terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Open brief aan de Raad van de Stad Muiden

Muiden, 14 september 2003

Zeer geachte leden van de Raad,

Na twee bewogen commissie-vergaderingen zal de Raadsvergadering van 18 september a.s. duidelijkheid moeten brengen, zowel over het voorstel van het college m.b.t. “Herontwikkeling KNSF-terrein/structuurvisie Bloemendalerpolder” als over het vertrouwen van uw Raad in het huidige college.
Inhoudelijk heb ik geen behoefte nieuwe argumenten aan te dragen na de stortvloed van uiteenlopende bezwaren in twee avonden door de insprekers naar voren gebracht. Wat vooral blijft verbazen is de inschatting van het college dat een dergelijk ingrijpend voor-stel zonder veel ophef commissie- en raadsvergadering zou passeren. Het college heeft inmiddels geprobeerd op dit punt de indruk te wekken haar leven te willen beteren door over alle details van het voorstel in de toekomst tijdig voorlichting te geven en inspraak te organiseren. Dat klinkt mooi, maar gaat voorbij aan het principe-besluit dat nu bij uw Raad op de agenda staat. Indien u instemt met het voorstel van het college accepteert u een convenant waarbij onze gemeente als zwakste partij alle kaarten uit handen geeft. Het gaat om een besluit dat direct betrekking heeft op een derde van het grondgebied van deze stad en om een ruime verveelvoudiging van het aantal inwoners.
De gedrevenheid waarmee het college het voorstel heeft verdedigd en overeind wil houden zou door bezorgdheid over de toekomst van deze stad kunnen zijn ingegeven. Gezien de geluiden uit de bevolking zal duidelijk zijn dat het volk van Muiden dit toekomstsce-nario niet ziet zitten. Echter, de indruk is ook gewekt dat het college zich heeft gebonden aan verplichtingen, vastgelegd in een deels geheim convenant en dus niet vrij is met u te overleggen. In dat geval is het uw democratische plicht het vertrouwen in dit college op te zeggen. Zoals de fractie van de PvdA het in de laatste commissievergadering heeft verwoord: er is pas weer van discussie sprake als het convenant van tafel is.
Het moge duidelijk zijn dat er in deze regio veel problemen liggen en dat er veel discussie is over aanpak en oplossingen. Zoals u hebt kunnen zien is er een grote betrokkenheid en ook kennis van zaken onder de bevolking aanwezig. Maak daar gebruik van, zodat we de sterke punten van deze stad benutten en we de problemen met elkaar aanpakken. Na zoveel jaar is er een einde gekomen aan het industriële verleden van Muiden en zullen we onze toekomst moeten zoeken in de recreatieve en culturele hoek.
Om die reden wil ik er voor pleiten de KNSF na verrekening van een aantal oude rekeningen uit te kopen en een nieuwe start te maken. Het past niet dat een bedrijf dat niet meer functioneert als productie-eenheid of als werkgever zo’n grote claim legt op de toekomstplannen van een stad als de onze. Na de explosie van 1983 heeft de KNSF de relatie met de omgeving eigenlijk opgezegd. Het terrein is hermetisch afgesloten, het veiligheidsplan voldoet niet aan de eisen, natuur- en waterbeheer zijn op zijn zachtst gezegd verwaarloosd. Na het faillissement in 1990 is de KNSF nog slechts verhuurder van het terrein aan een Engelse uitbater. Moeten wij na 300 jaar bloeden voor de failliete boedel van een bedrijf dat niet meer functioneert en slechts van een vervuilde erfenis afmoet?
Hier niet ver vandaan ligt het oudste natuurmonument van dit land, het Naardermeer, dat net een ingrijpende renovatie achter de rug heeft. Wie zijn ogen gebruikt kan de relatie waarnemen tussen dit natuurmonument en onze directe omgeving, ondanks de vele verstorende elementen als autowegen, spoorlijnen en stedelijke bebouwing. Het gebied van de kruitfabriek is daar een onderdeel van en ik stel voor om de naam te veranderen in “Het Woud der Onverwachte Gedachten” als startsein om met andere ogen naar de mo-gelijkheden van het gebied op zoek te gaan en om dit stuk verwaarloosde natuur te her-stellen.
Dat lijkt mij inspirerender en zinvoller dan de moeizame constructie van stukjes natuur als “de bosjes van Schulp” in de Bloemendalerpolder temidden van “haciendas” , een mooi woord voor landgoederen. De inhoud daarvan moet eerst nog bij een tuin-centrum worden aangeschaft, terwijl de bomen, de watergangen en het gedierte reeds volop aanwezig zijn in het “Woud der Onverwachte Gedachten”.
Ik wens u wijsheid, een stevige rug en knieën toe bij de vergadering van 18 september a.s. en ben benieuwd naar de uitkomst.

Met hoogachting,

Jacob Veenhuysen.
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: