- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Toch nog feestelijke eindejaarskeutels.

27-dec-2003

+ In de nacht van maandag op dinsdag was vanaf half elf tot vijf uur 's morgens slechts één rijstrook van de A1 in de richting Amersfoort beschikbaar voor het verkeer. Het brugdek aan de zuidkant van de Vechtbrug werd gerepareerd met als gevolg dat de hele nacht auto's, vrachtauto's en autobussen dwars door de vesting denderden. Dit was niet nodig geweest, behalve dan voor het verkeer uit Weesp, dat anders de A1 niet op kon.
+ De politie had Connexxion toestemming verleend om zes bussen, die richting Lelystad moesten, door Muiden en over de Zuidpolderweg te laten rijden, omdat ze anders een te grote omweg zouden moeten maken. Maar menig automobilist die vanuit Amsterdam Muiden naderde, nam met de werkzaamheden op de brug in zicht het zekere voor het onzekere en koos voor de bekende sluiproute door de vesting.
+ Wat was er aan de hand? Het zuidelijke val van de brug was omhoog gehaald omdat bij een inspectie van Rijkswaterstaat was gebleken dat een van de liggers gescheurd was en het gevaar bestond dat de houten vloerconstructie los zou komen. Het euvel moest snel worden verholpen, omdat anders de Vechtbrug meerdere dagen of weken afgesloten zou moeten worden.
+ Even gloorde de hoop dat deze reparatie een eind aan het geklepper van de Vechtbrug zou maken. Het ongemak van de stroom auto's door nachtelijk Muiden had men er graag voor over gehad, zo goed als de stroom auto's die de nacht erop door Muiden trok (waarom dat nodig was werd niet duidelijk: de persdienst van Rijkswaterstaat was onbereikbaar). Jammer genoeg was van vervanging van het zuidelijke val geen sprake. Er moest alleen wat laswerk gedaan worden. Muiden zal moeten blijven leven met het onafgebroken applaus dat de brug zichzelf geeft.
+ Zoals bekend zal over enkele jaren bij de uitvoering van de benuttingsvariant het noordelijke val worden vervangen om ruim baan te maken voor een extra rijstrook in het midden van de brug – en dat terwijl nu juist het zuidelijke val de bron van het geklepper is. Er is domweg geen geld om ook dit val te vervangen. Wèl is het de bedoeling dat er bij de uitvoering van de benuttingsvariant op de rijbanen aan weerszijden van de brug een dubbele laag ZOAB (zeer open asfalt beton) wordt aangebracht, waardoor het zingen van de autobanden wordt teruggebracht tot gefluister. Daarmee is het geklepper echter niet verdwenen. Mogelijk wordt het iets minder als het wegdek van beide brugdekken zeven centimeter verhoogd wordt, wat nodig is om op gelijke hoogte met de rijbanen te komen.
+ Op het brugdek zelf komt geen dubbele ZOAB laag - dat zou de vallen te zwaar maken. Overwogen wordt ander materiaal toe te passen, waarschijnlijk aluminium. Dat 'werkt' veel minder dan hout en kan strak aangetrokken worden waardoor er minder kans is op hinderlijk geluid. Om het lawaai nog meer terug te brengen zou een combinatie van een aluminium wegdek en hydraulische grijphaken op de klap van de burg ideaal zijn. Als deze haken aangetrokken worden kan het val niet meer op de steunpunten klepperen. Wie weet is dit de oplossing.
+ Hoe het zij: Rijkswaterstaat zal iets moeten ondernemen om te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen ten aanzien van het terugdringen van geluidshinder. De piekbelasting in de klappen, die bij geluidsmetingen hoger bleek te zijn dan toegestaan, zou eigenlijk moeten worden ondervangen door een geluidsscherm van vele meters hoog. Met het oog op de horizonvervuiling is dit natuurlijk geen reële optie. Vandaar dat er om te beginnen ZOAB en ander brugdekmateriaal ingezet worden. Aan de medewerkers van Rijkswaterstaat ligt het niet. Zij willen alles doen wat haalbaar is om de narigheid te beperken, maar zijn daarbij nu eenmaal gebonden aan het budget.
+ Na uren praten, schorsen, opnieuw praten en nog maar weer eens schorsen en praten, nam het college van B&W in de laatste raadsvergadering van het jaar knarsetandend een unaniem ingediende motie over. Deze door alle zes politieke partijen gesteunde motie dwingt B&W een drietal opdrachten uit te voeren, te weten 1: het samenstellen van een klankbord vanuit de bevolking om mee te denken over een structuurvisie voor het KNSF-terrein, 2: de uitkomst van de structuurvisie als leidraad hanteren voor het te bouwen aantal woningen, en niet zoals was voorgesteld, de zogeheten 'kostendekkendheid' van het plan, en 3: het alsnog openbaar maken van de 'open begroting' van de KNSF, met uitzondering van de geheime delen.
+ Het blootgeven van het kostenplaatje van de open begroting, waarop de grootschalige bouw op het KNSF-terrein is gebaseerd, is in de eerste plaats een prestigezaak. De KNSF vertikte het in de extra commissievergadering die voorafging aan deze extra raadsvergadering de cijfers op tafel te leggen. Alleen: wat moet je er verder mee, nu het grootschalige project normaal gesproken geen kans meer maakt?
+ Veel belangrijker voor Muiden zijn de eerste twee opdrachten die B&W van de raad meekreeg. Ze betekenen goed nieuws voor iedereen die vindt dat je als inwoner de kans moet krijgen betrokken te zijn bij de toekomst van je stad - en natuurlijk ook goed nieuws voor de overgrote meerderheid van de Muider bevolking, die wil dat Muiden kleinschalig blijft (iets genuanceerder gezegd: de meeste Muiers hebben er geen moeite mee als Muiden uitbreidt, zolang dit maar gebeurt binnen de Muider maat, dus op kleine schaal, wat iets heel anders is dan een bijna drie keer zo grote en hoge stad).
+ 'Muiden moet Muiden blijven', zo luidt de kreet van de Nee-meermin. Dit wil zoveel zeggen als 'Muiden moet zichzelf blijven', dus geen tweede Volendam of Naarden worden, maar ook geen Weesp. Wat er beslist níet mee bedoeld wordt, is dat er hier niets zou mogen veranderen. De meeste Muiers hebben dit uitstekend begrepen. En wie eraan mocht twijfelen, kon in zowel het eerste als het tweede pamflet van de Nee-meermin lezen dat volgens deze actiegroep 400 á 500 woningen genoeg zijn om tegemoet te komen aan de woningbehoefte van de eigen bevolking.
+ In het tweede pamflet werd zelfs betoogd dat het aantal voorzieningen in Muiden en de kwaliteit daarvan beslist niet alleen afhangt van het aantal woningen dat erbij komt, maar vooral ook van durf en initiatief, verstandig beleid en goede communicatie met de bevolking. Het staat er echt, dus ook al zie je de toekomst van Muiden anders: zeggen dat de Nee-meermin 'overal tegen' is, klopt niet.
+ Dankzij de raadsbrede motie is de eerste winst binnen. Wel moet hierbij bedacht worden dat verschillende partijen zich eerder uit angst voor kiezersverlies bij de motie hebben aangesloten dan uit overtuiging. Als er geen massaal protest uit de bevolking was gekomen, was het invullen van het KNSF-terrein 'kat in het bakkie' geweest. De koppen binnen de raad waren al geteld. Reden genoeg dus om niet te vroeg te juichen. We zullen helaas op onze hoede moeten blijven. Je weet nooit wat er nog kan gebeuren. Van de andere kant: de kans dat Muiden opgescheept wordt met massale bouw - laat staan massale hoogbouw lijkt nu toch wel erg klein geworden. Verderop in deze keutels ga ik nader op een en ander in.
+ Ook TV Noord-Holland is van plan geweest Jan Pronk te interviewen over de boete van € 450 die hij van de Keuringsdienst van Waren kreeg, omdat hij een rek met melk achter had gelaten op de stoep van een klant. Maar TVNH liet het afweten. Jan Pronk was er niet rouwig om. Hij had al emoties genoeg te verwerken gehad.
+ Er gebeurde trouwens nog iets bijzonders. Toen Jan Pronk maandag met zijn SRV wagen in Mariahoeve was, kwam een man met een fototoestel op hem af om een praatje te maken. Het bleek een collega SRV – man te zijn, die al dertig jaar 'op de wagen' zit. Deze collega trekt op zijn wekelijkse vrije dag door het land om foto's van SRV- wagens te maken. Puur als hobby. Hij heeft er al zevenhonderd, vertelde hij. De krantenfoto met onderschrift over het boetedrama, die Jan in zijn wagen had opgehangen, deed Jan z'n collega in woede ontsteken. Zonder het te weten was hijzelf ook altijd in overtreding geweest. Wat Jan was overkomen, had hem eveneens kunnen gebeuren. Gestraft worden voor je behulpzaamheid.
+ Het Vechtjournaal is altijd wel goed voor een vrolijke noot. Wat te denken van: 'Wethouder Jan Steen verklaarde vorige week dat de raad in zal stemmen met het door het college voorgestelde plan'. Wethouder Jan Steen? Wethouder Leupen, zal je bedoelen. De redactie zal de eerste steen voor het KNSF terrein in gedachten hebben gehad, want van een huishouden van Jan Steen is bij deze wethouder absoluut geen sprake.
+ Deze week meldde Het Vechtjournaal dat B&W van Muiden zich beraadt over de vorming van een klankbord uit de bevolking. Wie er mee mogen doen? 'Je kunt denken aan ondernemers, bewonersverenigingen en belangengroeperingen', antwoordt wethouder Leupen. Maar als je nu als vrije burger zonder enige binding aan welke groepering dan ook mee wilt praten, kan dat dan ook, of ben je dan niet representatief? Ouwe Muier voorziet problemen. Bijvoorbeeld dat direct belanghebbenden en politieke achterbannen hun mening door willen drammen. Als het maar geen herhaling wordt van de workshops, die indertijd uiteindelijk nauwelijks van invloed bleken te zijn op het Kolpronrapport. Alleen wat B&W van pas kwam werd in dit rapport opgenomen.
+ Muiden zou het Vechtjournaal een stuk serieuzer nemen, als de redactie de moeite nam hierheen te komen om ter plaatste het nodige journalistieke speurwerk te verrichten, in plaats van de achterkant van de advertenties vol te schrijven met aan de telefoon vergaarde, eenzijdige informatie. Een voorbeeld. De raadsbreed ondersteunde motie die B&W overnam, wordt in het blad teruggebracht tot slechts één punt: de klankbordgroep. Veel belangrijker voor Muiden (maar pijnlijker voor B&W) is het feit dat de raad het college heeft opgedragen de structuurvisie voor het KNSF-terrein als uitgangspunt te nemen voor het uiteindelijke aantal huizen. Dit betekent dat het financiële gat dat te verwachten is, niet mag worden gevuld door meer huizen te bouwen.
+ Dankzij deze opdracht aan B&W is het gevaar van massale bouw, waar Muiden zo tegen gekant is, in principe bezworen. Een belangrijke zaak dus, maar zoals gezegd: er is geen woord over te vinden in het Vechtjournaal. Ook over het alsnog vrijgeven van bepaalde cijfers uit de open begroting wordt met geen woord in het blad gerept.
+ Flip de Groot, de fractievoorzitter van D66, trok voor de tweede keer aan de bel om B&W zover te krijgen een officieel protest in te dienen tegen het schandalige plan van DWR om in vijf jaar het liggeld voor woonarken met 500 % te verhogen. De waterbewoners hadden de steun gevraagd van alle politieke partijen in hun strijd tegen dit voornemen. B&W had eerder laten weten de ontwikkelingen te willen afwachten, maar zegde nu toch toe officiële stappen te ondernemen. Wethouder Schulp had al eerder een protest laten horen in een door het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht georganiseerde informatiebijeenkomst.
+ De raad is akkoord gegaan met het voorstel om een professionele beheerder voor de Rijver aan te trekken. In de commissievergadering was aangedrongen op de grootst mogelijk spoed.
+ Het voorstel van B&W over de structuurvisie voor het KNSF terrein was de hoofdschotel van de extra raadsvergadering. Het onderwerp stond voor de vijfde keer op de agenda sinds de oproep aan de Muiers om zich te verzetten tegen grootschaligheid - en ook nu weer zat de publieke tribune stampvol. Er waren een aantal protestbordjes te zien met brave teksten als 'Raad, luistert naar uw kiezers' en 'De burger zegt nee! Democratie nu' en, iets ondeugender: 'een Schulpenstrandje in het KNSF-gebied'. Al meteen bleek dat de bordjes de uitwerking van een rode lap op een stier hadden op de eerste burger, die de tegenstanders van massale bouw kennelijk als oproerkraaiers en gepeupel zag. Je krijgt de indruk dat Smith er geen benul van heeft dat buitenparlementaire actie een in de grondwet verankerd recht is. Om kort te gaan: niet het groepje betogers, maar de burgemeester misdroeg zich.
+ Insprekers die meer op hun lever hadden dan een paar kernachtige stellingnames, kwamen door het aanvechtbare systeem van 'we hebben een half uur en iedereen krijgt evenveel tijd' nauwelijks aan bod. Het leidde bij good old Siem Rozendaal tot harde woorden aan het adres van de voorzitter, die op afstand de inspreekmicrofoon afzette en daarmee vakkundig de mond van de oud loco-burgemeester snoerde. 'U bent niet de baas, de raad is de baas', kon Siem nog net roepen.
+ Fred Winnubst, die insprak namens de Nee-meermin noemde het voorstel van B&W, dat helemaal geënt leek te zijn op de open begroting van de KNSF, en dat in zijn ogen grote verwachtingen kon wekken bij de grondeigenaar annex projectontwikkelaar 'slecht, gevaarlijk en overbodig'. Later, toen het college de raadsleden antwoord gaf, verklaarde B&W dat de gemeente zich juridisch had ingedekt voor eventuele ongewenste gevolgen. De verklaring werd bevestigd door de fractievoorzitters Methorst en De Groot.
+ Aanleiding voor de geruststellende woorden was de bijval die Fred Winnubst kreeg van het pas herbenoemde VVD raadslid Hans Luijendijk. Een deskundige die hij naar het voorstel had laten kijken, had hem gezegd dat elke projectontwikkelaar zijn lippen af zou likken voor zo'n kans. Uiteindelijk bleef het voorstel, ook al rammelde het aan alle kanten, overeind - maar dat geeft niet. Veel belangrijker is dat dankzij de raadsbreed aangenomen motie het gevaar voor massale bouw geweken lijkt.
+ Rolf Visser, de baas van de KNSF, die de besluitvorming vanaf de publieke tribune volgde, oogde heel wat ontspannener dan in de vergadering ervoor, toen enkele commissieleden hem onder vuur namen. Visser zal terecht geredeneerd hebben 'beter een half ei dan een lege dop'. Natuurlijk is het zo dat je 2 ½ jaar onderhandelen niet in één klap van tafel schuift. Het ligt nogal voor de hand dat, ook al zullen er kapers op de kust zijn, het KNSF-plan in eerste instantie als basis zal worden gebruikt voor de structuurvisie, zij het in uitgeklede vorm (voor hetzelfde geld zou je kunnen zeggen 'in verrijkte vorm', want er is veel meer ruimte voor natuur en cultuur te verwachten).
+ Het blijft de vraag of de provincie en Weesp even laconiek zullen reageren op de door de KNSF opgegeven boekwaarde van de grond (21 miljoen euro) als wethouder Leupen in de raadsvergadering deed. Uit zijn reactie op een sceptische vraag over dit kapitale bedrag door zijn partijgenoot Hylkema bleek dat, anders dan op het zeer hoge rentepercentage, het second opinionbureau 'Oranjewoud' geen commentaar had op de boekwaarde - maar daarvoor was dit bureau dan ook niet ingehuurd.
+ Nu ik het toch over dat 2 ½ jaar onderhandelen heb: daar is iets merkwaardigs mee. In zijn ingezonden stuk op muideninfo.nl, waarin Jaap Meijer het dapper opnam voor de grootschalige aanpak (cateraar Frank Wagenmans was al even moedig toen hij als inspreker tijdens de extra raadsvergadering de grootschaligheid in het hol van de leeuw verdedigde) zei deze oud fractievoorzitter van het CDA dat de onderhandelingen pas 1 ½ jaar geleden geopend werden. Eerder was immers nog niet bekend dat de kruitfabriek zou sluiten, aldus Jaap Meijer.
+ Rolf Visser had het echter over 2 ½ jaar en die was er zelf bij. Er van uitgaand dat 2 ½ jaar juist is, vraag je je af of de PvdA bij de raadsverkiezingen van vorig voorjaar misschien wel gedwongen is geweest om Leupen, tegen de zin van menig lid in, naar voren te schuiven als wethouderskandidaat, aangezien hij als wethouder van de vorige raad al een jaar met de KNSF aan het onderhandelen was.
+ In de stroom moties en amendementen, die aan de uiteindelijke gezamenlijke motie vooraf ging, kwam een slim voorstel van het CDA bovendrijven, dat prompt door B&W werd overgenomen. Het ministerie van defensie zal worden gevraagd om volgens het principe 'de vervuiler betaalt' zelf de granaten op te ruimen, die na de grote explosie van 1947 op het kruitfabriekterrein achterbleven. Wanneer het KNSF-terrein als oefengebied voor de mijnopruimingsdienst wordt aangewezen, vang je twee vliegen in één klap, redeneerde het CDA. Een prima idee, alleen moet het leger dan wel iets voorzichtiger met de granaten omspringen dan indertijd. Ook een tweede CDA motie, waarin er op aangedrongen werd Rijk en Provincie onder druk te zetten om mee te betalen aan de sanering, haalde het zonder enig probleem.
+ Geen raadslid kon natuurlijk om de ruim 1300 handtekeningen van kiezers heen, zomin als om de niet mis te verstane uitslag van twee enquêtes, en niet te vergeten de vijf (!) volle kazernezalen met protesterende Muiers. Jan Hylkema, sprekend namens de PvdA, vertolkte dan ook de gevoelens van zijn raadscollega's (al zal het niet voor allemaal van harte geweest zijn) toen hij de Muider bevolking en de Nee-meermin openlijk feliciteerde omdat 'ze bereikt hebben wat ze wilden.'
+ Je kunt niet alles hebben, maar Ouwe Muier had er graag aan toe willen voegen: 'ook de democratie gefeliciteerd', maar hij kromp ineen toen hij, nog voor hij zijn mond durfde opendoen, de autoritaire blik van de burgemeester op zich gericht zag. Orde! Bij deze zegt uw chroniqueur dan ook stiekem (niet doorvertellen hoor) dat alle partijen blij mogen zijn dat de democratie heeft gewonnen. Ze hebben immers stuk voor stuk óf het woord democratie in hun naam staan, óf ze noemen zichzelf democraat. Dat is natuurlijk niet zomaar.
+ Is burgemeester Smith nu voorzitter van de raad of is hij eerste verdediger van het standpunt van het college van B&W? Als voorzitter zou hij objectief moeten zijn, wat hij niet is, en als collegelid is hij al jaren geleden buitenspel gezet door de wethouders, dus waar ben je met hem aan toe? Nu de wethouders, geschrokken van het drama Renkema, een toontje lager zingen, grijpt Smith de kans aan om te laten zien wie hier in Muiden de baas is. Geheel in het kader van zijn vermenging van functies beschouwt hij insprekers met wie hij het persoonlijk niet eens is als tegensprekers: burgers die tegen het gezag ingaan, zíjn gezag wel te verstaan. Dat straft hij af, met strenge blik, met scherpe stem en met de zandloper voor de door hem bepaalde spreektijd in de hand.
+ Niet dat het helpt. Integendeel, de reactie op de publieke tribune is dat Smith vierkant wordt uitgelachen, waarna hij enige tijd in diep gepeins vervalt. Het is in eerste instantie een potsierlijke vertoning, maar je ontkomt er niet aan dat je je begint te ergeren, vooral als hij ook nog iets doet, dat sprekend op een niet zo frisse truc lijkt. Hoewel een truc? Het kan ook gewichtigdoenerij of gewoon dommigheid geweest zijn, toen hij, kennelijk speculerend op de onervarenheid van de meeste raadsleden, poogde de raad zand in de ogen strooien. Smith probeerde namelijk om de gezamenlijk ingediende motie, die Muiden voor grootschaligheid kan behoeden, niet over te nemen, maar 'mee te nemen ter bestudering, in te bedden en te modificeren'. Let wel: modificeren betekent 'wijzigen' volgens de dikke Van Dale.
+ Vanaf de publieke tribune werd prompt luid geprotesteerd door mensen van de Nee-meermin. 'De motie is niet aangenomen!', waarschuwden ze. Hadden de actievoerders zich 'aan de orde' gehouden en keurig netjes gezwegen, dan waren de verschillende raadsleden die nu opveerden, zeer waarschijnlijk niet in actie gekomen om Smith bindender uitspraken te ontwringen.
+ Je zou kunnen stellen dat het optreden van Smith, mocht hij níet gedwongen geweest zijn om toe te geven dat de motie door B&W was overgenomen, geen ander effect had kunnen hebben dan dat de zaak een tijdje opgehouden zou worden. Echt hout zou zijn optreden niet gesneden hebben. De raad zou het achteraf nooit geaccepteerd hebben als zou zijn gebleken dat de motie verdoezeld, dan wel afgezwakt, laat staan gewijzigd was. Denk erom dat iedereen straks de notulen extra scherp naleest.
+ De les van deze raadsvergadering is, dat je met het traineren van de wens van Muiden om kleinschalig te blijven niets wint. Sterker nog: afremmen werkt averechts. Als B&W van Muiden het wagen raad en bevolking nog langer aan het lijntje te houden, dan zou dit de andere partners, Weesp en de provincie, wel eens zo erg kunnen opbreken dat zij besluiten zèlf met dwingende voorstellen voor bouwen op Muider grondgebied te komen. Reken maar dat dàn de rapen gaar zijn. Dan haalt Muiden pek en veren uit de kelders van het Muiderslot om onder het luiden van de papklok zijn vroede vaderen smadelijk de stad uit te jagen.
+ Goed beschouwd zou je de houding van Smith ook kunnen toejuichen. Óf omdat je als fervent tegenstander van kleinschaligheid alles uit de kast wilt halen, óf omdat je vindt dat hij Muiden een dienst heeft bewezen door de burgers tegen zich in het harnas te jagen. Dit laatste was immers aanleiding voor enkele raadsleden om zelf de puntjes op de 'i' te zetten en dit niet aan hem over te laten. Maar het is gepraat achteraf. En vooral ook te veel eer, want het optreden van Smith was, als altijd, in wezen niet van enige betekenis.
+ Heeft u ook op het TV journaal de kaart van Nederland met die grote groene vlek gezien? Dat is het Groene Hart van Nederland. Een beschermd gebied, maar de minister zit er niet mee als er, alle afspraken ten spijt, een stuk vogelvrij wordt gemaakt voor grootschalige bouw. Op de kaart was hiervoor de driehoek tussen Leiden, Gouda en Alphen aan de Rijn ingetekend. Over wat Muiden boven het hoofd hangt werd niets gezegd.
+ Als je met wat fantasie de groene vlek in het hart van ons land ziet als een groene trui, dan wordt de hals ervan gevormd door polders tussen Weesp en Muiden tot aan de boord van het IJsselmeer. Het omvat de Bloemendalerpolder, de Gemeenschapspolder en de Rietpolder (het KNSF-terrein). Bij elkaar een flinke hap. Toch staat het Muider deel van het Groene Hart nog net zo mooi groen op de kaart als de rest - behalve dan dus de driehoek Leiden, Gouda en Alphen. Weten ze in Den Haag niet dat de provincie onze weiden en ons bos op het oog heeft als locatie voor maar liefst 4500 woningen? De landelijke milieuorganisaties weten het maar al te goed. Hopelijk nemen ze het groen van Muiden in één moeite mee als de strijd met de minister losbrandt.
+ De VVD, groot voorstander van een kleinschalig Muiden, had het in de raad over een bovengrens van negenhonderd woningen. Noemen ze dat kleinschalig? Kom nou: het is drie keer Mariahoeve en bijna twee keer Buitendijke in Muiderberg. Pas op hoor.
+ 'En als de bouw op het KNSF-terrein laag blijft en de natuur in de Bloemendalerpolder intact, kan 2004 niet meer stuk', aldus partijbestuur en raadsfractie van D66 in hun nieuwjaarswens op de kabel. Waar hebben we het over? Een laag aantal woningen of laagbouw op het KNSF-terrein? En hoeveel huizen zijn er nodig om de natuur in de Bloemendalerpolder intact te laten blijven? De afspraak was toch dat er helemaal niet gebouwd zou worden, zolang het aquaduct niet werd aangelegd? Vraag maar aan wethouder Schulp. Wees nu toch eens duidelijk D66. Daarvoor werd jullie partij toch ooit opgericht, om duidelijkheid in de politiek te brengen?
+ Het BRO rapport over de aanpak van de Bloemendalerpolder heeft zowel Muiden als Weesp 7500 gulden (of waren het euro's?) gekost. Bovendien kostte dit rapport wethouder Renkema van Weesp de kop. Dat kwam omdat hij het bestaan ervan ontkend had. Dit hebben de Muider wethouders niet gedaan. Sterker nog: ze hebben níets met het rapport gedaan. Misschien dat het bescheiden aantal woningen in de polder dat het adviesbureau aanbeval, de heren niet goed uitkwam. Maar er kan ook een andere reden geweest zijn.
+ U moet weten dat er een oneerbaar voorstel in het rapport stond. Het bureau BRO suggereerde dat je de MER-plicht zou kunnen ontlopen, door het plan op te knippen in verschillende deelplannen. MER staat voor Milieu Effect Rapportage. Alsof een schoon milieu het ergste is wat je je nakomelingen kunt aandoen. Ik kan me levendig voorstellen dat burgemeester en wethouders het rapport kokhalzend terzijde hebben gelegd.
+ Tamar de Vries die (onder meer) Muiden 'doet' voor de Gooi – en Eemlander haalt uit in een hoofdartikel in de krant van 24 december: 'B en W van Muiden hebben een superieure hekel aan meedenkers. Dat blijkt wel uit de geïrriteerde en laatdunkende houding die zij meermaals ten toon spreiden tegenover insprekers, commissieleden en verontruste burgers. Tijdens avonden waar een belangrijk besluit over de toekomst van Muiden op de agenda staat, aarzelt het college niet de burgers tegen zich in het harnas te jagen met denigrerende opmerkingen. Een dergelijke houding voorspelt niet veel goeds voor de klankbordgroep'. Hoort u het eens van een ander.
+ In haar hoofdartikel voert Tamar de Vries een nieuw gezichtspunt aan. Volgens haar heeft de grondeigenaar van de KNSF een belangrijke troef in handen. Ze schrijft: 'Niemand kan de verhuurder beletten het lege terrein na sluiting te verhuren aan een andere (eveneens milieubelastende) industrie. Op de grond berust een industriebestemming van de zware soort. Er mag zelfs worden gewerkt met ontplofbare spullen. De vergunning is gebonden aan de fabrieksgebouwen. Dat betekent dat een ander milieubelastend bedrijf zo aan de slag kan gaan op het KNSF-terrein'.
+ Los van het feit dat de KNSF ongetwijfeld liever een veel grotere slag slaat, betwijfelt Ouwe Muier of het allemaal wel zo eenvoudig ligt, met name wat de explosieven betreft. Maar zolang er geen kapvergunning wordt verleend voor het Kruitbus en de voetbalterreinen, de volkstuinen en de weide van Oudshoorn niet het veld hoeven te ruimen voor massale woningbouw, zal een niet al te onvriendelijke industrie hier welkom zijn, al was het maar om de werkgelegenheid.
+ Helaas ziet het er niet naar uit dat het fietspad over het Amsterdam - Rijnkanaal, waarop nu al zoveel jaar gewacht wordt, er binnenkort komt. Integendeel, na 1 januari wordt de situatie nog gevaarlijker voor de fietsers, want dan gaat ook het vrachtverkeer voor IJburg over de brug.
+ Een aantal verenigingen heeft aangekondigd diverse activiteiten te staken, wanneer voortaan, leges (€ 25) voor een vergunning door de gemeente in rekening zal worden gebracht, óók als het om een goed doel gaat, zoals het voornemen van B&W is. De VVD bepleit dat verenigingen en instellingen, die geen toegangsprijs heffen voor bijeenkomsten, ook geen leges hoeven te betalen.
+ Het is maar goed dat onze burgemeester en wethouders zulke doorgewinterde onderhandelaars zijn. Niet voor niets hebben ze, zoals bevestigd werd door het CDA en D66, hun voorstel voor het plan van aanpak voor de structuurvisie van het KNSF-terrein op juridische valkuilen en klemmen laten doorspitten door het gerenommeerde Amsterdamse advocatenkantoor Houthoff Buruma. Het is dé manier om aan eventuele claims te ontkomen. Ongetwijfeld is ons college zo verstandig geweest alles op papier te laten zetten. Iedereen weet immers dat je anders geen poot hebt om op te staan. Als het stuk nu maar niet zoekraakt. Je moet er toch niet aan denken dat B&W persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld.
+ 'Ik laat u verwijderen!' riep de burgemeester in de raadsvergadering tegen een Muier die zich niet de mond liet snoeren. Dat was ferme taal, maar wie zou deze klus moeten klaren? Gerrie van Wijk was op vakantie en de dames van de receptie op het gemeentehuis, Joke en Rita, die voor hem invielen, hadden het te druk met de koffie.
+ Opgevangen op de publieke tribune: 'Die geluidsinstallatie is expres zo slecht, zodat wij niet kunnen horen wat er gezegd wordt'. Zover is het dus al gekomen met het vertrouwen dat de bevolking in dit gemeentebestuur stelt.
+ Een voorzitter van de gemeenteraad die zijn eigen draai geeft aan een raadsbesluit, kan dat zomaar? Ouwe Muier heeft erover gebeld met enkele bestuurlijke contacten in Den Haag en Haarlem. Unanieme reactie: 'De raad was er toch zelf bij?'. Maar stel nu eens dat Harry Borghouts er ook bij geweest was, zou er dan wat voor Smith gezwaaid hebben? Wie weet. Als Commissaris der Koningin moet Borghouts toezicht houden op de burgemeesters van Noord – Holland.
+ Woensdag was Henk van Ginkel in Muiden met het eerste exemplaar van zijn langverwachte boek over de Muider historie. Je mocht er alleen maar naar kijken. Het ziet er heel mooi uit.
+ Die hoofdambtenaar op het gemeentehuis zonder baard is Willem Kaarsgaren.
+ Om op Oudejaarsavond over na te denken: de gemeente Almere wil in het nieuwe jaar geen maandelijkse raads – en commissievergaderingen meer houden, maar in plaats daarvan elke week een 'politieke markt' organiseren. Dit om politiek en burgerij dichter bij elkaar te brengen. We mogen dan in Muiden op Almere kankeren, we kunnen ook wat van ze leren.
+ Ik hoop dat de keutels en de oliebollen u goed smaken. Tot volgend jaar.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: