'Jonge Zandhaas' Column van Oude Muiderberger:
Een herdenkingsmonument in Muiderberg: wie, wat, waar?
Het college van B & W heeft voorgesteld een projectgroep in te stellen voor het realiseren van een monument in Muiderberg. Dit monument kan ook dienst doen als "gedachtenisplek" bij de 4 mei-viering. Gedacht wordt aan een heldere plaats, waar op die dag kransen en bloemen kunnen worden gelegd. In een eerder stadium heeft de Raad voor dit doel al een bedrag van ƒ 25.000,- gereserveerd. De overige ƒ 25.000,- moet uit de bevolking komen.
Uiteraard vindt deze Oude Muiderberger de gedachte achter het initiatief mooi. Bezinning op al het leed dat de mensheid elkaar aan doet, kan niet vaak en intens genoeg gebeuren, vooral ook wanneer hiermee het gedachtegoed van vrede en veiligheid aan jongere generaties kan worden doorgegeven. Zelf neemt hij al zo'n 35 jaar deel aan de jaarlijkse 4 mei-herdenking op de Brink. Gelet op zijn grote betrokkenheid bij dit onderwerp, veroorlooft hij zich dan ook enige kanttekeningen bij het voorstel van B & W te maken.
B& W schrijven aan de gemeenteraad, dat de vraag naar een (herdenkings-) monument er al langere tijd ligt. Ik vraag mij echter niet af hoe lang die vraag er ligt, maar hoe groot deze vraag is. Het antwoord hierop is ook van belang voor de vraag, of er wel voldoende bereidheid onder Muiderbergers zal zijn om "een substantieel bedrag" bijeen te brengen. Deze Oude Muiderberger heeft zelf nooit iets gemerkt van een bijzondere behoefte aan een fysieke herdenkingsplek op de Brink of elders. De Brink met z'n specifieke sfeer biedt op zich alle ingrediënten voor een waardige en zinvolle bijeenkomst.
Het lijkt mij daarom een eerste taak voor de op te richten projectgroep om na te gaan hoe groot de behoefte aan een monument is. Dit kan het beste geschieden door het houden van een enquête. Daaraan kan meteen de vraag worden gekoppeld of, en zo ja hoeveel, men aan een dergelijk herinneringsobject wil bijdragen. Mensen uit mijn naaste omgeving hebben niet tot nauwelijks behoefte aan een fysieke plek om bloemen te leggen. De meesten reageren in de trant van: dat had dan vele jaren geleden moeten gebeuren. Nu hoeft het niet meer, ook niet in een breder kader dan alleen 4 mei.
Hoe dan ook, B & W schrijven dat "een heldere plek" wordt gemist en dat een monument in enigerlei vorm hierin kan voorzien. Voor mij is het nog niet zo vanzelfsprekend, dat op de gedachtenisplek (if any) een monument moet komen. Een eenvoudige plaquette - een gedenkplaat van steen of metaal - zou ook heel goed kunnen. De koppeling tussen een fysieke herdenkingsplaats en een monument/kunstwerk, zoals B & W leggen, gaat mij iets te snel en is slechts te verklaren uit het feit, dat men wellicht twee vliegen in één klap wil slaan: een herkenbare herdenkingsplek en de bevordering van kunst op straat. Dit zijn echter twee verschillende zaken.
De meest logische plek voor een monument of iets dergelijks is De Brink, waar al sinds jaar en dag de 4 mei-herdenking plaatsvindt. B & W merken echter op, dat de Brink niet de enige locatie is waar het monument kan worden geplaatst. Waar dan wel? Ik ving op, dat eventueel aan een plek aan het IJmeer, op de dijk bij de Kerk aan zee, wordt gedacht. De redenering hierachter is de koppeling aan het water. Hoezo, denkt Oude Muiderberger. Muiderberg ligt toch niet in Normandië? Overigens hebben we op De Brink ook een mooie waterpartij, het vijvertje bij de volière. Eventueel plaatsen we daar een monument of plaquette.
Maar zijn er nog meer geschikte plaatsen op of nabij de Brink. Zo zou een plaquette of gedenkteken bij/aan de muziektent kunnen worden geplaatst. Tenslotte is dit al vele jaren de centrale plek voor de jaarlijkse herdenking. Het leggen van bloemen of kransen kan hier op een natuurlijke manier, na afloop van de herdenking, plaatsvinden. Ook kan de Wilhelminaboom, die in het kader van vrede en verzet al een symbolische betekenis heeft, eventueel bij de herdenking worden betrokken.
Van een mede-Muiderberger hoorde ik nog een andere mogelijke plek voor een gedenkteken: bij de bunkers, gelegen tussen de Brandweerkazerne en de Joodse begraafplaats. Hoewel aan de periferie van de Brink gelegen, hebben deze in elk geval meer raakvlakken met een (oorlogs-)herdenking dan het water van het IJmeer.
Kortom, het ongevraagde advies van deze Oude Muiderberger aan de projectgroep is:
- peil onder Muiderbergers eerst de behoefte aan een kunstwerk annex monument, ook in verband met de financiering;
- ga in elk geval uit van de locatie Brink, waar wij als dorpelingen al zolang in verbondenheid bijeen komen;
- bedenk dat er alternatieven zijn voor een kunstwerk, zoals een plaquette of eenvoudig gedenkteken.