'De Jonge Zandhaas' 12.de editie, 18 mei 2001
hazenkeutels 160 tot en met 185
160. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei vorig jaar kondigde burgemeester Harry Smith de komst van een herdenkingsmonument in Muiderberg aan. Daarna was het geruime tijd stil. Totdat er dit voorjaar een collegevoorstel kwam. De gemeenteraad was niet onverdeeld vóór het plan. Was er wel zo'n sterke behoefte aan een herdenkingsmonument? Moest de bevolking niet zelf uitmaken op welke plek het kwam? Konden er niet wat meer "gewone" burgers, inclusief enkele jongeren, in de projectgroep? Kortom, een jaar later, op 4 mei van dit jaar, was er wel weer een druk bezochte herdenking op de Brink, maar nog geen monument.
161. Het college had voorgesteld ƒ 25.000,- voor een monument beschikbaar te stellen; de overige ƒ 25.000,- zou via sponsoring uit de plaatselijke bevolking moeten komen. In totaal zou er dan een bedrag van ƒ 50.000,- zijn. Waar dit bedrag op gebaseerd is, weet ik niet (er is nog geen kunstenaar geselecteerd, er is nog geen ontwerp), maar het is wel een mooi rond bedrag.
162. Hoe de besluitvorming in de Raad is verlopen, heb ik al verteld in de hazenkeutels 136 en 137 (zie 11de editie van de Jonge Zandhaas). Uiteindelijk besloot de raad niet zomaar ƒ 25.000,- beschikbaar te stellen, maar een even groot bedrag als door de Muiderbergers zelf zou worden opgehoest tot een maximum van ƒ 25.000,-. Als gevolg hiervan hangt het welslagen van het project in sterke mate af van de vrijgevigheid van de Muiderbergse bevolking.
163. Oude Muiderberger voorziet een probleem. Gelet op de gevoeligheid van het project mag een inzamelingsactie niet mislukken. Toch is deze mogelijkheid niet bij voorbaat uit te sluiten. Ik durf te stellen dat een herdenkingsmonument niet in brede lagen van de Muiderbergse bevolking leeft. De vraag is dan ook of het wel verstandig is een brede inzamelingsactie op touw te zetten en een mislukking te riskeren. Misschien is het wel beter naar andere oplossingen te zoeken. Want het staat buiten kijf dat er toch wel "iets" moet komen, al zou er maar een kleine groep mensen zijn, die een of andere vorm van een herkenbare herdenkingsplek op prijs zou stellen.
164. Een manier om een breed uitgevoerde inzamelingsactie met alle risico's van dien te vermijden, is er voor te zorgen dat de kapitaalbehoefte onder de ƒ 25.000,- blijft en dat de Raad een dusdanig bedrag alsnog beschikbaar stelt. Om binnen het verkleinde budget te blijven, kan het beste aansluiting worden gezocht bij een bestaand object. Waarom nemen we daarvoor niet de Wilhelminaboom op de Brink (dat een herdenkingsmonument, if any, op de Brink moet komen, is een conditio sine qua non).
165. De Wilhelminaboom is een uitgelezen plaats om – om in de termen van het college te spreken - een "heldere" plek te creëren. De naamgeefster van de boom, koningin Wilhelmina, is bij uitstek het symbool voor vrede, vrijheid en verzet. De boom wordt reeds omringd door een fraai hekwerk en een uit bakstenen bestaande cirkelvormige bestrating. Ik zie het al helemaal voor me. In de stenen omranding wordt in mozaïek of in reliëf een welgekozen tekst gezet. Iedereen die daar behoefte aan heeft kan er, na afloop van de jaarlijkse dodenherdenking of op andere momenten, bloemen leggen. Vanaf de boom heeft men, verzonken in eigen gedachten, een fraai en rustgevend uitzicht op de volière en de muziektent, twee karakteristieke plekken op de Brink. En wat en passant goed uitkomt: in het dorp wonen ook nog enkele mozaïekkunstenaars.
166. Enkele maanden terug schreef Oude Muiderberger een column over de gemeentelijke plannen een herdenkingsmonument in Muiderberg te realiseren (hier klikken). Aan het einde hiervan was een kleine enquête opgenomen. Negen personen hebben gereageerd. Hoewel door dit aantal niet van een representatief beeld kan worden gesproken, volgen hier volledigheidshalve de uitkomsten van het mini-onderzoek.
Van de negen personen vinden er zeven, dat er een monument moet komen. Van de zeven ja-stemmers vinden er vijf, dat het monument op de Brink moet komen en niet elders in het dorp. Deze vijf willen desgevraagd geen plaquette/gedenkteken, maar een monument. We kunnen aan het Kunstcollectief Muiden/Muiderberg vragen, of een levende boom met stenen randtekst ook nog onder de termen van een monument valt. Wat de hoogte betreft wel, zou ik denken.
167. Genoemd Kunstcollectief komt steeds meer in beeld. De gezamenlijke kunstenaars zijn nauw betrokken bij het gestalte geven aan het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente. In het gemeentehuis in Muiden loopt momenteel de eerste expositie. Getoond worden beelden van de Muiderbergerse Carry op ten Noort en schilderijen en etsen van zoonlief Jochem op ten Noort. De expositie is in de ochtenduren nog te bezichtigen tot 23 mei. De volgende tentoonstelling start op 30 mei en duurt tot 7 juli. Exposanten zijn dan Heleen Honig (beelden), Heleen van Lynden (schilderijen) en Marijke Otten (recyclekunst). Onze burgemeester heeft het slim bekeken. Een mooie en relatief goedkope manier om de eigen "hangplek" en die van de ambtenaren te verrijken.
168. Over hangplekken mag je eigenlijk geen grapjes maken, want deze vormen een serieus probleem, zo bleek wederom tijdens de laatste commissievergaderingen. Als je de discussie zo aanhoort, wordt er door onze lieve jeugd heel wat afgehangen, maar een goede hangplek ontbreekt. Dan weer wordt er bij De Rijver gehangen, dan weer op het schoolplein van de Vinkenbaan en dan weer in de muziektent op de Brink. De roep om een officiële hangplek wordt steeds luider. Alleen, de jeugd laat zich niet op een plek hangen, aldus onze burgervader.
169. Hangen op zich is niet zo erg, hoewel ik mij een nuttiger tijdbesteding kan voorstellen. Vervelend wordt het, als er geluidsoverlast wordt veroorzaakt en troep wordt achtergelaten. Onaanvaardbaar is het, als er auto's worden bekrast en banden worden lek geprikt. Dat is geen hangen meer, dat is stangen.
170. Politiesurveillance helpt weinig, zo viel in de raadzaal te beluisteren. De hangplekjongeren geven elkaar met de GSM door als de politie in aantocht is. Die mobieltjes hadden in mijn jeugd moeten bestaan. Dan was ik heel wat voetballen minder kwijt geraakt.
171. Wethouder Joop Lahnstein is naarstig op zoek naar een goede hangplek, maar hij heeft nog niets kunnen vinden. De eisen zijn ook wel hoog. Er moet een afdakje zijn tegen het nat worden van de lieve jeugd en liefst ook nog een tafeltennistafel voor de broodnodige lichaamsbeweging. Ook mogen bewoners uit de omgeving van de hangplek geen overlast hebben. Welaan, de ideale plek – met gemeenschapsgeld betaald - bestaat al: de eerder genoemde Rijver! Binnen kun je tafeltennissen bij Werinon en buiten kun je droog staan onder het afdak. Je kunt ook lid worden van de zaalsportvereniging en meteen bestuurservaring opdoen. Stond er laatst geen dringende oproep op de kabel voor drie nieuwe bestuursleden? Kom op jongeren, laat het moede hoofd niet hangen en kom in beweging (brommers s.v.p. buiten laten staan met de motor af).
172. In diezelfde Rijver is al weer het 11de Gré Dam toernooi gehouden, vernoemd naar de voormalige wethouder die zich heeft ingezet voor het realiseren van dit sportief-culturele verenigingsgebouw in Muiderberg. Het deelnemersveld bestond uit 16 teams en de denksporten schaken, dammen, klaverjassen en bridge vormden de hoofdmoot. De plaatselijke trimclub werd 16de en daarmee laatste. Hardlopers zijn doodlopers, moet u maar denken. Maar ook: meedoen is belangrijker dan winnen.
173. De partij D66 eindigde tijdens het in hoofdzaak denksporttoernooi op een 15de plaats. Nadenken blijft kennelijk een moeilijke bezigheid. Maar het moet gezegd: D66 was wel de beste van de vier politieke partijen in onze gemeenteraad. VVD, PvdA en CDA deden helemaal niet mee.
174. De proef met de aanpassing van de structuur van commissie- en raadsvergaderingen gaat van start. Verschillende maatregelen beogen de betrokkenheid van de bevolking bij de politiek te vergroten en de raadsvergaderingen levendiger te maken. Het voorstel van een Muiderberger om, evenals in het verleden, weer commissievergaderingen in zijn dorp te organiseren, haalde het niet. Het college vond het een aardige gedachte, maar realisering zou teveel praktische problemen opleveren. Akkoord, maar de Europese Unie vergadert toch ook afwisselend in Brussel en Straatsburg. Hoezo, praktische problemen? Zo ver liggen Muiden en Muiderberg nu ook weer niet uit elkaar.
175. Ook het spreekgestoelte voor raadsleden komt er niet. Bij het debat blijven de raadsleden gewoon op het pluche zitten.
176. Commissievergaderingen worden voortaan door een "technisch voorzitter" geleid en niet meer door de dienstdoende wethouder. Raadslid De Haan was tegen. Dat niet alleen. Als het voorstel zou worden aangenomen, was hij niet beschikbaar als voorzitter. Dat valt me nou tegen. Ik dacht altijd dat PvdA-er De Haan democraat in hart en nieren was en zich loyaal zou aansluiten bij een democratisch genomen besluit.
177. Bovendien is het besluit van Wiebe de Haan jammer, want hij lijkt me uiterst capabel om op correcte en zakelijke wijze vergaderingen te leiden. Soms geeft hij zelfs gratis voor niks ongevraagde vergadertips aan de burgemeester. Kom Wiebe, je reactie kwam wat overhaast uit een lichte teleurstelling dat je op het punt van het technisch voorzitterschap je zin niet kreeg. Zeg tegen je raadscollega's dat jouw weigering een primaire reactie was, waar je op wilt terugkomen. Dat siert een nestor van de raad. Bovendien geloof ik vast en zeker dat iedereen je bij tijd en wijle graag als neutrale voorzitter ziet optreden.
178. Wiebe de Haan was vader en misschien ook wel moeder van de nota over de structuuraanpassing, zo klonk het in de raadzaal. De Haan als hermafrodiet?
179. Op verzoek van de exploitant van De Zeemeeuw komt er aan de Zeeweg op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur een officiële laad- en losplaats. Maar waar, dat was aanvankelijk niet zo duidelijk. In het collegevoorstel stond geschreven, dat deze zou komen ter hoogte van de trap naar het strandpaviljoen de Zeemeeuw. Op de bijbehorende tekening werd als locatie de (openbare) trap naar het strand en het haventje van Jeroen den Hartog aangegeven. Dat zijn wel twee verschillende trappen, zoals elke rechtgeaarde Muiderberger weet. Voor de zekerheid maar even aan Ron Bot, de uitbater van de Zeemeeuw, gevraagd. De laad- en losplaats komt bij de openbare trap en niet bij de trap die rechtstreeks op het terras van de Zeemeeuw uitkomt. Tenminste, als het voor de aannemer duidelijk is geworden.
180. Tussen beide trappen bevindt zich aan de Zeeweg ook nog een invalidenparkeerplaats. Raadslid Frits van Rossum vroeg zich angstig af, of de laad- en losplaats niet op de invalidenparkeerplaats zou komen. Dat gevaar is bezworen, zo is mij bij een locatieonderzoek duidelijk geworden. Eerst krijgen we de uitrit van Flevorama (niet parkeren), dan de laad- en losplaats (soms parkeren) en dan de invalidenparkeerplaats (selectief parkeren). De rest van de Zeeweg is voor de aanwonenden, tenzij de parkeerplaatsen door surfers in beslag worden genomen.
181. Ter plekke van de beoogde laad- en losplaats kruisen ook nog ruiters het pad, aldus wethouder Schulp. Gerrit Ruiter voelde zich niet aangesproken.
182. Het CDA raadslid heeft toch wat met paarden. Nomen est omen. Ruiter vroeg laatst om een fysieke belemmering bij de toegang tot het Echobos, zodat ruiters geen gebruik meer kunnen maken van het pad. Het antwoord van het college is me helaas ontgaan.
183. Wat heerlijk kneuterig eigenlijk. Een complete gemeenteraad die zich met de aanwijzing van een laad- en losplaats bezighoudt. Niks gemeentelijk herindelen, niks schaal vergroten. Lekker klein blijven, Muiden en Muiderberg.
184. Almere bestaat 25 jaar. Ik dacht al, wat doen al die feesttenten op het Almeerderzand.
185. Om een stroom ingezonden brieven te voorkomen, ik weet ook wel dat die tenten er staan voor de Libelle Zomerweek. Het speciale NS Station kan weer open. Wanneer krijgt Muiderberg zijn eigen permanente stationnetje? Het P + R terrein ligt er al.