terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

15 jaar HAM


aflevering 51 van 29 april 2003

Het Historisch Archief Muiden bestaat 15 jaar.

Eigenlijk al sinds vorige maand, maart, maar toen was iedereen zo druk met het 1050- jarige Muiden dat een dergelijk bescheiden jubileum in het niet zou vallen. Toch wil ik er even bij stilstaan, omdat het HAM inmiddels een begrip is in Muiden. De uitgaven en activiteiten van het HAM zijn vanaf het begin in 1988 altijd goed ontvangen door de Muidenaren. Vooral als het om zaken ging die Muiden zelf raakten, zoals fotoboekjes en verhalen van ooggetuigen. De Tweede Wereldoorlog was en is een belangrijke periode in de geschiedenis van Muiden. Vandaar dat er dan ook vanuit het HAM altijd veel aandacht voor deze tijd geweest is. Het eerste boekje dat in maart 1988 verscheen heette "Muiden, 42 jaar na de bevrijding 1945-1987" en bevatte 'vergelijkingsfoto's van plaatsen in Muiden. De foto's waren in 1945 gemaakt door de Martin Wiegmans tijdens de oorlog en de bevrijding. Het HAM maakte in 1987 op dezelfde plaatsen foto's om de situatie te vergelijken. Er bleek verrassend veel hetzelfde te zijn gebleven. Het gemeentehuis op de Herengracht, de Katholieke kerk, de Singelstraat, de Zuidpolderweg en andere plaatsen die bij de bevrijding waren gefotografeerd toonden nog veel overeenkomsten. Inmiddels is er in de afgelopen 15 jaar wel het een en ander veranderd.
Een ander onderwerp waar het HAM veel over geschreven heeft is de vesting Muiden. Het allereerste boekje dat verscheen "Het MuiderVestingpad" was nog voordat het HAM ontstond, in 1984 uitgebracht. In 1988 verscheen een verbeterde versie van de beschrijving van een wandeling langs de fortificaties. Het Muizenfort was toen in verval, gebouw E achter de Welkoop een puinhoop en gebouw F was nog dichtgemetseld. Alleen gebouw H was in gebruik bij Van Deursen en de Kazerne was sinds enkele jaren gerenoveerd. De Westbatterij was al het domein van de zeeverkenners, maar Pampus werd nog slechts bewoond door muggen en trekvogels. Inmiddels is de situatie aanmerkelijk verbeterd. De Stelling van Amsterdam staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en er is veel belangstelling en waardering voor vestingwerken, zelfs voor bunkers en versperringen waar toen, in 1988, nog menigeen zijn neus voor ophaalde. Alleen gebouw G aan de Ton Kootsingel is nog altijd vervallen en gesloten. Wellicht komt daar ook ooit nog verandering in.
Een laatste onderwerp dat ik uit de rijke collectie van het HAM wil lichtten is de Kruitfabriek.
Naast gevelstenen, palen en hekwerken, plaatsnaamborden, begraafplaatsen, de Stenen Beer, verkeersborden, Ijburg, winkels, het plan Dingemans, de SC Muiden, oude geschriften, foto's, kalenders, ansichtkaarten, de sluis en 'Markante Muiers' was er ook altijd aandacht voor de oudste industrie van Muiden en omstreken. Tot verdriet van de directie maar tot het grote genoegen van de (ex-) werknemers en andere inwoners van Muiden verschenen in de loop der jaren vier uitgaven over de ontploffingen van de fabriek; in 1966, in 1972 en in 1947. Het boek over de geschiedenis van 300 jaar Kruitfabriek vormde in 2002 het sluitstuk en tevens een bekroning van vele jaren onderzoek.
Naast de boekjes, folders, kalenders en kaarten verscheen ook vanaf 1989 het Muider Maandblad De Sluiz, met daarin allerlei actuele zaken, foto's van veranderingen en andere wetenswaardigheden over Muiden. Tenslotte zijn er door de jaren heen geregeld grote en kleine tentoonstellingen georganiseerd door het HAM. Vaak alleen, maar soms ook samen met andere instellingen en/of personen. Twee hoogtepunten waren in dit verband de grote Oorlogs- en bevrijdingstentoonstelling in 1995 en de Tentoonstelling van de Eeuw in 1999.
En ook nu is er een tentoonstelling door het HAM, van 28 april t/m 2 mei te bezichtigen in het Sluishuis: Over Muiden, de laatste 105 jaar. Ik hoop dat ik hier nog lang mee door mag gaan. Alle belangstellenden bedankt tot zover en waarschijnlijk tot ziens. GK


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: