- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
7de editie d.d. 26 februari 2001
hazenkeutels 67 tot en met 84 (incl. dichtkeutel)


67. Volgens D'66 is ingevolge Haagse richtlijnen het beleid van de provincie Noord Holland ten aanzien van gemeentelijke herindelingen 180° gedraaid. Men (het provinciehuis dus, red.) gaat nu actief druk uitoefenen op kleine gemeentes om samen te gaan met grotere. Naar aanleiding hiervan heeft D'66 besloten op 19 maart aanstaande een buitengewone ledenvergadering te houden, waarin de partij met een aantal varianten van gemeentelijke samenvoegingen komt. Zou daar ook de variant van Oude Muiderberger bijzitten, waarbij de kernen Muiden en Muiderberg elk hun eigen weg gaan? (zie de column in de Jonge Zandhaas d.d. 12 februari 2001 en de hazenkeutels 63 t/m 66 in de editie van 18 februari j.l.).
68. Overigens verneem ik dat het nog niet zeker is, dat het provinciale beleid ten aanzien van gemeentelijke herindelingen is bijgesteld. Misschien zijn de bronnen, waarop D'66 zich baseert, toch niet zo betrouwbaar en loopt het partijbestuur iets te hard van stapel. Hoe dan ook, het kan zeker geen kwaad als politieke partijen zich met hun achterbannen – de inwoners van de gemeente Muiden, al vast bezinnen op de bestuurlijke toekomst van Muiden en Muiderberg. Beter te vroeg dan te laat.
69. Raadslid Van der Steen van D'66 was er in de laatste commissievergadering trouwens heel stellig over. In het debat over de toekomst van het Van der Vlietterrein pleitte hij er voor, om een deel van de reserves van de gemeente te steken in investeringen in dit terrein. "Over enkele jaren zijn we toch geen zelfstandige gemeente meer", zo voorspelde hij. Wethouder Leupen, die naast ruimtelijke ordening ook financiën doet, zag niet zoveel in potverteren. Hij geeft de voorkeur aan een gezond gemeentelijk huishoudboekje.
70. Als de gemeente al een keer wordt opgeheven/samengevoegd, dan liever niet vóór 2003. Want dan viert Muiden het 1050-jarig bestaan. Dit feestje wil Oude Muiderberger niet graag missen. Kan me er nu al op verheugen mijn collega Ouwe Muier van de Nieuwe Spiering in historische kledij te zien lopen.
71. Even rekenen: Muiden beschouwt 953 AD dus als zijn "oprichtingsjaar". Dit is het jaar waarin voor de eerste maal in een schriftelijke bron van de naam Muiden sprake is. Het betreft een akte, waarin koning Otto I van Saksen een schenking doet aan de St. Maartenskerk in Utrecht. Muiden was toen een soort voorhaven van Utrecht. In al die jaren is er dus niet veel veranderd (of krijg ik nu alle Muiers op mijn dak?).
72. Oude Muiderberger vraagt zich nu af, wie er het eerst was: Muiden of Muiderberg. Ik moet schoorvoetend toegeven dat Muiden ouder is, want de naam Muiderberg komt van "berg bij Muiden". Bovendien: voor zover ik weet dateren de oudste (schriftelijke) gegevens over Muiderberg van omstreeks 1280, toen de Hollandse graaf Floris V leenheer over de gronden van Muiden en Muiderberg werd. Als we het jaar 1280 aanhouden, dan bestaat Muiderberg in 2005 dus 725 jaar. Ik wil dan ook een feestje. Wat is Muiderberg minder dan Muiden? Wil de burgemeester vast een Stichting oprichten?
73. De regiopolitie gaat deze zomer strenger op het water controleren. Er is zelfs een nieuwe politieboot voor aangeschaft. Zouden ze ook de kite-surfers in de gaten gaan houden? Ik hoor alsmaar dat deze een gevaar voor baders en baadsters kunnen opleveren. Ben trouwens benieuwd wat het verschil is om overvaren te worden door een "gewone" surfer of door een surfer die zich door een vlieger laat voorttrekken. De surfplanken lijken mij even hard. Of sla ik de plank nu volledig mis?
74. Er is al een raadslid dat pleit voor een bordje: "Verboden voor kite surfers". Wat doen we dan met de gewone surfers? Moeten die ook opvliegen?
75. Wethouder Cees Leupen werd door raadslid Hette Zijlstra gewezen op onrust onder bewoners van Muiderberg over de recreatieplannen in het Naarderbos. Het bos krijgt volgens Leupen een kwaliteitsimpuls, maar hij wist te melden dat er zeker geen kart- (skelter) baan komt. Een hele geruststelling, want naast (af en toe) stank van de composteerinrichting hoeven we er geen geluidsoverlast bij. De vliegtuigen maken al herrie genoeg.
76. Overigens is het helemaal niet nodig geheimzinnig te doen over de plannen voor het Naarderbos. Ze staan uitvoerig beschreven op de website www.naarderbos.nl. Gedacht wordt onder meer aan de aanleg van een 18-holes golfbaan (in twee fasen), een dagkampeerterrein, een strand aan het Gooimeer, een waterskibaan en mogelijkheden voor jet-skiers. Ook de kartbaan staat nog op de site, maar deze is nu dus kennelijk van de baan.
77. Dan was er in de afgelopen commissievergadering nog een bezorgde vraag van raadslid Henk Beenen over de mogelijkheid dat er zich meer bordelen in de gemeente zouden kunnen gaan vestigen. Ook dit raadslid kon worden gerustgesteld. Leupen zag geen risico voor uitbreiding. "We hebben er nu één, u wel bekend". Waarom werd er na deze woorden op de publieke tribune eigenlijk gegniffeld?
78. Oude Muiderberger weet trouwens in Muiderberg ook nog een plek waar prostitutie wordt bedreven (ja, ja). Is de wethouder van deze (tweede) locatie niet op de hoogte of zijn de werkzaamheden hier inmiddels gestaakt? Toch eens een "quick scan" uitvoeren. Doe ik graag voor de gemeenschap.
79. Het blijft toch moeilijk bepaalde gebouwen te lokaliseren. Bij de discussie over het oprichten van een woning op het perceel Dorpsstraat 11 (gelegen tussen Flevolaan en Dorpsstraat) kwam een kadastertekening ter sprake, waar wel bestaande gebouwen (o.a. werkplaats De Haan) niet opstonden. Volgens de dienstdoende ambtenaar betrof het hier de meest recente kadastertekening. O.K., geloof ik graag. Maar welke datum stond er op? 1912?
80. Over wijzigingen in het straatbeeld gesproken. Raadslid Riet Ruijzendaal weet erover mee te praten. Tijdens de discussie over al dan niet een wandelpad langs de Vecht aan het Van der Vlietterrein merkte zij op dat er in Muiderberg plotseling een pad was afgesloten. Zij doelde op het pad dat voorlangs de geheel verbouwde pastorie aan de Brink loopt (zij noemde geen namen, maar kenners weten dat hier een bekende Nederlander met zijn even bekende echtgenote woont). Oude Muiderberger weet hoe het zit. Het is eigenlijk een voetpad, maar auto's konden er altijd overheen rijden omdat er aan de uiteinden geen stoepranden zitten. Nu staan aan beide kanten van het pad zogenaamde Amsterdammertjes. Het pad is dus niet geheel afgesloten, maar alleen voor auto's.
81. Wat bedoelde raadslid Ruijzendaal nu eigenlijk te zeggen. Dat hier met twee maten wordt gemeten? Dat de Raad toestemming voor de paaltjes had moeten geven? Dat het (toekomstige) wandelpad langs de Vecht ook voor auto's toegankelijk moet zijn?
82. In de eerstkomende vergadering van de commissie C in maart komen heel wat agendapunten aan de orde: Erfbebouwingsregeling Nabij Kocherbos, Bloemendalerpolder, schoolwoning St. Jozefschool en het eindrapport bejaardenwoningen Kocherbos. "Een avondvullend programma", aldus wethouder Leupen. Dus inwoners van Muiden en Muiderberg: komt dat zien en horen.
83. Dat horen is trouwens niet altijd even gemakkelijk, want de akoestiek van de raadzaal in de Kazerne is belazerd. Wie in elk geval wel goed is te verstaan, is Gerrit Ruiter. Die zet tenminste een grote mond op. Zouden meer raadsleden moeten doen.
84. Aan allen, die wel eens raads- en commissievergaderingen bezoeken, draag ik de volgende dichtkeutel op:

Akoestiek

De Kazerne kan het weten
daar vergadert onze Raad
je weet niet wat je hoort
als je ze al verstaat.


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: