terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Ouwe Muier, wat maak je me nou?

De parkeervergunningen voor Muiers zijn gratis, en dat moeten ze blijven. Autobezitters betalen namelijk al om hun auto op de openbare weg te mogen parkeren. Dat heet 'houderschapbelasting' en voor deze belasting koop je het recht om van de openbare weg gebruik te maken, ook om te parkeren. Lees de RDW-folder er maar op na, of haal er anders maar één bij Angelique op ons postagentschap. (Daarnaast betaalt de autobezitter zich ook nog blauw aan accijns als-tie wil rijden, en aan BPM als-tie een auto koopt, maar dit terzijde). Zelfs als je je auto in je eigen tuin of schuur wil stallen moet je daarvoor betalen: aan schorsing zijn kosten verbonden, zo leert de folder. En omdat het Rijk voor 9,3 miljoen jaarlijks de gemeentebegroting verzorgt, betalen de autobezitters ook aan de gemeente voor het parkeerbeleid.
Vaak is echter in de nabijheid van bijvoorbeeld een attractie (zoals Muiden) betaalde parkeergelegenheid noodzakelijk - Muiden heeft dat elegant opgelost door automobilisten die zonodig in of dichtbij de vesting moeten parkeren mee te laten betalen aan de gratis bezoekers-parkeerterreinen.

Dat Muiden aan het parkeerbeleid niet verdient en Amsterdam wel hangt vast samen met dat Amsterdam de situatie uitbuit: we zouden toch niet graag hun dienst 'Parkeerbeheer' die dat winstgevende afperszaakje regelt overnemen. En verder denk ik dat de gemeente Muiden door bijvoorbeeld de controle wat beter te regelen wel 'break-even' kan spelen: er op verdienen noch verliezen. En zo hoort het. Trouwens, Ouwe Muier: je schrijft dat de kosten van surveilleren voor de Gemeente zijn, maar de opbrengst van de boetes voor het Rijk: weet je dat wel zeker? En Amsterdam mag die boetes wel houden? Raar…..

Tenslotte nog een grapje ('k schijf het er maar even bij):
In dit verband vraagt een iets jongere Muier uw aandacht voor het volgende: het is bekend dat politieke partijen bang zijn kiezers te verliezen als ze achter impopulaire maatregelen staan. Maar zou het niet redelijk zijn om onderhand eens te gaan praten over het betalen van wandelvergunningen in Muiden? Per slot van rekening gebruik je als wandelaar het stukje trottoir waar je loopt. Het is toch niet onbillijk als je daar via je vergunning een soort huur voor betaalt? Misschien komen we als Muiden dan uit de kosten van de 'Duurzaam Veilig' onderzoeken, waar tenslotte de zwakke weggebruikers het meest van profiteren. In elk geval betaalt dan de gebruiker en dat is gewoon veel eerlijker. Wie bindt de kat de bel aan? Ouwe Muier, die veel meer dan gemiddeld door ons stadje slentert?

Een iets jongere Muier.
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: