terug naar alles over het knsf-terrein

Alles over de Bommenspeurneuzen

inhoud:
16-november-2005

Kijkje in de keuken van de explosievenruimers

Muideninfo had het genoegen AVG dichtbij aan het werk te zien met het ruimen van explosieven naast de sportvelden. Opvallend was dat op de verdachte locatie's zonder enige voorzorgen met een spade het explosief werd opgegraven ('explosieven-expert' Pas van AVG eerder op de TV: 'Het is levensgevaarlijk op de sportvelden - als er een ontsteker geraakt wordt. De granaten kunnen al ontploffen door trillingen'). De werkmethode van zijn personeel maakte deze woorden minder dan geloofwaardig.
Hiernaast ziet u een demonstratie van de opsporingsmethode die geschikt is voor het Kruitbos. Eén man loopt met een enkele detector tussen de bomen door, een andere man graaft het vermoedelijke oorlogstuig op. Dat ging overigens hier niet heel voorzichtig in zijn werk.
De gevonden ijzerwaren (granaten?) werden in een emmertje gegooid, dat de experts vervolgens uit hun handen lieten vallen waarna het rechtgeschopt werd. De huizen in de PC Hooftlaan - op een tiental meters van het op ontploffen staande oorlogstuig - werden niet ontruimd.
Hier een goed zicht op de gebruikte apparatuur, geschikt voor de opsporing in een bos. Het betreft hier vermoedelijk de Vallon Ferrous Locator EL 1302 of EL 1303.

Deze bomen zijn omgehaald toen allang bekend was dat hier op 'ontploffen staande granaten' aangetroffen konden worden. De nabijgelegen panden werden niet ontruimd.

Tenslotte een foto van de GPS-man. Deze heeft tot taak om de positie van de verdachte locaties - de vlaggetjes dus - exact in kaart te brengen. Op zijn rug de D-GPS ontvanger.

Tenslotte ontvangen we zojuist een melding van buurtbewoners. Deze zagen hoe om 14:54 uur de experts van AVG triomfantelijk een hoefijzer in hun schrootemmertje (met granaten?) wierpen.

Citaat uit de nota van toelichting van het Bijdragebesluit kosten ruiming explosieven
Uit het onderzoeksrapport «Munitieruiming in de periode 1944–1947» van de Sectie Militaire Geschiedenis van het ministerie van Defensie blijkt dat de Nederlandse bodem nog een aanzienlijke hoeveelheid explosieven uit de Tweede Wereldoorlog herbergt. Na beëindiging van de oorlog zijn ter zake schattingen gemaakt, waarbij men alleen al voor wat betreft explosieven van geallieerde zijde uitkwam op ca. 135 000 ton. Over de hoeveelheid Duitse explosieven zijn de regering geen gegevens bekend. Jaarlijks wordt gemiddeld ca. 50 ton explosieven onschadelijk gemaakt.
Waarvan hoeveel in Muiden?


18-oktober-2005

Contra-expertise AVG

In opdracht van de gemeente Muiden schreef het Muidense Ingenieurs Bureau GRID Consult ( = wijzelf) eerder een inventarisatie van de verspreiding van explosieven op het KNSF-terrein. Onze conclusies wijken nogal af van die van de probleeminventarisatie van AVG. Reden om zowel deze 'probleeminventarisatie' als hun 'plan van aanpak' aan een onderzoek (contra-expertise) te onderwerpen. De conclusies:

Het onderzochte rapport bevat geen gegevens die tot de conclusie "dat het hele terrein gereed gemaakt dient te worden voor een algemeen detectie onderzoek" leiden. Het plan van aanpak van AVG Milieutechniek Heijnen BV resulterend uit dit onderzoek gaat er ten onrechte van uit dat het Kruitbos gekapt moet worden áls er aanleiding zou zijn tot opsporing van granaten. De gevolgde procedure voldoet niet aan de richtlijnen en brancheafspraken voor de opsporing van conventionele explosieven zoals vervat in de beoordelingsrichtlijn voor het Procescertificaat "Opsporen Conventionele Explosieven (BRL-OCE)". Met name ontbreekt een probleemanalyse. Bij nauwkeurige lezing valt op dat de voorgestelde methode een veel verdergaande kap inhoudt dan de gedeeltelijke kapvergunning toelaat. Daarnaast worden overtredingen van de Flora- en faunawet en Habitatrichtlijn aangekondigd. De onmiddellijke noodzaak om tot een algemeen detectie onderzoek over te gaan is niet aangetoond. Omdat het rooien van het bos een waardevol natuurgebied betreft staat dit op gespannen voet met wettelijke regels. Daarnaast moet het planologische traject zijn doorlopen, alvorens de betreffende ontheffingen verleend kunnen worden, een probleemanalyse kan plaats vinden, en kap maatschappelijk verantwoord is.

Het bureau Oranjewoud trok al de conclusie dat de motieven om het Kruitbos te vellen niet zozeer in een bezorgdheid van de grondeigenaar om veiligheid liggen, maar samenhangen met zijn voornemen het gehele terrein te ontwikkelen. Het Bureau Oranjewoud verrichtte in opdracht van de provincie een contra-expertise op de 'open begroting'. Die contra-expertise(word-doc) was vernietigend, maar werd door de overheid ongelezen in een lade gestopt.

Download hier onze volledige contra-expertise (pdf - 951 kb)


27-september-2005

Bommenspeurneuzen vergissen zich

“Zaak ligt gevoelig”, zegt woordvoerder
Op het gemeentehuis ligt het rapport van AVG over de aanwezigheid van explosieven op het KNSF-terrein ter inzage. AVG heeft opdracht van KNSF om opsporing van granaten te verrichten. De auteur van het rapport, drs. T. Kleuters heeft géén gebruik gemaakt van openbare bronnen, zoals het Historisch Archief Muiden (waarin alles over de explosie van 1947 te vinden is), en al evenmin ex-werknemers van de kruitfabriek geraadpleegd. Drs. Kleuters komt tot de conclusie dat omdat “niet achterhaald kan worden waar de explosie plaats vond” het hele terrein op explosieven doorzocht moet worden. Deze conclusie is verbazingwekkend en wij hebben dan ook gevraagd aan drs. Kleuters waarom de gearchiveerde krantenartikelen, foto's van de rampplek en getuigenverklaringen niet door hem zijn geraadpleegd.

De historicus Drs. Kleuters bleef het antwoord daarop schuldig, en verwees ons naar de projectleider, de heer drs. Patrick Folkersma. Deze vertelde ons dat de “zaak gevoelig ligt”, en het rapport opgesteld was “conform de opdracht van KNSF”. Verder wenste hij ons niet te woord te staan, en verwees naar KNSF voor verdere informatie. “Dat was afgesproken” voegde hij er aan toe.

Dat onbekend zou zijn waar de ramp van 1947 plaats vond is slechts één van de vele voorbeelden van onzin in het rapport. In opdracht van KNSF. Wordt vervolgd.

De plek van de explosie:

Op deze foto ziet u op de achtergrond de Muidertrekvaart

Volgens de opvattingen van AVG betreffende het verspreidingsgebied van granaten behoeft nu slechts ongeveer de helft van het kruitbos doorzocht te worden
(zij houden een cirkel met een straal van 600 tot 750 meter aan - de NAVO richtlijn geeft 270 meter aan wanneer uitgegaan wordt van de rapporteerde hoeveelheid van 500 kg explosieven) :

Lees ook het verslag van Guus Kroon in de Digitale Sluiz


28-september-2005

Bommenspeurneuzen ontmaskerd!



Hier ziet u één van de bommenspeurneuzen – die overigens uit Duitsland kwamen en uiterst vriendelijk waren – aan het werk. De drie vertikale buizen zijn magnetometers, die variatie's in het aardmagnetisch veld registeren. Volgens de speurneuzen kunnen daarmee granaten tot een diepte van acht meter gevonden worden. Met de drie magnetometers kan een brede strook worden afgezocht. Als het terrein niet toestaat dat je die hele santekraam aan je lijf hangt, kun je ook volstaan met één zo'n magnetometer. In het bos bijvoorbeeld.
(bronnen: onder andere de website van AVG en Secon, een fabrikant van magnetometers)

Conclusie: als je in het bos naar granaten wil zoeken hoef je daarom geen bomen te vellen.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: