terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

Plakjes worst en herfstbladeren


aflevering 15 van 4 november 2002 met gastkeutels

Terwijl Ouwe Muier geniet van een welverdiende vakantie

in het zonnige zuiden is de herfst in Muiden in volle hevigheid uitgebroken. Als herfstbladeren dwarrelen de nieuw-tjes neer op het bureau van de waarnemend croniqueur van het wel en wee in Muiden.
+ George Vetter, voormalig slager te Muiden, overleed onlangs in stilte. Hij woonde sinds vele jaren in de Schoolstraat in Muiden met zijn tweede vrouw, mevrouw Streefkerk, de weduwe van garagehouder Dirk Streefkerk die in de jaren zestig zijn bedrijf had in het pand waar nu garagebedrijf Van Kooij gevestigd is. Vetters vader, Johan George, begon met de slagerij in het pand op de hoek van de Amsterdamsestraat en de Weesperstraat in 1928, waar nu slagerij Neefjes komt, nadat hij eerder in 1921 de slagerij van Abraham Muhl in het tegenoverliggende pand, het achterste deel van de huidige winkel Primera De Hoek had overgenomen.
+ Eigenaar Hendrik Johannes de Beer, de vader van Dora, die menig Muier zich zal herinneren, had een groentewinkel en geen interesse in de slagerij. Hij verhuurde het slagerijgedeelte aan Vetter. De kelder, waar De Hoek nu haar opslagruimte heeft was toen in gebruik als slachtplaats voor "hoornvee". In 1922 werd het garnizoen in Muiden opgeheven en de officierswoning op de tegenoverliggende hoek van de Weesperstraat met het daarachter gelegen ziekenzaaltje werden in 1927 verkocht. Vetter kocht het en verhuisde, na een verbouwing, met zijn slagerij naar de overkant van de straat. De woning werd gedeeltelijk winkel en de ziekenzaal werd slachterij.
+ George nam de slagerij van zijn vader over. Op de film van Crescendo uit 1955 staan ze nog samen achter de toonbank. In de jaren tachtig ging George met pensioen. Een korte periode werd de slagerij door de heer Kup uitgebaat. Daarna kwam Frank Wagenmans naar Muiden en vestigde zijn reputatie als keurslager.
+ Hij, Frank Wagenmans, nam op zaterdag 2 november j.l. afscheid met een drukbezochte receptie in de slagerij. Aan lekkere hartige hapjes geen gebrek uiteraard. Frank gaat, zoals reeds bekend mag worden verondersteld, een eigen cateringbedrijf beginnen. De slachterij is een aantal jaren in gebruik geweest als damesmodezaak, maar inmiddels herschapen in een vergaderruimte met de naam "De Tafel van Muiden" waar 'gecaterde' (!) maaltijden worden bezorgd bij sigarenrokende heren.
+ George Vetter was eerder getrouwd met Alie Rosendaal. Zij overleed veel te jong in het midden van de jaren zestig. Tijdens de luilakviering dat jaar moesten de rumoerige jongeren zich koest houden vanwege het sterfgeval in de woning in de Amsterdamsestraat.
+ Dirk Streefkerk overleed niet lang daarna. De beide getroffen gezinnen werden samen-gevoegd toen de overgebleven ouders enige tijd later in het huwelijk traden. Op school moesten plotseling nieuwe achternamen geleerd worden van een deel van het gezin.
+ Een tweede sterfgeval betreft Gert ("Gertje") Veerman. De in Weesp wonende oud-Muidenaar en broer van Jan Veerman, overleed deze week. Op de kabelkrant stond een advertentie van zijn zoon. Gert Veerman was 7 jaar toen hij op 17 januari 1947 een stukje meereed met een vrachtwagen van de Kruitfabriek. Dat deed hij wel vaker. Hij wachtte de wagens op bij de Amsterdamsepoortbrug en stapte dan in. De chauffeurs kenden hem en vonden het best.
+ De vrachtwagens vervoerden granaten die gedemonteerd moesten worden op de Kruitfabriek. Gertje Veerman stapte op die bewuste dag uit ter hoogte van het huidige voetbalveld. Even daarna ontplofte er een granaat bij het uitladen van de voorste vrachtwagen en vervolgens vlogen de lorrie met granaten en de drie daarachter staande trucks de lucht in, plus een opslagplaats van de Kruitfabriek met 500 kg springstof.
+ De gevolgen waren verschrikkelijk: Veertien militairen en drie Muidense werknemers van de Kruitfabriek werden gedood. Gertje Veerman werd volgens eigen zeggen door de luchtdruk voorover over de kop geslingerd en draaide een paar keer in de rondte voordat hij weer op zijn voeten terecht kwam. Afgezien van een paar blauwe plekken had hij niets, maar hij was zo geschrokken dat hij naar huis rende en zich ergens in een hoekje verstopte van angst. Zijn moeder, die bij het café van juffrouw Mol werkte, vond hem uiteindelijk, nadat ze dodelijk ongerust overal gezocht en gevraagd had waar hij was.
+ Mevrouw Jannie Timmer is op zondag 27 oktober, tijdens de herfststorm, verhuisd naar een bejaardenwoning aan de Irenestraat. Zoon Marien, die een week later nog bezig was met het rechtleggen van de dakpannen van het witgekalkte huis aan de Herengracht, vertelde dat ze helemaal was opgebloeid in haar nieuwe huisje, met uitzicht op het voetbalveld en de trekvaart. Ze veegde haar straatje weer en had volop aanspraak aan oa haar buurman Anton Hasenaar, met wie ze tientallen jaren in het kerkkoor heeft gezongen.
+ De laatste jaren verpieterde ze helemaal, vertelde Marien. Ze ziet slecht en kwam nog maar weinig buiten. Toch kon ze tot voor kort nog geregeld op haar fiets gesignaleerd worden als ze boodschappen ging doen bij Pronk. Mevrouw Timmer is 90 jaar en woonde 44 jaar in het huis op de Herengracht. Daarvoor woonde ze op de Ossenmarkt, waar nu de nieuwe appartementen worden gebouwd. Ze was verreweg de oudste geboren Muidense op de Herengracht. Marien gaat het huis binnenkort verbouwen.
+ Op het Vestingplein is al het asfalt en de bestrating verwijderd in afwachting van de riool-overstortbak die hier geplaatst moet worden. De gemeente Muiden loopt hierdoor een aanzienlijke hoeveelheid parkeergelden mis, want de werkzaamheden duren tot en met maart volgend jaar.
+ In de wijk Noordwest zal volgend jaar ook betaald parkeren ingevoerd zijn. Als dan opnieuw de vele honderden deelnemers van de roeisloepenwedstrijden een parkeerplaats moeten zoeken kan er beter een stuk weiland van de familie Oudshoorn gehuurd worden.
Dan hoeft men niet meer, zoals dit jaar, de voet van de dijk kapot te rijden.
+ Een aantal sloepen werd op zondagmiddag 3 november omstreeks drie uur uit het water getild door een kraan van de firma Bos uit Weesp. Dat gebeurde op het fietspad bij de Vechtbrug. De fietsers moesten even omrijden. Menig wandelaar ging ook een straatje om, want het was opnieuw heerlijk herfstweer.
+ Karel Wiegert, voorzitter van het COF en de Stichting Muiden 1050 jaar, vertelde dat er een "gostwriter" is ingehuurd om een geschiedenisboekje over Muiden te maken. Hij haalt zijn gegevens uit diverse archieven. Het is de bedoeling dat het boekje in maart, bij het begin van de feestperiode wordt aangeboden aan de bevolking van Muiden.
+ Henk van Ginkel jr heeft ook een boek geschreven over Muiden. Hij vertelt daarover in de Kazerne op dinsdag 5 november tijdens een lezing voor de leden van de HKSM. Andere belangstellenden zijn eveneens welkom. Op deze avond is echter ook in Stadscafe Vanouds Gieling het laatste optreden van De Meiden van de Kade en La Passione.
+ Overigens is de kapotte lantaarnpaal in de Weeshuissteeg nog steeds niet gerepareerd. Bewoonster Coby heeft een boze brief geschreven, nadat ze in het donker tegen de muur was gelopen. Misschien wordt het tijd voor een rondleiding van het gemeentepersoneel door ondergetekende, zodat men tenminste weet waar we het over hebben.

GK


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: