PERSBERICHT - SCHOOLBESTUUR JOZEFSCHOOL
4 maart 2004
Gemeente Muiden breekt opnieuw belofte aan Jozefschool
Kinderen Jozefschool rest van het jaar in de kou.
De Jozefschool in Muiden barst uit haar voegen. Al meer dan acht jaar kampt de school met structureel ruimtegebrek. Al jaren moet de school werken met noodoplossingen voor klassen. Zelfs de gang doet dienst als leslokaal. Voor twee andere groepen zijn inmiddels een voormalig kerkgebouwtje en een noodlokaal op het speelterrein in gebruik genomen. Deze situatie schreeuwt om een oplossing!
Voor de zomer van 2003 beloofde het gemeentebestuur van Muiden de Jozefschool dat voor de start ven schooljaar 2003 – 2004 noodvoorzieningen zouden zijn getroffen. Dat is niet gebeurd. Toen beloofde wethouder Leupen dat de noodvoorziening er na de herfstvakantie zou zijn. Ook dat bleek niet zo te zijn. Na indringend protest van ouders, kinderen, leerkrachten, directie en bestuur maande de gemeenteraad vervolgens het gemeentebestuur tot daadkrachtig optreden. Persoonlijk beloofde wethouder Leupen toen: 'direct na de voorjaarsvakantie beschikt de Jozefschool over de drie noodlokalen'. De voorjaarsvakantie is begonnen … en de procedure die moet leiden tot plaatsing van de noodlokalen is nog niet eens gestart!! Het bestuur van de Jozefschool is ten einde raad en ouders en leerkrachten zijn dat met hen.
Via de Kabelkrant moest het schoolbestuur de afgelopen week vernemen, dat het gemeentebestuur niet van plan is de procedure te starten zonder verdere toezeggingen van het schoolbestuur. De gemeente stelde bij haar eerdere toezeggingen nooit voorwaarden aan de tijdelijke huisvesting; sterker nog, dat mag ze ook helemaal niet. Bij wet zijn de gemeentes verplicht te zorgen voor adequate huisvesting van scholen.
Volgens het gemeentebestuur zouden de toezeggingen betrekking moeten hebben op de grootte van de school en de (mogelijke) overlast die de school geeft voor omwonenden.
Tijdens de inspraakavond over de huisvesting van de Jozefschool begin januari van dit jaar gaf een groep omwonenden aan zich zorgen te maken over de toekomstige verbouwing van de Jozefschool. Zij zijn bang dat de Jozefschool blijft groeien, dat de noodlokalen permanent zullen blijven staan en dat deze ene verbouwing niet voldoende is.
Omdat het bestuur die angst begrijpt, heeft zij de omwonenden en alle ouders daarom mondeling tijdens deze inspraakavond en aanvullend schriftelijk gemeld dat de Jozefschool niet groter zal worden dan maximaal 10 lokalen en dat de lokalen zijn bedoeld om de huidige leerlingen op te vangen. De school zal dus niet verder groeien!
Over de (mogelijke) overlast liet het bestuur van de school de omwonenden in dezelfde brief weten dat de school alles doet wat binnen haar macht ligt om de overlast die schoolgaande kinderen en hun ouders veroorzaken tot een absoluut minimum te beperken. Gelijktijdig verzocht zij de gemeente Muiden extra maatregelen te nemen als het beboeten van foutparkeerders en het plaatsen van hekken of paaltjes rond het speelterrein van de kinderen.
Duidelijker kan het niet!
Desondanks stelde het gemeentebestuur eigenmachtig, zonder zelfs maar haar opdrachtgever, de gemeenteraad, te verwittigen ruim anderhalve maand later een eenzijdig convenant op en stuurde dat aan het schoolbestuur. Het bestuur van de Jozefschool moet daarin van alles beloven, maar wat zij daarvoor krijgt is niet beschreven?!
De voorwaarden uit dit convenant zijn bovendien onmogelijk te garanderen: 'hoe kan het bestuur van de school verhinderen dat ouders hun auto's verkeerd parkeren?' Dat is ook de school een doorn in het oog. De betreffende ouders worden erop aangesproken … toch zal het blijven gebeuren.
