- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutelbrief van boeman bedreigt stadje aan de Vecht.

16-mei-2004

+ Denk je dat je alles gehad hebt, word je als toehoorder in de raadsvergadering stukje bij beetje duidelijk, dat er een soort dreigbrief bij de raad is binnengekomen. Een brief van de provincie, waaruit blijkt dat de dwarsliggende gemeenteraden van Muiden en Weesp snel spijkers met koppen moeten slaan over de invulling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, omdat er anders wat zwaait. Als de gemeenten op 8 juli nog niet hebben laten weten wat ze willen, neemt de provincie zelf de uitwerking van het streekplan ter hand. Het is niet moeilijk te begrijpen wat dit betekent. De 'taakstelling' van de provincie is immers 4500 woningen in dit gebied.
+ De man achter de brief is de Gedeputeerde Henry Meijdam. Hoe boos zijn woorden ook klinken, deze 'wethouder' van de provincie Noord-Holland is wel zo verstandig zich nergens op vast te leggen. In feite vertelt hij niets nieuws. Zelfs dat de provincie 'zo nodig zal overgaan tot toepassing van artikel 37 van de wet op de Ruimtelijke Ordening' is bekend. Als slimme jurist weet Meijdam precies wat hij schrijft. En hij weet ook dat hij overal onderuit kan, wanneer zijn opdrachtgever Provinciale Staten hem aan de tand voelt, want maandag meteen al zal gebeuren.
+ De Gedeputeerde suggereert dat Muiden en Weesp een aanwijzing kunnen verwachten, maar hij noemt dit woord nergens. Hij kijkt wel uit, want het is hoogst onwaarschijnlijk dat Provinciale Staten hem toestemming zal geven voor een aanwijzing. Dat doe je niet zomaar. Het is in het verleden maar één keer gebeurd. Dat was toen er een grenswijziging moest worden doorgezet. Maar Meijdam is nu eenmaal een baasje. En baasjes bluffen. Dat heb je hier in Muiden ook, zij het in het klein.
+ Dat zijn pogingen om de raadsleden onder druk te zetten in Muiden geen effect sorteerden (alleen de VVD fractievoorzitter Bökenkamp begon angstig te piepen) deed Ouwe Muier natuurlijk deugd. De Muider raadsleden laten zich niet intimideren. Hoe verschillend ze ook tegen de toekomst van Muiden mogen aankijken, zij zijn er zich van bewust dat de raad het laatste woord heeft – iets wat Meijdam trouwens zelf uitentreuren bevestigt. Maar waarom dan deze brief? Met name de VIB wilde horen wat er achter zit: is er soms iets gebeurd, waar wij geen weet van hebben? B&W bleef het antwoord schuldig.
+ Ook al omdat wethouder Leupen hardnekkig over de 'taakstelling' voor 4500 woningen blijft praten, terwijl 'zoeklocatie' bedoeld wordt, beweren kwade tongen dat Meijdam best wel eens door de wethouders van Muiden op het idee zou kunnen zijn gebracht om deze brief te versturen, die immers perfect getimed op de dag van de raadsvergadering binnenkwam. Maar het was niet aan hun gezichten af te lezen. De twee wethouders (eigenlijk drie) zaten, zoals dat gaat met overlevers bij de gratie van de raad, op hun zetels met een air van 'een knappe jongen die mij van deze stoel af krijgt'. Daar werd trouwens ook geen poging toe gedaan. Leupen hoefde alleen maar de boodschap van Meijdam 'een harde brief' te noemen om van de verdenking onder één hoedje met de provincie te spelen, af te zijn.
+ De wethouder, hoewel toch ook een baasje, gaf geen krimp toen PvdA fractievoorzitter Jan Hylkema de dreigbrief van het predikaat 'chantage' voorzag. Dat kan in Muiden: een fractie die een wethouder gedoogt die, hoewel uitvoerder van de raadsbesluiten, een mening uitdraagt die haaks staat op die van zijn partij. Wie de Muider politiek een beetje bijhoudt, weet dat de PvdA-fractie in de Muidense raad voor kleinschaligheid is, terwijl de wethouder, die ruim twee jaar geleden door deze partij vanuit eigen gelederen naar voren geschoven is (Leupen werd niet gekozen maar geschoven) van zijn edele inborst blijft getuigen door steeds weer te wijzen op onze sociale verantwoordelijkheden, zoals massaal bouwen als hogere machten dat verwachten.
+ De fractievoorzitter van het CDA Dick Methorst stelde voor dat Meijdam niet alleen met de colleges Muiden en Weesp gaat praten, maar dat ook de raadsleden van beide plaatsen met de gedeputeerde in discussie gaan. Dick's Muider collega's voelen daar wel voor. Het valt echter te betwijfelen of deze provinciale bestuurder er zelf voor te porren is. Deze gewichtige gedeputeerde pleegt geen tijd te hebben voor wat in zijn ogen lagere echelons zijn (het allerlaagste echelon is wel de bevolking, zeker als deze tot gepeupel verwordt door de zegeningen van hogere overheden af te wijzen).
+ Het was zaterdagmorgen afwachten of de Gooi - en Eemlander de voorpagina zou openen met het nieuws van de dreigbrief van de provincie (de vergadering was donderdag, maar sinds de krant ochtendblad is geworden, duurt het twee dagen eer het avondnieuws uit Muiden erin staat). Edoch, er viel maar dan ook niets over de boze boodschap van boeman Meijdam te bespeuren. Niet op de voorpagina en ook niet binnenin de krant. Óf de redactie laat het even bezinken tot de eerste schrik is weggeëbd, of ze hebben besloten de lezers in Muiden die immers in overgrote meerderheid niets van grootschaligheid willen weten, de narigheid uit Haarlem te besparen.
+ Er stond wel een heel artikel over een ander onderwerp in de Gooi - en Eemlander van zaterdag. Het ging over de reacties in de locale politiek op de aankondiging van Smith, die met vervroegd pensioen gaat en nog maar tien maanden burgemeester van Muiden zal zijn. De aandacht die Smith in de krant kreeg was aanzienlijk groter dan de belangstelling die de raad aan hem schonk. Het kwam er op neer dat de raadsleden de mededeling over zijn vervroegde vertrek voor kennisgeving aannamen.
+ Henk Bökenkamp is hard op weg de vertegenwoordiging van de VVD in de Muider raad, die door het vertrek van Riet Ruijzendaal bij de VVD al tot twee man was ingekrompen, terug te brengen tot een eenmansfractie. Wat deze senior zoal roept, is niet te verteren voor zijn fractiegenoot Hans Luijendijk die een fervent voorstander is van een kleinschalig Muiden. Dat was Bökenkamp aanvankelijk ook, maar in de laatste raadsvergadering ontpopte deze zandhaas zich als een angsthaas.
+ Bökenkamp smeekte de raad toch vooral te doen wat de provincie wil, omdat we anders ladingen Amsterdammers over ons heen zouden krijgen (ook donkere?). Zijn angst slaat aantoonbaar nergens op. Amsterdam heeft nota bene zelf 'de zoeklocatie' (op de geplande bebouwing bij het station Weesp na) blanco gelaten – juist vanwege het verzet van de Muider bevolking. Om het helemaal bizar te maken rondde Bökenkamp zijn pleidooi af met een geestdriftig: 'Laten we de strijd aangaan met de heer Meijdam!'
+ Ik ken bestuurders die het kameleongedrag van Bökenkamp (hoe is het gekomen en wat heeft hij er mee voor?) met een straal gezicht duiden als 'veranderd inzicht'. Maar goed dat Janneke Knijn, die naar verluidt Hans Luijendijk vervangt als deze na de zomer Muiden verlaat, uit ander hout is gesneden. Al in haar eerdere raadsperiode bleek, dat zij haar rug kan rechten. Als Janneke zegt dat zij voor kleinschaligheid is, is ze dat ook.
+ Niet alleen de provincie heeft van zich laten horen, ook KNSF-baas Rolf Visser heeft besloten naar buiten te treden met zijn handel. Rond half april huurde hij nieuwslezer Sander Simons, die tien jaar bij RTL nieuws zat, in voor de broodnodige communicatie. Na het weekend, zo beloofde Sander donderdagavond op de publieke tribune aan wie het maar horen wilde, verschijnt de website www.knsfmuiden.nl met alles wat de KNSF aan informatie kwijt wil. Er wordt ook een speciale krant voor de bevolking uitgegeven waarin allerlei kanten van de grootschalige bouwplannen wordt belicht. In hoeverre de laatste plannen afwijken van de eerdere voorstellen van B&W en de KNSF is niet duidelijk. Er is ook een informatieavond voor de Muiders gepland, waarin men kennis kan nemen van de zegeningen van dit win win project. Win win, want volgens voorstanders is er is niet alleen winst voor de grondeigenaar annex projectontwikkelaar, maar ook winst voor Muiden in de vorm van gelden die beschikbaar komen voor van alles en nog wat – ook al durft niemand daar zijn hand voor in het vuur te steken.
+ Verschillende gemeenteraadsleden voelden zich onlangs in de steek gelaten door de Nee-meermin, toen de actiegroep ervoor paste om in de Klankbordgroep te gaan zitten. Nu de 'besluitenlijst' van de eerste bijeenkomst van deze groep is uitgekomen, blijkt hoezeer de Nee-meermin gelijk had. Er valt geen andere conclusie te trekken dan dat de Klankbordgroep niet door B&W wordt beschouwd als een 'afspiegeling van de samenleving', zoals Leupen het donderdag noemde, maar als een groepje onbezoldigde medewerkers van de projectgroep voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Zonder blikken of blozen stelt het college dat het doel van de Klankbordgroep het uitbrengen is van adviezen over de inrichting van deze twee gebieden. Is dat de inbreng die de raad wenste? Het was toch de bedoeling van de raad dat de Klankbordgroep betrokken zou zijn bij het ontwikkelen van een visie voor Muiden tot het jaar 2030?
+ In de besluitenlijst staat dat de wensen en ideeën die uit de Klankbordgroep komen door 'een kernteam' worden beoordeeld. Nu wil het toeval dat dit kernteam bestaat uit de gedeputeerde Meijdam en de wethouders Lüken van Weesp en Leupen van Muiden. Dat kan nog leuk worden: adviseert de Klankbordgroep 500 woningen, verwerpt de kerngroep dit. Adviseert de Klankbordgroep het Kruitbos te sparen, legt de kerngroep dit advies naast zich neer. En geen haan die er naar kraait.
+ We zijn er nog niet. B&W vertikt het vierkant medewerking te verlenen aan de 'burgerleden' van de Klankbordgroep, bestaande uit een select groepje gestudeerde Muider inwoners, die willen weten wat er bij hun stadgenoten leeft ten aanzien van de keus groot - of kleinschalig. Ze zagen graag dat hun enquêteformulier zou 'meeliften' met het gemeentelijk informatieblad. B&W moest daar niets van weten – ook al omdat het college een enquête houden geen taak voor de Klankbordgroep vindt. Alsof de dames en heren dat zelf niet mogen uitmaken. Er werd in de raadsvergadering een hoop tijd verspild aan een onzinnige discussie over 'objectieve vragen stellen' – een eis die de raad gekoppeld zag aan het gebruik van het infoblad. Deze tijd had heel wat beter benut kunnen worden, bijvoorbeeld voor een discussie over de kijk van B&W op de taak en betekenis van de Klankbordgroep.
+ Gea Heijnen zei niets te zien in een enquête. Voor de verandering ben ik een keer met haar eens, zij het waarschijnlijk op andere gronden dan de hare. Ik vraag me af hoe de inwoners van Muiden een enquête in het informatieblad anders kunnen zien dan een gemeentelijke inpakpoging. Dat zou immers niet de eerste keer zijn. En dan: je moet er als initiatiefnemers toch niet aan denken, dat je om wat euro's aan rondbrengkosten uit te sparen, gedwongen bent om je in allerlei kronkels te draaien om toch vooral aan de door de politiek vereiste 'objectiviteit' te voldoen? Maar zo bleek zag het enquêteclubje niet, of de leden besloten op eigen houtje een vragenlijst huis aan huis te bezorgen – zonder controle of toestemming van wie dan ook.
+ Mijn hamvraag luidt: is deze enquête nu wel echt nodig? Het gaat erom te ontdekken hoe groot het percentage voorstanders en het percentage tegenstanders van grootschalige bouw in Muiden is – al worden de woorden groot - en kleinschalig zorgvuldig vermeden. Maar we weten toch hoe de Muiers erover denken? De vraag 'bent u voor of tegen een kleinschalig Muiden?' is immers al overtuigend beantwoord met de PvdA enquête, de poll van de kabelkrant en natuurlijk vooral met de handtekeningenactie van de Nee-meermin. Alleen werden in het pamflet van de Nee-meermin stuk voor stuk alle nadelen van grootschaligheid voor Muiden opgesomd, zoals: enfin, u kent het rijtje zo langzamerhand wel uit uw hoofd.
+ Vanaf deze week glijdt de Klankbordenquête overal in de vesting en de buitenwijken door de bus. Eind volgende week worden de vragenformulieren huis aan huis op gehaald. Dat dit op deze manier gebeurt is natuurlijk goed, want anders gaat de enquête gegarandeerd de mist in. Dat de actie van de Nee-meermin meer dan 1300 op een aantal adressen ingeleverde handtekeningen opleverde, was absoluut uniek. Normaal valt zo'n resultaat alleen te behalen als de reacties overal aan de deur worden opgehaald.
+ Ouwe Muier bewondert de inzet van zijn stadgenoten, maar is niet gerust op wat er uit de bus komt. Links en rechts zijn oor te luisteren leggend, heeft hij gemerkt dat de brutale overval van gedeputeerde Meijdam op Weesp en Muiden in die zin effectief is geweest, dat het menig Muier moedeloos heeft gemaakt. De kans is levensgroot dat velen de enquête als mosterd na de maaltijd beschouwen, en dat er minder antwoorden binnenkomen dan goed is voor Muiden. Wat weer de voorstanders van Groot Muiden, die zich totnogtoe gedeisd hielden, in de kaart speelt.
+ In de raadsvergadering van donderdag was bij de ingezonden stukken het antwoord van het Ministerie van Defensie op het verzoek van Muiden om de granaten op te ruimen die kort na de Tweede Wereldoorlog in de grond achterbleven waren na de grote explosie op het kruitfabriekterrein. Onder het motto 'De vervuiler betaalt' had de raad indertijd een motie van het CDA aangenomen om Defensie te vragen zijn eigen rootzooi op te ruimen. Defensie deed net of men het verzoek niet begreep. Tot mijn verwondering nam de raad hier genoegen mee. Is de motie niet meer dan een wrange grap geweest, omdat het opruimen van de granaten al opgenomen was in het pakket afspraken met de KNSF? Je zou het haast denken.
+ In de vergadering van donderdag stond de gemeenteraad uitvoerig stil bij het wanbeleid van de stichting Primair. Het ging er vooral om duidelijkheid te krijgen over wie waarvoor verantwoordelijk was. Sandra Deuling van D66 die zich uitvoerig gedocumenteerd had, werd op een goed moment boos, toen Leupen haar neerbuigend bleef benaderen alsof ze een onervaren raadslid was, dat niet goed wist waar ze het over had – hij leek eerder zèlf niet bepaald op de hoogte – maar ze hield voet bij stuk, en kreeg, gesteund door haar collega's de wethouder zover dat deze beloofde de volgende dag een bepaald rapport te overhandigen dat de raad wilde inzien. Zijn toezegging ging gepaard met zuchten en steunen, maar anders dan hij in de voorafgaande commissievergadering had aangekondigd, leverde hij zijn portefeuille niet in. Zo zie je maar weer. Intimidatie valt te bezweren. Wie niet wijkt, wint.
+ De sloopaanvraag van de KNSF werd vooraf beschouwd als het klapstuk van de raadsvergadering. Verschillende KNSF-medewerkers wachtten op de publieke tribune het moment af dat de raad los zou barsten. Dat gebeurde niet. Wethouder Leupen liet weten dat er een extern bureau zou worden ingeschakeld voor de beoordeling van de sloopaanvraag. Dat is wel zo verstandig. Vooral ook omdat een specialist op dit gebied zich geen fout kan veroorloven – zeker niet in dit geval, want Muiden staat op scherp. De VIB gaf te kennen sowieso tegen een sloopvergunning te zijn. Kijk op de VIB website en het is duidelijk waarom. Er staat een waslijst van bezwaren op. Service voor het externe bureau dat punt voor punt kan afvinken.
+ In het Kolpronrapport van een jaar of wat geleden (waaruit wonderlijke conclusies getrokken worden over de woningaantallen die Muiden in de toekomst nodig zou hebben, maar dat is weer een ander verhaal) staat dat onze stad eigenlijk een museum zou moeten hebben met informatie over de vesting en de waterlinie. In december kwamen een aantal enthousiaste Muiers met historische belangstelling bij elkaar om de plannen voor zo'n museum te bespreken. Het zou moeten worden ondergebracht in het Muizenfort. Met name Jan van der Heijden stortte zich op het project, dat een toeristische trekpleister beloofde te worden. Jammer, het gaat niet door. Er kan geen ambtelijke tijd voor worden vrijgemaakt en er is te weinig geld. Zou B&W het wel wíllen, vraag je je af. Jan van der Heijden gelooft er niet meer in. Surf naar 'Een gemiste kans op een vestingschans' in de laatste Digitale Sluiz en lees het hele drama.
+ De gemeente had aangekondigd dat op 10 mei een begin zou worden gemaakt met het plaatsen van de noodlokalen voor de Jozefschool bij de betonnen plaat pal voor de vestingwal in de Bouvywijk. Het is er niet van gekomen. De omwonenden staken er een stokje voor door naar de voorzieningenrechter te stappen. De zaak komt op 6 juni voor. De uitspraak is binnen hooguit twee weken te verwachten. Misschien doet de rechter meteen uitspraak, maar dat gebeurt zelden. In elk geval kunnen de omwonenden nog een week of wat van het vertrouwde uitzicht genieten.
+ Voor de medewerkers van de MCI, die sinds het vertrek van directeur Henk Schipper onder leiding staan van de Engelsman John Robenson, is het aftellen geblazen. De grote opruiming is in volle gang. Er wordt heel veel weggegooid, maar er wordt ook wel het een en ander bewaard. Zo gaat de bibliotheek met vakliteratuur naar TNO. Op woensdag 26 mei, de dag voor de sluiting, vindt in de fabriekskantine een gezamenlijke afscheidslunch plaats voor het personeel.
+ Dat wordt me nog wat met die nieuwe parkeervergunningen. Bijvoorbeeld: als je in Muiden woont en je hebt geen auto dan krijg je toch gratis voor niks een vergunning voor een bezoeker. Maar je kunt deze gratis vergunning ook voor een mooi prijsje verkopen aan een Muider ondernemer, die 'm goed kan gebruiken voor zijn relaties. Ondernemersvergunningen kosten, als alles doorgaat, € 75 per stuk, dus de ondernemer wil wel. Hij moet de relatie met jouw vergunning wel op het hart drukken dat deze zijn auto neerzet in jouw wijk, want de gratis vergunning geldt alleen dáár.
+ Nu is het maar te hopen dat die relatie geen ouwe barrel in je wijk parkeert, want op de gratis vergunning staat het adres van de vergunninghouder. Je kunt met zo'n handeltje dus nog mooi voor de hele buurt voor schut komen te staan. Maar wanneer je gratis vergunning achter het raam van een glanzende bolide prijkt, heb je óók wat uit te leggen. Als het niet aan de buurt is, dan wel aan de parkeercontroleur. Hierbij een tip voor het geval dat deze aanbelt omdat hij het zaakje niet vertrouwt. Zeg gewoon dat je een vriend op bezoek hebt, die toevallig minister is.
+ De verschillende wijken in Muiden zullen vergunningen in verschillende kleuren moeten krijgen, anders komen de parkeerwachten er nooit uit. Ook zullen de parkeerwachten een elektronisch afleessysteem bij zich moeten hebben. In het verleden zijn er vele tientallen vergunningen vervalst, door ze te kopiëren en het kenteken van de eigen auto in te vullen. Om vervalsers te ontmaskeren hoeft de controleur alleen maar even via de barcode na te gaan of er voor het betreffende kenteken een vergunning is afgegeven.
+ Het is denkbaar dat er inwoners zijn die voor veel meer geld dan de € 20 die ze er voor moeten betalen, hun tweede vergunning doorverkopen. Dat wordt dan nog een heel geknoei met het autonummer en de verandering van de aanduiding van de soort vergunning. Je gratis vergunning verkopen is betere handel. Bovendien brengen doorverkochte vergunningen geen extra parkeerdruk met zich mee. Er komen immers niet meer auto's dan het aantal uitgegeven vergunningen. Behalve dan als je aan het vervalsen slaat. Alleen betekent dit, dat je een bestaand adres op de vergunning moet zetten. En dan val je voor de buurt al snel door de mand. Kleinschaligheid werkt sociale controle in de hand.
+ Geloof het of niet, maar er zijn raadsleden die beginnen met te erkennen dat er geen sprake kan zijn van 2000 woningen op het KNSF terrein, omdat de gemeenteraad nu eenmaal heeft gekozen voor kleinschaligheid. Om vervolgens aarzelend te zeggen: '1700, dat is heel wat minder dan 2000'. Alles tot je dienst, maar we hebben het toch zeker over kleinschaligheid naar Muidense maat? Deze raadsleden kunnen zichzelf voor de gek houden: de negentig procent van de inwoners van de vesting en de buitenwijken, die achter de Nee-meermin staat, houden ze niet voor de gek. En dat zullen ze merken ook.
+ Per 1 juni staan er zestig gloednieuwe postbussen in het souterrain van Primera de Hoek. De oude postbussen van het voormalige postkantoor, die op 2 na allemaal in gebruik zijn, zullen worden vernietigd. Vanaf 1 juni is TPG Post, die indertijd het postkantoor verkocht aan de gemeente Muiden en het vervolgens van de gemeente huurde, helemaal uit het gebouw verdwenen. Wat er met het pas geleden enigszins opgekalefaterde gebouw gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar het staat wel vast dat de gemeente er voor past het postkantoor ter beschikking te stellen aan de groep jongeren die hier altijd rondhangt (hoeft ook niet, zal de jeugd denken: we komen er zonder de gemeente ook wel in).
+ Ouwe Muier had de hoop al opgegeven, maar zowaar: daar kwam ineens een bevrijdend telefoontje van Connexxion. Goed nieuws! Het blijkt dat de inmiddels al zeven maanden opgegeven bushalte van de 136 en de 137 op het Maxisterrein weer in gebruik zal worden genomen. Dit betekent dat klanten en personeel van de Maxis, die aangewezen zijn op openbaar vervoer, straks niet meer het hele eind naar de Maxisweg hoeven te lopen en deze drukke weg niet meer over hoeven te steken om daar op de bus te stappen.
+ Wanneer dat 'straks' zal zijn, wist Joey Slingerland van de Connexxion informatiedienst niet te vertellen. De verklaring voor het tijdelijk opheffen van de bushalte was volgens hem, dat toen de Maxis vorig jaar september een winkelcentrum werd, de verkeerssituatie op de T-kruising 'te gevaarlijk werd voor de bussen'. Het wachten is op een afdoende oplossing om het drukke verkeer in goede banen te leiden. Het kon wel eens op een reconstructie van de weg en mogelijk zelfs het plaatsen van verkeerslichten uitdraaien. Autoloze klanten moeten nog even geduld hebben – en goed uitkijken dat ze niet door een auto geschept worden, want de huidige situatie is niet alleen gevaarlijk voor de bussen.
+ Volgens wethouder Schulp komt er nog nauwelijks sluipverkeer door Muiden. Daar kun je over twisten, maar het staat wel vast dat het momenteel 's morgens duidelijk minder druk is dan het was. Hoe dat komt? Waarschijnlijk hebben de sluipers in de gaten gekregen, dat de brug vaker draait naarmate de zomer nadert. En een dichte brug houdt meer op dan verkeerslichten. Toch slaan er nog steeds veel automobilisten af bij het benzinepompstation De Hackelaar, wanneer er op de A1 een file staat. Ze gokken op een paar minuten winst door via de vesting Muiden te rijden.
+ De Gooi – en Eemlander schenkt in de bijlage 'Uit' twee fotopagina's aan het Hollands Welvaren arrangement 'Muiden – Pampus - Statenjacht Utrecht'. Verslaggeefster Tamar de Vries dook voor deze gelegenheid diep in het stilletje aan boord van de Utrecht. Ze schreef: 'Het kleinste kamertje is uitgerust met een ouderwetse kakstoel. Op een verhoging kan de moderne mens zijn behoefte doen terwijl door een piepklein luikje een frisse bries naar binnen waait. We hebben het ten slotte over de tijd vóór de Airwick en Brise Continu'.
+ Uit hetzelfde verslag: 'Op vertoon van het vaarbewijs kunnen bezoekers tegen een gereduceerd tarief van € 3,50 een rondleiding meemaken door het Muiderslot'. Maar dan moet je wel eerst je vaarbewijs gehaald hebben en dat kost veel meer dan drieënhalve euro.
+ Vroeger had je in Muiderberg Roodekercke. Daar kon je fietsers en wandelaars heen sturen. Als het aan Els en Henk Niewöhner aan de Dijkweg ligt, kunnen we met ingang van volgend jaar zomer kampeerders verwijzen naar hun boerderij, waar ze tegen die tijd een minicamping hopen te hebben met vijftien plaatsen, plus sanitaire voorzieningen in een schuur. Maar helemaal zeker is dit niet. Een meerderheid van de raad gunt het de Nieuwöhners en hun gasten van harte. Alleen mag je, zeker in dit gebied, niet zomaar tenten neerzetten. B&W is bereid een oplossing te zoeken, bijvoorbeeld in het kader van agrorecreatie.
+ Zaterdagmorgen stond Dolores voor de gesloten bomen van op de Sluisbrug. Ze had net de Kennedy lange afstandmars achter de rug. Ze was moe en had slaap. Dolores, of liever Door, want zo wordt deze kleine maar dappere Muidense in de wandeling genoemd, was vroeg in de avond gestart en bleef de hele nacht stappen. In totaal had ze in 11 uur tachtig kilometer te voet afgelegd, terwijl je 48 uur over de afstand mag doen. Door was de eerste vrouw die de finish passeerde. Als je haar ziet, vraag je af hoe ze erin slaagt om grote kerels bij te benen.
+ We hebben dan wel een parenclub aan de A1, maar ooit hadden we een heus bordeel. Onder de klapbrug ter hoogte van het huidige terras van Floris V kon je voor 2 cent gebruik maken van het toilet. Voor een meerprijs had de juffrouw van de retirade ook andere diensten in de aanbieding (uit het prachtboek van Henk van Ginkel).
+ Opgevangen: 'Op de kabel stond dat Van der Steen een afvalwedstrijd heeft gewonnen. Dick Schulp mag ook wel wat afvallen'.
+ KNSF communicatieadviseur Sander Simons heeft een boek geschreven over hoe je met de pers om moet gaan, maar nog niet over hoe je met Muiers om moet gaan.
+ Gehoord: 'Als er uiteindelijk toch 4500 woningen dreigen te komen, dan kun je beter strijdend ten onder gaan, want wat maakt het uit of je die 4500 woningen nu op je dak krijgt mét of zònder aanwijzing'. Dat klopt, maar het scheelt natuurlijk wel straks bij de verkiezingen.
+ Henk Nauta, de oud-brandweercommandant van MCI, die geïnterviewd werd in de voorlaatste aflevering van de serie 'De Kruitfabriek' in de Gooi – en Eemlander, woont op het Kruitpad. Op de vraag of hij niet bang is dat zijn woning gesloopt wordt, geeft hij lachend ten antwoord: 'Ben je mal, ik vrees niets. De vergunning is aangevaagd voor Kruitpad 16. Ik woon op nummer 4'. Hij heeft natuurlijk groot gelijk. De Kruitpadbewoners hoeven voorlopig niet ongerust te zijn. Dat niemand daar eerder aan gedacht heeft.
+ Ik wil iedereen die tobt over de toekomst van Muiden graag een hart onder de riem steken door te wijzen op een vaststelling van Jan Hylkema. Hij constateert dat, hoewel in de dreigbrief van de provincie verwezen wordt naar de Nota Ruimte, waarin het plan voor de Bloemendalerpolder is opgenomen, er in deze Nota ook iets staat waar Meijdam kennelijk liever niet aan herinnerd wordt, namelijk dat de provincie, Weesp en Muiden het eerst eens moeten worden over het aantal woningen. Dreigen met artikel 37 is dan ook op zijn zachtst gezegd ongepast. Overigens is de Nota Ruimte nog niet langs de Tweede Kamer. Er is veel kritiek op.
+ Eenieder die tobt over de toekomst van Nederland beveel ik het paginagrote artikel over de Nota Ruimte aan van de schrijver Willem van Toorn in het katern Opinie&Debat van NRC-Handelsblad van zaterdag. Van Toorn valt het 'onwankelbare geloof in de eeuwige groei' aan. Ik ruim graag wat plaats in voor enkele citaten, temeer omdat er zoveel herkenbaars in zit. Bijvoorbeeld: '(…) de deur wordt opengezet voor de handige locale lobbyisten, de projectontwikkelaar die met de wethouder of de gedeputeerde in de herenclub zit (…)'.
+ En wat te denken van deze: 'Veel gemeenten zijn eenvoudigweg niet geëquipeerd om zinvolle oplossingen te ontwikkelen, en huren 'deskundigheid' in van communicatiebureaus en projectontwikkelaars; ik heb nogal eens bijeenkomsten met zulke plannenmakers mogen bijwonen en bewaar nachtmerrieachtige herinneringen aan hun vlotte managersbabbels en standaardoplossingen: bedrijvenparken waar na een jaar de borden Te Koop en Te Huur nog aan de gevels zitten; woningbouw und kein Ende; recreatie en leukigheid. Je weet niet of je het naïef of cynisch moet noemen, dat een kabinet in een land dat nog nahijgt van Bouwfraudeschandalen en planologische missers, zó onbeschaamd durft in te zetten op 'de markt' en de 'private partijen'.
+ Nog een, om het af te leren, de laatste: 'Als je deze Nota Ruimte leest, vergeet je bijna dat er mensen in Nederland wonen. Mensen die hard moeten werken, die de kinderen naar school brengen, 's avonds een eindje omwandelen in de stad, misschien graag uitkijken op een bosrand of een open akkerbouwgebied en helemaal niet nostalgisch willen dat Nederland altijd blijft zoals het was, maar toch ook niet alleen wensen te worden gezien als pion in een wereldwijd economisch schaakspel'.
+ U houdt nog een impressie van mij te goed van de informatieavond in de kazerne over de jongerenontmoetingsplaatsen, waarin wethouder Hans van der Steen het er beter van afbracht dan tijdens de JOP-avond in Muiderberg.
+ Ze zeggen dat de sluiting van de kruitfabriek op 27 mei gevierd wordt met een groot afscheidsvuurwerk.
+ Smith stapt op. Dat is één.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: