De windhoos boven Muiden en Weesp, gefotografeerd vanaf het Weerwater bij Almere door Fred Lantzendorffer. Vlak erboven is duidelijk de 'wallcoud' zichtbaar die uit de buienwolk omlaag was komen zakken.
|
In Amsterdam, Diemen en Almere bracht de bui, waaraan de windhoos gekoppeld was, op veel plaatsen zware hagel en wateroverlast teweeg. In alle drie de plaatsen kwamen woonwijken enige tijd helemaal blank te staan. Soms hadden de hagelstenen een doorsnede van enkele centimeters en kleurden de omgeving helemaal wit. Later in de avond trok de bui, een supercell, verder over Flevoland in de richting van Overijssel en bracht ook daar in zijn baan lokaal noodweer teweeg. Tot uitwassen als in de omgeving van Amsterdam is het daar echter niet meer gekomen.
De windhoos in de omgeving van Muiden en Weesp was een bijzondere, omdat hij niet tot de categorie van de waterhozen hoorde, die wij in deze tijd van het jaar veel vaker in Nederland tegenkomen, maar tot de categorie van de tornado's, die we vooral van de televisie en uit Amerika kennen. Voor een ontstaan van zo'n tornado is het zwaarste type onweersbui nodig dat we op aarde kennen: de supercell. En zo'n supercell trok gisteren over de randstad in de richting van Flevoland. |