- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
5de editie, 12-februari-2001
Een column, hazenkeutels (50-57) + weer een dichtkeutel

De Jonge Zandhaas start ditmaal met een heuse column, want voor een simpele hazenkeutel is het onderwerp wat te zwaar. Het gaat namelijk om de toekomst van Muiderberg in het geval van een gemeentelijke herindeling. Moet Muiderberg bij Muiden blijven of zijn er andere mogelijkheden? Deze Oude Muiderberger denkt er het zijne van: Muiderberg kan het beste zelfbestuur krijgen. Hier volgt zijn visie.
De toekomst van Muiderberg, een "status aparte"?

In de regionale pers verschijnen steeds vaker verhalen over gemeentelijke herindeling van plaatsen uit de buurt. De BEL-gemeenten (Blaricum, Eemnes, Laren) zouden zich goed lenen voor het opgaan in één gemeente. Een andere veel gehoorde combinatie is Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent. Muiden en Weesp worden ook vaak in één adem genoemd, hoewel Weesp nu weer naar Bussum lonkt. In dat geval zou Muiden zijn heil kunnen zoeken bij Amsterdam. En Muiderberg, wat gebeurt daar mee? Wel, dit dorp is onderdeel van de gemeente Muiden. Dus waar Muiden gaat, gaat Muiderberg.

Ho, ho, zo zijn we niet getrouwd. Als we gemeentelijk aan het herindelen slaan, dan is niets automatisch. Dan moet elke combinatie op zijn eigen mérites worden bekeken. Wat bindt Muiderberg met Muiden? Weinig. Door een besluit in een grijs verleden hebben we één gemeenteraad, één gemeentehuis en één burgemeester. In de praktijk is er echter nauwelijks enige overeenkomst tussen het stadje Muiden en het dorp Muiderberg te bespeuren. Sterker nog, er is altijd sprake geweest van een zekere rivaliteit tussen deze twee woonkernen en beide hebben ze hun eigen topografie en cultuur.

Muiden ligt op IJsselmeerniveau, Muiderberg ligt van oorsprong op een zandrug. Muiden heeft een diepe haven met bruine vloot en Koninklijke zeilboten, Muiderberg heeft een haventje met een diepgang van 40 cm, waar alleen scheepjes met een ophaalbare kiel en catamarans kunnen liggen. Muiden is een vestingstad, Muiderberg een Brinkdorp. Muiden heeft (had?) een parkeerprobleem, Muiderberg vrijwel niet. Muiden's trots is het Muiderslot aan de monding van de Vecht, Muiderberg komt niet verder dan de "kerk aan zee".

Kortom, niets wijst er op dat Muiderberg en Muiden bij een gemeentelijke herindeling als vanzelfsprekend bij elkaar moeten blijven. Maar moet Muiderberg dan aansluiting zoeken bij Bussum of Naarden? Dit gaat mij ook weer te ver. Hoe je het wendt of keert, Muiderberg ligt wel dicht bij het Gooi, maar er niet in. Werken, winkelen of uitgaan doen we net zo makkelijk in Bussum als in Amsterdam. We liggen er als een soort bufferzone precies tussen in, tussen de Amsterdamse hondenpoep en de Gooise kak. Eigenlijk zou Muiderberg binnen de provincie Noord Holland een zekere vorm van zelfbestuur moeten krijgen, een "status aparte", zoiets als Aruba binnen het Koninkrijk.

Zo zou Muiderberg bestuurd kunnen worden door een beheerscommissie, zoals ook bijvoorbeeld het verenigingsgebouw De Rijver wordt beheerd. In de beheerscommissie van De Rijver (een zogenoemde art. 61-commissie) zitten een wethouder, een raadslid en vertegenwoordigers van de vaste gebruikers/huurders. De commissie regelt de verhuur, zorgt voor de dagelijkse gang van zaken, overlegt met de gebruikers en signaleert gebreken. Reparaties worden in overleg met de gemeente uitgevoerd, die ook de financiën onder zich heeft.

Voor het (dagelijks) bestuur van Muiderberg zou ook zo'n commissie kunnen worden opgetuigd. Deze commissie kunnen we in de wandeling de "dorpsraad" noemen. De leden van de dorpsraad worden door de inwoners gekozen en formeel benoemd door de gemeenteraad. Daarnaast zit in de commissie qualitate qua een raadslid van de gemeente en de wethouder, die Muiderberg in zijn/haar portefeuille heeft. Aan het hoofd van de dorpsraad staat een gekozen voorzitter, de "meesterburger" van Muiderberg.

Maar zult u zeggen, hoe kom je aan een gemeenteraad, een raadslid en een wethouder als je geen gemeente bent? Want in de huidige trend naar grootschaligheid kun je het wel vergeten, dat Muiderberg ooit de status van zelfstandige gemeente krijgt. Welaan, de oplossing is even simpel als logisch: juridisch-administratief gaat Muiderberg tot de gemeente Almere behoren. Wat zegt u, Almere?! Ben je wel goed bij je hoofd? Met Almere liggen we toch steeds in de clinch (geluidsoverlast door houseparty's en de bouw van hoge flats aan zee). Wat moeten we in hemelsnaam met die poldergemeente aan de andere kant van de Hollandse brug?

Wacht even, laat me uitpraten. Het motief om tot grotere gemeentes te komen is, dat de bestuurskosten lager zijn en dat de kwaliteit van het bestuurlijke apparaat er op vooruit gaat omdat de ambtenaren beter betaald kunnen worden. Welaan, Almere heeft bewezen over een krachtdadig bestuur en gedegen ambtenaren te beschikken. De stad groeit qua inwonertal tot de vierde gemeente van het land. Ze stampen de ene na de andere woonkern uit de grond. Daarnaast bestaan er nog tal van andere grootse plannen, waaronder de oprichting van een professionele voetbalclub, de bouw van een state-of-the-art stadion en een echt namaak kasteel. Initiatief en lef kunnen deze gemeente niet worden ontzegd.

Maar moeten we dan gaan heulen met de vijand? Ach, u kent de Engelse uitdrukking: "If you can't beat them, join them". We kunnen beter met één of meer Muiderbergers in de gemeenteraad van Almere bij de besluitvorming zitten, dan ons steeds laten verrassen met plannen die ons niet welgezind zijn. De Raad moet rekening houden met het algemeen belang. Dus als Muiderberg juridisch/bestuurlijk bij Almere hoort, kunnen we er in elk geval niet slechter van worden. En daarnaast moeten we vergevingsgezind zijn. We hebben in het verleden heel wat robbertjes gevochten met Engeland, Frankrijk, Spanje en nog wat landen, en we gaan er even vrolijk met vakantie.

We hebben eigenlijk al meer contact met Almere dan we denken: oogcontact. Vanuit Muiderberg is Almere de enige plaats, die we met het blote oog kunnen zien liggen. Nu nog alleen de haven, de windmolens en de torenflats, maar dat wordt straks meer gezien de bestaande bouwplannen tot op het Almeerderzand (voorheen Muiderzand). Omgekeerd hebben de Almeerders nu al een prachtig uitzicht op Muiderberg. We kunnen over en weer dus een oogje in het zeil houden. Het feit dat er een plas water tussen Almere en Muiderberg ligt, is eerder een voor- dan een nadeel. Zo kan Muiderberg zijn eigen identiteit bewaren, net zoals Engeland dat altijd heeft gekund door de waterscheiding met het vasteland van Europa.

Maar moeten we voor paspoort, rijbewijs en uitkering nu elke keer de brug over naar het stadskantoor in Almere, zo hoor ik u denken. Natuurlijk niet. Muiderberg krijgt zijn eigen gemeenteloket in De Rijver, waar de bekwame ambtenaren van Almere op vaste tijden zitting houden voor het afhandelen van allerlei administratieve zaken. In de Rijver houden we natuurlijk ook de (openbare) vergaderingen van de dorpsraad, zodat dit bestaande verenigingsgebouw tevens dorpshuis wordt. Daarnaast wordt voor de communicatie tussen de ambtenaren onderling en tussen de gemeente en haar inwoners zo veel mogelijk van het internet gebruik gemaakt.

Zitten we overheidstechnisch gezien in Almere, bedrijfsmatig blijven we waar dat wenselijk en mogelijk is gebruik maken van de diensten, die we in de regio afnemen: afvaldienst, politie, brandweer en ambulance. Muiderberg blijft in deze aanpak gewoon lid van het gewest Gooi- en Vechtstreek, waarin de meesterburger van Muiderberg een kwaliteitszetel krijgt. De financiële bijdrage gebeurt uit een fonds, dat Almere aan Muiderberg op grond van het aantal inwoners beschikbaar stelt.

Ook gas, water, elektra en de kabel betrekken we van de huidige instanties. Met betrekking tot de energievoorziening moeten we echter nog wel nagaan of wij mee profiteren van de windmolens, die ons uitzicht verpesten. Niet alleen de lasten, ook de lusten. Het enige probleempje dat ik nog zie, is dat Muiderberg en Almere tot een verschillende provincie behoren. Maar hier is met een beetje creativiteit ook wel een oplossing voor te bedenken. Het lijkt deze Oude Muiderberger trouwens best makkelijk over twee commissarissen van de Koningin te kunnen beschikken.

Een unieke aanpak, zo'n aparte status. Inderdaad, maar Muiderberg is uniek.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:


Hazenkeutels

50. In eerdere hazenkeutels (33 en 45) besteedde ik al aandacht aan de foutieve schrijfwijze van Nienhuis Ruyskade in gemeentelijke notulen (daar staat Ruijskade met puntjes op de i). Ook ontdekte Oude Muiderberger, dat de computer van het postkantoor in Bussum – bij het overschrijven van een kentekenbewijs - Nienhuis Ruyskade alleen maar als Nienhuis Ruijskade kan schrijven. Ik beloofde nader onderzoek. Welaan, op het gemeentehuis zijn ze zich zeer wel bewust van het feit, dat het Nienhuis Ruyskade moet zijn. Er zal nog beter dan voorheen op de juiste schrijfwijze worden gelet. De computer in Bussum zit waarschijnlijk gekoppeld aan een of ander centraal bestand. Hier zit dus kennelijk iets goed fout. We zullen met man en macht aan een oplossing voor het probleem werken. Willen we de puntjes op de i zetten, dan moeten die puntjes er af.

51. Nu is de gemeente Muiden zo voortvarend om voor de woongemeenschap "Nabij het Kocherbos" een uniforme erfbebouwingsregeling in het leven te roepen, meldt de staatssecretaris van volkshuisvesting dat – als het aan hem ligt – volgend jaar geen vergunning meer nodig is voor serres, schuurtjes etc. aan de achterkant van een huis. Terwijl de erfbebouwingsregeling juist is bedoeld om vergunningaanvragen aan te toetsen.

52. Is al het ambtelijke en bestuurlijke werk nu voor niets geweest? Gelukkig niet. Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van het huis blijft een vergunning vereist. Ook mag je niet zo maar ongebreideld de achterkant van je huis volbouwen; er blijven maximum afmetingen gelden. Ook blijft het burenrecht van kracht, waarin bijvoorbeeld bepaald wordt, welk deel van de tuin maximaal bebouwd mag worden.

53. De staatssecretaris is verder van mening, dat in gemeentelijke welstandscommissies ook "geïnteresseerde burgers" een plaats moeten kunnen krijgen. Nu zitten er alleen maar "deskundigen"in. Oude Muiderberger stelt zich bij deze kandidaat. Is dit ook niet iets voor Ouwe Muier van de Nieuwe Spiering? (Terzijde: de aanhalingsteken ontleen ik aan de krant, waarin het bericht stond).

54. Zoals eerder bericht, gaat de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) in opdracht van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) bootjes weghalen, die her en der – (half) gezonken en/of (half) volgelopen - liggen te verkommeren. Ik hoor dat in Muiden al de nodige wrakjes zijn weggehaald. In Muiderberg weet ik er nog wel een paar te liggen, die het strand en het riet ontsieren.

55. De gemeente gaat ƒ 25.000,- uittrekken voor een project "kunst op straat", lees ik zonder verdere toelichting in het Informatieblad van de gemeente Muiden. Bij een fifty-fifty verdeling krijgt Muiderberg dus ƒ 12.500,-. Dat is een kwart van de kosten van het Lieftinckmonument, voorstellende het befaamde Lieftincktientje. Kunst op straat wordt dus zoiets als kunst voor een knaak.

56. Voorts wordt er ƒ 40.000,- uitgetrokken "voor het inhuren van capaciteit voor verder onderzoek sportraad/integratie jeugd- en jongerenwerk". Dit zal vast een nobel doel zijn, maar de beste integratie lijkt mij dat jeugd en jongeren die niet bij een van de talloze sportverenigingen in onze gemeente zijn aangesloten, dit alsnog doen. Is overigens nagegaan of de sportverenigingen - na het echec van vorige initiatieven om tot een sportraad of sportfederatie te komen - nu nog wel behoefte hebben aan zo'n orgaan?

57. Op 4 mei vorig jaar kondigde burgemeester Smith tijdens de dodenherdenking op de Brink aan, dat er op deze plaats een herdenkingsmonument zal komen. Thans wordt gemeld, dat voor het realiseren van een (4 mei) monument in Muiderberg ƒ 25.000,- beschikbaar wordt gesteld. Er komt dus schot in de zaak, maar 4 mei 2001 zal wel niet gehaald kunnen worden. We wachten al 55 jaar, dus dat ene jaartje kan er best nog wel bij. Benieuwd hoe het monument er uit zal gaan zien.

Tot slot de gebruikelijke dichtkeutel:

Almere

Een house-feest bouwen op het strand
noem het een grensgeval
maar torenflats tot aan de zee
dat raakt echt kant noch wal


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: