terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

Beschimmelde vloeren en dansvloeren


aflevering 17 van 5 november 2003

GASTKEUTELS:

Tamar de Vries, de correspondente voor Muiden van de Gooi- en Eemlander, is op vakantie, de webmaster is er niet altijd en Ouwe Muier is ook even buiten beeld. De media van Muiden staan tijdelijk op een laag pitje, de Nee-meermin rust uit van de woelige periode en verzamelt haar krachten. Kortom: Het is herfst en de klok is verzet. Gelukkig is er nog de Kabelkrant en blijft De Sluiz op Muideninfo wel het nieuws volgen.
+ Op dinsdagavond 28 oktober was er in een zaal van restaurant Graaf Floris V van Muiden een bijeenkomst voor de bewoners van de Beatrixstraat. De avond was georganiseerd door de Woningbouw, de eigenaar van de 50 jaar geleden gebouwde woningen. Het ging om het eventueel vernieuwen van de vloeren in de woningen. Al vele jaren zijn er problemen met vocht onder de vloeren. De Woningbouw gaat er voor zorgen dat er hetere ventilatie komt, want er zit schimmel onder de vloeren. Sommige huizen hebben al een nieuwe bouten vloer gekregen, andere kunnen er binnenkort een krijgen. Maar de bewoners zijn er niet gerust op.
+ Sommige mensen zijn bang dat de buizen gesloopt worden als het KNSF-plan (vaak foutief KNSM-plan genoemd) doorgaat. Men denkt dat de oude huizen dan niet meer in de dure nieuwe omgeving passen. Anderen denken dat er niets meer aan de huizen gedaan wordt de komende jaren. De Woningbouw verzekerde echter diverse keren dat men de huizen de komende twintig jaar niet wilde slopen. Er komen geen hetonnen vloeren in de buizen want dat is bouwtechnisch niet nodig, aldus mevrouw Klok, een bewoonster van de Beatrixstraat.
+ Men kan 500 euro krijgen als tegemoetkoming in de kosten voor nieuwe vloerbedekking en dergelijke. Vooral de even kant van de straat is er slecht aan toe. Sommige bewoners krijgen al voor de tweede keer een nieuwe vloer, hetgeen een ingrijpende operatie is natuurlijk. De gemeente Muiden zou wat aan de hoge grondwaterstand moeten doen, maar zij wijst weer naar de DWR, die verantwoordelijk is voor het waterbeheer. Er is op veel plaatsen te veel water onder vloer, maar er wordt weinig aan gedaan, met alle gevolgen van dien.
+ De buurt werd in het begin van de jaren vijftig gebouwd op een stuk rietland dat met vliegas was opgeboogd. In die periode woedde de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea. De wijk werd bevolkt door jonge mensen die wel eens onenigheid met elkaar hadden. De burenruzies leidden tot de opmerking: "Het lijkt hier wel Korea!" Een bijnaam was geboren.
+ "Korea" was samen met de Bernardsingel, de Margrietstraat, de Marijkestraat en de Irenestraat de eerste uitbreiding van Muiden buiten de vesting. In de jaren vijftig was de woningnood groot. In het oude Muiden woonden vele mensen in donkere krotten en overvolle woningen. De nieuwe buurt was een hele verbetering. Er vestigden zich veel werknemers van de Kruitfabriek. Uit Hardenberg in de kop van Overijssel kwamen diverse nieuwe bewoners.
+ Tegelijk met de buurt verrees ook het Badhuis, oftewel het Witte Kruisgebouw. In een tijd dat vele Muidenaren nog niet beschikten over een eigen douchegelegenbeid kon men hier tegen een kleine vergoeding een douche nemen. Elke zaterdagmiddag was het een drukte van belang, als men aan het eind van de zesdaagse werkweek zich kwam opfrissen. Het wachten werd bekort door geanimeerde gesprekken tussen de Muidenaren, waarbij de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld. Een website met lokaal nieuws was in die tijd nog volkomen overbodig.
+ Het badhuis werd onder andere ook gebruikt door dokter Kosten en dokter Luitse om er spreekuur te houden. In de loop der jaren werd het een gezondheidscentrum, waar oa de fysiotherapie, zuigelingenzorg, bloedtransfusiedienst en het opbaarcentrum gevestigd waren. In 2001 kwam daar een eind aan. Het markante gebouw heeft bijna twee jaar leeg gestaan. De gemeente Muiden kocht het aan maar kreeg spijt en verkocht het korte tijd later door aan de Woningbouw. Het is de bedoeling dat het gebouw gesloopt gaat worden en dat er op deze plek op termijn seniorenwoningen zullen komen. Ook de bebeerders- en zusterwoning aan de Bernhardsingel is verkocht en zal gesloopt worden als men de plannen gaat realiseren.
+ Intussen heeft het KunstcollectiefMuiden/Muiderberg het Witte Kruisgebouw tijdelijk in bruikleen gekregen. De lokale kunstenaars willen er les gun geven in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Er kunnen exposities plaatsvinden en open ateliers. Ze zijn al druk bezig geweest met het opknappen van het gebouw. Op 17 november wordt het in gebruik genomen.
+ Heeft u het al gemerkt? De Papklok slaat weer elke avond om 9 uur. Dankzij Richard van Noord, "ambtenaar van Papklokzaken" bij de gemeente Muiden, is er na lang vergeefs sleutelen door vrijwilligers van de Stichting tot behoud van het Torenuurwerk nu een electrische schakeling ingebouwd in het uurwerk die het mechanisme zodanig bestuurt dat de klok op tijd loopt en slaat wanneer het nodig is. De liefhebbers kunnen tevreden zijn. Een oude traditie blijft op deze manier voortbestaan, tot we geen pap meer kunnen zeggen.
+ De 25e Hardzeildagen zijn ook weer voorbij. De opening was in feite op donderdag 30 oktober, toen Willem "Trekkast" Grift en Philip van Lith in Stadscafé vanouds Gieling, compleet met feesttent, vierden dat ze allebei 50jaar geworden waren. Iedere gast ontving een namaak gouden ring waarmee men gratis consumpties kon bestellen. Er waren optredens van Philip en zijn oude makkers, maar ook Willem zong enkele fraaie liederen. Een van de hoogtepunten was het optreden van een Leger des Heilsgroep, onder leiding van de bekende Amsterdamse Harry Smith. De Schippersband speelde uiteraard ook vele nummers en (voormalig) Rooie Gerrit zong diverse liederen. Het was een avond om niet gauw te vergeten.
+ Op het Vestingplein stond ter gelegenheid van het jubileum een speciale feesttent. Daar werd zowel vrijdag als zaterdag en zondag in gefeest. Vooral zaterdagavond was het erg druk in de tent. Een door een bekend biermerk gesponsord rockbandje speelde dwars op de zaal en had veel succes bij de massajongeren. Gezien hun logo zou je ook voortaan kunnen spreken van de "Heineken Hardzeildagen." De buurt kan nu weer rustig slapen gelukkig.
+ Het varen was trouwens ook erg geslaagd. Zo'n 70 oude zeilschepen deden er mee dit jaar. Geďnteresseerde Muidenaren en eventuele andere belangstellenden konden zowel zaterdag als zondag gratis een rondvaart maken naar 't wedstrijdgebied in de buurt van Pampus. De Anna Lise H zat op beide dagen vol. De harde wind was geen bezwaar voor de echte liefhebbers.
+ Herman Pronk verkocht geen broodje extra tijdens de 'drie dolle dagen' dus wat hem betreft maakt het niet uit dat de Hardzeildagen weer voorbij zijn. Een late Idant van de Maxis kwam er zaterdagavond achter dat de openingstijden opeens gewijzigd bleken te zijn. Vanaf de heropening in september was de C-1000 winkel zaterdagavonds tot 21.00 uur geopend. Op zaterdag 1 november bleek dat plotseling niet meer het geval te zijn. De late klant moest om 3 minuten voor 7 rennen om nog gauw zijn lijstje af te werken en stond toen nog vijf minuten voor de enige twee overgebleven kassa's te wachten. Het kan verkeren, zei Bredero al. De enorme drukte is dus wel voorbij bij de Maxis. Dat uurtje tot 7 uur zal er straks ook nog wel afgaan als het zo door gaat. Dan is alles weer gewoon tot 6 uur open en zo hoort het ook.
+ Madam Mikmak blijft gewoon open in de winter; als het enigszins kan zet ze de deur open voor de passanten en Muidenaren. Dus wie nog een goed boek zoekt voor een avond bij de open haard of verwarming kan bij haar terecht op de Herengracht.
+ Dit was het; de eerste "gastkeutels" van dit jaar. Ik hoop dat u en Ouwe Muier tevreden zijn. Tot de volgende keer.


Het Geweten van Muiden.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: