil dat u gaat zitten' brulde Harry in de microfoon. 'Da's dan jammer voor u' reageerde Diederik laconiek.

Lees ook het verslag in de Gooi-en Eemlander.
Lees ook het verslag in het gemeentelijk informatieblad


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: