NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS Speciaal voor u van de buis geplukte en van de pot gerukte Keutels
+ Als u het niet zelf gezien hebt, hebt u er vast wel over gehoord. De TV-uitzending 'Knevel op zaterdag' van de EO bracht pijnlijk aan het licht dat de gemeente Muiden geen rampenbestrijdingsplan voor de kruitfabriek heeft. Een op explosiegebied deskundig CDA Tweede Kamerlid constateerde dat het goed mis is met de veiligheid in Muiden. De huidige situatie werd als extra gevaarlijk beschouwd, de overheid werd ervan beticht te weinig aandacht te hebben voor de veiligheid en er werd aan herinnerd dat er al sinds 1973 vruchteloos gediscussieerd wordt over de ongewenste locatie, zo dicht bij de woonwijken.
+ De conclusie was dat er nu maar eens heel snel moet worden uitgezocht of het in Muiden allemaal wel zo veilig is als de burgemeester doet voorkomen. Andries Knevel begreep maar niet hoe, op een actiegroep na, de inwoners van Muiden zo laconiek kunnen reageren op de aanwezigheid van de kruitfabriek. 'Omdat ze blijkbaar vertrouwen in de overheid hebben', was de conclusie van een aanwezige schadeletseladvocaat. 'Na Enschede en Volendam?' vroeg Knevel. Hij kon er niet over uit.
+ Burgemeester Smith kreeg uitvoerig het woord in de uitzending. Hij beweerde dat Muiden niets te vrezen heeft, behalve 'hoogstens een beetje glasschade'. Ook Frank Wagenmans en raadslid E.P. Vlaanderen kwamen in beeld. Meer mensen dan deze drie waren niet nodig om de situatie in Muiden te schetsen. De slager, die zei dat hij de brand als eerste had gezien, de burgemeester die zei dat er niets aan de hand is en de makelaar, die zei dat hij geen idee had wat er aan de hand is omdat de raad domweg niet geïnformeerd wordt.
+ Toen Smith de EO vertelde dat hij van plan is subsidie aan te vragen voor een rampenbestrijdingsplan, belden de raadsleden elkaar stomverbaasd op. Heeft Muiden dan geen rampenbestrijdingsplan? Daar wisten ze niks van. Op zijn beurt was Smith stomverbaasd over de commotie over het volgens hem 'zogenoemde brandje'. Die relbeluste rooie rakkers van de Evangelische Omroep ook altijd!
+ 'Hier zakt mijn broek van af', zei de schadeletseladvocaat toen hij Smith over de subsidieaanvraag had gehoord. Daar was geen woord van waar. De broek van de advocaat zakte helemaal niet af, maar bleef keurig op zijn plaats. Punt voor Smith.
+ Het was maar goed dat de burgemeester niet vergeten was zijn ambtsketen om te doen, anders hadden de kijkers nog kunnen denken dat hij de directeur van de kruitfabriek was.
+ De heer Bovenlander, webmaster van muideninfo.nl, had op de site aangekondigd dat ene Frank en ene Jan te zien zouden zijn in dit EO programma. Dat deze Frank de heer Wagenmans was, werd al direct duidelijk, maar wie was toch die Jan. De heer Vlaanderen? De heer Smith? Jan Smith? Jantje ouwe-jongens-krentebrood Smith?
+ De grote vraag is natuurlijk of dit muisje nog een lontje krijgt. Gezien de contacten van een aantal Muider burgers met Den Haag zit het er wel in dat er vragen in de Tweede Kamer worden gesteld. Maar sinds de gemeenteraad een minstens zo onnozel antwoord van de burgemeester op een fax van een burger, die niet gerust was over de veiligheid van de kruitfabriek, ongewijzigd de deur uit liet gaan, heeft Ouwe Muier er grote twijfels over of er genoeg raadsleden zijn die de autoriteit van Muidens eerste burger durven te trotseren.
+ Nog meer commotie, maar dan minder actueel. De ochtend na de avondvullende uitzending over vijftig jaar TV in Nederland was 'Het valse tientje' overal in de gemeente hét gesprek bij de koffie. Dat was ook 25 jaar eerder het geval bij het zilveren TV jubileum. Gerarda Holzhaus interviewde toen voor De Spiering Alie Haverkamp - Rozendaal, die een halve eeuw geleden als 16 jarig verkoopstertje in het snoep- en snuisterijenwinkeltje van de dames Dolman door had dat een vrouw met een vals tientje wilde betalen. Alie's oplettendheid bezorgde haar landelijke roem.
+ Bij de NOS hielden ze het erop dat Alie een Muiderbergse was, reden voor mijn collega Oude Muiderberger om diep in de geschiedenis van het valse tientje te duiken. Ze hebben daar in Muiderberg iets met tientjes. Misschien heeft het tientje van Lieftinck de NOS op het verkeerde been gezet.
+ Zoals u op de site kunt lezen, ritselt het interview in de oude Spiering van interessante details. Toch ontbreekt het een en ander. Zoals de onverbiddelijke gerechtigheid van de vader van Jan Veerman. Hij was doof voor de smeekbede van de vrouw, die zich in een sloot had verborgen. Ze smeekte hem haar niet te verraden en haar vijf kinderen het leed te besparen van een moeder in de gevangenis. Maar Veerman senior ontnam haar de twee andere valse tientjes die ze bij zich had, en overhandigde die, samen met de vrouw, aan de politie. Alles over de beloning die hij ontving en de beloningen voor de andere doortastende burgers staat uitvoerig in het Spiering verhaal.
+ Terwijl de ingezetenen van Muiden en Muiderberg naar 50 jaar TV zaten te kijken, vond in de kazerne een matig bezochte voorlichtingsavond plaats over het zogeheten duale stelsel, de nieuwe aanpak voor de lokale democratie - bedoeld om de burger meer bij de plaatselijke politiek te betrekken. Om meteen maar boter bij de vis te leveren, decreteerde de burgemeester een volgorde voor het stellen van vragen, waarbij wethouders en overige raadsleden, en ook de toegevoegde commissieleden en zogeheten achterban het eerst aan de beurt waren en gewone burgers en ambtenaren pas aan het eind. Maar toevallig liet de inleider, een jonge beleidsambtenaar van Binnenlandse Zaken, zich niets voorschrijven. Hij en geen ander bepaalde wie aan het woord kwam en wanneer.
+ Zonder zich ook maar een moment bewust te zijn, dat zij, zoals alle Nederlanders, een afnemende belangstelling hebben voor partijpolitiek, en het allemaal ook niet meer uit elkaar kunnen houden, bleven de burgers van Muiden en Muiderberg voor de buis, terwijl men zich in de kazerne druk maakte over de toekomst van de lokale democratie en vooral ook over de nieuwe rol die met name voor de wethouders is weggelegd.
+ Als het aan de wethouders had gelegen was de hele avond over henzelf gegaan. Het is dan ook schrikken als je hoort dat je straks als wethouder geen raadslid meer bent en niet mee mag stemmen. Daar staat tegenover dat het wel een hele troost is wanneer je na een tijdje in de gaten krijgt dat je in de achterkamertjes nog onverminderd je volle politieke gewicht in de schaal kunt gooien, en dat je partij zelfs sterker staat omdat er in jouw plaats een nieuw raadslid mag komen, die ook van jouw partij is. Eigenlijk klopt het niet, want de wethouders nieuwe stijl zijn nu juist bedoeld om het allemaal wat objectiever, zakelijker en praktischer aan te pakken. Ze hoeven zelfs geen lid te zijn van welke politieke partij dan ook. Sterker nog: ze mogen van buiten de gemeente komen.
+ Hamvraag in de voorlichtingsbijeenkomst was natuurlijk wat de nieuwe wethouders gaan verdienen. Die vraag werd gesteld door een burger, die wel begreep dat de aanwezige wethouders hier zelf te bescheiden voor waren. Welnu, ze krijgen vanaf 7 maart volgend jaar, wanneer het duale stelsel ingaat, heel wat meer dan nu, maar het is nog altijd bij lange na niet zoveel als een burgemeester verdient – althans in zijn loonzakje vindt.
+ Meer in de breedte bezien houdt het duale stelsel in dat de gemeenteraad een beetje op de Tweede Kamer gaat lijken. Of u het nu in de gaten hebt gehad of niet, maar totnogtoe werd de gemeente bestuurd door de raad. De bedoeling is dat de raadsleden straks veel meer volksvertegenwoordiger zijn, en dat zij de wethouders (lees ministers) controleren, en niet meer uit de wind houden omdat ze partijgenoten zijn – wat dus ook niet meer hóeft.
+ Voordeel van het duale stelsel is dat het wethouderschap nu minder gauw een erebaantje zal zijn voor partijleden die zich verdienstelijk hebben gemaakt, bijvoorbeeld door hun halve leven folders voor de partij rond te brengen. Het streven is vakmensen aan te trekken, in hun taken gespecialiseerde managers dus, maar het is de vraag of dat lukt voor een salaris dat zoveel minder is dan dat van een burgemeester.
+ Ouwe Muier ziet niet veel in Muiden veranderen, behalve dan dat de wethouders die voortkomen uit de coalitie, anders dan de bedoeling is, hun partij wel eens een handje kunnen helpen. Het enige wat je hier tegen kunt ondernemen is alle achterkamertjes afbreken. En als er écht alleen naar kwaliteiten gekeken wordt bij de benoeming van wethouders, dan hebben die een onzeker bestaan. Ze worden immers eerder naar huis gestuurd dan wanneer ze op de solidariteit van partijgenoten in de raad kunnen rekenen.
+ Wat er bovenien valt te verwachten, is dat boven op het eeuwige gekissebis in de raad over procedures, regeltjes en competentiekwesties nu ook nog de kinderziekten van het duale stelsel komen. Van de andere kant, eerlijk is eerlijk, de commissies nieuwe stijl, die hier vooruitlopend op de nieuwe situatie alvast proefdraaien, hebben beslist een verfrissend effect. Ze geven je, anders dan de raad, het gevoel dat je als burger vertegenwoordigd wordt.
+ Ook al is het duale stelsel niet om deze reden bedacht, toch zou het wel eens zo kunnen zijn, dat het een extra stimulans is voor kleinere gemeenten om zich te verenigen tot één grote gemeente, omdat je dan immers meer keus, meer kwaliteit en meer specialisten op verschillend gebied kunt aantrekken dan nu eenmaal bij een kleine gemeente mogelijk is.
+ Er zit een stormloop voor de hoge plaatsen op de verkiezingslijsten aan te komen, want binnen het nieuwe stelsel kunnen zelfs de gewone raadsleden loco burgemeester worden. Als dat zich een keer voordoet, moeten ze aan de ketting. Daar zijn ze net als de echte dol op.
+ Toen de voorlichter vertelde dat je alle mogelijke afspraken kunt vastleggen, noemde hij als voorbeeld Staphorst, dat heeft besloten om op zondag geen gemeentelijk internet toe te staan. 'Dat is nog altijd beter dan in Muiden, want hier heb je de hele week geen gemeentelijk internet', merkte Dick Schulp, nota bene zelf digibeet, spijtig op.
+ Taveerne De Mol stond zaterdag in de Gooi - en Eemlander als zesde aflevering in de serie 'oude dorpscafés'. Aangezien Muiden al zoveel eeuwen een stad is, heeft de krant waarschijnlijk gedacht dat De Mol in Muiderberg staat, maar dat is dus niet zo. Het gaat om De Mol in Muiden: de man op de foto bij het artikel is onmiskenbaar de eigenaar Hans Paardekooper.
+ Vroeger droegen veel dames hoofddoeken, tegenwoordig alleen nog Mohammedames. Zo ook een ingetogen allochtone in Weesp die haar zoontje elke zaterdagmorgen vergezelt naar het zwembad en hem helpt met uit - en aankleden. Midden in de mannenafdeling. Waar geen vrouw zich waagt.
+ Fietje van Kooij, wordt Fietje Kooij genoemd omdat het makkelijker is, zo goed als Joop van der Pouw bekend staat als Joop Pouw. Geen woord te veel hoor. Maar met Fietje's naam is het nog ingewikkelder gesteld. Ze heet eigenlijk Pietje Kooij, dus strikt genomen Pietje van Kooij – maar alleen geboren Muiers mogen haar Pietje noemen. Vandaar dat Ouwe Muier het op Fietje houdt. Fietje Kooij, dat wel.
+ Muiden kan deze maand op safari bij bakker Stricker. Hij verkoopt beestachtige vlaaien, zoals zebravlaai, olifantenvlaai, nijlpaardvlaai, bavianenvlaai en giraffevlaai – bij elkaar wel vijftien dierenvlaaien. Alleen de koeienvlaai ontbreekt, maar de buffelvlaai komt dicht in de buurt.
+ Stel je hebt al een kwart eeuw een druk bezocht café. Op een dag dienen zich nieuwe buren aan. Die willen pas hun nieuwe huis betrekken als alles verbouwd en ingericht is. Natuurlijk wil je graag maatjes met ze zijn, want een goede buur is nu eenmaal beter dan een verre vriend. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Gezellige mensen! Ze komen tijdens de verbouwing regelmatig bij je binnen om een hapje en een drankje te nuttigen. En ook om naar het toilet te gaan, aangezien de WC in eigen huis nog niet klaar is. Maar als de buren er eenmaal wonen, slaan ze aan het protesteren vanwege geluidsoverlast. Hadden ze iets anders verwacht toen ze een huis naast een kroeg kochten?
+ Het zwanendrama is nog niet ten einde. Niet alleen missen de ouders en hun grijze grut het jong dat een vislijn inslikte en dankzij de oplettendheid van Dieuwke Cuenen naar de vogelopvang in Naarden werd gereden: er is nóg een zwaan zoek. Het gaat om de volwassen zwaan die bij de Groote Zeesluis op zijn kop gezeten wordt door het hoofd van het Muier zwanengezin. Deze zwaan was zo onverstandig om het territoor van het gezin binnen te dringen. Waarschijnlijk is het hem duur komen te staan. In het gunstigste geval is hij het IJmeer op gevlucht, maar sluiswachter Rinus Dobber vreest het ergste.
+ Rinus heeft er werkelijk alles aan gedaan om vader zwaan, die uit was op de verdrinkingsdood van de indringer, tegen te houden. Het drama speelde zich af toen ma zwaan, terwijl ze langs de buitenkant van de remmingswerken boven de sluis schoof, de vreemde zwaan ontdekte. Ze zette alle zeilen bij en stoof giftig blazend op hem af. Haar lummels van kinderen keken leergierig toe. In paniek schoot de indringer van de ene naar de andere kant van de remmingswerken, maar hij bleef er wel binnen. Ma zwaan kon dus niet bij hem komen.
+ Pa zwaan pakte het anders aan. Hij stormde klapwiekend over het water naar het begin van de palissade om vandaar de bocht te nemen en zijn rivaal te verzuipen. Maar Rinus Dobber was hem voor. Rinus rende met een noodgang naar het bedieningspaneel van de deuren van de spuisluis, waarachter de illegale zwaan in paniek heen en weer fladderde, en zette de sluisdeuren in beweging. De zwaan begreep het meteen. Hij vluchtte door de smalle opening naar binnen, de spuisluis in, en verborg zich snel onder de brug. De sluiswachter gooide direct de deuren achter hem dicht en de aanvaller keek op zijn neus.
+ De hele dag bleef het zwanengezin rondjes draaien in de haven en naar de deuren van de spuisluis loeren. Maar die gingen niet meer open. De vluchteling verborg zich in een diep donker hoekje, uit het oog van mens en dier. Uiteindelijk lieten pa, ma en de kinderen zich maar schutten om de Vecht op te varen. Dat schutten is trouwens pure luiheid. Ze kunnen allemaal vliegen als de beste, ook de jongen. Alleen kost het de nodige inspanning om de lucht in te komen, ondanks de vliegende start.
+ Viel Sinterklaas eind vorig jaar van zijn paard, onlangs viel hij van het dak. Maar de schade valt mee.
+ Het verhaal gaat dat een echtpaar dat zestig jaar getrouwd was, een klein mannetje in een keurig kostuum aan de deur kreeg met een taart en een bos bloemen. 'Aan de deur wordt niet gekocht', zeiden ze, maar het mannetje vertelde dat het een verrassing was. Ze wilden de taart en de bloemen aanpakken, maar het mannetje wilde naar binnen. Dat ging mooi niet door. Hij kwam er niet in. Dan maar geen taart en bloemen. Ouwe Muier gelooft geen woord van dit verhaal, maar vindt het te mooi om het zijn lezers te onthouden.
+ De pot met de palm die op het dak van het huis van Dirk Boersma stond, is weggehaald. Niet omdat-ie eraf zou kunnen waaien – de pot was rotsvast verankerd in de schoorsteen - maar omdat iedereen: voetgangers, fietsers en zelfs automobilisten, gealarmeerd door de betreffende keutel, naar boven keek om het groene gevaarte te zien. Dat was nog gevaarlijker dan een storm.
+ De verdienste van het honderdtal Muiers, dat meer wilde weten over de veiligheid van de kruitfabriek is, dat zij deden wat de kruitfabriek overliet aan de slager, namelijk alarm slaan als waakzaamheid geboden is.
+ Nog geen kwart van alles wat Ouwe Muier aan nieuwtjes en roddels bereikt, komt in aanmerking als keutel. Geloof maar dat het de nodige zelfbeheersing vraagt.
+ 'Je moet een broedende eend niet storen' zei ons aller burgervader toen verschillende raadsleden er op aandrongen de gemeentelijke informatie gewoon door te geven aan muideninfo.nl in plaats van maar te blijven wachten op de eigen gemeentelijke site. Dat 'eend' bevalt me wel in dit verband.
+ Sssst: gemeentehuis…