De situatie op de school is ondertussen onhoudbaar. Kinderen zitten al vanaf de zomer in ruimtes die nauwelijks geschikt zijn om onderwijs in te geven, de wethouder nam daar persoonlijk kennis van. De spanningen op school lopen op, docenten, leerlingen en bestuur zijn inmiddels ten einde raad en moeten voortdurend noodgrepen verrichten om het onderwijsproces voortgang te laten vinden. Het bestuur kan zich daarbij niet aan de indruk onttrekken dat sprake is van bestuurlijke onwil. Het lijkt erop dat wethouder Leupen, ondanks de beslissing van de gemeenteraad om de school op de bestaande lokatie uit te breiden, zijn zinnen heeft gezet op het verplaatsen van de school naar het KNSF terrein. De politieke en bestuurlijke wil ontbreekt om de eerder goedgekeurde plannen voor een permanente oplossing voor de school op de huidige plek in procedure te brengen.
Het bestuur zal zich daarom opnieuw wenden tot de gemeenteraad en de raad verzoeken als opdrachtgever naar de wethouder te fungeren. Het duale stelsel dwingt de wethouder immers het beleid dat de raad uitzet uit te voeren. Dat doet de wethouder tot op heden niet. Daarnaast ziet het schoolbestuur geen andere mogelijkheid dan de zaak in handen te geven van een jurist. Het zonder enig overleg toezenden van een onredelijk, onrechtmatig en eenzijdig opgelegd 'convenant', noopt het bestuur tot deze handelswijze.
Tientallen ouders en vrijwilligers en een team van betrokken docenten zetten zich dagelijks in om het leven en leren op de Jozefschool in Muiden draaglijk te houden. Het is onvoorstelbaar dat het de gemeentebestuurders aan bestuurs- en daadkracht ontbreekt om dit kleine probleem voortvarend op te lossen. Des te wranger is het, dat de verantwoordelijk wethouder zelf een leidinggevende functie op een school vervult. Hij moet toch echt heel goed weten wat hij aanricht!
|
redactioneel commentaar
"De wethouder moet heel goed weten wat hij aanricht!" zo besluit het schoolbestuur het nevenstaande persbericht. De wethouder vervult zélf een leidinggevende functie op een school. En is dus deskundig, zo laat het schoolbestuur van de Jozefschool impliciet weten. Dus zou het schoolbestuur zich afkunnen vragen of de 'bestuurlijke onwil' van deze wethouder niet ingegeven zou kunnen zijn omdat hij, diep in zijn hart, het op de raadsvergadering van 24-okt-2003 door een charme-offensief van de bloot-navelige meisjes van groep acht afgedwongen raadsbesluit tot uitbreiding onuitvoerbaar acht. Tenslotte werd luttele maanden eerder door diezelfde raad het standpunt van B&W dat deze uitbreiding véél te duur zou zijn gesteund. En stelde B&W noodlokalen voor. Zakelijk gezien is er geen snars veranderd tussen het moment van dit besluit en het moment dat de raad toegaf aan de bovengenoemde actie van de Jozefschool. Muideninfo vreesde al eerder dat het Schoolbestuur zich had laten blij maken met een dode mus.
Om maar één ding te noemen dat onze wethouder van RO mogelijk voorziet: omwonenden kunnen, met een juist gebruik van de mogelijkheden die de wet biedt, de uitvoering van de plannen zeer goed mogelijk voorkomen.
Heeft het schoolbestuur deze problemen niet aan haarzelf te wijten?
Een stukje geschiedenis.
(bijdrage van onze historicus) - Geheel geleid door de bevolkingsprognosen bouwde de gemeente Muiden in
de jaren '70 zowel in Muiderberg als in Muiden nieuwe scholen ter
vervanging van de volkomen verouderde gebouwen. De Oranje Nassauschool
in Muiderberg werd uitgebreid, de oude houten noodgebouwen van de
Vinkenbaanschool werden eindelijk vervangen door een modern gebouw in
Buitendijke. In Muiden werd eerst de protestants-christelijke school het
Anker gebouwd in Mariahoeve, de openbare P.C.Hooftschool - een
gebouw uit de tijd van de bestedingsbeperking - na eindeloos steggelen
vervangen door een goed gebouw en ook de sterk verouderde, ttoen nog
Sint Jozefschool kreeg een onder achitectuur gebouwd gebouw. Als
uitgangspunt voor de bouw golden voor alle gebouwen de prognoses. Nu
komen prognoses niet altijd uit en zo bleek de
Vinkenbaanschool vanaf het begin veel te groot, met als gevolg voortdurende
leegstand van lokalen, het Anker te maken kreeg met een plotselinge
sterke terugloop van het aantal leerlingen en de Jozefschool, gebouwd
voor ca. 100 leerlingen van meet af aan te klein bleek. Het Anker kreeg
de grootste klap. Toen duidelijk werd dat de school geen 4 klassen zou
halen, besloot het bestuur de school op te heffen. De kosten werden te
hoog. Van de 7 lokalen stonden er 3 leeg en dat kostte te veel. Ook de 2
kleuterklassen van het Anker gingen dicht. Hierdoor verloor het openbaar
onderwijs de vestigingsplaats in de wijk Mariahoeve. De sluiting van een
9-klassig gebouw had natuurlijk wel gevolgen voor de andere scholen. De
meeste ouders van de leerlingen van het Anker kozen voor de Jozefschool,
weliswaar katholiek, maar in ieder geval nog een beetje christelijk. De
samenvoeging van kleuter- en lager onderwijs in 1985 deed de P.C.
Hooftschool geen goed en in plaats van de bijna 200 leerlingen uit de
prognose zakte de school tot 125 leerlingen en daarna al maar door.
De situatie in Muiden was dus eind jaren '80: een leeg Anker met 9
lokalen, een P.C. Hooftschool met 2 lege lokalen en een veel te kleine
Jozefschool. Wat was mooier voor de Jozefschool dan verhuizen naar het
gebouw van het Anker. Het is een plan dat wel is overwogen, waarover met
het schoolbestuur is gesproken en waarover vele verhalen de ronde doen.
De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar het resultaat was:
De Jozefschool kiest er voor op de oude plaats te blijven. Het
gemeentebestuur trad niet op, zei niet wij bieden u een adequate
onderwijsvoorziening en u bekijkt het verder maar. Het legde het hoofd
in de schoot. Het Anker stond en bleef leeg.
De verhuizing van de Jozefschool zou de weg vrij hebben gemaakt voor de
vergroting van het gemeentehuis. Ook dat ging dus niet door. Voor het
gemeentehuis moest een andere plek worden gevonden. Het werd het
Ravelijnsplein. In 1994 verving het nieuw college (Leupen en van Esveld)
de plek voor het nieuwe gemeentehuis door niet meer het Ravelijnsplein
maar het terrein van het Anker hiervoor te bestemmen. Deze nieuwe
plannen kostten de inwoners ongeveer 2 miljoen gulden aan weggegooid
geld, maar de vestingwal, waarom het allemaal was begonnen, ligt er
gelukkig nog even verwaarloosd bij als altijd.
De Jozefschool wist wat zij deed, toen zij het aanbod voor het Anker
afwees. Het Rijk moge leerlingaantallen vaststellen, de groepsgrootte
bepalen, de oppervlakte aan gebruiksruimte per leerling berekenen, het
Rijk vergeet steeds dat aan dit soort maatregelen consequenties
vastzitten. Scholen in een gegeven situatie, binnen een beschermd
stadsgezicht kunnen niet ongelimiteerd groeien. Als dat waar was stonden
alle scholen in Amsterdam nu in de steigers. De Jozefschool groeide wel
en groeit kennelijk nog. Om op korte termijn uit de problemen te komen
is er maar een oplossing: snel noodlokalen neerzetten, de leegstand
elders in de gemeente benutten en niet gaan wachten op een eventuele
bouw op het KNSF-terrein, want dat duurt nog jaren. Misschien is tegen
die tijd de Jozefschool weer een gezellig, intiem schooltje geworden,
ook de Bouvywijk vergrijst, en komt er ooit ergens in de
Bloemendalerpolder een grote, gewone openbare school.
|
|