terug naar het overzicht

Herdenkingsmonument in Muiderberg

14-mei-2003

Het ideale gedenkteken staat bij het Muiderslot!


Een bezoeker van de beeldententoonstelling in de Muiderslottuinen trof het ideale antwoord aan op de vraag van de gemeente om een voorstel voor een gedenkteken op de Brink te doen. "De weerloosheid, de mogelijkheid tot identificatie, het niet gebonden of verbonden zijn met een bepaalde gebeurtenis geeft de mogelijkheid persoonlijk te herdenken", schrijft Joop Lahnstein.

"Schaf het beeld aan en Muiderberg heeft op de Brink een waardig beeld"

Wij ontvingen de volgende e-mail, die voor zichzelf spreekt. De commissie moet maar eens een kijkje nemen.

Het ideale gedenkteken?
"Beste Webmaster,

In de gemeente schijnt of blijkt een commissie te bestaan, waarin o.a. mevr. Knijn en mevr. Waanders zitting hebben om te komen tot plaatsing van een gedenkteken op de Brink. Volgens de mededeling op de website denken zij aan een obelisk met tekst. Nu vinden we obelisken in Griekenland - de Grieken bedachten voor deze stenen pieken al grappige namen - maar ook in Parijs, Londen en zelfs op de Pyramide van Austerlitz en tussen Baarn en Soest. Echt mooi vind ik ze niet en ze hebben altijd een gedachtenlijntje naar oorlog en ander dom menselijk gedrag.

Ik zou hier niet op zijn ingegaan, ware het niet dat ik bij de presentatie van de beelden op het Muiderslot een beeld aantrof, waarvan ik vind dat het precies het beeld is, dat alles uitbeeldt, wat wij zouden willen ge- en herdenken. Het is een liggend vrouwbeeld, dat door vorm en uitdrukking precies dat weergeeft, wat ik zou willen zien op een gedenk- of herdenkingsplek. De weerloosheid, de mogelijkheid tot identificatie, het niet gebonden of verbonden zijn met een bepaalde gebeurtenis geeft de mogelijkheid persoonlijk te herdenken, zonder te worden afgeleid door al in het hoofd bestaande associaties. Kortom: schaf het beeld aan en Muiderberg heeft op de Brink een waardig beeld,

Joop Lahnstein."
Aardig is ook dat dit beeld het vriendelijke prijsje heeft van € 4000. Met het krediet van maximaal tweemaal € 11345 komt de werkgroep en de gemeente Muiden dus wel uit.


5-feb-2003

Kritiek op gemeentelijke plannen


Het gemeentebestuur lijkt aanwijzingen te hebben gekregen van inwoners dat een herdenkingsmonument gewenst is. Oude Muiderberger schreef er al op 27 maart 2001 over, op de commissievergadering van 28 januari 2003 kwam het onderwerp nader aan de orde.

inhoud:


Inleiding

In het informatieblad van de gemeente (www.muiden.nl) heeft u uitgebreid kunnen lezen over het herdenkingsmonument. We citeren daaruit:

"Het plan bestaat om op de Brink in Muiderberg een herdenkingsmonumentje te realiseren - en daarbij te kiezen voor een model “obelisk” - met de inscriptie: “Stenen onthouden wat mensen wellicht vergeten”.
Bij de behandeling van de begroting voor 2001 werd afgesproken dat, in nauw overleg met een vertegenwoordiging uit de samenleving, gestart zou worden met het tot stand brengen van een monument in Muiderberg. Dit sloot aan bij een vraag die er al langere tijd lag. Het monument zou ook dienst moeten doen als gedachtenisplek bij de 4-mei-herdenking. Het college van burgemeester en wethouders bracht een voorstel uit over dit onderwerp, dat naar aanleiding van de commissiebehandeling werd aangepast. In de raadsvergadering van 19 april 2001 werd een beslissing genomen, die er op neer kwam dat er een krediet beschikbaar werd gesteld, gelijk aan het bedrag dat een werk-groep inzamelt met een maximum van ƒ 25.000,– (afgerond euro 11.345,–). Er werd verder ingestemd met de uitgangspunten voor de wijze van uitwerking van het project."

Op dit idee voor het herdenkingmonument van de gemeente kwamen er verscheidene reacties:

Inspraak Harry Mock

"Ik volg de ontwikkelingen rond de realisatie van een herdenkingsmonument in Muiderberg met aandacht. Zelf heb ik geen enkele behoefte aan een aparte herdenkingsplek, want de Brink is op zichzelf al een monument. Maar als het gemeentebestuur aanwijzingen heeft van inwoners die een heldere plek wensen om bloemen en kransen te leggen, dan ben ik graag bereid mee te denken. Te meer, omdat in het collegevoorstel van enkele jaren geleden andere plekken dan de Brink niet werden uitgesloten.

Positief in het huidige voorstel vind ik dan ook, dat de Brink thans als enige juiste plek voor een gedenkteken wordt aangemerkt. Positief vind ik ook, dat het aanvankelijke idee van een inzamelingsactie onder particulieren en bedrijven is verlaten. Geld inzamelen voor een herdenkingsmonument heeft een te groot afbreukrisico. Immers, als de animo niet groot is, stuur je op een mislukking af en dat is wel het allerlaatste wat je je rond de oprichting van een gedenkteken kunt permitteren.

Prima dus, een monumentje gefinancierd uit gemeenschapsgeld met als plek de Brink, waar sinds jaar en dag de 4-mei herdenking wordt gehouden. Toch heb ik bij het huidige voorstel wel enige vragen en kanttekeningen.

1. Ik heb eens geopperd om de Wilhelminaboom op de Brink als geschikte herdenkingsplek in te richten. Koningin Wilhelmina was onze vorstin van vrede en vrijheid, boom met hek en sierbestrating zijn reeds aanwezig en de locatie ligt vlak bij de jaarlijkse herdenkingsplaats. Heeft het college hier nog aan gedacht en zo ja, wat waren de motieven om dit idee niet verder uit te werken?

2. Kiest men voor een andere locatie, dan is de voorgestelde plek inderdaad een mogelijkheid. Persoonlijk ben ik van mening dat bestaande activiteiten op de Brink - jeu de boules, jazzevenement, Koninginnefeesten - niet al te zeer botsen met een herdenkingsmonument (de jeu de boules vereniging en de stichting Swing op de Brink zijn overigens niet geraadpleegd). Maar de gekozen plek stelt wel eisen aan de vorm van het monument. Het huidige voorstel voldoet daar niet aan. Dat zal ik toelichten.

3. Het college heeft de voorkeur uitgesproken voor model 2 - de obelisk. Wie de tekeningen bekijkt komt tot de conclusie dat het helemaal geen obelisk is. Een obelisk is een vierkante zuil, die van boven smaller is dan beneden en aan de bovenzijde in een piramideachtige spits uitloopt. Op de tekening bestaat de "obelisk" echter uit een rechthoekige platte steen, breed 60 cm en diep 15 cm. Deze vorm heeft als bezwaar, dat er altijd een voor-, een zij- en een achterkant is.

4. De gekozen plek op de Brink is een stukje grond, dat begrensd wordt door drie voetpaden. Hoe je het ook wendt of keert, voetgangers komen in de meeste gevallen achter of naast het monument uit. Op deze plek is het dus het meest logisch om inderdaad een echte, gelijkbenige, obelisk, of eventueel een ronde zuil te kiezen, met een tekst die er omheen loopt. Dan benader je het monument altijd van de goede kant.

5. En dan de voorgestelde tekst: "Stenen onthouden wat mensen wellicht vergeten". Een slechtere tekst kan ik mij nauwelijks voorstellen. Misschien is het poëtisch bedoeld, maar de tekst slaat echt nergens op. En het woordje "wellicht" vind ik te vaag en vrijblijvend. In de tekst zie ik bovendien niets terug van het door u genoemde doel van het monument: de gedachte aan vrede, vrijheid, respect, voorkoming van zinloos geweld, etc.

6. In het voorstel uit 2001 schreef u dat het project in nauw overleg met een vertegenwoordiging uit de samenleving tot stand zou moeten komen. Dat bevordert de betrokkenheid, zo vond u. U dacht zelfs aan de instelling van een projectgroep. Mijn voorstel is: laat de bevolking een tekst voorstellen en betrek daar ook de jongeren bij, bijvoorbeeld via de scholen en de jongerenwerker. Laat een werkgroepje uit de Muiderbergse bevolking als jury optreden en een voorstel aan de raad doen, die dan uiteindelijk beslist.

7. Wat het materiaal voor het monument betreft wordt gedacht aan Himalaya graniet. Dat spreekt me wel aan, want het klinkt vandalismebestendig. En dat is op de Brink wel nodig. Denkt u overigens ook nog aan de verlichting van het monument cq van de gehele Brink? Dat is ook nog een lang gekoesterde wens.

8. Guus Kroon uit Muiden heeft de suggestie gedaan een gewonde vogel op een zuil te plaatsen. Dit als een symbolische weergave van de vrijheid met een thematische koppeling aan de neergestorte Halifax bommenwerper, die in 1943 een mislukte noodlanding maakte in de Noordpolder. Een goed idee. De vliegtuigsymboliek brengt de verbondenheid met de gemeente Muiden tot uitdrukking, vogels passen heel goed bij de Brink en de vrijheidsgedachte en op deze manier ontstaat toch nog iets van een kunstvoorwerp in plaats van een product uit een steenhouwerij.

9. Dit idee kost waarschijnlijk meer geld dan het voorstel dat nu op tafel ligt. Maar ik herinner u aan het potje voor "kunst op straat", dat u ook bij uw vorige voorstel had willen betrekken. Eventuele meerkosten zouden dan ook uit het in de begroting genoemde budget voor "kunst op straat" kunnen worden voldaan.

10. Voor het vervaardigen van de vogel worden uiteraard enkele plaatselijke kunstenaars uitgenodigd. Ook al weer voor de zo gewenste betrokkenheid."



Zestien Muiderbergers willen helemaal geen monument!

Van de heer of mevrouw G. Th. Andriessen kwam, mede namens 15 anderen, volgende reactie:

"Aan het College van B& W van de Gemeente Muiden

Betreft: realisering van een herdenkingsmonument op de Brink in Muiderberg.

Geacht College!

In het informatieblad van Januari j.l. biedt U de mogelijkheid om te reageren op een voorstel een herdenkingssteen te plaatsen op de Brink in Muiderberg.
Graag maken wij van die gelegenheid gebruik.
Het was misschien verstandiger geweest om door middel van vraagstelling in het Informatieblad de behoefte aan een monument vooraf te peilen.
Het vermoeden rijst,dat de pap,in dit geval het steen in feite al is gestort.

Wat betreft het monument (je):
Het is bijna 60 jaar geleden,dat de tweede wereldoorlog werd beeindigd. In alle jaren na de bevrijding kwamen op de avond van de vierde Mei de inwoners van Muiderberg in stilte van alle kanten samen naar de Brink om de slachtoffers te herdenken.
Het waren plechtige en waardige bijeenkomsten.Ook de omgeving droeg en draagt daar in grote mate aan bij. Geen gesleep met kransen,geen geruzie wie voorop mag lopen met een krans:nee Stijlvol en waardig.Zo zijn we dat gewend in Muiderberg!
Een monumentje zal de Brink niet completeren, maar afbreuk doen aan de weidsheid van de omgeving door zijn extra sierbestrating en beuken haagjes.
Laten wij het geld gebruiken om de Brink grotere luister te verschaffen.
Onze conclusie is geen herdenkingsmonumentje op de Brink!

Vriendelijke groeten

G. Th. Andriessen.


Andere reacties ook negatief:

De heer Hans Voorhoeve-Stehouwer ziet absoluut niet in waarom er juist nu een monument moet komen en schrijft onder meer:
"Het lijkt me in deze financiëel toch precaire tijd beter om een bedrag van 10.000 E. te besteden aan iets wat werkelijk dringend nodig is voor het monument dat de Brink op zichzelf al is. Je zou ook kunnen zeggen dat ‘bomen onthouden wat mensen wellicht vergeten’ ."

Meneer of mevrouw Bongers ergert zich aan het specifiek noemen van 4-mei als nagedachtenis-datum: "Voor velen liep de Tweede Wereldoorlog pas af op 15-augustus."

Meneer of mevrouw Honsburger (?) wijst er in een handgeschreven brief op dat er al een oorlogsmonument in Muiderberg is: namelijk op de Joodse begraafplaats. Waarom niet dit monument bij de herdenking betrekken?


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: