Na een zonnig weekeinde waarin Muiden bol stond van de roeisloepenrace naar Pampus is de rust weer teruggekeerd. Zo'n 137 sloepen slopen Muiden binnen de afgelopen dagen . Ze kwamen uit alle windrichtingen en zorgden voor veel levendigheid in het Vechtstadje.
+
Op zaterdag en zondag klonken tientallen startschoten voor de roeiers die in groepjes van 3 wegsprintten vanonder de startlijn bij de steiger van de Pampusboot. Voor het havengebouw van de Koninklijke Nederlandse Zeil en Roei- Vereniging (KNZRV) keken tientallen toeschouwers toe hoe een bonte verzameling sloepen met al even bontgeklede bemanningen aan de start verschenen. Zowel de dames als de heren waren, ondanks de lage temperatuur, vaak luchtig gekleed, omdat de inspanning van het roeien al gauw de lichaamstemperatuur omhoog doet gaan. Een enkeling waagde zich in een dun hemdje op het water van de Vecht.
+
Toch viel menig Muider mond open van verbazing toen er zaterdag een Engelse boot, een zogenaamde 'gig', aan de start verscheen, met daarin zes mannen met ontbloot bovenlijf. De toeschouwers aan het begin van de pier, die gehuld in hun winterjassen langzaamaan verstijfden door de koude oostenwind rilden van afschuw en verbazing toen zij de gekke Engelsen voorbij zagen komen. Dit was niet zomaar stoerdoenerij; dit was onverantwoord.
+
Ze startten als laatsten in de serie, maar eerlijk is eerlijk; ze kwamen als een van de eersten terug, na zo'n 3 kwartier beulen tegen de golven. Een ongelooflijke prestatie van de mannen in de "Irene". Op zondag vertrokken ze opnieuw met hun bovenlijven ontkleed, maar het tempo lag toen wel wat lager. De omstandigheden waren op deze dag in feite beter dan op zaterdag, want er stond veel minder wind en de zon scheen onveranderlijk de hele dag dapper.
Op de kabelkrant stond dat je op zaterdag om 13.15 uur vanaf de start mee kon varen met de Navigator, om de race van dichtbij te volgen. Groot was dan ook de teleurstelling voor velen toen de boot al om 12.45 uur vertrokken bleek te zijn. Dan maar vanaf de wal kijken.
+
Op de dijk bij het fort stonden enkele tientallen Muidenaren met verrekijkers te kijken naar het schouwspel op het water. Enkele nieuwe inwoners zagen voor het eerst het strandje aan de voet van de Westbatterij en het dochtertje van havenmeester Paul Pels riep enthousiast uit: "Kijk daar, een eiland!" Haar broertje Siebe sprak daarop belerend: "Dat is geen eiland sufferd, dat is Pampus!" Een oudere Muidenaar vertelde dat hij om de zoveel tijd altijd even naar de dijk "moest". Een andere, wat jongere Muidenaar knikte begrijpend. Hij had dat ook.
+
Vanuit de luidsprekers bij het havengebouw klonk ondertussen vervormd gebral van de een of
andere nog half beschonken roeier, die een poging deed om mee te zingen met de gedraaide muziek. De buurtbewoners die houden van zondagsrust zullen daar niet blij mee geweest zijn.
Waar men in wijk Noordwest ook schande van sprak was het parkeren van auto's op het gras-veldje langs de Constantijn Huygenslaan. Een buurtbewoner had laatst een bekeuring gekre-gen toen hij zijn auto even ergens fout geparkeerd had zonder vergunning, maar deze auto's stonden zomaar in het plantsoen en er was geen parkeerwachter te zien. Gelukkig was de weg lang de dijk met hekken afgesloten tegen eventuele foutparkeerders.
+
Volgens Renske Pels misdroegen sommige roeiers uit Nederland zich ook door op de ark bij het havengebouw te klimmen en er ondanks vriendelijke verzoeken niet af te gaan. Jammer, want de meeste deelnemers gedroegen zich gewoon fatsoenlijk en vierden feest in de tent op het parkeerterrein, bij Ome Ko (waar een ouderwetse rij voor de deur stond op zaterdagavond) en in de Mol. Ze sliepen met zo'n 600 man/vrouw op de platbodems van de vloot van bureau Hollands Glorie, die de schepen na de Hardzeildagen verhuurde als accommodatie voor de roeiers. De oude zeilschepen lagen broederlijk afgemeerd tussen de moderne jachten van de Koninklijke. Mevrouw Boender vroeg zich af of de prins van Oranje er misschien ook was.
+
Diverse Muidenaren maakten gebruik van de onoplettendheid van de kassier bij de ingang van het Muiderslot, door snel het openstaande poortje links door te lopen om van de wallen bij het slot de finish van de roeisloepen te bekijken. Met weemoed dacht een enkeling terug aan de eerste jaren van de sloepenrace, nu zo'n twaalf jaar geleden, toen medewerkers van het Muiderslot speciaal voor Muidenaren de poort op zaterdag open deden 's morgens. Maar ja, dat waren andere tijden. Toen hoefde je nog niet te betalen voor een wandeling rond het slot.
+
Het kampeerseizoen bij het Muiderslot is ook weer voorbij. In de eerste week van november is de witte tent in het zogenaamde Theaterbastion afgebroken en opgeruimd. Een grote zwarte, kale plek met stukken plastic en afgebroken pijpleidingen markeert de plaats waar de "puntmutsen" de hele zomer lang stonden. Een bezoekende vader zei tegen zijn kind: "Kijk hier stond zeker een schuur of zo, wat een troep."
+
Rijksmuseumcampingbeheerster T. Hilgers gokt nu misschien op de natuurliefhebbers die komen genieten van de grote troepen ganzen die in de Noordpolder fourageren. Als je achter de opgeworpen wal gaat staan met je verrekijker, dan kun je ze ongemerkt bespieden terwijl ze luid gakkend rondvliegen op weg naar of van het Ijmeer.
+
Het eind van de Herengracht is afgesloten voor autoverkeer. De bomen hebben massaal hun bladeren laten vallen de afgelopen weken. Er ligt een dikke laag bladeren die niet door het verkeer wordt weggereden en mevrouw Timmer, die op haar vijfentachtigste nog driftig veegde, is ook verhuisd. Kinderen speelden met een berg gele bladeren in het zo ontstane "Spakenburgsebos". Zolang de gemeente niet gaat vegen moeten de bewoners er maar mee leren leven of zelf de bezem grijpen. Bewoners van de Weeshuissteeg gaven al 't voorbeeld.
+
Het feestjaar 2003 nadert het einde. Er wachten nog enkele aktiviteiten, waaronder een schaatsbaan in de week van 15 t/m 22 november. Vorig jaar was er een bij de Maxis. In het programmaboekje van "1050 jaar Muiden" wordt veiligheidshalve gewaarschuwd: " Mocht een echte ijsbaan niet lukken, dan komt er een rollerskatebaan te liggen op het Vestingplein. Dat gaat de gemeente weer geld kosten. Of moeten de schaatsers soms entree betalen om de gederfde parkeerinkomsten te compenseren? De Hardzeilcommissie moest anders wel betalen voor de huur van het Vestingplein vorig weekend, waardoor er deze keer weinig geld overbleef voor goede doelen zoals de weeskinderen van Zlobin. Misschien moet men Harry Smith (die met die ketting) maar weer vragen voor de opening, dat scheelt in de prijs.
+
Verder is er nog een Sint Nicolaas-tentoonstelling in de Grote Kerk. Als u nog iets heeft toe te voegen aan de expositie dan kunt u dit melden bij het kerkbestuur. Zeg trouwens nooit Sinterklaas tegen Sint Nicolaas, want dan wordt hij kwaad. Andersom mag wel, maar dat komt weinig voor. Zwarte Piet is zich ondertussen al aan het warmlopen.
+
Als afsluiting is er tenslotte op 22 november nog een groot vuurwerk, versterkt met de saluutbatterij. Volgens onbevestigde berichten wordt er met het kanon geschoten vanaf het Muizenfort richting het gemeentehuis. In Weesp is al een wethouder gesneuveld vanwege het convenant met Muiden. Hij hield een rapport dat niet bestond achter en dat pikten de politieke partijen niet. Renkema kon vertrekken. De wethouders Leupen en Schulp zijn dus een partner kwijtgeraakt. Weesp zal een andere wethouder moeten zoeken. En Muiden? Wie weet wat ons nog te wachten staat de komende weken. Een ding is zeker: Muiden zal Muiden blijven, ook na dit jaar. De Nee-meermin heeft scharrel met BVM. Misschien komt hier iets moois uit voort. Het is al te lang stil geweest aan het polderfront.