naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

1e raadsvergadering

APRIL 2005





28-april-2005
De Bonken van de Kade
Op de Weesper Kabelkrant staat te lezen dat het populaire Muider Zeemanskoor de Meiden van de Kade zeeliederen ten gehore bracht in een volle Maarten Lutherkerk. Zeemanskoor? Toch zeker geen zeebonken?
Hek langs terras Ome Ko
In overleg met Café Ome Ko heeft DWR is een hek geplaatst tussen het terras en de kade van de Groote Zeesluis. Eerder was het terras van de sluiskolk gescheiden door smalle doorlopende planken die als tafel dienstdeden. Menig terrasbezoeker trok zich echter niets van het verzoek aan achter deze afscheiding te blijven. Het gevolg was dat meer dan eens een bezoeker al dan niet vrijwillig in de kolk terechtkwam. Vooral bij kinderen hield je je hart vast. Na deze ingreep blijft het aantal zitplaatsen op het terras gelijk. Er komen drie lantaarns aan de westkant van de sluis. Deze sfeervolle verlichting voor de terrasbezoekers is overigens bedoeld om beter zicht op het schutten te hebben als het donker wordt.
Geen slager, toch vlees
Lyanne de Kleine heeft beloofd eraan mee te werken dat Muiden een slager houdt. Dat is iets anders dan dat er een fraai in oude staat herstelde winkel in het pand blijft, zoals ze aan de krant vertelde. Gelukkig zit een oplossing aan te komen. Als het aan Herman Pronk ligt, komt er een assortiment vlees van hoge kwaliteit rechtstreeks van de slager in de diepvries van zijn verswinkel. Het moet dan nog wel thuis ontdooien, maar dat kan geen probleem zijn. Wie erg veel haast heeft legt het desnoods in de magnetron. Of het plan doorgaat is nog even kwestie van ruimte en van afspraken met de leverancier. Als het meezit is het dinsdag al voor elkaar.
Geen auto, toch een parkeervergunning
Op het aanvraagformulier van de gemeente Muiden voor een of meer parkeervergunningen, dat al op tal van plaatsen in de bus is gevallen, ontbreekt de uitleg dat de eerste vergunning (die dus gratis is) zowel voor de eigen auto als voor de auto van een bezoeker kan worden gebruikt. Dat moet je maar net weten. Het is al gebleken dat inwoners die geen auto hebben het formulieren niet invullen of zelfs weggooien. Waarom zouden ze? Ze hebben immers geen auto? Veel inwoners die wèl op de hoogte zijn, slaan aan het twijfelen, met als gevolg dat het gemeentehuis bestookt wordt met telefoontjes en talrijke stadgenoten bij de balie zijn komen informeren waar ze aan toe zijn. Natuurlijk krijgen ze te horen dat ze, ook al hebben ze geen auto, wel degelijk recht op een gratis parkeervergunning hebben. Afgesproken is immers dat elk adres in Muiden er een gratis vergunning krijgt. Hopelijk maakt de gemeente een en ander binnen de kortste keren duidelijk (met excuses graag). En laat het niet waar zijn dat Muiers die pas ontdekken dat ze recht hebben op een gratis vergunning als het formulier al ingeleverd moet zijn, in de kou komen te staan. Dat kan de gemeente niet maken, zeker niet na zo'n communicatief slechte aanpak.
Voortbestaan supermarkt nog onzeker
Morgen, vrijdag 29 april weten we of de supermarkt van de Neefjes wordt voorgezet of niet. De jonge bedrijfsleider Johan Kraats durft het wel aan, maar er zullen nog enkele horden moeten worden genomen. In elk geval houdt 'Neefje Martin' wiens vijfjarige contract eind dit jaar afloopt het voor gezien. Zowel zakelijke als persoonlijke omstandigheden zijn fnuikend voor zijn zaak geweest.
De markt op het Vestingplein
Het Vechtjournaal maakt er weer een potje van. In het laatste nummer staat een stukje over Muiden bij een foto van een gebeurtenis die in Weesp plaatsvond. Overigens ging het over hetzelfde onderwerp. 'Schillenboer Sjaak' kwam zowel naar Weesp als naar Muiden. Hier deelde hij samen met wethouder Flip de Groot van milieuzaken de zakken compost uit. Dit in het kader van de GAD campagne 'Elke schil scheelt', waarbij aangedrongen wordt op het gescheiden inzamelen van groente - en fruitafval. Volgens het Vechtjournaal kregen de Muiers die erop af kwamen hun compost op de 'markt op het Vestingplein', waaraan Sjaak met zijn paard en wagen 'een bezoekje bracht'.
Juridische actie tegen Kruitburg
De Stichting Behoud Vesting Muiden, de actiegroep de Nee-meermin en de Stichting Stad Muiden bereiden juridische stappen voor om het volbouwen van het kruitfabriekterrein te voorkomen. Ze verwachten dat een procedure een goede kans van slagen heeft en weten zich gesteund door tal van inwoners van Muiden. Een eerste oproep om een startbedrag bijeen te krijgen leverde al een hoopgevend resultaat op. Er zal echter meer geld binnen moeten komen om de advocaat te kunnen betalen. Binnenkort start hiervoor een actie.
Hoe je van de nood een deugd maakt
De VVD bedacht een slimme oplossing toen bleek dat de ballonnenleverancier Muidenberg in plaats van Muiderberg had gedrukt op de ballonnen voor hun kraam op de braderie in het dorp. Ze deden net of het geen fout was, maar een wedstrijd. 'Zoek de fout' luidde de uitdaging.
Slagbomen opgeknapt
Hoewel het opknappen van de slagbomen op de sluisbrug niet in de begroting was opgenomen hebben ze toch een lik verf gekregen. Iedereen blij, vooral de sluiswachters. Die vonden het geen gezicht.
Elk half uur een bus naar Weesp
Eindelijk eens goed nieuws van Connexxion. Het zal even doorstappen zijn, maar vanaf december rijdt op werkdagen elk half uur een bus vanaf het P&R terrein in Muiden (het grote parkeerterrein langs de Maxisweg) naar het NS-station in Weesp. Dat is een hele verbetering want het busje van lijn 153 rijdt nu 's morgens om het uur en daarna pas weer in de namiddag.
Naar zilveren jubileum Beatrix
Amber Polderman, een 25 jarige Muidense, is uitverkoren om aanwezig te zijn bij de feestelijke zitting van de Staten Generaal ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix.
Dure leegstand
Muiden voert niet alleen de lijst aan van de plaatsen in Nederland waar de meeste woningen te koop staan (bijna één op de tien koopwoningen), maar staat ook in de toptien van de 467 gemeenten met de duurste huizen. Er wordt hier gemiddeld € 331.000 euro voor een woning gevraagd. Wassenaar gaat op kop met € 520.000. In onze omgeving scoren ook Laren met € 518.000 en Naarden (€ 359.000) hoog.
26-april-2005
Veel vliegtuiglawaai
Volgens de Kabelkrant van Weesp kwamen in 2004 via de klaaglijn van de overlegcommissie Schiphol vanuit deze stad 125 klachten binnen over lawaai van overvliegende vliegtuigen. Het aantal klachten uit Muiden was ruim twee keer zo groot.
Doordringen tot Dekker
In de Gooi – en Eemlander stond dat Jacob Veenhuysen, de voorzitter van de Stichting Stad Muiden, fysiek wist door te dringen tot minister Dekker. 'Doordringen tot Dekker is lastig' luidde de kop. Op de foto is Jacob samen met Sybilla te zien voor het 'ontwerpatelier', het voormalige postkantoor. Het is een vriendelijk tafereel. Sybilla kijkt glimlachend naar een fotomapje met fraaie opnamen van het Kruitbos, dat ze kort daarvoor uit handen van Jacob ontving. Eric Mackay staat er bij met een blik die het midden houdt tussen welwillend en wantrouwig. Gedeputeerde Hooijmaijers, eveneens op de foto, lacht als een boer die kiespijn heeft. Geen wonder, hij heeft het kruitfabriekterrein in het openbaar een foeilelijk industrieterrein genoemd, terwijl de ware situatie toch heel anders is. Maar inmiddels zie je, lopend langs de route die de KNSF het beste uitkomt, door de puinhopen het bos niet meer. Het is dus best mogelijk dat de minister, die rondgeleid werd op het terrein, zal zich afvragen of het geen valse bomen waren die ze in het album zag.
Hoezo tegen bebouwing?
In het artikel in de Gooi – en Eemlander werd gemeld dat anders dan andere groeperingen die bij de ontwikkelingen betrokken zijn, de Stichting Stad Muiden niet was uitgenodigd om bij de minister aan te schuiven aan de ronde tafel in Weesp, zomin als de actiegroep De Nee-meermin en de tuinders van de Westbatterij. De krant bestempelde deze drie groepen die zich verzetten tegen Kruitburg, als 'actievoerders die echt faliekant tegen bebouwing zijn'. Ten onrechte, want net als trouwens de Stichting Behoud Vesting Muiden, die wèl uitgenodigd was, vinden ze alle drie dat er wel degelijk woningen moeten komen, maar dan op Muider schaal. Een aantal van vijfhonderd stuks voorziet ruimschoots in de behoefte.
Een uurtje eerder
Het was een bijzonder willekeurig samengesteld gezelschap dat de provincie en B&W had uitgenodigd om de minister Dekker in Weesp te ontmoeten. Er zat een makelaar uit Weesp bij en enkele Muiers, onder wie Petra Vonk van de VOC, de vrouwelijke ondernemersclub, en Roy Hesterman namens de Stichting Behoud Vesting Muiden. Niet direct enthousiaste voorstanders van Kruitburg maar wel beschaafde types. Daar kon de organisatie zijn vingers dus niet aan branden. Het viel op dat de klankbordgroep niet uitgenodigd was. De minister arriveerde drie kwartier eerder dan de bedoeling was in Muiden bij het ontwerpatelier, waar Jacob Veenhuysen haar eenzaam opwachtte. Blijkbaar waren provincie en B&W van Muiden bang dat er horden boze Muiers als alternatief ontvangstcomité de minister een warm welkom wilden bereiden, anders valt het niet te verklaren dat haar bezoek op de valreep naar voren was gehaald. Het schijnt dat de Muiderbergse architect Cees Rijnboutt, die het ontwerpatelier leidt, grote verwachtingen heeft. Hij hoopt de bevolking van Muiden alsnog plat te krijgen voor de KNSF plannen. Het verhaal gaat dat hem dit eerder ook gelukt is bij een bouwproject, dat aan lastige Amsterdammers 'verkocht' moest worden. Het wordt nog lachen.
Luchtvervuiling gooit roet in het eten
Na de Raad van State heeft nu ook het Milieu Plan Bureau laten weten dat de grote uitbreidingsplannen in Nederland, zoals IJburg 2, op de tocht staan. De door de minister voorgestelde maatregelen om de luchtvervuiling terug te dringen, zijn volstrekt onvoldoende. Het is een bijzonder ernstige zaak, waarbij gekozen moet worden tussen verdere stijging van de en het verlies van mensenlevens. Jaarlijks overlijden er in Nederland 5000 mensen aan de vervuilde lucht. De lapmiddelen die de minister heeft aangekondigd zijn niet aanvaardbaar, aldus het Milieu Plan Bureau. Als gevolg van de strenge Europese richtlijnen zal het ook bijzonder moeilijk worden voor de plannen voor grootschalige bouw pal naast de A1 in Muiden te verwezenlijkt te krijgen. Vanuit deze invalshoek was het dus helemaal niet nodig geweest de tegenstanders van Kruitburg de mond te snoeren door ze uit de buurt van de minister te houden. Haar uitspraak dat de bouw van 4500 woningen bij Muiden en Weesp als een paal boven water staan, is op z'n zachtst voorbarig te noemen.
Kogel is nog niet door de kerk
Het ontwerpatelier mag dan gestart zijn, er is nog geen bestemmingswijziging, laat staan een bouwvergunning. Er is zelfs nog geen kapvergunning voor het KNSF terrein. Het wachten is op de uitslag van de MER, de Milieu Effect Rapportage. Minstens zo belangrijk is dat het streekplan Noord-Holland Zuid, waarop de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein nog steeds als een witte vlek staan, nog door Provinciale Staten moet worden goedgekeurd. Het wordt pas volgend jaar aan de Statenleden voorgelegd en het is zeker niet gezegd dat ze akkoord gaan. Er zijn meer tegenstanders van aantasting van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein door massale bouw dan in de Tweede Kamer waarin de motie om dit gebied groen te houden het op het nippertje niet haalde. Het kan dus nog heel spannend worden, vooral ook omdat het onderwerp hoogst actueel is wanneer de nieuwe gemeenteraad wordt gekozen. Muiden kan een politieke aardverschuiving verwachten. Veel inwoners staan te popelen om de politieke partijen, die momenteel aan de macht zijn, af te straffen voor hun keus voor grootschaligheid. Als de oppositie, die vierkant achter de overgrote meerderheid van de bevolking staat, de meerderheid behaalt, kon dit wel eens verregaande consequenties voor de plannen hebben. Niet dat de plannenmakers zich hier ook maar iets van dit 'doemscenario' aantrekken. De uitvoering wordt in hoog tempo voorbereid. Het kost kapitalen aan gemeenschapsgeld, denk alleen al aan de inzet van de ambtelijke dienst. Kennelijk is de redenering: hoe verder we nu gaan, hoe moeilijker het straks zal zijn om ons tegen te houden. We zullen zien.
Muiden boven aan de lijst van stagnerende huizenverkoop
Kennelijk maken kandidaten voor een koophuis in Muiden de laatste tijd pas op de plaats. Gingen nog maar kort geleden de koopwoningen in Muiden, ondanks de pittige vraagprijzen als warme broodjes van de hand, uit het Themanummer Huizenmarkt van NRC Handelsblad van 16 april blijkt dat Muiden momenteel bovenaan de landelijke topvijf - lijst prijkt van huizen die te koop staan. In Muiden wordt 9.9 % van de koophuizen te koop aangeboden, dat is bijna één op de tien. 'U kunt uw droom aan het water te wonen weer van zolder halen' schrijft de krant erbij: 'De Zuiderzee is niet meer zo geliefd als zij ooit was'. Bij zoveel aanbod kan het niet missen of de huizenprijs gaat kelderen. Het is het niet verwonderlijk dat veel huizenbezitters in Muiden de teruglopende markt zien als het gevolg van de komst van Kruitburg, waardoor Muiden zijn karakter dreigt te verliezen.
25-april-2005
Derde zondag zonder paaltjes
Kennelijk heeft de wethouder van verkeer besloten om alvast een begin te maken met de bezuinigingen op de gemeentelijke uitgaven. Normaal worden vanaf 1 april hele zomer elke zondag een paaltje vóór en eentje achter de sluisbrug geplaatst, zodat de weg afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer en de voetgangers en fietsers de kans krijgen heelhuids de brug over te steken. Ook de terrasbezoekers bevalt dit zondagse wandelgebied uitstekend: even geen stank en lawaai. Allen ontbraken afgelopen zondag de paaltjes voor de derde achtereenvolgende keer. Dat is mooi meegenomen voor de gemeente, want je mag toch wel aannemen dat de firma die de paaltjes plaatst niet betaald wordt als er geen plaatjes worden geplaatst.
VVD in Muidenberg
D66 en Fractie Hoetmer waren zaterdag niet met een kraampje aanwezig op de Braderie in Muiderberg. PvdA, VVD, CDA en VIB/Riet Ruijzendaal zoveel te meer. Of dit van invloed is geweest op de uitslag van de stemming die uit de bus kwam – een melkbus van Gerrit Ruiter die in het stemhokje van de VIB stond – wie zal het zeggen, maar de uitslag was beslist opvallend. Het was natuurlijk geen representatie steekproef; kinderen en hangjongeren mochten bijvoorbeeld ook stemmen, maar toch. Er werden 76 stemmen uitgebracht. De VIB kan zich rijk rekenen, want die kreeg meer dan de helft: 42, wat goed zou zijn voor de absolute meerderheid in de raad. De PvdA moest het doen met 15 stemmen, D66 met 8, CDA 8 met 5, Eric Hoetmer met 0 en de VVD met 6 stemmen. En dat terwijl de VVD nog wel pepermuntjes had uitgedeeld en zich verzekerd wist van ieders aandacht dankzij VVD ballonnen waarop niet Muiderberg, maar Muidenberg stond.
Betalen voor parkeervergunningen
B&W stelt de raad voor om op 1 juli te starten met betaalde parkeervergunningen in heel Muiden. Onlangs zijn de tarieven vastgesteld. De eerste vergunning, of desgewenst bezoekerspas, is gratis, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Particulieren moeten voor de tweede vergunning € 20 betalen, voor de derde € 40, voor de vierde € 60 en voor de vijfde € 80. Voor elke volgende komt er € 20 bovenop. Tijdelijke vergunningen kosten per dag € 15, per week € 40 en per maand € 60. De vergunningen zijn anderhalf jaar geldig: tot eind december 2006.
Tot 10 uur 's avonds betaald parkeren
De betaald parkeertarieven in Muiden blijven gelijk, maar er moet wel vanaf 1 juli tot 22.00 uur betaald worden en dus niet meer tot 21.00 uur zoals momenteel nog het geval is. Er is nog geen tarief bepaald voor een dag parkeren op het grote parkeerterrein achter Mariahoeve, waar bezoekers nu nog gratis mogen parkeren, maar dat straks heringericht en bewaakt wordt. Parkeren op het P&R terrein aan de Maxisweg blijft gratis. Dit terrein is van Rijkswaterstaat en niet van de gemeente Muiden.
23-april-2005
Postkantoor klaar voor Dekker
Na de grote buitenbeurt is is nu ook het interieur van het vroegere postkantoor aan de Burgemeester de Raadtsingel opgeknapt. De verschillende vertrekken zijn met eenvoudig kantoormeubilair ingericht als 'ontwerpatelier' voor het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein. Overigens is alles nog niet helemaal klaar. De postbussen binnen en de PPT aanduidingen buiten zijn er bijvoorbeeld nog. Maar minister Dekker mag op werkbezoek komen om naar het 'voorbeeldproject' te kijken. Het is de bedoeling dat ze maandag om vijf uur 's middags arriveert en dat ze ook een kijkje neemt op het kruitfabriekterrein, waar de meeste gebouwen zijn gesloopt maar de meeste bomen nog overeind staan. Het is de genodigden geraden niet alleen Minister Dekker maar ook Gedeputeerde Hooijmaijers met 'Uwe Excellentie' aan te spreken, behalve als je een van de gelukkige raadsleden bent die 'Ton' tegen hem mogen zeggen.
Herdenking 60 jaar bevrijding tijdens de Feestweek
Met Dirk Rozendaal, de opvolger van Karel Wiegert die zich 25 jaar inspande voor het COF, als nieuwe voorzitter vindt vanaf vrijdagavond 29 april de feestweek met allemaal vertrouwde programmapunten plaats. Muidens nieuwe burgemeester Mevrouw Worm houdt op Koninginnedag haar eerste toespraak tot het volk tijdens de aubade op de Schulpen. Nieuw is de presentatie van het dagelijks leven in Muiden gedurende de Duitse bezetting. In het kader van 60 jaar bevrijding zal dinsdagavond 3 mei een bijzondere voorstelling worden gegeven waaraan het Jozeftheater, de voormalige theatergroep Sgein, Muider muzikanten en jonge en oude inwoners van Muiden deelnemen. De entreeprijs is vier euro's plus een aardappel, ui of wortel – voor de hutspot naar je mag aannemen. Een suikerbiet, een tulpbol, een bosje brandnetels of een dakhaas zouden een toepasselijk symbool geweest zijn voor de hongerwinter. Donderdag 5 mei (bevrijdingsdag en Hemelvaart) trekt naar verwachting rond halfvijf 's middags een colonne van tachtig authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door Muiden.
Vermuieringsfeest en Muierdag
De Muider dag die zondag 5 juni op het toernooiveld van het Muiderslot zal plaatsvinden, wordt in het COF - programmaboekje voor de komende feestweek aangekondigd als het 'Vermuieringsfeest". De dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Tijdens de gekostumeerde gezamenlijke brunch is er dans en muziek en voeren 'ludieke sprekers' het woord. Vermeld wordt dat dankzij sponsoring de entreeprijs laag kan worden gehouden. Deze bedraagt € 7,50 per persoon. In het programmaboekje wordt ook het Spieringfestival aangekondigd. Dit jaarlijkse festival dat voor de zevende achtereenvolgende keer wordt gehouden, wordt 'Muierdag' genoemd. Op zaterdag 2 juli van 10 uur 's morgens tot ruim na middernacht zijn er allerlei muziekstijlen te beluisteren op diverse podiums in de vesting. Ook zwerven er dweilorkestjes langs de marktkramen met kunst, antiek, boeken en curiosa. Nieuw: om 11 uur 's morgens vindt de officiële opening van de Groote Zeesluizen plaats door de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht Johan de Bondt en burgemeester Anne-Marie Worm. Vanaf 12 uur staan er weer koren te zingen in de theetuin achter her sluishuis.
Voorstander van Kruitburg als milieuactivist
De aanwezigen in de kazernezaal keken vreemd op toen ex-wethouder Hans van der Steen, zichzelf als raadslid uitluidde met een presentatie waarin hij als een ijverig milieuactivist de lof zong van al het prachtige groen rond Muiden, terwijl uitgerekend deze voorman van D66 als lid van het opgestapte college dat het vierkant vertikte de moties van de raad uit te voeren, in hoge mate medeverantwoordelijk is voor de plannen om het Kruitbos te kappen zodat er plaats vrijkomt voor de bouw van een zeven verdiepingen hoge kantoorwand en 1475 onbetaalbare woningen. De geëmotioneerde Van der Steen had geen trek meer in het raadslidmaatschap liet hij weten. Hij wil zich 100% op zijn werk storten en zijn vrije tijd vooral besteden in zijn bestuursfunctie bij KNSB afdeling shorttrack. Burgemeester mevrouw Worm verraste in haar afscheidstoespraakje de zaal met een fraaie Freudiaanse verspreking. Zij wenste Van der Steen veel geluk als bestuurder van de KNSF. Het scheidende raadslid schreef in zijn afscheidsbrief aan de raad dat hij alle vertrouwen heeft in zijn opvolgster Rietje Rijnja, 'waardoor het verlies voor Muiden beperkt zal zijn'.
Jops op sterven na dood
Hans van der Steen had gehoopt nog als raadslid mee te maken dat de gemeenteraad na twee jaar heen en weer gepraat, definitief akkoord zou gaan met de plaatsing van Jongeren Ontmoetingsplaatsen. Hiervoor was al lang geleden een bedrag uitgetrokken, maar men kwam er op het gemeentehuis steeds meer achter dat er geen draagvlak voor zou zijn bij de bevolking. De jopstijding was dat er donderdag geen nog geen besluit te verwachten is. Dat was wel een beetje sneu voor de ex-wethouder, die het immers allemaal zo goed meent. De Jop's waren Van der Steen's Kroonjuwelen om in de termen van D66 te blijven. De raad ging donderdag in op de suggestie van Dirk Jan Methorst om nog niets te beslissen maar in de komende commissievergadering nog eens goed over dit onderwerp te praten en op 10 mei een speciale avond met de betrokken partijen aan de opvang van de hangjeugd te wijden. Zoals te verwachten was, kreeg wethouder Jaap Meijer, die nogal regentesk in de weer was geweest met het levenswerk van Van der Steen, onder uit de zak, vooral vanaf de publieke tribune. Meijer had doen voorkomen, dat alle tegenstanders wel het beste met de jeugd voor hadden, maar dat niemand een Jop in zijn achtertuin wilde. Het lag veel genuanceerder. Zo waren er wel degelijk goede alternatieven aangedragen. Hans van der Steen kwam donderdag zelf met twee andere mogelijkheden dan de bekende peperdure bushokjes: mobiele Jops (busje komt zo) en anders een eigen honk. Afgaand op de laatste berichten zit het er in dat dit laatste zal gebeuren. In Muiderberg zou de jeugd bij de hockeyclub onderdak kunnen.
Vrouwen in de meerderheid
De opvolgster van Hans van der Steen, Rietje Rijnja Stam van de Herengracht, is een warm voorstandster van een kleinschalig Muiden, maar ja, dat was Janneke Knijn ook, zo goed als, zij het dat dit minder naar buiten kwam, Petra Nel. Vanaf mei, wanneer Rietje Rijnja geïnstalleerd wordt, zijn de vrouwen in de meerderheid in de raad van Muiden. Wie weet wat ze voor Muiden kunnen doen als ze de koppen bij elkaar steken en Sandra Deuling, die denkt dat het Kruitbos wordt vervangen door een park, meekrijgen.
Muiden in oorlogstijd
In de voorjaarsvergadering van de Historische Kring Stad Muiden op 11 mei in de kazerne houdt Guus Kroon een voordacht over zijn nieuwste boek dat gaat over Muiden en de Muiders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit boek zal een week eerder, op 4 mei, de dag van de dodenherdenking worden aangeboden aan leden van het voormalig verzet in Muiden. Na die datum is het boek verkrijgbaar bij De Hoek.
21-april-2005
De Muider Dag
Het blijkt dat het niet de bedoeling is dat Muiders, die niet deel willen nemen aan de brunch op de tribune naar de Muider Dag komen, die zondag 5 juni op het Muiderslot wordt gehouden. Er zal geen plaats zijn voor méér dan de rond vijfhonderd deelnemers die verwacht worden. De kaarten voor de Muider dag (circa € 7,50 per persoon) gaan in de voorverkoop bij de Hoek.
Natuurmonumenten kan Kruitbos kopen
'Natuurmomenten moet meer kopen' stond op Teletekst. De Commissie Toekomst Natuurbescherming vindt dat het honderdjarige Natuurmonumenten meer natuurgebieden in haar bezit moet krijgen, omdat de aanschaf van gronden het beste middel is om de kwetsbare natuur te beschermen tegen oprukkende steden en woningbouw. Natuurmonumenten dat begon met de aankoop van het toentertijd bedreigde Naardermeer, bezit momenteel 363 natuurgebieden met een gezamenlijk oppervlak van bijna 95.000 hectare. Daar kan nog wel wat bij. Het Kruitbos bijvoorbeeld, niet ver van het Naardermeer. De KNSF zal er wel oren naar hebben, want Natuurmomenten is steenrijk en niet staat de verkoop in de weg. Er zijn immers geen afspraken over de invulling van het terrein gemaakt, er is alleen maar een intentieverklaring.
Wie is heer B?
Op het besluitenlijstje van B&W van 29 maart staat een geheimzinnige mededeling. Het college heeft besloten 'de heer B' een drietal stukken toe te zenden, alle drie met betrekking tot het KNSF terrein, te weten: een brief van TNO met adviezen t.a.v. de slooppanden, een brief van de Explosieven Opruimingsdienst over het kappen van bomen versus onderzoek explosieven en het rapport van Bureau Zandvoort van juni 2001 over de structuurvisie KNSF-terrein. Wie is heer B? Heer Bommel misschien? Toch eens kijken op muideninfo.nl.
Vanaf 28 april geen slager
Johan, de slager van Neefjes nam onlangs een baan aan in een chique slagerij in de Apollolaan, wat wel iets zegt over de kwaliteit die de Muider klanten de laatste jaren kregen op het gebied van vlees en vleeswaren. Het maakt het alleen nog maar triester dat slagerij Neefjes volgende week donderdag 28 april gaat sluiten. Het gevolg is bekend: Muiden heeft voorlopig geen slager meer. Voorlopig, want Lyanne de Kleine, die de zaak gekocht heeft om er een verfijnde delicatessenwinkel in te vestigen, wil alles in het werk stellen om in overleg met Muider ondernemers weer een slagerij in onze stad te krijgen. De Kleine, echtgenote van architect Flip Wentink, heeft inmiddels een imperiumpje opgebouwd, dat de voormalige kazerne tussen de Weesperstraat en de Singelstraat over de volle breedte beslaat. Nog maar enkele jaren geleden verscheen haar exclusieve conferentiecentrum 'De Tafel van Muiden'. Hier kwamen onlangs 'De Boot van Muiden' en 'Logement van Muiden' bij. 'De Proeftafel van Muiden', zoals de nieuwe winkel gaat heten, is de jongste aanwinst.
De laatste slagerij
De laatste slagerij van Muiden is het gesprek van de dag. Neefjes raakt zo snel door zijn voorraden heen, dat de winkel leger en leger raakt. Men is misschien wel nog vóór donderdag uitverkocht. Voor ouderen die op openbaar vervoer zijn aangewezen is het een ramp als Muiden geen slagerij meer heeft. Er rijdt 's middags geen bus meer naar Weesp en daar zul je toch naar toe moeten wil je vlees van hoge kwaliteit kopen. Tot overmaat van ramp wordt het binnenkort ook een tijdje moeilijk om verse vleeswaren in Muiden te kopen. Verswinkel Pronk is vanaf 5 mei, Bevrijdingsdag en Hemelvaart vier dagen achtereen gesloten tot maandag de negende mei. Daar was al toe besloten, lang voordat het nieuws van slagerij Neefjes bekend werd.
Verspreiding geen bezwaar
Muiden mag het dan wel vervelend vinden dat het Vechtjournaal zo slecht verspreid wordt, omdat je daardoor de officiële publicaties van de gemeente misloopt, voor de gemeente Muiden heeft het een voordeel: hoe minder de bevolking dankzij officiële publicaties te zien krijgt waar men zoal bezwaar tegen kan maken, des te minder bezwaarschriften er binnenkomen.
Geen drie, maar twee wethouders
De gemeente Muiden voorziet dat er in de komende jaren een miljoen moet worden gesnoeid. Een van de bezuinigingsvoorstellen van B&W is om van drie naar twee wethouders te gaan. Dat zou € 35.000 schelen (niet iedereen is het daar is trouwens het over eens, want de wachtgelden bijvoorbeeld gaan gewoon door). Muiden is eigenlijk te klein voor drie wethouders. Hoewel: momenteel zijn er zeker drie nodig om het puin te ruimen van de achterstand die op het gemeentehuis is ontstaan onder het vorige college met Schulp, Leupen en Van der Steen. Alle tijd, energie en aandacht werd immers opgeëist voor 'Groot Muiden', de grootschalige bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Het probleem voor de politiek is dat de macht hier verdeeld is over drie partijen, die – duaal stelsel of niet – alle drie graag een eigen wethouder in het college willen. Dit was jaren geleden de reden om van twee naar drie wethouders te gaan. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de oppositie, die op dit moment vier zetels van de dertien bezet, bij de komende raadsverkiezingen met een meerderheid uit de bus komt, waardoor er ook vanuit politiek oogpunt met twee wethouders kan worden volstaan. PvdA en VIB (inclusief de fractie Ruijzendaal) liggen na Zwarte Donderdag, de dag waarop CDA, D66 en VVD tot grote teleurstelling van de inwoners alsnog instemden met grootschalige bouw, natuurlijk goed in de markt omdat ze vierkant achter de bevolking staan, maar een stijging van vier naar zeven zetels, die nodig is voor een meerderheid, zou betekenen dat alle Muiders en Muiderbergers (ook zij, want nu het hek van de dam is moeten ze niet gek opkijken als ook voor hun dorp verstedelijking dreigt) na zouden denken over hun keus – en dat is wel wat veel gevraagd.
Bezuinigingsvoorstellen
Op het gemeentehuis is van alles en nog wat bedacht om de tekorten van de komende jaren op te vangen. Zo stelt B&W voor om een ton te besparen dankzij een 'andere inrichting van de bibliotheekfunctie'. Wat dit inhoudt is niet bekend, maar stel eens dat het betekent dat de bieb in de kazerne wordt opgeheven (elders wordt gesuggereerd de kazerne te verhuren) en er een bibliobus voor in de plaats komt – iets waar met name de VVD al jaren naar streeft. Het college wil ook beknibbelen op het plantsoenenonderhoud door meer gif te sluiten en minder te schoffelen. Als het aan B&W ligt worden er geen notulen meer gemaakt van de raads - en commissievergaderingen (besparing € 7500) maar komen er alleen zogeheten besluitenlijstjes. Laat het niet waar zijn. De huidige notulen worden al zozeer gekuist, dat er vrijwel geen spontaan woord meer instaat. Je moet er toch niet aan denken dat de discussies niet worden vastgelegd, zodat je er niet op kunt teruggrijpen, tenzij je toestemming krijgt om op het gemeentehuis de band af te luisteren. B&W stelt ook voor het aantal commissieleden te verminderen. Dat betekent dus minder directe volksvertegenwoordigers. Weer een andere bezuinigingsmaatregel is het uit handen geven van (het onderhoud van) de bushokjes, die dan kunnen worden ingezet voor reclame-uitingen. Ook worden er opbrengsten verwacht van reclame via lichtbakken op lantaarnpalen. Goed nieuws voor wie graag in het donker over straat gaat: B&W wil 's zomers op de straatverlichting bezuinigen te wachten met reparatie van kapotte lampen tot het er een bepaald aantal zijn. Maar het mooiste potje (€ 300.000) levert een verhoging met 30% op van de OZB (RZB voor arkbewoners).
Dubbele boekhouding
Het is de bedoeling dat er stevig wordt gekort op cultuur, sport en recreatie (€ 243.000). Aan subsidies zal € 25.000 (10%) minder worden uitgegeven, maar de brandweer bijvoorbeeld wordt ontzien, ook al vliegen de kosten de pan uit. Elke keer als er in de commissie of de raad over de almaar stijgende uitgaven voor de brandweer wordt gepraat, krijgt men te horen dat de twee brandweercorpsen, die van Muiden en Muiderberg niet kunnen worden samengevoegd tot één corps met één brandweerkazerne halverwege stad en dorp. Oud burgemeester Smith, die altijd in de houding sprong zodra hij een uniform zag, wimpelde steeds elke suggestie in die richting af. Misschien dat mevrouw Worm minder gevoelig is voor het sentiment van twee corpsen in onze kleine gemeente. Het mag dan een de rivaliteit prikkelende traditie zijn, het brengt wèl een dubbele boekhouding met zich mee.
19-april-2005
P&R terrein vervangt P&R terrein
Van de website van Connexxion geplukt:
De nachtapotheek
In de Muidertrekvaart ligt tegenover de bejaardenwoningen een verroeste schuit die 'de nachtapotheek' genoemd wordt. Vraag maar aan de hangjeugd waarom.
Jop's of geen Jop's?
Ondanks tal van suggesties vanuit onder meer de commissievergadering is B&W er niet in geslaagd om uit het probleem van de Jongeren Ontmoetings Plaatsen te komen. De gemeenteraad wordt gevraagd een uitspraak te doen of er al dan niet Jop's in Muiden en Muiderberg moeten komen. Er is geen draagvlak voor bij de bevolking, aldus het argument van het college, dat in het raadsstuk de bal terugspeelt naar de omwonenden. Er wordt fijntjes opgemerkt dat de buurtbewoners wèl vinden dat er iets voor de jeugd moeten worden gedaan, maar 'niet in mijn achtertuin'. Alsof er geen goede oplossingen voor de opvang van de hangjeugd zouden zijn aangedragen. Maar ja, B&W zal ongelijk bekennen… Het lijkt erop dat mèt het opstappen van raadslid en ex-wethouder Hans van der Steen, die van het vorige college als zoethoudertje zijn stokpaadje van de Jop's mocht berijden, ook deze peperdure bushokjes voor de jeugd van de baan zijn. Die wil trouwens wel een eigen honk, maar dan graag in een binnenruimte. B&W noemt als mogelijkheid voor Muiderberg het clubhuis van de hockeyclub. Voor Muiden wordt geen suggestie gedaan. Het oude postkantoor zou geschikt kunnen zijn, want daar hangen ze graag rond, maar B&W probeert de bevolking naar deze plaats te krijgen om iedereen alsnog enthousiast te maken over het volbouwen van het KNSF-terrein. De nachtapotheek dan maar?
Licht in de kazerne
Niet alleen het geluid in de kazerne is slecht, ook het licht. De armaturen zullen moeten worden vervangen. Dit geldt niet voor de bieb, maar wel voor de kazernezaal, de balletruimte, de bakkerij en het Slofie. De kosten bedragen bijna € 17.000.
Frisse lucht in gemeentehuis
Indertijd is bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis op het Anker te weinig rekening gehouden met het 'opwarmen' van de kantoren in de zomer. Hulpmiddelen als warmtewerende folie en schermen zijn niet afdoende gebleken en ook het automatisch openen van dakramen bij een bepaalde temperatuur hielp niet. In de zomer van 2003 werd zelfs voor de duur van twee weken een tropenrooster ingevoerd. B&W concludeert dan ook dat er 's zomers geen goed werkklimaat in het gemeentehuis is. Er zal een airco installatie moeten komen. Kosten ruim € 136.000.
ISV-gelden
De provincie wil € 117.300 uit het budget Investering Stedelijk Vernieuwing in Muiden van de vorige ISV-periode graag besteed zien aan sanering en inrichting van het KNSF-terrein. Maar dat is B&W toch te gortig. Het college ziet deze gelden liever naar het Kocherplantsoen, G.A. Heinze met zijn bouwplannen en het Van der Vlietterrein gaan.
18-april-2005
Weer geen paaltjes
De afspraak was dat na 1 april de vesting afgesloten zou zijn voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Vergeet het maar. Afgelopen zondag waren er voor de tweede achtereenvolgende keer geen paaltjes aan beide kanten van de sluisbrug te bekennen. Nu kun je stellen dat een grote stad als Muiden niet over zulke kleinigheden moet vallen, maar voor de opzij getoeterde wandelaars en fietsers, die dachten het rijk alleen te hebben, waren de vele doordaverende en knetterende auto's en motoren bepaald geen aangename ervaring, zomin als de bezoekers op de afgeladen terrassen van Ome Ko en Floris V gelukkig waren met de stank en het lawaai. Benieuwd of de gemeente aanstaande zondag de afspraak nakomt.
De strijd om de Ome Ko Cup
De strijd om de Ome Ko Cup is de enige hardzeilavond van Nederland. Deze door de Zeilvloot Muiden georganiseerde race vindt vanaf dit jaar een stuk vroeger plaats. Er wordt niet op een zomeravond, maar in de lente gestreden en wel op woensdagavond 18 mei. Dan is het langer licht en het komt de platbodemvloot beter uit. De wedstrijd is niet alleen zo populair omdat de bestuurders van gemeente en provincie die meedoen de handen uit de mouwen moeten steken, maar ook omdat de leden van het winnende team naast de wisselbeker een aangeklede uitsmijter krijgen. De tweede prijs is een portie saté en alle deelnemers worden verwend met een bal gehakt. In principe kan iedereen, bedrijven zowel als groepjes en enkelingen, verdeeld over de deelnemende boten, meevaren. Het kost 55 euro – inclusief maaltijd, vaartocht, twee consumpties in de kroeg en drinken aan boord. Om vijf uur is het verzamelen geblazen bij Ome Ko, waarna palaver en wedstrijd en tenslotte de prijsuitreiking plaats vinden.
Een ton voor de moeite
In het gemeentelijk voorlichtingsblad staat dat de gemeente Muiden 'vooralsnog' een 'verwacht financieel voordeel van een ton euro heeft ingeboekt uit het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein. Dat is lang niet gek als je bedenkt dat er voor KNSF Vastgoed slechts 75 tot 100 miljoen euro winst in zit.
Nagekomen keutel
Langs de Nooitgedacht staat in een grasgazon een bordje waarop 'Verboden voor hondenpoep' geschilderd staat.
Sluis weer open voor scheepvaart
Donderdag de veertiende waren de sluiswachters Mieke Willig en Rinus Dobber terug op de sluis. Er werd proefgedraaid met de nieuwe, geavanceerde aandrijftechniek die een plaats heeft gekregen onder het sluiswachterhuisje op de sluiskade. Echt een probleem was dit niet, want er is niet veel veranderd op het bedieningspaneel. Het is hooguit even wennen. Het eerste vaartuig dat de met gloednieuwe aandrijfapparatuur bekroonde sluisdeuren passeerde was een werkschuit van de Vries Werkendam, die de laatste hand aan het karwei legt. Dat wil zeggen: wat het grote werk betreft, want de detailafwerking gaat gewoon nog een hele tijd door nadat de Groote Zeesluis opengesteld is voor de scheepvaart. De natuurstenen delen, zoals de zuilen van de lantaarns op de brug moeten bijvoorbeeld nog worden afgewerkt. Ook moet nog de nieuwe verlichting vanaf de Herengracht worden geïnstalleerd, het hekwerk links en rechts van de brug moet nog worden gerestaureerd en er de bordjes met verboden toegang op de sluistrappen en de kade voor het terras van Ome Ko moeten nog worden aangebracht. Op de sluisbrug vinden hele discussies plaats of de slagbomen binnen het bestek vallen. Het is maar te hopen, want ze zien er gehavend uit. Eentje is zelfs vleugellam.. En de klok op het sluishuis staat nog steeds op vijf over tien.
Terug van weggeweest
Mieke Willig en Rinus Dobber zijn na bijna vijf maanden terug van weggeweest. Ze moesten peilschalen in de wijde omgeving controleren. Rinus is blij dat hij niets meer in de peiling hoeft te houden en zich weer tussen het schutten door onderdak weet, maar Mieke heeft met volle teugen genoten van de vrije natuur. Ze zag meer vogels van diverse pluimage, waaronder ook meer ooievaars, dan ze verwacht had. Ze heeft meer dan duizend foto's gemaakt.
Muider dag in ere hersteld
Er zijn vergevorderde plannen om in het kader van Het Jaar van het Kasteel het grote succes van Muiden 1050, de brunch in de pruimenboomgaard van het Muiderslot, te herhalen. Muiden wordt uitgenodigd om net als twee jaar geleden, in kostuum op te komen draven. Alleen is er geen pruimenboomgaard meer, die is omgehakt, maar er is vervanging voor gevonden. Alle deelnemers krijgen een brunchpakket om op te peuzelen op de tribune van het toernooiveld achter het slot, waar indertijd de tent met de puntmutsen stond. Met deze bijeenkomst, een initiatief van de directie van het Muiderslot, wordt de traditionele 'Muider Dag' in ere hersteld. Directeur Ties Hilgers benaderde onder meer het COF, de MOR, de Stichting Behoud Vesting Muiden en de Schippersvereniging. Het is te doen op zondag 5 juni. Er wordt een geheel op Muiden gericht programma afgewerkt. Zo zijn er plannen om bekende Muiers verhalen van vroeger te laten vertellen. De mooiste kostuums vallen in de prijzen. Er wordt op rond de vijfhonderd Muiers gerekend.
Met of zonder brunch
Wie op de Muider Dag van de partij wil zijn bij de brunch, die om elf uur 's morgens begint, moet hiervoor reserveren bij de Hoek. De prijs is € 7,50 per persoon. Maar je kunt ook alleen voor het middagprogramma komen. Dan betaal je de normale toegangsprijs van het slot, dat wil zeggen: niet als je een museumkaart hebt of de speciaal voor Muiden in het leven geroepen tuinpas. Die geldt niet voor 'bijzondere activiteiten', maar aangenomen mag worden dat het anders ligt bij een typisch Muidens evenement als de Muider Dag. De tuinpas, waarvan er enkele honderden in omloop zijn, kost nu nog € 2,75 en is verkrijgbaar bij de kassa. De prijs zal waarschijnlijk verhoogd worden als de nieuwe kassa er is met een tourniquet en pasjeshouders niet meer in de rij hoeven te staan.
Ontvangstcomité Sybilla Dekker
Op 25 april in de namiddag komt minister Sybilla Dekker deze kant uit om zich te laten informeren over de stand van zaken rond het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein, dat door Den Haag en Haarlem, ondanks alles wat er gebeurd is, nog steeds stug bestempeld wordt als 'voorbeeldproject'. Aangezien het kennelijk niet bij de provincie en het ministerie van VROM wil doordringen, wat er wordt aangericht door deze aanslag op het Groene Hart van Nederland, zullen namens de overgrote meerderheid van de inwoners van Muiden de actiegroep de Nee-meermin, de Stichting Behoud Vesting Muiden en de Stichting Stad Muiden present zijn in een poging de bestuurders en de pers duidelijk te maken wat de natuur en de gemeenschap hier dreigt te worden aangedaan.
KNSF als politieke speelbal
Of een manifestatie en spandoeken bij het 'ontwerpatelier' in het voormalige postkantoor aan de Burgemeester de Raadtsingel zal helpen de minister op andere gedachten te brengen blijft natuurlijk de vraag, temeer nu duidelijk is, dat het project een politieke speelbal is geworden en dat de landelijke media, met als gunstige uitzondering het Algemeen Dagblad, het blijkbaar niet de moeite waard vinden er aandacht aan te besteden. Dat de Tweede Kamer fractie van het CDA, die nota bene het initiatief nam tot een motie om het gebied te sparen, kort voor de beslissende slag afhaakte, was jammer maar betekende nog niet dat er geen meerderheid voor het groen houden van de polder en het kruitfabriekterrein geweest zou zijn. De nekslag kwam van de LPF, die had toegezegd met de motie mee te gaan, maar zich kennelijk lekkerder voelde in het gezelschap van het CDA en tegenstemde. Overigens zijn er nog enkele horden te nemen eer KNSF Vastgoed zijn buidel kan spekken. Zo moet Provinciale Staten nog zijn fiat aan de plannen geven. Ook zou het wel eens kunnen gebeuren, dat de Raad van State, die er keer op keer blijk van geeft over het milieu te waken, de voorstanders van Groot Muiden terugfluit.
Provinciale Staten beslist in 2006
Kennelijk zit gedeputeerde Hooijmaaijers meer in zijn piepzak over de hele kwestie KNSF dan je zou denken als je zijn grootspraak hoort, en zijn opgeblazen babbels in zijn dagboek op de website van de provincie leest. Het blijkt dat Gedeputeerde Staten de uiteindelijke beslissing over dit hete hangijzer voor zich uitschopt. Het streekplan voor Noord - Holland Zuid mag in principe geaccepteerd zijn door Provinciale Staten, er staat nog een 'witte plek' in, namelijk de invulling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. De gedeputeerde heeft onlangs gezegd, dat Provinciale Staten hier in het voorjaar van 2006 over beslissen. Voor die tijd mag er niet gebouwd worden. In het gemeentelijk informatieblad van Muiden staat dat het college van B&W verwacht dat 'de ontwikkeling van het terrein' in 2009 start.
Een vooruitblik
Het komt de Muider VVD wethouder Mackay natuurlijk goed uit dat de beslissing in Haarlem over het lot van Muiden en Weesp dankzij zijn partijgenoot en bewonderaar Hooijmaijers in het begin van 2006, dus rond de komende gemeenteraadsverkiezingen, zal vallen. Dit betekent immers dat het onderwerp op het juiste moment weer hoogst actueel is en de bevolking zich opnieuw zal mobiliseren in een ultieme poging het onheil van Kruitburg te voorkomen. Mackay weet maar al te goed, dat op een klein groepje partijleden na dat verwacht dat de dure huizen van Kruitburg in de toekomst meer VVD-stemmen zullen opleveren, de VVD-kiezers niets van een grootschalig Muiden moeten weten. Ze zijn hier juist komen wonen vanwege de kleinschaligheid en vrezen terecht dat de huizenprijzen kelderen als Muiden zijn karakter verliest. Maar de slimmerd Mackay heeft de indruk gewekt dat hij gezwicht is voor de KNSF en de provincie, zodat als straks de bevolking weer in opstand komt, hij als de redder van zijn partij en Muiden naar voren kan treden. Hij kan dan aanvoeren dat hij alles handig heeft weten te rekken. Je hoort hem al zeggen: 'Ik heb nooit grootschaligheid gewild, het was tactiek'. Dat het voor het CDA die niet naar zijn kiezers luisterde, te laat zal zijn, komt de VVD prima uit. Deze partij kan straks goed de stemmen gebruiken van de talrijke teleurgestelde traditionele CDA-kiezers (die liever niet stemmen dan hun stem te geven aan de PvdA, ook al staat die achter de inwoners) en daarmee de VIB vóór zijn. Net als het CDA zal ook de groene partij D66 worden afgestraft voor zijn keus voor grootschaligheid, evenals Hoetmer die met zijn eenmansfractie overliep naar de coalitie.
Westbatterij in de uitverkoop
Terecht maken velen zich boos over het gemak waarmee de gemeente Muiden de KNSF de Westbatterij cadeau wil doen. Er zijn zelfs vragen over gerezen bij de CDA-fractie in de Provinciale Staten. Dat is natuurlijk een goede zaak, alleen zijn er waarachtig wel aspecten aan de plannen van de KNSF die nog veel zwaarder wegen en waar de CDA Statenleden totnogtoe aan voorbij zijn gegaan, zoals de ongewenste verdubbeling van Muiden met onbetaalbare huizen - ten koste van de natuur, en ook de onleefbaarheid door het aantrekken van duizenden auto's. Om nog maar te zwijgen over de manier waarop Rolf Visser de verschillende overheden meekreeg. Zijn de vragen van het CDA een afleidingsmanoeuvre van de Christen-democraten of is het domweg kortzichtigheid? Wie het weet mag het zeggen.
Het hoofd koel voor € 13.600
In deze rubriek stond pas geleden dat de 32 op maat gemaakte hittebestendige superhelmen van de brandweercorpsen van Muiden en Muiderberg, waarmee de brandweerlieden er als astronauten uitzien, maar liefst € 13.600 kosten en dat je voor dat bedrag een nieuwe auto kunt kopen. Dat is ook zo, maar het gaat om alle helmen bij elkaar. Ze kosten geen € 13.600 per stuk, zoals uit het bericht viel op te maken.
13-april-2005
Nog maar een keer
Tijdens het vervangen van het glas van de deur van het gemeentehuis, dat aan barrels werd gereden door een boze boer uit Muiderberg, werd een van de glazen ruiten ernaast vernield. Deze ruit zal vernieuwd moeten worden.
Herstelling weg, reparatie hekwerk blijft
De Stichting Herstelling vertrekt deze zomer van het Muizenfort naar de Zeehoeve achter de PEN-centrale. De restauratie van dit nieuwe onderkomen is inmiddels in een ver gevorderd stadium. Het opknappen van het lange ijzeren hekwerk rond de Kazerne en langs de wal aan het Vestingplein, een enorme klus die de Stichting Herstelling op zich heeft genomen, wordt wel gewoon voltooid. Het werk wordt uitgevoerd door jongemannen, die door de Stichting worden opgevangen, omdat ze makkelijker in de bak dreigen te komen dan aan de bak.
Eerst kijken, dan bouwen
Volgens De Woonbode hebben de makelaars in Baarn en de opeenvolgende colleges van B&W in die gemeente in de afgelopen vijftien jaar niet met elkaar gesproken over de behoefte en het aanbod van woningen. Reden voor het CDA van Baarn om met de makelaars te gaan praten. De partijen zijn het erover eens dat er bij bouwaanvragen eerst gekeken moet worden wat er leeg staat en waar behoefte aan is. Hadden wij hier in Muiden maar zo'n CDA.
Hooijmaijers op de dramtoer
Het lijkt wel of gedeputeerde Hooijmaijers aandelen KNSF heeft, zo gretig is hij het volbouwen van het kruitfabriekterrein aan het pushen. Kennelijk vergeet hij maar liever dat er nog twee horden te nemen zijn, te weten zijn eigen Provinciale Staten, dat het Streekplan nog moet goedkeuren en waarbinnen zich een meerderheid aftekent tegen massale bebouwing op de rand van het Groene Hart van Nederland: de Bloemendalerpolder en het KNSF –terrein.
Uit het dagboek van een gedeputeerde
Op de site van de provincie Noord-Holland houden de leden van Gedeputeerde Staten via een weblog een dagboek bij. Een citaat uit de bijdrage van Ton Hooijmaijers van 12 april: 'Vandaag ben ik gestart met een leuk gesprek met de oudste zeilvereniging van ons land. Natuurlijk zijn ze blij met de mogelijke uitbreiding die zij kunnen maken nu de bouwplannen in de gemeente Muiden doorgaan. Wethouder Mackay is vast extra blij. Hij kan hierdoor ook over enige tijd aankondigen dat al dat extra verkeer vanwege de komende KNSF- ontsluitingsweg niet meer door het centrum hoeft'.
Vervolg dagboek gedeputeerde
Hooijmaijers: 'Ik hoop dat de gemeente Weesp van de nieuwe wethouder te horen krijgt dat er niet alleen goed met de provincie te praten valt, maar dat wij grote kwaliteit voor ogen hebben. Eigenlijk doe ik een oproep aan Weesp. Bepaal nou je eigen lot. Doe mee in het ontwerpatelier zodat er over je en met je gepraat wordt. De gehele gemeente Weesp heeft er baat bij. De Tweede Kamer heeft in meerderheid gesproken. Kom nu als gemeente je deel halen. Door mijn gesprek onlangs met de burgemeester van Weesp ben ik inmiddels wel hoopvol gesteld. Ook Weesp zal zich vast niet het kaas van het brood laten eten en vanaf nu de koninklijke weg bewandelen. Woningen in het groen zijn toch altijd veel beter dan een 10 -baansautoweg waarover men af en toe in geheimtaal wel eens hoort fluisteren'. Hoezo bangmakerij? Wie zei daar demagogie?
Terug naar 4 maart I
Het is de redactie van de Muider Nieuwtjes in eerste instantie helaas ontgaan, maar het is de moeite waard om alsnog enkele ontboezemingen van de weblog van Hooijmaijers van 4 maart te citeren. Hij schrijft onder meer: 'Ik besef natuurlijk wel dat een grote groep mensen – vooral in Muiden - vast niet blij is met wat er gebeurt. Immers, mensen houden niet van verandering. Aan mooie kreten als ' wachtlijsten van de toekomst voor een woning moeten worden ingekort', hebben zij geen boodschap. Ik vind dat Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten daarom de gemeenten Weesp en Muiden moet belonen voor het aanpakken van zulke impopulaire zaken. Dit heb ik de wethouders Mackay en Luken ook verteld. Zij moeten kunnen laten zien dat ze ook iets voor de huidige bevolking hebben gerealiseerd. Een besef dat door nieuwbouw ook het draagvlak onder hun huidige voorzieningen en winkelbestand zal toenemen, is, denk ik, op dit moment teveel gevraagd'.
Terug naar 4 maart II'
Hooijmaijers vervolgt: 'Eenieder lijkt vergeten te zijn dat het huidige KNSF-terrein een gevaarlijk gebied is met als bestemming 'bedrijventerrein categorie 5. Dat betekent dat als zich op deze Muidense locatie een chemisch bedrijf of slopersbedrijf had gevestigd, dan had men verplicht de vergunning moeten afgeven. Alle bommen die op dit terrein van de voormalige kruitfabriek liggen, moeten opgeruimd worden. Het is er levensgevaarlijk. Dat zogenaamde mooie bos op het KNSF-terrein werd door het toenmalige bedrijf aangeplant om als houtskool te dienen voor het maken van zwart kruit. Dit alles zijn gewoon feiten waarover politici een afweging moeten maken. Zij kijken daarbij naar het algemeen belang. Zij gaan met andere woorden niet weer opnieuw onderzoeken doen en rapporten opvragen. Dat leidt alleen maar tot vertraging. Dus laten we daar eens mee ophouden. Vandaar ook dat alle gedoe rondom wel of niet bestaande brieven over van alles en nog wat door mij zijn gestopt!! Alleen brieven die bij ons zijn bezorgd en ondertekend zijn betrekken wij bij onze afwegingen. Ik verwacht dat politici ook moeilijke besluiten durven nemen. Daarvoor wordt men tenslotte toch gekozen. Met het grootste gemak van de wereld had ik aan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten kunnen voorstellen om te stoppen met het project KNSF /Bloemendalerpolder omdat de betrokken partijen er niet uitkomen. Maar daarvoor stap je toch niet in de politiek. Ik wil zaken veranderen in de hoop dat iedere dag weer iets beter eindigt dan hij begonnen is, daarbij is stilstand meestal achteruitgang. Ik wil dan ook iedere kans aangrijpen. Een dag de kans niet grijpen is tenminste een dag niet geleefd. Na de zomer volgt het echte beoordelingsmoment of ik er in geslaagd ben om samen met de bestuurders van Muiden en Weesp de ambitie van 4500 woningen in de Bloemendalerpolder\KNSF waar te maken' (waarna de meerderheid van de gemeenteraad van Muiden akkoord ging met Kruitburg en de Tweede Kamer ook, zij het op het nippertje).
Ontwerpatelier van start
Als de gedeputeerde en wethouder Mackay van Muiden het ineens dwarsliggende Weesp mee krijgen, zal al gauw het ontwerpatelier voor de Bloemendaler en het KNSF-terrein in het voormalige postkantoor op de Burgemeester de Raadtsingel van start gaan.
'In de Raad en op Straat'
Bureau De Beuk wordt in de arm genomen om de Muider raadsleden te leren hoe zij zich tegenover de bevolking dienen te gedragen. Op de website van dit bureau staat onder meer: '…de politieke cultuur moet veranderen. Het debat moet terug in de raad. Geen saaie voorgekookte raadsvergaderingen meer. Raadsleden moeten weer echte volksvertegenwoordigers worden. De Beuk geeft op maat trainingen over de communicatie van de Raad: 'Hoe opereert de Raad? Hoe, wanneer en met wie of wat presenteert de Raad zich aan zijn burgers? Hoe kan de Raad, net als het college, een duidelijk eigen gezicht krijgen? Hoe maak je de burgers duidelijk dat Raad en College niet meer één zijn?' Dualisme vergt een andere opstelling van individuele raadsleden; daarom traint De Beuk de vaardigheden van individuele gemeenteraadsleden in 'In de Raad en op Straat'. Hierbij gaat het om presentatie, communicatie, interactie, omgaan met de pers, omgaan met weerstanden, debatvaardigheden etc'. (Dat betekent dus De Beuk erin. Beetje laat).
Proefdraaien Groote Zeesluizen
Donderdagmorgen 14 april vindt vanaf tien uur de generale repetitie van het functioneren van de gerestaureerde Grote Zeesluizen plaats. Zaterdag 16 april zal er weer een sluiswachter aanwezig zijn voor het echte werk, want dan gaat de sluis na maanden weer open voor het scheepvaartverkeer. Inmiddels zijn het tentenkamp verdwenen, zijn de damwanden verwijderd en staan de kolken weer vol water. Tot opluchting van DWR zijn er geen problemen met het grondwater geweest gedurende de twee weken dat de sluis droog heeft gestaan. Restauratie van de vloeren en de sluiswanden onder de waterlijn is vooralsnog niet nodig gebleken. Wel zijn de wanden gezandstraald, waarbij ook oud mortel is weggespoeld, maar dat de sluizen eind van dit jaar weer droog moeten worden gezet om te voegen, blijkt een Indianenverhaal te zijn. Er heeft een uitgebreide inspectie plaats gevonden en er zijn videobeelden gemaakt. Aan de hand hiervan zullen deskundigen onderhoudsadviezen uitbrengen.
Begraven in Muiden
Het mag dan straks met Kruitburg minder aantrekkelijk zijn om in Muiden te wonen, maar je kunt hier wel, op Eemnes na, het beste begraven worden. Muiden staat op de één na laagste plaats van de begraafkosten in de regio Gooi – en Eemland. Grafrechten, begraafkosten en twintig jaar grafonderhoud bij elkaar opgeteld, kost het hier € 2.342 tegen € 5.135 in Naarden, waar begraven het duurst is.
Verzet in Bouvywijk
In de Bouvywijk is het nodige verzet tegen de uitbreiding van de Jozefschool. Men vreest dat er nog meer leerlingen komen en daarmee ook meer ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, terwijl het nu al zo erg is. Behalve verkeersoverlast voorzien de omwonenden ook dat hun privacy in gevaar komt door het uitzicht vanaf de te bouwen extra verdieping. Hun argumenten mogen op het eerste gehoor redelijk klinken, maar ze zijn waarschijnlijk niet voldoende voor de rechter om de bouw tegen te houden. De rechter zal het belang van de kinderen laten prevaleren. Nu is het vervelende van de zaak dat de buurt door het gebrek aan contact met, en informatie van de gemeente haar hakken in het zand heeft gezet. Dit bleek weer eens in de informatieavond van 12 april. Als er meer communicatie was geweest, hadden er misverstanden kunnen worden voorkomen en waren er afspraken gemaakt. Aangezien dit niet, of in elk geval onvoldoende is gebeurd, is de kans groot dat de geïrriteerde omwonenden tot het gaatje gaan. Het dreigt door te verwachten gerechtelijke procedures allemaal langer te gaan duren dan noodzakelijk is. Dit ten koste van de kinderen, die al die tijd in de noodvoorzieningen moeten blijven zitten. Kortom, ook met het nieuwe college is het 't oude liedje: er wordt niet naar de mensen geluisterd.
Proefproces tegen liggeldverhoging
De woonbooteigenaren in de Gooi – en Vechtstreek beginnen een proefproces tegen het Hoogheemraadschap (DWR). Het protest richt zich tegen de enorme verhoging van de huur van het water: het zogeheten liggeld. De Werkgroep Huur – en precariobeleid AGV/DWR is er al in geslaagd de verhogingen 'terug te draaien' van elf naar zeven keer de huidige huur. Men verwacht sterk te staan voor de rechter, niet alleen omdat het Hoogheemraadschap eerdere afspraken heeft genegeerd en er fouten zijn gemaakt bij de totstandkoming van het besluit, maar vooral omdat er helemaal niets staat tegenover de rigoureuze verhoging. Wel is het zaak dat alle 420 woonboten in de regio (200 binnen de gemeente Muiden) meedoen. Niet alleen is er veel geld nodig om de advocaat te betalen, ook zou het misselijk zijn om mee te profiteren van een goed resultaat, zonder te hebben meebetaald. Gevraagd wordt om minimaal € 120 te over te maken. Wie een rechtsbijstandsverzekering heeft kan er in principe op rekenen dat hij zijn geld terugkrijgt.
5-april-2005
Geen paaltjes
Het was dit jaar weer hetzelfde liedje als vorig jaar. Na 1 april had er zondag aan weerszijden van de sluisbrug een paaltje moeten staan, maar de paaltjes stonden er niet en het verkeer kon doorrossen. Niet leuk voor Muiden, maar wel mooi het eerst verdiend voor de firma die in opdracht van de gemeente de paaltjes moet neerzetten. Nieuwe wethouder, oude fout.
Afspraak geschonden
Het partijbestuur van de PvdA verwijt Eric Hoetmer dat deze de schriftelijk vastgelegde afspraak heeft geschonden om bij de beëindiging van het fractielidmaatschap zijn zetel ter beschikking van de PvdA te stellen. Zoals bekend is Hoetmer, kort nadat hij gestopt was als snackbarhouder en een vergeefse poging gedaan had om wethouder te worden, uit de PvdA fractie gestapt en op persoonlijke titel verder gegaan als éénmansfractie. Een beroep om zijn zetel alsnog ter beschikking van zijn oude partij te stellen heft hij naast zich neergelegd.
120 km/u op A 1 bij Muiden toestaan?
Twee citaten uit het voorpagina-artikel van de Gooi- en Eemlander van 1 april: 1) 'De provincie Noord-Holland voelt niets voor het plan van de minister Karla Peijs van verkeer en waterstaat om de maximumsnelheid op de A1 tussen Naarden en Diemen te verhogen naar 120 km per uur. Ter hoogte van Muiden is dat wel mogelijk, op voorwaarde dat de luchtvervuiling binnen de perken blijft'. 2) 'Harder rijden op de A1 bij Naarden, daar voelt de provincie evenwel niets voor. Gevreesd wordt dat daar niet kan worden voldaan aan de normen van het besluit Luchtkwaliteit. 'De weg slingert, er zijn veel afslagen, en er staan nogal wat woningen redelijk dichtbij'.
Lekkage in kazernezaal
De firma de Boer is in opdracht van de gemeente op de bult van de kazerne in de weer met een graafmachine op zoek naar de oorzaak van een lekkage in een hoek van de kazernezaal. Eerder werd er lekkage in het Muizenfort geconstateerd. Een uitgebreid onderzoek leidde tot reparatie, maar de lekkage bleek slechts gedeeltelijk op te lossen.
Oranje paaltjes
De oranje paaltjes op de bult van het Muizenfort geven de plaats aan van de loopgraaf, die hier tijdens de mobilisatie in '39/40 was.
Even geen pakklok
De Papklok die per traditie om negen uur 's avonds in toren van de Grote Kerk wordt geluid, is tot half april stilgezet, in verband met herstel en onderhoud van de houten delen in de toren.
Kermis
Nog een paar nachtjes slapen en het is weer kermis. Het is een bezoek waard, al was het maar om het Amerikaanse Vrijheidsbeeld boven op de kassa van een van de attracties te bewonderen.



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: