Minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu bezocht op maandag 25 april Muiden.
Ze kwam om 4 uur in plaats van vijf uur en ontliep zo Radio Noord-Holland, maar niet de wakkere verslaggevers van de Gooi- en Eemlander. Alleen Jacob Veenhuijsen stond als eenzame tegenstander van de bouwplannen op het KNSF-terrein te wachten voor de ingang van het voormalige postkantoor, dat nu als "ontwerpatelier" zal gaan functioneren. Muiden en Weesp, als die gemeenteraad het goed vindt, gaan hier plannen maken voor de invulling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Bij gebrek aan demonstranten mochten de journalisten en de heer Veenhuijsen even binnen komen om kennis te maken met architect Kees Rijnboutt en om de minister een hand geven. Daarna kreeg de minister een rondleiding over het zgnd. levensgevaarlijke, zwaarbewaakte en ernstig vervuilde fabrieksterrein van de KNSF.
De tegenstanders van de bouwplannen waren niet uitgenodigd, maar toch verzamelden zij zich bij hotel Het Hart van Weesp, naast het vroegere jongerencentrum De POC. Zittend in het zonnetje wachtten zij op de minister, die deze keer te laat kwam. Een ijverige ambtenaar van de gemeente Weesp weigerde alle ongenode gasten de toegang, zodat er op het terras een waar bal der geweigerden ontstond. De minister nam een andere zij-ingang, maar een bijdehante fotograaf nam haar toch op de korrel. Binnen bleek er slechts een half, schemerig zaaltje ter beschikking te staan voor 't gezelschap.
Mevrouw Dekker ging als een echte kleuterjuf in de kring zitten, met als brave leerlingen onder meer burgemeester Hofkamp van Weesp, provinciaal gedeputeerde Hooijmaijers, een vertegenwoordiger van de LTO (agrariėrs), een vertegenwoordiger van de zeeverkenners (ben even zijn naam kwijt), Roy Hesterman van de Stichting BVM, Petra Vonk van de Muider damesondernemersclub VOC en Pieter van Buitene namens de Muider Schippers. Er was ook nog een makelaar, ergens in het midden en een meneer Cladder van een vage milieuclub die begon over de A6-A9. Terwijl de horeca-exploitant zijn best deed de onversterkte stemmen van de deelnemers met flessengerinkel, geschuifel en gerammel te overstemmen, probeerden de aanwezigen ingespannen te volgen wat er gezegd werd. Er stonden schalen met stukjes kaas en worst op tafel en die werden al gauw interessanter voor de aanwezigen, vanwege de onverstaanbare sprekers. Er werden veel foto's gemaakt en de goede verstaander kon met enige moeite enkele interessante uitspraken noteren. Roy Hesterman vestigde de aandacht op de unieke situatie van het KNSF-terrein maar werd na een te lang betoog afgekapt door burgemeester Hofkamp. Petra Vonk liet weten dat de bouw op het KNSF-terrein interessante mogelijkheden bood voor de ondernemers in Muiden, maar dat zij persoonlijk eigenlijk tegen was. Pieter van Buitene zei dat de aanleg van de nieuwe jachthaven een goede zaak was voor de schippers in Muiden en dat hij dus blij was met de nieuwbouwplannen op het KNSF-terrein. Na afloop kwam hem dat op een reprimande te staan van Fred Winnubst van de Nee-meermin. Woedend vroeg Pieter aan Fred hoelang hij al in Muiden woonde. Dat bleek best lang te zijn. Ondertussen vertrok de minister tevreden naar Den Haag. Bij de uitgang passeerde zij een zwijgende demonstrant met een reeds twee jaar geleden gemaakte poster waarop stond: "Woningbouw? Ja maar we moeten niet overdrijven, Muiden moet immers Muiden blijven!" "Hee, de zeemeermin!" riep gedeputeerde Hooijmaijers toen hij de halfblote dame zag op de poster. "Nee, de Nee-meermin" antwoordde de man bij de deur. Binnen werd nog druk gediscussieerd tussen de deelnemers en enkele belangstellenden. Om kwart voor zeven vertokken de laatsten naar huis. Een enkeling had nog gauw een blik geworpen in zijn vroegere jeugdhonk, dat tot hotel was omgebouwd. De algemene stemming in de auto terug naar Muiden was dat er in feite geen zinnig woord was gesproken tijdens het kringgesprek met de minister. Vermoeid, maar met een hart voor Muiden, keerden de actievoerders naar huis terug. GK