terug naar het overzicht
11-november-2004

de Jozefschool, en de noodlokalen

inhoud

in dit overzicht vindt u een verslaggeving van de perikelen rond de uitbreiding van de Jozefschool, en de daarmee verbonden oprichting van noodlokalen

Voortgang verbouw Jozefschool op schema

8 november 2004

Persbericht

De bouwvergunning voor de verbouw van de Jozefschool op de bestaande locatie is aangevraagd. Dat kon na een paar weken intensief onderhandelen en vergaderen met schooldirectie, architect en de door de gemeente ingehuurde projectleider. Praktisch alle mogelijke formele, praktische, bouwkundige juridische en ethische bezwaren die nog aan het ontwerp kleefden zijn opgelost. We zijn daarmee keurig op het schema dat we eerder met gemeente en omwonenden afspraken. We hopen dat in de inspraakprocedure geen grote onvoorziene bezwaren opkomen, zodat we in het vroege voorjaar verwachten te kunnen starten met de verbouw. Gedurende de zomer én het volgend schooljaar zal dan het zwaartepunt van de verbouw plaatsvinden. Over ruim anderhalf jaar is de school verbouwd en weer voor decennia klaar.

De samenwerking met het gemeentelijk apparaat is, en dat mag ook wel eens gezegd, bijzonder constructief. Ieder herinnert zich goed de belofte die gemeente én Jozefschool deden aan omwonenden: We doen alles wat mogelijk is om ervoor te zorgen dat de noodvoorzieningen niet langer dan twee jaar nodig zijn. Ieder handelt er ook naar en gelukkig leiden de noodlokalen niet tot klachten. Geruchten als zou het nieuwe college van wethouders en burgemeester de school alsnog in zijn geheel naar het KNSF terrein willen verplaatsen kloppen niet. Verantwoordelijk wethouder Jaap Meijer daarover: 'Natuurlijk hebben we bij het overnemen van de portefeuilles even gekeken naar de toekomst. We kwamen na onderzoek echter tot de conclusie dat het verplaatsen van de school in dit stadium niet aan de orde was. Daarnaast werd het wenselijk geacht een kleinschalige schoolvoorziening in de Vesting Oost te houden. Een spoedige verbouwing van de Jozefschool is en blijft ook voor ons de beste oplossing"

Een en ander betekent overigens wel dat de school inmiddels vanaf eind vorig schooljaar een wachtlijst hanteert voor nieuwe leerlingen. We hebben eenvoudigweg niet meer dan 10 lokalen tot onze beschikking.


21-juni-2004

Voorzieningen-rechter wijst eis buurtbewoners af

Noodlokalen mogen geplaatst worden.
De uitspraak van de voorzieningenrechter ligt er: de noodlokalen mogen geplaatst worden. Daarmee heeft de gemeente én de Jozefschool deze slag gewonnen. Opmerkelijk was dat bij de overwegingen van de rechter mee telde dat de art. 19 procedure, die nodig is voor de geplande uitbreiding van de Jozefschool, kansrijk is, en daarmee de noodlokalen inderdaad tijdelijk zullen zijn.
De rechter erkende de overlast van de noodlokalen. Hij overwoog echter dat zich er nu een kinderspeelplaats bevindt, zodat ook nu al overlast van spelende kinderen bestaat.

Lees hier de volledige uitspraak.
16-mei-2004 / 8-juni-2004

Voorzieningen-rechter blokkeert voortijdige plaatsing noodlokalen

Hans Kliphuis: Bij de voorzieningen-rechter is een aanvraag gedaan de noodlokalen de plaatsing van de noodlokalen te voorkomen. De gemeente wilde ze al op 10 mei plaatsen, nota bene nog tijdens de inspraakperiode. Ook wilde de gemeente niet afwachten hoe de artikel 19 procedure voor de uitbreiding van de Jozefschool zou verlopen. Alléén als daar toestemmng voor komt mogen immers die tijdelijke noodlokalen geplaatst worden. En ook tegen die uitbreiding zijn de nodige protesten.

Inmiddels is van de Rechtbank van Amsterdam de bevestiging ontvangen voor de aanvraag van de voorlopige voorziening Noodlokalen Bouvywijk. De zitting van de Rechtbank omtrent deze aanvraag heeft plaats op vrijdag 4 juni 2004, om 11.25 uur, Parnassusweg 220 te Amsterdam. De gemeente Muiden heeft inmiddels aan de Rechtbank laten weten met de plaatsing van noodlokalen te wachten totdat de voorlopige voorzieningenrechter een uitspraak heeft gedaan. Dat betekent dus vooralsnog een uitstel tot 4 juni a.s.

Hans Kliphuis laat muideninfo weten dat de uitspraak 18 juni aanstaande zal zijn. De rechter kende het dossier. De gemeente noemde als afgewezen alternatieven Vestingplein (kinderen moeten drukke straat oversteken en zonde van schaarse parkeerruimte) en het speelterrein in de Mariahoeve buffer (te afgelegen). De wethouder nam afstand van wat hij in de commissie C van 26 februari had gezegd: "De raad zal zich dan ook moeten realiseren dat bij de eerste de beste gelegenheid die bezwaarschriftschrijvers hebben (om naar de rechter te stappen en een schorsingsverzoek in te dienen) in de ogen van het college het gelijk aan de zijde van de bezwaarschriftschrijvers zal komen te liggen."

De noodlokalen worden geplaatst in het kader van een zogenaamde artikel 17 procedure. En daar komt op 8 juli een definitieve uitspraak over. Dat kán betekenen dat de noodlokalen geplaatst gaan worden, of kán betekenen dat ze helemaal niet geplaatst gaan worden, of (meest waarschijnlijk?) dat eerst de uitkomst van de artikel 19 procedure wordt afgewacht.

De buurt is voorlopig tevreden.


19-mrt-2004

Jozefschool uit de brand

Zo, de onderstaande berichtgeving schijnt dan toch geholpen te hebben. Volgens het volgende persbericht afkomstig van de gemeente Muiden zijn Schoolbestuur en Gemeentebestuur het roerend eens. Nu de buurt nog:

Persbericht:

Vrijdag 19 maart 2004.

Deze week voerden burgemeester en wethouders spoedoverleg met het bestuur van de Jozefschool. Beide besturen verzekerden zich ervan dat ze dezelfde toekomstbeelden voor de huidige vestiging van de Jozefschool hebben: Een kleinschalige (dorps)school op de huidige plaats, met maximaal 10 lokalen.

Beiden onderschreven, dat het zaak is het slepende ruimtevraagstuk van de Jozefschool voortvarend op te lossen. Daarbij constateerden zij dat ze beiden dezelfde oplossing voor ogen hebben: Het verbouwen van de Jozefschool op de huidige plek: drie lokalen erop en één lokaal erbij. Het college van B&W start de procedure voor het afgeven van de bouwvergunning zo snel als juridisch mogelijk is. Dat biedt ieder, gemeentebestuur, schoolbestuur, maar ook de omwonenden en ouders de garantie dat een tijdelijke oplossing met noodlokalen ook echt tijdelijk is.

Daarnaast spraken burgemeester en wethouders en schoolbestuur af dat er alles maar dan ook alles in het werk zal worden gesteld om zo snel als mogelijk is de noodvoorziening te realiseren. Mits juridisch mogelijk behoort een tijdsduur van acht weken tot de mogelijkheden. Met het gelijkschakelen van alle beelden over de toekomst van de Jozefschool én de herbevestiging van de tijdelijkheid van de te plaatsen noodlokalen voldoen gemeente en Jozefschool aan alle formele voorwaarden om voortvarend verder te kunnen Voor de kinderen en leerkrachten is het eind van de ruimteproblemen in zicht.

Gemeente- en schoolbestuur zijn opgelucht dat nu een snelle, voor alle partijen acceptabele oplossing tot stand komt.
(einde persbericht)

Nu de buurt nog:

Donderdag 25 maart start de art. 17 procedure voor de noodlokalen. De plannen liggen dan twee weken ter inzage, in welke periode bezwaar gemaakt kan worden.
Een week later start de art. 19 prodedure voor de uitbreiding van de school. Deze plannen liggen dan vier weken ter inzage, in welke periode bezwaar gemaakt kan worden. Beide procedures zijn een lid 2 procedure, volgens de heer Aalten, onze gemeentesecretaris. Dat betekent dat Gedeputeerde Staten hier niet aan te pas komen: door hen is mandaat verleend aan B en W deze zaken namens hen te regelen. Mocht B en W bezwaren afwijzen dan kan een gemotiveerd schorsingsverzoek bij de rechtbank worden ingediend. Als dat ook afgewezen wordt, kan de Raad van Staten uitkomst bieden, aldus de heer Aalten.
Zie ook:
Wet op de Ruimtelijke Ordening (pdf-file)
Inspraakmogelijkheden bij de Wet op de Ruimtelijke Ordening
16-mrt-2004

Over macht, markt en verhoudingen

"Als Leupen een aannemer was geweest, dan hadden we hem al lang voor de rechter gesleept."

Het bestuur van de Jozefschool reageerde op het dossier dat Muideninfo samenstelde over de huisvesting van de school. Essentie van ons verhaal: het gemeentebestuur van Muiden heeft een politiek bestuurlijke taak, die zorgvuldige besluitvorming vraagt én het is een leverancier van diensten. De eerste taak geeft de gemeentebestuurder geen vrijbrief om geen betrouwbare leverancier te zijn. Het bestuur van de Jozefschool heeft begrip voor het moeilijke speelveld van de politicus / gemeentebestuurder, maar verwijt het gemeentebestuur vooral dat ze volstrekt niet betrouwbaar is als leverancier. Kinderen zijn daarvan de dupe.

Lees hier de volledige reactie van het Schoolbestuur.


8-mrt-2004

Persoonlijke Aanval Bestuur Jozefschool aan het adres van Cees Leupen

Het schoolbestuur acht de situatie op de school ondertussen onhoudbaar. Zij beschuldigt de wethouder van onwil om het 'kleine probleem voortvarend op te lossen', omdat deze zijn zinnen gezet zou hebben op nieuwbouw op het KNSF-terrein. De spanningen op school lopen echter op, docenten, leerlingen en bestuur zijn inmiddels ten einde raad. Omwonenden zijn ongelukkig met nog grotere Jozefschool, en het schoolbestuur garandeert dat de school niet groter zal groeien dan 10 lokalen. Het schoolbestuur is het nu echt zat, en zal de zaak in handen geven van een jurist.
PERSBERICHT - SCHOOLBESTUUR JOZEFSCHOOL
4 maart 2004

Gemeente Muiden breekt opnieuw belofte aan Jozefschool

Kinderen Jozefschool rest van het jaar in de kou.
De Jozefschool in Muiden barst uit haar voegen. Al meer dan acht jaar kampt de school met structureel ruimtegebrek. Al jaren moet de school werken met noodoplossingen voor klassen. Zelfs de gang doet dienst als leslokaal. Voor twee andere groepen zijn inmiddels een voormalig kerkgebouwtje en een noodlokaal op het speelterrein in gebruik genomen. Deze situatie schreeuwt om een oplossing!

Voor de zomer van 2003 beloofde het gemeentebestuur van Muiden de Jozefschool dat voor de start ven schooljaar 2003 – 2004 noodvoorzieningen zouden zijn getroffen. Dat is niet gebeurd. Toen beloofde wethouder Leupen dat de noodvoorziening er na de herfstvakantie zou zijn. Ook dat bleek niet zo te zijn. Na indringend protest van ouders, kinderen, leerkrachten, directie en bestuur maande de gemeenteraad vervolgens het gemeentebestuur tot daadkrachtig optreden. Persoonlijk beloofde wethouder Leupen toen: 'direct na de voorjaarsvakantie beschikt de Jozefschool over de drie noodlokalen'. De voorjaarsvakantie is begonnen … en de procedure die moet leiden tot plaatsing van de noodlokalen is nog niet eens gestart!! Het bestuur van de Jozefschool is ten einde raad en ouders en leerkrachten zijn dat met hen.

Via de Kabelkrant moest het schoolbestuur de afgelopen week vernemen, dat het gemeentebestuur niet van plan is de procedure te starten zonder verdere toezeggingen van het schoolbestuur. De gemeente stelde bij haar eerdere toezeggingen nooit voorwaarden aan de tijdelijke huisvesting; sterker nog, dat mag ze ook helemaal niet. Bij wet zijn de gemeentes verplicht te zorgen voor adequate huisvesting van scholen.

Volgens het gemeentebestuur zouden de toezeggingen betrekking moeten hebben op de grootte van de school en de (mogelijke) overlast die de school geeft voor omwonenden.

Tijdens de inspraakavond over de huisvesting van de Jozefschool begin januari van dit jaar gaf een groep omwonenden aan zich zorgen te maken over de toekomstige verbouwing van de Jozefschool. Zij zijn bang dat de Jozefschool blijft groeien, dat de noodlokalen permanent zullen blijven staan en dat deze ene verbouwing niet voldoende is.

Omdat het bestuur die angst begrijpt, heeft zij de omwonenden en alle ouders daarom mondeling tijdens deze inspraakavond en aanvullend schriftelijk gemeld dat de Jozefschool niet groter zal worden dan maximaal 10 lokalen en dat de lokalen zijn bedoeld om de huidige leerlingen op te vangen. De school zal dus niet verder groeien!

Over de (mogelijke) overlast liet het bestuur van de school de omwonenden in dezelfde brief weten dat de school alles doet wat binnen haar macht ligt om de overlast die schoolgaande kinderen en hun ouders veroorzaken tot een absoluut minimum te beperken. Gelijktijdig verzocht zij de gemeente Muiden extra maatregelen te nemen als het beboeten van foutparkeerders en het plaatsen van hekken of paaltjes rond het speelterrein van de kinderen.
Duidelijker kan het niet!

Desondanks stelde het gemeentebestuur eigenmachtig, zonder zelfs maar haar opdrachtgever, de gemeenteraad, te verwittigen ruim anderhalve maand later een eenzijdig convenant op en stuurde dat aan het schoolbestuur. Het bestuur van de Jozefschool moet daarin van alles beloven, maar wat zij daarvoor krijgt is niet beschreven?! De voorwaarden uit dit convenant zijn bovendien onmogelijk te garanderen: 'hoe kan het bestuur van de school verhinderen dat ouders hun auto's verkeerd parkeren?' Dat is ook de school een doorn in het oog. De betreffende ouders worden erop aangesproken … toch zal het blijven gebeuren.

De situatie op de school is ondertussen onhoudbaar. Kinderen zitten al vanaf de zomer in ruimtes die nauwelijks geschikt zijn om onderwijs in te geven, de wethouder nam daar persoonlijk kennis van. De spanningen op school lopen op, docenten, leerlingen en bestuur zijn inmiddels ten einde raad en moeten voortdurend noodgrepen verrichten om het onderwijsproces voortgang te laten vinden. Het bestuur kan zich daarbij niet aan de indruk onttrekken dat sprake is van bestuurlijke onwil. Het lijkt erop dat wethouder Leupen, ondanks de beslissing van de gemeenteraad om de school op de bestaande lokatie uit te breiden, zijn zinnen heeft gezet op het verplaatsen van de school naar het KNSF terrein. De politieke en bestuurlijke wil ontbreekt om de eerder goedgekeurde plannen voor een permanente oplossing voor de school op de huidige plek in procedure te brengen.

Het bestuur zal zich daarom opnieuw wenden tot de gemeenteraad en de raad verzoeken als opdrachtgever naar de wethouder te fungeren. Het duale stelsel dwingt de wethouder immers het beleid dat de raad uitzet uit te voeren. Dat doet de wethouder tot op heden niet. Daarnaast ziet het schoolbestuur geen andere mogelijkheid dan de zaak in handen te geven van een jurist. Het zonder enig overleg toezenden van een onredelijk, onrechtmatig en eenzijdig opgelegd 'convenant', noopt het bestuur tot deze handelswijze.

Tientallen ouders en vrijwilligers en een team van betrokken docenten zetten zich dagelijks in om het leven en leren op de Jozefschool in Muiden draaglijk te houden. Het is onvoorstelbaar dat het de gemeentebestuurders aan bestuurs- en daadkracht ontbreekt om dit kleine probleem voortvarend op te lossen. Des te wranger is het, dat de verantwoordelijk wethouder zelf een leidinggevende functie op een school vervult. Hij moet toch echt heel goed weten wat hij aanricht!

redactioneel commentaar

"De wethouder moet heel goed weten wat hij aanricht!" zo besluit het schoolbestuur het nevenstaande persbericht. De wethouder vervult zélf een leidinggevende functie op een school. En is dus deskundig, zo laat het schoolbestuur van de Jozefschool impliciet weten. Dus zou het schoolbestuur zich afkunnen vragen of de 'bestuurlijke onwil' van deze wethouder niet ingegeven zou kunnen zijn omdat hij, diep in zijn hart, het op de raadsvergadering van 24-okt-2003 door een charme-offensief van de bloot-navelige meisjes van groep acht afgedwongen raadsbesluit tot uitbreiding onuitvoerbaar acht. Tenslotte werd luttele maanden eerder door diezelfde raad het standpunt van B&W dat deze uitbreiding véél te duur zou zijn gesteund. En stelde B&W noodlokalen voor. Zakelijk gezien is er geen snars veranderd tussen het moment van dit besluit en het moment dat de raad toegaf aan de bovengenoemde actie van de Jozefschool. Muideninfo vreesde al eerder dat het Schoolbestuur zich had laten blij maken met een dode mus.
Om maar één ding te noemen dat onze wethouder van RO mogelijk voorziet: omwonenden kunnen, met een juist gebruik van de mogelijkheden die de wet biedt, de uitvoering van de plannen zeer goed mogelijk voorkomen.

Heeft het schoolbestuur deze problemen niet aan haarzelf te wijten?

Een stukje geschiedenis.
(bijdrage van onze historicus) - Geheel geleid door de bevolkingsprognosen bouwde de gemeente Muiden in de jaren '70 zowel in Muiderberg als in Muiden nieuwe scholen ter vervanging van de volkomen verouderde gebouwen. De Oranje Nassauschool in Muiderberg werd uitgebreid, de oude houten noodgebouwen van de Vinkenbaanschool werden eindelijk vervangen door een modern gebouw in Buitendijke. In Muiden werd eerst de protestants-christelijke school het Anker gebouwd in Mariahoeve, de openbare P.C.Hooftschool - een gebouw uit de tijd van de bestedingsbeperking - na eindeloos steggelen vervangen door een goed gebouw en ook de sterk verouderde, ttoen nog Sint Jozefschool kreeg een onder achitectuur gebouwd gebouw. Als uitgangspunt voor de bouw golden voor alle gebouwen de prognoses. Nu komen prognoses niet altijd uit en zo bleek de Vinkenbaanschool vanaf het begin veel te groot, met als gevolg voortdurende leegstand van lokalen, het Anker te maken kreeg met een plotselinge sterke terugloop van het aantal leerlingen en de Jozefschool, gebouwd voor ca. 100 leerlingen van meet af aan te klein bleek. Het Anker kreeg de grootste klap. Toen duidelijk werd dat de school geen 4 klassen zou halen, besloot het bestuur de school op te heffen. De kosten werden te hoog. Van de 7 lokalen stonden er 3 leeg en dat kostte te veel. Ook de 2 kleuterklassen van het Anker gingen dicht. Hierdoor verloor het openbaar onderwijs de vestigingsplaats in de wijk Mariahoeve. De sluiting van een 9-klassig gebouw had natuurlijk wel gevolgen voor de andere scholen. De meeste ouders van de leerlingen van het Anker kozen voor de Jozefschool, weliswaar katholiek, maar in ieder geval nog een beetje christelijk. De samenvoeging van kleuter- en lager onderwijs in 1985 deed de P.C. Hooftschool geen goed en in plaats van de bijna 200 leerlingen uit de prognose zakte de school tot 125 leerlingen en daarna al maar door. De situatie in Muiden was dus eind jaren '80: een leeg Anker met 9 lokalen, een P.C. Hooftschool met 2 lege lokalen en een veel te kleine Jozefschool. Wat was mooier voor de Jozefschool dan verhuizen naar het gebouw van het Anker. Het is een plan dat wel is overwogen, waarover met het schoolbestuur is gesproken en waarover vele verhalen de ronde doen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar het resultaat was: De Jozefschool kiest er voor op de oude plaats te blijven. Het gemeentebestuur trad niet op, zei niet wij bieden u een adequate onderwijsvoorziening en u bekijkt het verder maar. Het legde het hoofd in de schoot. Het Anker stond en bleef leeg. De verhuizing van de Jozefschool zou de weg vrij hebben gemaakt voor de vergroting van het gemeentehuis. Ook dat ging dus niet door. Voor het gemeentehuis moest een andere plek worden gevonden. Het werd het Ravelijnsplein. In 1994 verving het nieuw college (Leupen en van Esveld) de plek voor het nieuwe gemeentehuis door niet meer het Ravelijnsplein maar het terrein van het Anker hiervoor te bestemmen. Deze nieuwe plannen kostten de inwoners ongeveer 2 miljoen gulden aan weggegooid geld, maar de vestingwal, waarom het allemaal was begonnen, ligt er gelukkig nog even verwaarloosd bij als altijd. De Jozefschool wist wat zij deed, toen zij het aanbod voor het Anker afwees. Het Rijk moge leerlingaantallen vaststellen, de groepsgrootte bepalen, de oppervlakte aan gebruiksruimte per leerling berekenen, het Rijk vergeet steeds dat aan dit soort maatregelen consequenties vastzitten. Scholen in een gegeven situatie, binnen een beschermd stadsgezicht kunnen niet ongelimiteerd groeien. Als dat waar was stonden alle scholen in Amsterdam nu in de steigers. De Jozefschool groeide wel en groeit kennelijk nog. Om op korte termijn uit de problemen te komen is er maar een oplossing: snel noodlokalen neerzetten, de leegstand elders in de gemeente benutten en niet gaan wachten op een eventuele bouw op het KNSF-terrein, want dat duurt nog jaren. Misschien is tegen die tijd de Jozefschool weer een gezellig, intiem schooltje geworden, ook de Bouvywijk vergrijst, en komt er ooit ergens in de Bloemendalerpolder een grote, gewone openbare school.

Samenvatting:

Muiden telde vroeger drie scholen: 't Anker, de St. Jozefschool, en de openbare P.C. Hooftschool. Toen 't Anker nagenoeg leeg stond werd dit hen als schoollocatie aangeboden. Een plek waar groei mogelijk was. Het schoolbestuur van de Jozefschool wenste echter in de overige bebouwing, in een historische kern, ingeklemd te blijven. Desondanks bleef de Jozefschool doorgaan met het werven/aannemen van leerlingen, terwijl makkelijk te voorzien was dat zij daarmee uit haar vestje zou groeien. Ook toen de Jozefschool lokalen in de P.C. Hooftschool werd aangeboden, wees het schoolbestuur deze oplossing van de hand. Al op de informatieavond van 18 juni 2003 suggereerde vele insprekers dat de Jozefschool op z'n minst medeschuldig is aan de huidige situatie. De reactie van schoolbestuur voorzitter Ilse Schröder was veelzeggend: "'t Begint nu eenmaal met een zwangerschap" siste zij.
Suggestie (uit onze denktank) Het probleem zou opgelost zijn als een katholieke school uitsluitend rooms-katholieke kindjes zou toe te laten, waarvan de ouders iedere zondag minstens één keer naar de mis gaan, zoals het hoort. Daar is de school voor opgericht. Laat de school iedereen toe, dan is het een gewone algemene school en kan er gefuseerd worden met de stichting Primair, waaronder ook de Vinkenbaan en de P.C.Hooftschool ressorteren. Het gebrek aan lesruimten is aldus meteen opgelost.

Kapitaal vernietiging

Al eerder werd de school 't Anker afgebroken, nadat zij slechts tien jaar eerder was gebouwd. Daarmee werd 1,2 miljoen gulden vernietigd.
De geschiedenis lijkt zich te gaan herhalen: als voor 2,3 miljoen euro de Jozefschool is uitgebreid, is de kans levensgroot dat na een paar jaar tóch een nieuwe locatie gevonden gaat worden. Tenslotte gaan we, met de commotie rond de plannen met het KNSF-terrein als katalysator, nu een visie op de toekomst van Muiden ontwikkelen. En we spreken niet eens van de noodlokalen, die € 200.000 gaan kosten. Deze mogelijk in een paar jaar af te schrijven investering van 2,5 miljoen euro noemt het schoolbestuur 'een klein probleem' voor een gemeente met nog geen 7000 inwoners! ingezonden: duurzame oplossing voor Jozefschool
Compliment van Erik-Jan Hopstaken

11-jan-2004

Felle protesten tegen uitbreiding Jozefschool

De nagenoeg stilgehouden inspraakavond op donderdag 8 januari is Muideninfo ontgaan, en we hebben dan ook géén verslag: maar wél de protestbrief van omwonenden. Lees verder.

Inderdaad, gaf de gemeente toe, hadden we wél wat meer ruchtbaarheid aan die inspraakavond kunnen geven. Zo stond het bv. niet in het gemeentelijk informatieblad. Het is dan ook Muideninfo ontgaan. Jammer, want het is een belangrijk en beladen onderwerp. Muideninfo tracht een verslag te krijgen van iemand die er wél bij was, en dezelfde objectieve journalistieke criteria hanteert als de redactie van Muideninfo ;-) In afwachting daarvan publiceren we hier alvast de vlammende protestbrief van omwonenden.

Om deze noodlokalen gaat het nu.
Noodlokalen Jozefschool

het huidige uitzicht op de Stadswallen

het toekomstige uitzicht op de Stadswallen

(de bouwplannen voor de Jozefschool zelf vindt u hier.)


24-okt-2003

Jozefschool blij met dooie mus?

De uitbreiding van de Jozefschool is aanvaard door de raad. Na druk van het schoolbestuur.
Zitten er addertjes onder het gras die deze mus doodbijten?


Gisteravond waren ze inderdaad komen opdagen: die ouders, met hun kinderen, die dapper spandoeken omhoog hielden in de bomvolle kazerne zaal. De raad stemde over het voorstel om tóch de Jozefschool op de huidige locatie uit te breiden. Hoewel er sinds de vorige raadsvergadering, zonder de vertederende kindertjes, in feite niets veranderd was, waren alle fracties accoord, hoewel met de nodige reserves:
Muideninfo vraagt zich af wat dat betere zou kunnen zijn. Toch weer nieuwbouw op het KNSF-terrein?
We hebben daarom maar eens onderzocht hoe realistisch die realisering binnen twee jaar, die BenW belooft, is. Voor deze uitbreiding is een art. 19 wet RO én daarnaast een art. 17 wet RO procedure nodig. De art. 19 procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan: de school wordt met het vierde lokaal immers uitgebreid buiten de huidige contouren en de art. 17 procedure voor het tijdelijk plaatsen van de noodlokalen op de betonplaat. De art. 19 procedure gaat dus vooraf aan de art. 17 procedure en is bedoeld om de daaruit ontstane tijdelijke calamiteit op te vangen. De noodzaak moet echter wél aangetoond worden, en dat kan niet als er alternatieven zijn. En die zijn er, getuige de vele voorstellen

Beide procedures zijn van inspraak afhankelijk, en men mag aannemen dat er protesten zijn tegen beide procedures: van die noodlokalen was dat al eerder duidelijk. Een uitbreiding van de school op de huidige lokatie betekent dat de kinderen op straat zullen gaan ravotten, en waarschijnlijk zijn veel bewoners daar niet gelukkig mee. Die inspraak betekent vertraging, en uiteindelijke moet de provincie (GS) oordelen.
Dat alles kan nogal lang duren, en gedurende die tijd zullen zich wel die betere mogelijkheden van het CDA voordoen.

Zie ook : volledige tekst wet RO (pdf-file)


22-okt-2003

Gemeentebestuur zwicht voor druk Schoolbestuur

De uitbreiding van de Jozefschool gaat toch door. De druk die het schoolbestuur uitoefende op de raad en B&W heeft opgeleverd dat B&W nu aan de raad zal voorstellen toch de huidige school uit te breiden, en tijdelijk noodlokalen te plaatsen. Lees het volgende persbericht van de gemeente Muiden:


Persbericht - Muiden 22-oktober-2003

UITBREIDING JOZEFSCHOOL

Na zorgvuldige afweging van een aantal oplossingen om het ruimtegebrek van de Jozefschool op te lossen hebben burgemeester en wethouders het volgende besloten .

In de raadsvergadering van aanstaande donderdagavond, 23 oktober, zullen zij aan de gemeenteraad voorstellen het plan uit te voeren dat de bouw van drie lokalen op de school plus één lokaal aan de school inhoudt. Daarnaast zullen zij voorstellen om, als tijdelijke oplossing, gedurende de verdere planvoorbereiding en de bouwtijd drie tijdelijke noodlokalen te plaatsen bij de betonplaat in de Bouvywijk en het huidige noodlokaal zolang te handhaven.

Het college is tot dit besluit gekomen omdat opschorten van de definitieve oplossing, in afwachting van de ontwikkelingen ten aanzien van het KNSF-terrein onvoldoende draagvlak heeft bij het schoolbestuur.

Wanneer de raad met het voorstel instemt, zal voor het bouwplan de technische voorbereiding die tijdelijk was afgebroken worden voortgezet. Tevens zal de vereiste planologische procedure worden gestart. Het college verwacht dat de bouw binnen twee jaar kan worden voltooid.

Burgemeester en wethouders van Muiden,

G. Aalten H.A. Smith
Secretaris Burgemeester,



20-okt-2003

Jozefschool: "Ons geduld is op"

De uitbreiding van de Jozefschool gaat niet door. Ook de tijdelijke oplossing niet. Tenminste, zolang er geen zekerheid is over een definitieve oplossing. Want wat is dan tijdelijk? Het schoolbestuur pikt het niet langer

Belang Jozefschool onderschat

Ondanks dat er op de commissievergadering van 9 oktober 2003 urenlang aandacht werd gegeven aan de brandbrief van het schoolbestuur om een oplossing te vinden voor hun ruimtegebrek, vreest hetzelfde schoolbestuur dat het belang van de kwestie onderschat wordt. In een e-mail aan ons stadsbestuur (Gemeenteraad en College van Burgemeester en Wethouders) schrijven zij: "Wij hopen dat we uit het feit dat het 'slechts ingekomen post' is, niet de conclusie moeten trekken dat zowel raad als College van BenW de relevantie onderschatten." Het schoolbestuur verwacht dat de Raad op in zijn vergadering van 23 oktober een beslissing gaat nemen over de permanente oplossing van het huisvestingsprobleem, temeer de tijdelijke oplossing daarvan afhankelijk is. Het bestuur roept ouders op om op de raadsvergadering door hun aanwezigheid druk uit te oefenen op de raad om dit besluit nu eens eindelijk te nemen.

Heden heeft het schoolbestuur daarover het volgende persbericht doen uitgaan:
PERSBERICHT
20 oktober 2003

Jozefschool Muiden luidt de noodklok
Ouders, bestuur en kinderen eisen besluit van gemeenteraad.


De Jozefschool in Muiden barst uit haar voegen. Al meer dan acht jaar kampt de school met structureel ruimtegebrek. Al jaren moet de school werken met noodoplossingen voor klassen. Zelfs de gang doet nu al dienst als leslokaal. Voor twee andere groepen zijn inmiddels een voormalig kerkgebouwtje en een noodlokaal op het speelterrein in gebruik genomen. Deze situatie schreeuwt om een oplossing!

Bij wet zijn de gemeentes verplicht te zorgen voor adequate huisvesting van scholen. Ondanks eerdere toezeggingen, komt de gemeente Muiden echter noch met een permanente, noch met een tijdelijke oplossing. Het schoolbestuur verzoekt nu namens kinderen en ouders, leerkrachten en directie, de gemeenteraad om het college van Burgemeester en Wethouders te dwingen tot handelen. Dat gebeurt in de raadsvergadering op 23 oktober aanstaande in de Kazerne te Muiden.

De Jozefschool komt als gevolg van de groepsgrootteverkleining en groei van het aantal leerlingen momenteel drie en op korte termijn vier lokalen tekort. Om die reden zitten er schoolklassen in een kerkgebouw, een noodlokaal en op de gang. Deze situatie is onhoudbaar. Het schoolbestuur is daarom al jaren met de gemeente in overleg om te komen tot een goede oplossing. Vorig jaar leek de oplossing er te zijn. Schoolbestuur en gemeente bereikten overeenstemming over het verbouwen van de school. Een verdieping erop en een lokaal op de begane grond erbij zouden de problemen oplossen.

Het College van Burgemeester en Wethouders bedacht echter een andere oplossing. Ze wilde de Jozefschool slopen en herbouwen op het terrein van de kruitfabriek, het KNSF-terrein. Dat zou volgens het college betekenen dat er binnen vijf jaar een moderne school met allerlei voorzieningen zou worden gebouwd. Het college vroeg begin 2003 daarom het schoolbestuur om een paar maanden respijt…In juli 2003 zou de besluitvorming in kannen en kruiken zijn. In afwachting van mogelijke nieuwbouw op het KNSF-terrein dan wel verbouw van de huidige school, zouden dan direct na de zomer extra noodlokalen worden geplaatst in de buurt van de huidige school.

Het schoolbestuur ging accoord met de vertraging op voorwaarde dat het college begin juli een concrete oplossing (dat wil zeggen realiseerbaar binnen vijf jaar) zou bieden voor de permanente huisvesting op het KNSF-terrein. Inmiddels is het oktober en lijkt besluitvorming over het KNSF-terrein verder weg dan ooit. Het plaatsen van noodlokalen kan alleen als een permanente oplossing voor de school beschikbaar is. Die is er vooralsnog niet op het KNSF-terrein. En dus barst de school uit haar voegen, zonder dat enige oplossing in zicht is.

Het schoolbestuur verzoekt nu de gemeenteraad om de 'oude' plannen van het schoolbestuur te bekrachtigen: Maak een keuze voor het verbouwen van de Jozefschool. Dan kan de gemeente naar eigen zeggen binnen 12 weken noodlokalen plaatsen en komt het einde van het leed voor kinderen en leerkrachten eindelijk in zicht.



De Noodlokalen van de Jozefschool

De uitbreiding van de Jozefschool gaat niet door. Véél te duur, vindt niet alleen Cees Leupen. Dus stelt het gemeentebestuur een andere, tijdelijke oplossing voor: Noodlokalen naast de Vestingwal. Een impressie van de informatieavond


Over die tijdelijkheid: Een nieuwe Jozefschool, aangepast aan de 'Groot Muiden'-plannen zou er gebouwd kunnen worden op het KNSF terrein. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met dat dossier? Die 'open begroting' die in het persbericht van 23 januari 2003 beloofd werd laat nu in ieder geval tot september op zich wachten. Rekent u even mee? Van de zestien maanden tussen januari 2003 en de voorgenomen sluiting in mei 2004 zijn er dan minstens acht verstreken. En dan nog discussiëren en met het resultaat daarvan onderhandelen: het zit er naar uit dat óf de gemeente Muiden met het mes op de keel met de plannen zal moeten instemmen, óf dat dit dossier vertraging zal overvinden. Met uitstel van de 'mogelijke' sluiting.

19-juni-2003

De informatieavond: een impressie

"Ik zeg nadrukkelijk informatieavond en géén inspraakavond zo zette Cees Leupen de toon op 18 juni in de Kazerne. Buurtbewoners en belangstellenden waren in groten getale gekomen om hun visie te geven op de plannen van de gemeente om drie noodlokalen te plaatsen naast de Vestingwal. "Informatieavond" vervolgde Cees, "Ik informeer u en u informeert mij, en ik geef u meteen deze informatie: de lokalen komen naast de Vestingwal en er zeker niet in".
"Hoe groot worden die lokalen dan" vroeg het publiek. Dat kon nóch de wethouder, nóch zijn ambtenaar Gerrit Geerlings ons vertellen. "Maar ze passen er zeker, hoor" zo stelden ze ons gerust. Hans Kliphuis dacht op grond van eigen waarneming dat we gefopt werden vroeg de garantie dat als het tóch niet zou passen het plan niet door zou gaan. En zo waren er meer kritische geluiden:
Dat deze noodoplossing slechts voor drie tot vijf jaar zou zijn werd weggehoond. In vijf jaar staat er heus geen school op het KNSF-terrein, en de ervaring met tijdelijke oplossingen is dat ze permanent zijn totdat ze instorten.
Er werden ook alternatieven aangedragen, zoals: Men vroeg zich ook af hoe deze situatie in godsnaam heeft kunnen onstaan: Kortom, veel aanwezigen dachten dat de Jozefschool zelf de problemen over zich afgeroepen had, en de reactie van het schoolbestuur "die leerlingen zijn er nu eenmaal" vond men niet erg bevredigend. Cees Leupen beweerde dat de gemeente de plicht had voor adequate huisvesting te zorgen, maar onder deze omstandigheden twijfelden velen daaraan.
De aanwezigheid van drie noodlokalen, met zo'n zeventig krijsende kinderen werd door de naaste bewoners als schrikbeeld ervaren. "Ik heb er slapeloze nachten van" zei mevrouw Alice Hylkema, die naast de geplande lokatie woont. Daar had Cees begrip voor, en met het begrip van Cees moet Alice het maar doen.
Tenslotte een wijs woord van Guus Kroon: Guus bracht onder de aandacht dat de nadrukkelijke koppeling van de nieuwbouw van de Jozefschool en de ontwikkeling van het KNSF-terrein een hypotheek legt op de besluitvorming rond dit terrein. "En dat is heel onzuiver", vond hij.



16-juni-2003

Buurtbewoners roepen op tot verzet

Ook verbijsterd? Zo vragen Hans Kliphuis en haar buren zich in een in de buurt verspreid pamplet af:

OOK VERBIJSTERD?

Gaat u woensdag ook naar de informatieavond in de Kazerne? Daar is alle reden voor. B & W willen de raad voorstellen drie noodlokalen voor de Jozefschool te plaatsen tegen of in de Vestingwal langs de Bouvywijk.

Muiden zal daar niet mooier van worden. U herinnert zich nog het verzet tegen de bouw van een nieuw stadhuis met politiepost in dezelfde wal? Dat bracht toen een politieke aardverschuiving te weeg. Terecht. Als je aan de Vestingwal komt, tast je de geschiedenis van Muiden aan.

Natuurlijk hebben de kinderen van de Jozefschool recht op fatsoenlijk onderdak, maar dit is geen oplossing!

Graag tot ziens op woensdagavond 18 juni 20.00 uur, in de Kazerne, om mee te praten over serieuzer oplossingen voor het ruimtegebrek van de Jozefschool!

Kloosterstraat: Fam. Wissenraet, nr. 32. J. Kuilman, nr. 36. Annekrijn Kraakman, nr. 65. Fam. Hylkema, nr. 67. Hans Kliphuis, nr. 40. Marian Mol en Hans Schekermans, nr. 42. Bert en Yvon Jongebloet, nr. 44.

Hans schrijft Muideninfo

De redactie van Muideninfo ontving de volgende brief van Hans Kliphuis:

Betreft: Informatiebijeenkomst bouw tijdelijke lokalen Jozefschool bij de Bouvywijk in Muiden.

Geachte redactie,

Als bewoner van de Bouvywijk te Muiden ontving ik van het college van B & W te Muiden de brief met situatietekening betreffende de voorgenomen oplossing van het college voor het ruimtegebrek van de Jozefschool aan de Kloosterstraat 14.

De situatieschets van de gemeente geeft de voorgestelde locatie van de drie noodlokalen globaal aan. Wie ter plaatse gaat kijken, ziet dat de ruimte voor drie lokalen minimaal is als alleen op het vlakke terrein gebouwd wordt. De losse goal op het speelterreintje bevindt zich nu waarschijnlijk ter hoogte van de punt van de zuidelijke pijl.

Ook vrees ik dat de tijdelijkheid van deze oplossing maar betrekkelijk is. Ik heb begrepen dat in de optiek van het college binnen afzienbare tijd bouw van een vervangende school op het KNSF-terrein mogelijk wordt, zodat de noodgebouwen weer kunnen worden afgebroken. Gezien de problematiek van de bouw op het KNSF-terrein, technisch en financieel, lijkt mij dat een optimistische voorstelling van zaken.

Een eerste reactie van enkele omwonenden op de plannen van B & W van Muiden (het bovenstaande pamflet, red. muideninfo) gaat hierbij. Het hindert ons dat met een cultuurgoed van Muiden zo zorgeloos wordt omgesprongen

Met vriendelijke groet,

Hans Kliphuis


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: