terug naar de inhoudsopgave
muideninfo.nl ingezonden stukken:
'Let's keep up the good Works'
antwoord van Otto
15-juli-2004
Beste Flip,
Aanvankelijk wilde ik het bij mijn naschrift op je eerste open brief laten, maar het lijkt me bij nadere beschouwing van meer respect getuigen wanneer ik alsnog reageer. Bij deze.
Als ik je goed begrijp, gaat het je om twee punten.
1. Je vindt dat ik nu juist niet in de rol van de 'narrige chroniqueur' commentaar op D66 heb geleverd.
2. Het steekt je dat ik schreef dat D66 wat betreft de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein te veel het CDA volgt.
- 1. Ik snap wel dat jij – en jij niet alleen – een lastpak als ondergetekende het liefst zou 'oormerken' zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Als iemand vanuit een herkenbare hoek opereert, is zijn mening immers voorspelbaar en kun je greep op hem krijgen. Maar zelf vind ik dat wanneer je, als lid van een bepaalde partij, koste wat kost de partijstandpunten aanhangt omdat die nu eenmaal ooit zijn ingenomen, je een kostbare verworvenheid in gevaar brengt, namelijk je vrijheid van meningsuiting. Groepsdiscipline kan tot een vorm van solidariteit leiden, waar ik feestelijk voor bedank. Hoewel ik in de tijd dat D66 ontstond na een negatieve selectie lid werd van de Partij van de Arbeid, ben ik, toen ik drieënhalf jaar geleden begon met het schrijven van de keutels als uiting van protest tegen de beruchte geheime raadsvergadering (waarin de toenmalige raad unaniem akkoord ging met het bij voorbaat tot mislukking gedoemde plan om zelf met massale bouw in de Bloemendalerpolder een aquaduct te financieren) niet meer op de partijvergaderingen verschenen. Dit zowel om mijn handen vrij te hebben, als om mijn partijgenoten niet te frustreren bij hun overleg. Je moet namelijk weten dat ik 'off the record' afspraken principieel afwijs. Die worden me al te vaak ingezet als machtsmiddel om je de mond te snoeren en dat kun je, zeker als schrijver, niet hebben, vind ik. Of het nu om feiten of een strategie gaat, als iets geheim moet blijven, hoor ik liever niets. Ook niet van de PvdA.
Het is nog een heel verhaal geworden Flip, maar ik vind het nodig, omdat ik sterk de indruk krijg dat je mij als een soort vijfde colonne van de PvdA beschouwt, zodra het over de Bloemendalerpolder en het KNSF – terrein gaat. Dat ik het eens ben met het standpunt dat de PvdA – minus ex-wethouder Leupen – met name de laatste tijd steeds duidelijker uitdraagt, is een andere zaak. Nogal wiedes: het komt steeds dichter in de buurt van mijn persoonlijke mening over dit onderwerp.
- 2. Ik kan me er wel iets bij voorstellen, dat je er als partij niet graag van beticht wordt dat je de indruk wekt aan de hand van een andere partij mee te lopen - ook al wordt het op een ironische toon gebracht. Ik vind dan ook dat je er recht op hebt te weten, dat je er mij van overtuigd hebt dat een en ander genuanceerder ligt. Ik was al niet ongevoelig voor je tegenwerpingen in je eerste open brief, maar echt doorslaggevend om mijn 'beschuldiging' terug te trekken, zijn de ontwikkelingen van de laatste tijd. Je hebt gelijk: al bij de raadsbreed aangenomen motie om de behoefte aan woningen en de kwaliteit van de leefomgeving in plaats van het aantal door de provincie gewenste woningen als uitgangspunt voor het structuurplan te nemen, gingen alle partijen hand in hand. Dat werd nog eens dunnetjes overgedaan in de laatste raadsvergadering. Wat D66 betreft kan ik niet anders dan constateren, dat deze partij door niet alleen mee te gaan met de motie, maar deze zelfs in te dienen, twee speerpunten van haar programma waarmaakt: én een groene omgeving (laagbouw – naar Muider maat mag ik hopen – in het Kruitbos dat dus overeind blijft) én democratie, in dit geval vertaald als: niet meer woningen op het KNSF-terrein dan waar de overgrote meerderheid van de inwoners van de stad Muiden zich keer op keer voor heeft uitgesproken (je zult je herinneren dat er ruim 1300 handtekeningen binnenkwamen bij de Nee-meermin- actie, waarin gepleit werd voor hooguit 400 à 500 extra woningen). Het getuigt van de ware democratische instelling, om de wens van de meerderheid te respecteren, óók al ben je als politicus persoonlijk voorstander van een groter contingent. Je begrijpt dat ik daar als sociaal-democraat blij om ben.
Tenslotte: je vraagt of ik soms een betere manier weet om met moties te komen, dan nu gebeurt. Volgens mij is de beste manier om moties voor te bereiden door als raadsleden (niet alleen als coalitie en niet alleen als fractievoorzitters) de koppen bij elkaar te steken, zonder dat er publiek bij is. Dat laatste brengt je maar in de verleiding om politiek te scoren. Natuurlijk speelt ook de praktische kant mee: een motie tijdens de vergadering in elkaar timmeren, vergt veel vergadertijd en vergroot de kans op fouten. Maar wat kan er op tegen zijn om de voorgenomen motie voor alle zekerheid eerst even tegen belangstellende burgers aan te houden – je weet maar nooit tot welke verbeteringen dit op de valreep kan leiden. Of moet een motie volgens de wet geheim zijn tot op het moment van indiening? Ik vraag het maar. Ik heb er geen verstand van.
Je schrijft: 'Let's keep up the good Works'. Vind ik ook. Het liefst hand in hand, dat is goed voor Muiden.
Met vriendelijke groet,
Otto Holzhaus (Ouwe Muier)
terug naar de inhoudsopgave
U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: