terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

Wie niet on-line is, moet slim zijn!


aflevering 74 van 26 november 2003

Gastkeutels

+ Typend bij mijn ouders op een oude IBMcomputer kijk ik terug op het afgelopen weekend. Het feest van 1050 jaar Muiden werd op een waardige manier afgesloten. De organisatie kan tevreden omzien naar een geslaagd feest en doet dat ook. Op de Kabelkrant staat, behalve een overzicht van de aktiviteiten van het laatste weekend, voorzien van diverse foto's, ook een bedankje van de Stichting Muiden 1050.
+ Een bedankje aan de bevolking, voor alle steun en medewerking aan de festiviteiten. Een bedankje ook aan alle medewerkers, sponsors en anderen die het jubileumjaar mogelijk gemaakt hebben. Op deze plaats en in de "gewone" (analoge) Sluiz wil ik hierbij ook en vooral de "harde kern" van de Stichting bedanken, voor hun onvermoeibare en bijna eindeloze inzet voor dit gedenkwaardige feestjaar. Toegegeven, het kon allemaal achteraf misschien iets korter en hier en daar is er ook wel wat misgegaan, maar in grote lijnen is het programma toch aardig uitgekomen en de pessimisten hebben ongelijk gekregen.
+ Iedereen die zelf weleens iets heeft georganiseerd weet hoeveel tijd en moeite er gaat zitten in een dergelijke organisatie. Vergaderingen, overleg, bellen, schrijven en heel veel vrije tijd kost het. Daarom zie ik het monument dat aan het eind van het feest werd onthuld ook een beetje als het monument voor de Muider vrijwilligers, die dit alles mogelijk gemaakt hebben. Het is zoals onze Katwijker visverkoper Dirk van der Plas zei: (Met bij voorbaat vergeving voor de verspreking)"Het is maar een klein dorpie, dat Muije, maar er is altijd wel wat te doen!" Want dezelfde mensen die het feestjaar georganiseerd hebben, zijn ook daarvoor en daarna altijd bezig voor de gemeenschap. Bijvoorbeeld als part-time goedheiligman.
+ Het was namelijk ook nog eens het weekend van de intocht van Sinterklaas. Zaterdagmiddag om 14.00 uur waren de Schulpen bij de Sluis weer afgeladen vol. Vele honderden inwoners, oud-inwoners en belangstellenden uit naburige gemeenten verdrongen zich om een glimp op te vangen van de Hydrograaf met aan boord een menigte Pieten en een schitterend uitgedoste Sint. De ontvangst door burgemeester Smit en de muziek van Crescendo was zoals gewoonlijk niet helemaal synchroon, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat de Sinterklaasliedjes door bijna niemand meer meegezongen worden en al helemaal niet door de kinderen is helaas ook iets van deze tijd. Pepernoten waren er genoeg. De Sluis en de brug lagen er vol mee. Jammer dat de Sint niet meer op zijn trouwe schimmel stapt, na de rodeo van een paar jaar geleden, maar wel begrijpelijk. Een koets past ook wel bij zo'n drukbezette bejaarde heer natuurlijk.
+ Dat de Sint geen tijd kreeg om even bij te komen mag blijken uit het feit dat hij 's avonds alweer om half acht moest opdraven in de Grote Kerk, waar zo'n 250 gelukkigen een plekje veroverd hadden. De speciale Sint Nicolaasviering met liedjes in het Engels en het Nederlands werd geestdriftig gepresenteerd door de populaire dominee Jeroen Belwinkel. Herman van Dijk vervulde als hulp-Sinterklaas een glansrol door gedichten en verhalen voor te dragen en koortjes van kinderen van de Jozefschool en de P.C. Hooft zongen om de beurt hun liederen. De Sint en de hoofdpieten genoten van het programma, evenals het publiek.
+ Nadat de Schippersband Sint Nicolaas had opgehaald toog het hele gezelschap te voet naar de Naarderpoort, waar op het Vestingplein in de derde feestent van dit jaar (dat gaat parkeergeld kosten!) de prijzen werden uitgereikt aan de winnaars van diverse wedstijden. De etalagewedstrijd werd gewonnen door ... een Muiderberger! Daar baalt iemand in Muiden volgens mij flink van, of niet Herman? Na lang wachten in de frisse avondlucht werd uiteindelijk het door Carlo Scutigliani gemaakte monument voor 1050 jaar Muiden onthuld door burgemeester Smith. Zijn historische woorden waren helaas onverstaanbaar voor de meeste mensen, bij gebrek aan een geluidsinstallatie, maar het effect was er niet minder om.
+ Onbevreesd voor legionella of wat dan ook dronk onze eerste burger uit het kraantje dat als een lokale variant van Manneke Pis voor elke voorbijganger een stevige straal in petto heeft. Waar water is, is vuur of zoiets, want meteen daarna schoten de eerste vuurpijlen omhoog vanaf het Muizenfort. Het grandioze klapstuk van het feest begon rustig maar zwol gaandeweg aan als een symfonie van kleur en geluid. Het opklinkende applaus na afloop was danook volledig verdiend, al miste een enkeling een grondstuk met daarop "Tot in 2028."
+ De vlaggen kunnen opgeborgen worden, het programmaboekje mag bij het oud papier of in het archief en we gaan over tot de orde van de dag. Op de Kabelkrant staat al enige tijd een advertentie waarin wordt gevraagd om suggesties voor de Singlekerk, pardon Singelkerk. Hoewel! Wellicht is dat een gat in de markt. Er zijn tegenwoordig heel veel 'singles' en misschien kunnen er wel Single-parties in de Singelkerk gegeven worden. Ik weet alvast een kandidaat die beslist interesse heeft.
+ Er woont een kraakwacht op de Herengracht. In het voormalige complex van de Boerenbond, dat enige tijd geleden tot onverklaarbare appartementen is omgetoverd, woont een jongeman die moet voorkomen dat er iemand anders gaat wonen. Zelfs al zou het bekend zijn dat er woningen leegstaan in de lange gang van de Kloosterstraat naar de Herengracht, dan nog vraag ik me af of er iemand zo gek is om daar te gaan kraken. Je kunt net zo goed in de Peperbus gaan wonen, of onder het viaduct van de A1.
+ Voordat ik het vergeet; de firma Ruitenbeek in Weesp bestaat 100 jaar. Nou en, zult u misschien zeggen, wat hebben wij daar mee te maken? Heel veel, want zonder dat u het beseft leest u waarschijnlijk allemaal weleens een blad dat wordt gedrukt of gekopieerd bij deze oudste drukkerij van Weesp. Het clubblad van SC Muiden, Villa Amuda van de HKSM, De Sluiz en vele ander Muider tijdschriften worden bij dit familiebedrijf gemaakt. Redenen genoeg voor een feestje afgelopen vrijdag.
+ Bij het weggaan uit de Grote Kerk kregen alle aanwezigen (die tenminste niet de nooduitgang onder de toren namen!) bij de uitgang een waxinelichtje in een plastic houdertje met daarop Sint Nicolaas tussen de twee kerken met zijn naam. Dit lichtje symboliseert de hoop die brandend blijft in de donkere wintermaanden die voor ons liggen. Hoe zal het verder gaan met Muiden? Is er over 25 jaar weer een feest of is Muiden dan opgegaan in een groter geheel; bijvoorbeeld als Vechtstad, met Weesp. Is de Bloemendalerpolder volgebouwd en staan er flats waar eens het KNSFterrein was? Is de scheepswerf van Van der Vliet/Schouten een luxe woonwijk geworden of blijft het karakter van Muiden bewaard? Wie het weet mag het zeggen. Ik heb mijn zegje gedaan. Volgende week is Ouwe Muier er weer. Deze gastkeutels besluit ik met de nieuwe volkswijsheid: "Wie niet on-line is moet slim zijn."

Het Geweten van Muiden


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: