terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Suggesties voor aanvullende inspraak.

11 september 2003
.

Vragen aan de bestuurders van Muiden:


1. Staat u achter de eindrapportage van "De Uitweg" ? (de adviesgroep van betrokkenen van de verbinding A6-A9).

Op maandag 8 september presenteerde "de Uitweg" haar eindadvies. Dit houdt onder andere in: Vanaf de A1 wordt een verdiepte bypass-weg aangelegd door de Bloemendalerpolder naar de Gaasperdammerweg. (citaat uit persbericht de Uitweg).

Deze bypass weg zal dus het 'hoogwaardig groen' en landgoederen gaan doorsnijden. In de eerdere communicatie over de ontwikkelingen van de Bloemendaler Polder is door de gemeente Muiden niet eerder over deze weg gesproken. Waarom niet ? Deze weg is namelijk in juli al in de eindrapportage van De Uitweg genoemd.

Als de bestuurders van Muiden achter de eindrapportage van De Uitweg staan, heeft dat ook z'n gevolgen voor het KNSF-terrein. Op pagina 16 van de eindrapportage staat namelijk: 'Op het KNSF terrein komen woningen in lage dichtheden, met publieke toegang voor natuur en water". Bestuurders van Muiden, staat u achter deze conclusie van "De Uitweg"?

2. Is in het plan voor de herontwikkeling van het KNSF-terrein rekening gehouden met de uitvoering van het Verdrag van Malta ?

Het verdrag van Malta is in 1992 door de Europese Lidstaten ondertekend. Het verplicht initiatiefnemers die ingrepen in de grond willen gaan plegen tot het verrichten van archeologisch onderzoek. Het Ministerie van OC en W stelt dat dit onderzoek moet plaatsvinden bij grondingrepen bij locaties met hoge cultuurhistorische waarden. De provincie Noord-Holland heeft het KNSF-terrein het predikaat "zeer hoge cultuurhistorische waarden' gegeven. Daarmee is archeologisch onderzoek voorafgaande aan de sanering onontkoombaar. Is hier in de begroting voor de herstructurering rekening mee gehouden ?
Hoe denkt u archeologisch onderzoek uit te kunnen voeren op een terrein waar men niet-ontplofte granaten kunt aantreffen ?
Het verdrag van Malta is al eerder toegepast bij de Vinex-locatie Leidsche Rijn en heeft daar tot vertraging en aanpassing van de plannen geleidt.
Info: http://www.minocw.nl/malta/index.html

3. Is in het plan voor de herontwikkeling rekening gehouden met de asbestproblematiek ?

Iedereen die wel eens via de IJmeerdijk achter het KNSF-terrein heeft gelopen, heeft kunnen zien dat veel gebouwen zijn voorzien van asbesthoudende dakplaten. Daarnaast valt ook te verwachten dat er op het terrein andere toepassingen van asbest aangetroffen zullen worden, zoals isolatiemateriaal, pakkingen van leidingwerk en als hittebestendig materiaal.
Op basis van de historie van het terrein mag verwacht worden dat ook de bodem op de aanwezigheid van asbest geanalyseerd zal worden. Als er ook asbest in de bodem wordt aangetroffen, zal de bodem onder zogenaamde 'asbestcondities' moeten worden gesaneerd. Dat zijn zeer strenge regels van de Arbeidsinspectie, waarbij o.a. de grond luchtdicht verpakt afgevoerd moet worden en de werknemers beschermende kleding en mondbescherming moeten dragen.
Het werken onder deze condities werkt sterk kostenverhogend.

4. Geloven de bestuurders van Muiden in de economische haalbaarheid van het herstructureringsplan ?

Op basis van de gegevens in het informatieblad zal er 76 miljoen euro uitgegeven moeten worden om de fabriek te sluiten en het terrein te saneren. Als men nu kostenverhogende aspecten als archeologisch onderzoek, de aanleg van een extra brug en asbestproblematiek in deze begroting zou meenemen, zouden de kosten uiteindelijk wel eens op 100 miljoen euro uit kunnen komen (denk ook eens aan de kostenoverschijdingen bij de sanering van de Diemerzeedijk).
Het doorgaan van de kantoorbouw is op dit moment onduidelijk door het verschil in berichtgeving van meerdere bronnen. Feit is dat er momenteel 1,4 miljoen m2 kantoorruimte leeg staat in Amsterdam, en de bouw van nieuwe kantoren economisch niet interessant lijkt.


Dan komt men op de volgende rekensom:

100 miljoen euro / 1700 woningen = 59.000 EURO PER WONING.

Dit bedrag zal iedere woning duurder worden dan een dezelfde woning die op een niet-vervuild terrein gebouwd wordt.
De woningen op het KNSF-terrein hebben dan concurrentie van de woningen van IJburg, de Stationsbuurt van Weesp, de nieuwe woningen van Aetsveld, de nieuwe laagbouw in Amsterdam-Zuidoost en de nieuwbouw in Diemen-Noord.

Bestuurders van Muiden, omdat u tot nu toe weinig overtuigd lijkt te zijn van de waarde van de natuur van het terrein, laat dan in ieder geval zuivere economische redenen meespelen in de overweging om te stoppen met de plannen voor het KNSF-terrein. Ook commercieel gezien heeft dit plan namelijk geen kans van slagen.

Ricardo van Dijk
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: