terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

Accomodaties en frustraties


aflevering 29 van 27 december 2002

accomoda'tie v (-aa(t)sie) (-s) 1 aanpassing, inz van het oog; 2 het ingericht zijn op: - voor passagiers; de aanwezige gemakken (c.v., bad, enz.).
accomodatievermogen o (van het oog:) vermogen om zich in te richten op het zien van verschillende afstanden; ook a k k o m o-.
accomode'ren (accomodeerde, h. geaccomodeerd) aanpassen, in orde brengen; ook:
a k k o m o d e r e n.

Uit: Kramers geïllustreerd woordenboek, Elsevier, 1979.

Laten we aannemen dat de taalkundige betekenis van 'accommodatie' nog hetzelfde is als in 1979. De spelling is wellicht veranderd, want de voorkeursspelling is inmiddels afgeschaft, maar de betekenis is voor zover ik weet nog steeds van kracht.
Een jaar geleden kwam bureau Metafoor op verzoek van de gemeente Muiden plotseling met een onderzoeksrapport naar het accomodatiebeleid van deze gemeente voor den dag. Op 6 december 2001 werden de gebruikers van het Muizenfort, waaronder de Historische Kring Stad Muiden, De stichting Herstelling, De stichting Pampus en de Kabelkrant Muiden/ Muiderberg gebeld door de toenmalige wethouder J. Lahnstein. Ook de vele gebruikers van de Kazerne, uitgezonderd de bibliotheek, kregen een zelfde boodschap. Hij deelde hen mee dat het college van b. en w. had besloten om het advies van bureau Metafoor om de Kazerne en het Muizenfort commercieel te gaan verhuren, teneinde meer kostendekkend te kunnen werken, overnam. Dat betekende dat de gebruikers op termijn hun accommodatie zouden moeten verlaten, omdat commerciële huurprijzen voor hen niet haalbaar werden geacht. De heer Lahnstein voegde daar aan toe dat hij als vervangende locatie voor al deze gebruikers de voormalige Gereformeerde Kerk, tegenwoordig Singelkerk genoemd, aanbood als eventuele vervangende huisvesting.
Ondanks protesten en bezwaren van diverse gebruikers tijdens de commissievergadering van 18 december daar op volgend, nam de voltallige gemeenteraad van Muiden op donderdag 17 januari 2002 het voorstel van het college over. Er waren wel enkele aanpassingen, maar de belangrijkste bepalingen waren:
Daarnaast werd het voormalige postkantoor "kostendekkend in gebruik gegeven" voor locale (para-)medische voorzieningen "op met in overleg met belanghebbenden te bepalen wijze." Verder werd besloten "het (voormalige) Kruisgebouw te betrekken bij een onderzoek naar de ruimtebehoefte van (para-) medische voorzieningen en een mortuarium" en "instemming gegeven voor het afstoten van het gebouw wanneer uit onderzoek blijkt dat een dergelijk gebruik niet nodig is."

Wat heeft dit unanieme raadsbesluit de gemeenschap van Muiden nu eigenlijk opgeleverd?


We zijn nu bijna een jaar verder en er is nog steeds geen uitgewerkt beleid voor wat betreft het Muizenfort. De HKSM heeft een huurcontract tot 31 december 2002. De Kazerne wordt nog steeds verhuurd aan diverse gebruikers, maar voor hoe lang? De Singelkerk is bekeken door de gemeente, maar van een verbouwing is nog geen sprake. De f 50.000,-- (e 22.689,-) huur van het afgelopen jaar is dus een heel dure misser geweest.

De Historische Kring Stad Muiden laat in haar nieuwste nummer van het blad Villa Amuda weten dat zij op de ledenvergadering van 5 november j.l. heeft besloten niet naar de Singelkerk te verhuizen, omdat deze niet biedt wat het bestuur zich voorstelt. Navrant detail: De toenmalige verantwoordelijke wethouder J. Lahnstein is nu vice-voorzitter van de HKSM. Verder laat de HKSM weten dat er een ruimte is in de Kazerne die zij graag wil betrekken. In de Kazerne? Hoe kan dat? Wordt deze dan niet commercieel verhuurd? Zo ja, wat moet de HKSM dan betalen? Zo nee, wat gaat er dan gebeuren met de andere gebruikers? Vragen.

En hoe zit het met het voormalige postkantoor? Ondanks allerlei mooie (verkiezings-) beloften is er nog steeds niets mee gedaan. Muidenaren die patient waren bij de gepensioneerde tandarts Janssen moeten al een jaar lang naar Amsterdam-Osdorp heen en weer reizen om hun gebit te laten verzorgen bij zijn opvolger Duco Luitse. En het Kruisgebouw? Hoe zit het met de fysiotherapie en de bloedtransfusie, de zuigelingenzorg en de rest? Hoeveel mensen zijn er ondertussen al overleden in Muiden die elders opgebaard moesten worden, omdat het mortuarium dicht is, zodat de nabestaanden en andere belangstellenden naar alle windstreken moeten reizen om afscheid te nemen van hun dierbaren? Waar blijft de uitslag van het onderzoek naar de "ruimtebehoefte" omtrent deze zaken? Waar heeft het gemeentebestuur zich eigenlijk mee bezig gehouden het afgelopen jaar? Prioriteiten stellen? Hoezo prioriteiten? Wat is er belangrijker voor Muiden: Een goed voorzieningenniveau voor de burgers zodat jong en oud zich hier prettig en verzorgd voelt of een prestigezaak als het aquaduct, dat als een eindeloze soapserie voortsleept en de daarbij behorende onzekerheid over woningbouw in de Bloemendalerpolder.
Er rest voor mij maar één conclusie: Het accomodatievermogen van de gemeente Muiden schiet ernstig tekort en dat is frustrerend voor ons allemaal.

GK


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: