terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Verzet Muiden ontstijgt plaatselijke belangen

Muiden, 10 januari 2005

Open brief aan de leden van de Tweede Kamer.


Hoewel Nederland een optelsom is van kleine gemeenschappen, kan ik me goed voorstellen dat u zich als Tweede Kamer moeilijk bezig kunt houden met de problematiek van afzonderlijke dorpen en steden. Daar heb je de gemeenteraden voor. Toch wil ik met het oog op de aanstaande discussie over de Nota Ruimte uw aandacht vragen voor de perikelen waarmee het stadje Muiden worstelt, want wat hier speelt is exemplarisch voor de huidige situatie in ons land, waarbij vastgoedmagnaten alle kans geboden wordt om zich schandalig te verrijken ten koste van de gemeenschap en de natuur, nota bene dankzij de medewerking van de overheid.

Het verzet van de inwoners van Muiden ontstijgt de plaatselijke wensen en belangen. Wanneer de Tweede Kamer er mee akkoord gaat dat er massaal gebouwd wordt in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein, wordt hiermee immers een bijdrage geleverd aan de nu al bijna ondragelijke geluidsoverlast en levensgevaarlijke luchtvervuiling van de A1, waaraan dit stadje ligt. En dat terwijl er betere oplossingen zijn om het dichtslibben van de Randstad te ondervangen, zoals bouwen in de Flevopolder, waar grootschalige bouw ook nog eens welkom is - zo goed als de aanleg van een aquaduct in de Vecht bij Muiden, maar dat is weer een ander hoofdstuk.
Dat KNSF Vastgoed, ondanks een bedenkelijke, zo niet bedrieglijke voorstelling van zaken, zich nog steeds gesteund weet door VROM en de Provincie Noord-Holland (de derde gesprekspartner, het vorige college van B&W van Muiden stapte op onder druk van de bevolking) is kenmerkend voor wat er vandaag de dag in ons land mogelijk is. Ik wil u er graag op wijzen dat de KNSF zich op oneigenlijke gronden van de medewerking van de verschillende overheidsinstanties heeft kunnen verzekeren. Zo moest de kruitfabriek in Muiden, in tegenstelling tot wat wordt aangevoerd, niet worden gesloten vanwege de onveiligheid, maar omdat verdere exploitatie onrendabel zou zijn. Ook beweert de vastgoedmaatschappij dat er 100.000 tot 200.000 m2 kantoren en 1700 woningen nodig zijn om kostendekkend op het voormalige kruitfabriekterrein te kunnen bouwen. Op het gebied van projectcalculatie deskundige leden van de PvdA hebben aangetoond, dat slechts een kwart van de bedrijvenbouw en niet meer dan 500 woningen ruimschoots voldoende zijn voor een meer dan royale winst.
Minstens zo belangrijk is dat volgens de PvdA contra expertise het unieke moerasbos, waarin de KNSF wil gaan bouwen, gespaard blijft - en ook dat bij de PvdA aanpak het aantal woningen in de sociale sector niet slechts 32 zal zijn, zoals in het kostenplaatje van de KNSF, maar aanzienlijk hoger, namelijk 75 woningen. Toegegeven, vanuit landelijk perspectief zijn het allemaal te verwaarlozen cijfers, maar voor een kleine woongemeenschap als Muiden zijn ze heel belangrijk.
De twee tegenbegrotingen die op het PvdA-rapport volgden, bevestigen de conclusies. Ik doel op de eigen calculatie van ir Bovenlander, gebaseerd op vrijgegeven cijfers en percentages (zie muideninfo.nl), en de contra expertise van Capgemini, uitgevoerd in opdracht van het nieuwe college van B&W. De bevindingen van deze laatste contra expertise moeten nog officieel bevestigd worden. KNSF Vastgoed dreigt met juridische stappen als de inhoud openbaar wordt. Men eist zelfs dat het de raads- en commissieleden verboden wordt om vertrouwelijk kennis te nemen van dit rapport.
Ook het machteloze verzet van de inwoners van het 1052 – jarige historische stadje Muiden is exemplarisch voor deze tijd. Misschien juist omdat wat hier dreigt te gebeuren al op zoveel plaatsen in Nederland is gebeurd en inmiddels doodnormaal is geworden (lees 'Hoe God verdween uit Jorwerd' van Geert Mak), vrees ik dat de terechte angst van maar liefst 97% van de inwoners dat hun woonplaats niet alleen onherkenbaar maar vooral ook onleefbaar dreigt te worden, helaas geen indruk op de Tweede Kamer zal maken.
Muiden is een hechte leefgemeenschap met een heel eigen karakter. Wanneer het stadje drie keer zo groot wordt, zoals de bedoeling is, zal de sociale structuur onherroepelijk totaal worden ontwricht. Een paar (inmiddels ex-)wethouders die het nodig vonden om 'Muiden op de kaart' te krijgen, hebben dit onheil over het stadje afgeroepen. Zij maakten buiten de bevolking en de gemeenteraad om geheime afspraken met partijen die er alle belang bij hebben dat Muiden grootschalig wordt.
Wij hebben echter nog hoop, temeer omdat er andere en betere oplossingen zijn om de woningnood en de verkeersdruk in de Randstad het hoofd te bieden, zonder dat hiervoor de natuur en de leefgemeenschappen geweld moeten worden aangedaan. Ook zijn, anders dan de minister beweert, de afspraken tussen de overheden en de KNSF niet bindend. Ze houden niet meer in dan een intentieverklaring.
Als de huidige plannen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein dankzij een fiat van de Tweede Kamer doorgaan, werken de parlementariërs alleen maar mee aan het spekken van de buidel van een vastgoedmagnaat en projectontwikkelaar. Ik kan en wil niet geloven dat een meerderheid van de Tweede Kamer hiermee instemt.

Otto Holzhaus, Muiden
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: