terug naar het Bloem-Qua-Duct
terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Open brief aan Dick en Cees

Muiden, 22 september 2001

Over De Bloem-Qua-Duct Variant

Beste Dick, en beste Cees:

Dat aquaduct in de Vecht krijgen jullie wel. Niet omdat dat zo leuk voor Muiden is, maar omdat dat goed voor Nederland is. Iedereen begrijpt, ook bij Rijkswaterstaat, en ook de minister, dat dat verreweg de beste oplossing is om één van de drukste wegen van Nederland te laten kruisen met één van de aardigste en drukste riviertjes van Nederland. En die oplossing komt aan de orde zodra de A1 belangrijk vergroot gaat worden.

Ik ben teleurgesteld doordat ten tweede male in een extra editie van het gemeentelijk informatieblad niet-correcte verbanden worden gelegd tussen de plannen van hogere overheden en jullie strijd voor, wat jullie noemen, 'De Leefbaarheid van Muiden'. In de eerste extra editie in november 2000 kon jullie voorstelling van zaken als zouden de plannen van Rijkswaterstaat heel ongunstig voor Muiden uitpakken, en dáárom met het aquaduct spoed geboden zou zijn nog op een vergissing berusten. Maar in de tweede extra editie over dat onderwerp beweren jullie dat wéér! Daarmee lijkt het vermoeden gerechtvaardigd dat de rest van dit document niet minder slordig zal zijn, en helaas, bij lezing blijkt dat het geval.

Beste Cees en Dick, ik begrijp werkelijk niet het verband tussen het 'volplempen van de Bloemendalerpolder' en 'ons' aquaduct. De provincie heeft voorkeur voor een groene Bloemendalerpolder, mede omdat het een 'Rijksbufferzône' betreft, en eigenlijk heeft alleen de gemeente Amsterdam (die jullie ontwerpplannen in belangrijke mate meefinanciert) belang bij dit 'overstroomgebied'.
En als we al het aquaduct zouden moeten financieren, dan is het mij volstrekt onduidelijk hoe we dat kunnen doen met grond die niet eens ons eigendom is - die winsten gaan dan toch naar de projectontwikkelaars?

Natuurlijk moeten we alles doen om de uitvoering van een groot aquaduct te bespoedigen, maar niet op deze manier. Denk er ook eens na over op welke wijze eerst de uitvoering van de benuttingsvariant en daarna een uitbouw naar het grote aquaduct gunstig voor Muiden zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld door in de benuttingsvariant een tunneltje onder de Vecht voor lokaal verkeer op te nemen in plaats van de lage brug. Lokaal verkeer stroomt dan direct al door, en het ouderwetse, prachtige uitzicht op Muiden vanaf de Vecht wordt volledig hersteld na de aanleg van het grote aquaduct.

met vriendelijke groet,

Jan Bovenlander
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: