terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

IN MEMORIAM BAS VAN DIEST SENIOR


aflevering 96 van 30 augustus 2004


Guus Kroon schreef dit 'in memoriam'. Muideninfo vulde het aan met beelden. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met de verwerking van dit verlies, en wensen hen toe met vreugde aan dit welbestede leven terug te denken.


Het graf van Sebastianus Christiaan van Diest bevindt zich links van het groene gebouwtje

Sebastianus Christiaan van Diest

werd geboren op 30 september 1917 in het toenmalige Weesperkarspel, op boerderij Klein Rein aan de Lange Muiderweg. Zijn vader, Theodorus van Diest, wilde Bas eigenlijk Janus noemen, maar zijn moeder Cornelia van den Wurf, stak daar een stokje voor. Bas en zijn in 1918 geboren zusje Gerarda Alida hebben hun vader niet of nauwelijks gekend, want hij overleed plotseling op 15 december 1919 tijdens zijn werk.

Het derde kind, Theodora Gijsbertha, werd op 7 maart 1920 geboren. Moeder en de drie kleine kinderen moesten niet lang daarna de boerderij verlaten. Ze verhuisden naar de Herengracht in Muiden en gingen wonen in het pand waar later de Boerenbond zat. Ondanks het gemis van zijn vader heeft Bastiaan een mooie onbezorgde jeugd gehad. Oom Jan zorgde voor de nodige correcties. In 1922 bezocht Bas de Jozefschool in wat toen nog het Achterom en een aantal jaren later de Kerkachterstraat heette. Hij kon vrij goed leren en in 1930 mocht hij naar de HBS in Amsterdam. Met de Gooische tram reisde hij naar de hoofdstad. Bij het toelatingsexamen had hij mooie cijfers, behalve verrassend genoeg voor geschiedenis. Hoewel het toen al zijn hobby was, had hij er slecht les in gehad op de lagere school. Later won hij op de HBS juist prijzen met zijn hoge cijfers voor dat vak. In 1935, in de crisistijd, kwam hij van school. Na lang zoeken kon hij een kantoorbaantje krijgen bij Vroom en Dreesman in Amsterdam, voor 20 gulden in de maand. Hij moest dan 6 gulden voor een abonnement voor de tram betalen. Het ging niet door. Eigenlijk wilde hij geologie studeren, maar het werd uiteindelijk economie. Begin 1942 studeerde hij af. Hij wilde de verplichte loyaliteitsverklaring aan de Duitsers niet tekenen en heeft toen anderhalf jaar gevist op het IJsselmeer met Jaap Teerhuis samen. Hij kreeg een vijfde deel van de vangst als loon. 's Winters visten ze op snoekbaars. Het gezin van Diest was inmiddels verhuisd naar Sluisstraat 3 in Muiden. Dat Bas niets van de Duitsers moest hebben bleek ook nog uit de in het jaar 2000 opgedoken papieren van de NSB-er Jan Käuderer, die in 1943 schreef aan de SD: "Opruiers In Muiden woont een zekere Dr. Bas van Diest doctor in de economie adres: Sluisstraat 3, welke o.m. enige weken geleden een Oostfrontstrijder beledigde en in stilte onder alle R.K. ter plaatse een heftige ant-propaganda voert. Het zou ten zeerste aanbeveling verdienen wanneer deze persoon eens terecht werd gezet en eens een paar weken werd vastgehouden. Hij is wel een der ergste anti's, dit dan wat Muiden betreft." De brief is gelukkig nooit aangekomen.


De rouwstoet nadert de RK begraafplaats

Een ver familielid vroeg of Bas wilde komen helpen op een fruitkwekerij in Zuid-Holland. Daar bleef hij tot het voorjaar van 1945. Op zondag 7 maart dat jaar wist hij te ontsnappen aan tewerkstelling in Duitsland. Hij was bij de Hakkelaarsbrug aangehouden door de Duitsers en met een groep andere mannen opgebracht naar de Brandsmaschool in het Spiegel in Bussum. Gebruikmakend van een moment van onoplettendheid van de bewaker ging hij er vandoor en kwam veilig thuis. Na de bevrijding wilde hij helpen Nederlands Indië te bevrijden, maar hij had geen zin om te tekenen voor een paar jaar als militair. Dan maar iets heel anders. Een sollicitatie bij de Nederlandse Credietbank was raak. Hij werd aangenomen als assistent van de onderdirecteur in Amsterdam. Na 5 jaar was hij procuratiehouder en na nog vijf jaar was hij zelf onderdirecteur. Daarna was hij vijftien jaar directeur van de bank. Op zijn 63e ging hij in de Vut. In Muiden was er dank zij hem in die tijd een vestiging van de NL Credietbank op de plaats waar nu ijssalon La Chiusa zit. Later ging die over naar Credit Lyonais.


Belangstellenden bij de RK begraafplaats

Al jong was hij geïnteresseerd in de politiek. Voor de oorlog ging hij als student naar bijeenkomsten van de Rooms-katholieke Staatspartij in Muiden. Na de oorlog werd hij lid van de KVP. In 4 maanden tijd wist hij 120 leden te werven in Muiden. Hij gaf aan een aantal plattelandsjongeren in Weesp een cursus economie en staatsrecht, samen met Gerard van Wees. De noodraad van na de oorlog werd in 1946 vervangen door een echte nieuwe gemeenteraad. Bas werd voor de KVP in de raad gekozen. Ondanks druk vanuit de partij en van de pastoor, die aanwezig was op de vergaderingen om tegen te stemmen, was hij in 1949 voorstander van gemengd zwemmen in het toenmalige zwembad in de Vecht bij Muiden. De financiële situatie van de gemeente en het grote aantal krotten waren zaken waar hij veel tijd aan besteedde. Ook een betere bestrating en de aanleg van riolering in Muiden waren zaken waar hij zich mee bezig hield. Hij werkte samen met de burgemeesters Coops en Jongeneel. Na 32 jaar, in 1978, stopte hij met het raadswerk. Hij bleef de politiek wel volgen, maar bezocht nooit meer een raadsvergadering. Alleen bij de dreigende bouw van een stadhuis aan het Ravelijnspad liet hij nog eens duidelijk zijn stem tegen het plan horen. Dat was als bestuurslid van de Historische Kring Stad Muiden, waar hij vanaf de oprichting op 25 maart 1987 penningmeester was. Samen met onder andere Tom de Jonge schreef hij vele jaren lang artikelen voor het blad Villa Amuda, over de historie van Muiden. Na het volgen van een cursus oud-schrift deed hij veel archiefonderzoek. Hij was talloze uren bezig in het archief in Naarden om oude geschriften te ontcijferen en aantekeningen te maken. Zijn kennis en geheugen voor feiten over Muiden was legendarisch. Ook genealogie had zijn belangstelling. Hij maakte deel uit van genealogiewerkgroep De Linde binnen de HKSM en was altijd vol belangstelling voor alles wat er in Muiden gebeurde. Zijn oud-klasgenoot Jan Melis en hij konden samen herinneringen ophalen aan hun jeugd in Muiden en het kattenkwaad dat ze uithaalden. Op 28 oktober 1999 nam hij afscheid als penningmeester van de Historische Kring en werd benoemd tot erelid. In mei 2000 werd hij getroffen door een hartstilstand. Zijn herstel verliep moeizaam. Schrijven en lezen gingen hem steeds minder goed af, tot hij na een periode van relatieve rust een zogenaamde TIA kreeg. Een lichte hersenbloeding. Hij werd opnieuw opgenomen in het ziekenhuis en kwam later terecht in het Naarderheem en tehuis Florisberg. Zijn laatste levensperiode kenmerkte zich door een totale afhankelijkheid; het niet meer kunnen lezen en schrijven, het niet of nauwelijks meer kunnen spreken was voor hem moeilijk verdraagbaar. Zijn vrouw, de moeder van zijn kinderen, Maria Fakkeldij uit Diemen, was toen al jaren overleden. Op vrijdag 27 augustus kwam er een eind aan zijn leven.


Bas van Diest Sr. staat klaar voor zijn laatste reis...
Met het overlijden van Bas van Diest senior verliest Muiden een echte Muier, een kenner bij uitstek van de Muider historie, een gedreven politicus, een betrouwbare penningmeester, een kundige bankdirecteur, een prima organisator, een verdienstelijk voetballer, de bouwer en beheerder van de RCM – sporthal, een bestuurslid van talloze organisaties, een bekende persoonlijkheid, een groot verzamelaar, een liefhebber van borreltjes en sigaren, een man met gevoel voor humor, een leermeester voor jonge historici, een hoogbejaarde automobilist, een bijzonder vaderlandslievende Nederlander, een moedig mens, een zorgzame echtgenoot en een liefhebbende vader. Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de uitgave van het boekje over de geschiedenis van Muiden, in 1953, samen met dr.L. Jansen, ter gelegenheid van het duizendjarig herdenkingsfeest. Moge hij rusten in vrede.



Guus Kroon

Uit zijn leven gegrepen:

Bij de opening van de Tentoonstelling van de Eeuw in oktober 1999 in de Grote Kerk in Muiden;
vlnr. oa Bas van Diest, Jan Melis, Wil Melis en Gerda Kuit.



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: