- terug naar het overzicht van hazenkeutels

hazenkeutels door 'Oude Muiderberger'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
'Jonge Zandhaas'
6de editie, 21 februari 2001
hazenkeutels 58 tot en met 66 + weer een dichtkeutel


58. Komt Oude Muiderberger bij zijn auto aan, zit er een briefje van de politie onder zijn ruitenwisser. Eerste gedachten: "Wat heb ik misdaan en wat gaat dit mij kosten?" Geen bedrag te vinden. Wel de tekst: "Uw auto is gecontroleerd" met de toevoeging "PRIMA, uw auto was afgesloten en er lag geen buit in het zicht." Wat een opluchting, in plaats van een bon krijg ik een schouderklopje. Dank, controleur van Bureau Veiligheid en Preventie van de regiopolitie Utrecht. Maar het was wel even schrikken.
59. In maart 2002 worden weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De eerste schaduwen werpen zich al vooruit. Van D'66 een kaartje in de bus gekregen, dat je een jaar lid van de partij moet zijn om je verkiesbaar te kunnen stellen. Wie zin heeft om Muiden mee te besturen, moet dus snel beslissen. Over een paar weken is het te laat en moet je weer vier jaar wachten.
60 Je kunt eventueel ook kiezen voor een lokale partij. In café Lieftinck worden plannen gesmeed voor een Muiderbergse partij onder de werktitel "Voor Ieders Belang". Tot de VIB-bers behoren Bram van Barneveld, uitbater van café Lieftinck en Hermen Waanders, de echtgenoot van oud VVD-raadslid Anna Waanders. De VIB wordt opgericht uit onvrede, zo noteert de Gooi- en Eemlander uit de mond van Van Barneveld. Citaat: "Er wordt vanuit de gemeente Muiden veel meer voor Muiden dan voor Muiderberg gedaan. Dat willen wij veranderen". Ben benieuwd of de vier leden van de huidige VVD-fractie, allen Muiderbergers, het met deze stelling eens zijn.
61. In hetzelfde artikel in de Gooi- en Eemlander wordt gemeld dat ook plaatsgenoot Harry Mock broedt op de oprichting van een nieuwe partij, de "Plaatselijke Partij." Uit de publicatie komt naar voren, dat Mock steun zoekt in zowel Muiderberg als Muiden. Hij mikt dus niet exclusief op Muiderberg. Een mogelijke achterstelling van Muiderberg kan dan ook niet zijn drijfveer zijn. Wat dan wel? Mock vindt dat je voor het besturen van een stad of dorp geen landelijke politieke partijen nodig hebt. Het gaat in de praktijk om praktische zaken, zoals straatverlichting. Maar beste Mock, het maakt toch een groot verschil of je een lantaarnpaal links of rechts plaatst?
62. Als alle plannen doorgaan, doen er straks dus zes partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Nu doet in café Lieftinck het verhaal de ronde, dat de zojuist door de gemeente aangeschafte stemmachines zijn afgesteld op vier partijen. Deze afstelling zal toch wel te wijzigen zijn? Zo niet, dan moeten er nieuwe stemmachines komen en kan raadslid Van Rossum alsnog zijn zin krijgen. Deze wilde immers, voordat het eerste besluit tot aankoop werd genomen, een demonstratie voor raadsleden. Deze werd hem door de neus geboord. Komt er een herkansing?
63. In de column van Oude Muiderberger in de vorige editie van de Jonge Zandhaas, werd het idee geopperd om Muiderberg – bij een eventuele gemeentelijke herindeling van de gemeente Muiden – een zekere vorm van zelfbestuur te geven (een "dorpsraad") onder de paraplu van de gemeente Almere. Hij voorzag echter nog wel een probleem, omdat Muiderberg en Almere tot een verschillende provincie behoren. De oplossingen dienen zich echter al aan. Het verschuiven van provinciegrenzen komt namelijk vaker voor. Door de samenvoeging van Loosdrecht, Nederhorst den Berg en 's-Graveland tot één gemeente Wijdemeren, moet Loosdrecht van de provincie Utrecht naar Noord-Holland worden overgebracht. Met Vianen is iets soortgelijks aan de hand. Deze gemeente wordt (of is inmiddels al) verhuisd van Zuid-Holland naar Utrecht.
64. Er blijkt nog een andere oplossing in de maak. Er is een onderzoek aangekondigd naar de voor- en nadelen van een nieuwe provincie Midden-Nederland. Deze zou kunnen gaan bestaan uit Utrecht, Flevoland en het gewest Gooi- en Vechtstreek, nu deel uitmakend van Noord-Holland. Als dit allemaal doorgaat, liggen Muiderberg en Almere in dezelfde provincie. Niks aan de hand dus.
65. Iets anders is, of het wel zo gemakkelijk is om bestaande gemeentes op te delen, waarbij de kern Muiden bijvoorbeeld met Weesp samengaat en de kern Muiderberg wordt samengevoegd met Almere of Naarden. Misschien is dit een moeizame weg, maar helemaal ondenkbaar is het ook weer niet. Als de Hilversumse Meent ooit samengaat met Naarden en Bussum, dan zal dit grondgebied toch ook moeten worden losgekoppeld van Hilversum.
66. Ondanks al deze fantasietjes is het natuurlijk het allermooiste wanneer de gemeente Muiden – dus Muiden en Muiderberg tezamen – haar zelfstandigheid binnen het fusiegeweld kan bewaren. Al die grootschaligheid is ook niet alles. Small is beautiful. Het hemd is nader dan de rok.

Tot slot weer de traditionele dichtkeutel:

Verkiezingen

Een stemmachine heeft geen keus
die kan alleen maar tellen
een kiezer die heeft wel een stem
maar ook niets te vertellen


Oude Muiderberger



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van hazenkeutels


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: