terug naar het overzicht
'DE DIGITALE SLUIZ'

Windkracht 12


aflevering 13 van 27 oktober 2002

Muiden, zondag 27 oktober 2002.

Voor het eerst in de 24-jarige geschiedenis van de Muider Hardzeildagen wordt er het hele weekend niet gezeild vanwege het feit dat er te veel wind staat. Niet zomaar een beetje teveel, maar veel te veel. Een storm met windstoten tot 140 km per uur raast over Nederland. De oude zeilschepen schuilen dicht tegen elkaar aan in de haven van Muiden. Een oorverdovend gerammel en getik van lijnen en zeilen, het gieren van de wind om de masten en het ritselen van bladeren wordt afgewisseld met het kreunen en kraken van de bomen. Takjes en takken breken af en waaien over de Herengracht. Het water klotst tegen de kade. In de spuisluis staat het water zo 'n anderhalve meter lager dan normaal. Door de zuidwesten wind wordt het water weggeblazen van de kust. Jachtjes liggen scheef aan de grond in de koninklijke jachthaven en achter de westpier is een groot stuk voormalige zeebodem min of meer drooggevallen. Een regengordijn striemt enkele vermetele wandelaars, die op de glibberige stenen van de opeens metershoge pier klimmen.
Bij de Westbatterij waai je bijna omver als de storm in alle hevigheid aan komt bulderen. Het dak van een tuinhuisje is losgerukt en vele meters verderop langs het pad neergesmakt. Bij de Amsterdamsepoortbrug zaagt de brandweer een afgebroken kruin van een boom in stukken om de weg vrij te maken. Op het Kruitpad, ter hoogte van de villa, zijn twee platanen afgezaagd, nadat ook hier de storm heeft toegeslagen. Honderd meter verderop zijn twee eiken als lucifers versplinterd over de sloot heen in het bos gevallen. Overal liggen takken en bladeren. Elk moment kan er weer een boom omgaan. De politie doet een oproep aan de burgers om thuis te blijven, maar de nieuwsgierigheid wint het bij enkelen van de voorzichtigheid. In Scheveningen is er iemand van de pier afgewaaid en vermist. Het is de ergste storm sinds twaalf jaar. Toen, op 25 januari 1990, sneuvelden er ook talloze bomen. Bij het voetbalveld lagen er twee populieren omver, evenals op het plantsoen, bij Burgemeester de Raadtsingel 1 en op vele andere plaatsen. Bij de voormalige molen waren diverse bomen afgeknapt. En in de jaren zeventig, vermoedelijk zo rond 1976, is er ook zo'n verschrikkelijke storm geweest. Hele bossen zijn er toen omgewaaid. Op de oostpier gingen er een paar bomen om en die hebben er vele jaren gelegen.
Terug naar vandaag. Bij garage Van Kooij zijn er vele dakpannen naar beneden gekomen. Op de Ton Kootsingel is naast de Kazerne een boom over de weg gevallen. Een eenzame fietser zwoegt op zijn leenfiets naar Weesp, om zijn eigen fiets op te halen. Tussen de Sporthal en het Halfje staat hij bijna stil. Meter voor meter moet hij vechten om vooruit te komen. De treinen rijden niet meer. Het vliegverkeer is voor een groot deel stilgelegd. Alle buitensporten, dus ook het voetballen, zijn afgelast. Er vallen in Nederland zes doden door het weer. Monique de Hond staat op het dak van de studio in Hilversum en zegt dat de wind 's avonds afneemt. Haar haren waaien door de war. De wintertijd maakt dat het vroeg donker wordt.

GK


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: