terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

Een gemiste kans op een vestingschans


aflevering 85 van 15 mei 2004

Op 10 mei 2004, precies 63 jaar na de Duitse inval in Nederland, verstuurde de Gemeente Muiden een brief aan Jan van der Heyden in Muiderberg.

Met deze brief kwam een eind aan de pogingen die een kleine maar enthousiaste groep inwoners van deze gemeente deed om in Muiden een mini-museum over de Nieuwe Hollandse Waterlinie te realiseren. Doel van Jan van der Heyden, bestuurslid van de Historische Kring Stad Muiden, was om vóór zaterdag 11 september 2003 (Open Monumentendag) het volgende te organiseren: Op zaterdag 13 december 2003 kwamen Jan van der Heyden (HKSM), Klaas de Jonge (Stichting Menno van Coehoorn), Siem Rozendaal (HKSM) en Guus Kroon (HAM) bij elkaar in het Muizenfort om de plannen te bespreken. De Gemeente Muiden en de Stichting Herstelling (gevestigd in het Muizenfort) werden benaderd. De geplande tweede bijeenkomst op 30 december 2003 ging niet door, maar telefonisch werd er wel overlegd. Op 26 januari 2004 stuurde de werkgroep een brief aan het college van B. en W. In maart was er een gesprek van Jan vd Heyden met wethouder D. Schulp. Nader overleg werd toegezegd. De Stichting Herstelling reageerde positief op de plannen. De tweede bijeenkomst werd gehouden op zaterdag 13 maart 2004. Dezelfde vier personen als in december waren aanwezig. De Gemeente Muiden liet nog op zich wachten met een reactie. Er werd intussen documentatie verzameld en contact gezocht met de Stichting Nieuwe Hollandse Waterlinie, via de website. Op 10 april 2004 kwamen Jan vd H., Matthijs Wink (Pampus/de Kabelkrant/Muider Nieuws), Hette Zijlstra (PVDA-Statenlid en MOR-voorzitter) en ondergetekende bij elkaar in het fort.
Er werd geopperd om het landelijke informatiecentrum voor de Stelling van Amsterdam niet op Pampus te vestigen maar in het Muizenfort, als de Stichting Herstelling zou vertrekken naar de boerderij Zeehoeve bij fort Diemerdam. Ook werd gepleit voor beleid op de langere termijn en overleg met de VVV, het Muiderslot, de horeca en andere belanghebbenden. Hette zou de subsidie-mogelijkheden bij de provincie onderzoeken. Matthijs kon eventueel de publiciteit verzorgen. Er werd gedacht aan het maken van een begroting en overleg met de provincie en Monumentenzorg. De volgende bijeenkomst was gepland op zaterdag 8 mei 2004, maar deze ging niet door vanwege communicatieproblemen. Een nieuwe bijeenkomst werd voorbereid, maar de brief van de Gemeente Muiden op 10 mei j.l. maakte deze overbodig. Men deelde hierin namelijk mede dat er onvoldoende ambtelijke capaciteit is om de coördinatie te verzorgen. Ook is er geen geld beschikbaar. Verder vindt men "dat er een te grote inbreuk wordt gemaakt op het bestaande gebruik van het fort en dat het plan een functionele relatie moet hebben met het gebruik van het fort zelf en dat dit momenteel niet mogelijk is." Jan van der Heyden besloot na ontvangst van deze brief teleurgesteld het bijltje er bij neer te gooien. In het Kolpronrapport van enkele jaren gelden stond de aanbeveling dat Muiden een lokaal museum zou moeten hebben, naast het Muiderslot, dat informatie gaf over de vesting en/of de waterlinie. Dat bevorderde het toerisme en was goed voor de middenstand en de leefbaarheid in Muiden. De Gemeente Muiden is er blijkbaar nog niet aan toe op dit moment. Jammer, een gemiste kans op het aanleggen van een vestingschans.

GK


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: