terug naar het overzicht
terug naar de Bloemendalerpolder
Leupen gaat uit van 2700 woningen in het Muider deel van de Bloemendalerpolder en 1500 in het Weesper deel - totaal dus 4200 woningen. Naar verluidt bood hij er eerder bijna 5000 aan.
(kop muideninfo.nl)

Uit het WeesperNieuws van 15 januari 2002

Interview met Muider wethouder Leupen:
Muiden ziet woningen in polder als noodzakelijk kwaad voor aquaduct

WEESP - De provincie Noord-Holland heeft vorig jaar aangegeven dat de Bloemendalerpolder in aanmerking' komt voor de bouw van vijfduizend woningen. Deze toezegging maakt deel uit van een plan om tussen 2010 en 2030 zo'n 190.000 huizen in de noodvleugel van de Randstad te bouwen.
Het Rijk had aan de provincie gevraagd of dit tot de mogelijkheden behoorde.

De weg voor polderbouw is vrijgemaakt omdat de Bloemendalerpolder in de Vijfde Nota ruimtelijke ordening van minister Won uit het Groene Hart is gehaald. Alleen de Tweede Kamer kan dit besluit nog terugdraaien.

Weesp koestert al lang tijd uitbreidingsplannen, maar kreeg steeds nul op het rekest bij de provincie. Ook buurgemeente Muiden was jaren faliekant tegen woningbouw. Weesp mocht niet aan de polder komen. Nu is Muiden om. Er moet geld voor een aquaduct van de Al onder de Vecht komen. Van de overheid hoeft Muiden geen zak niet geld te verwachten en dus ging de gemeente zelf op zoek naar financiering. Dit blijkt mogelijk te zijn door de heilige Bloemendalerpolder op te geven voor woningen.

Weesper wethouder Lüken van ruimtelijke ordening is blij met de mogelijkheid om woningen te realiseren. Zijn ambtgenoot in Muiden, wethouder Leupen, ziet polderbouw meer als noodzakelijk kwaad.


In een eerder interview liet Ben Lüken weten blij te zijn met de ontwikkelingen rond de Bloemendalerpolder. Hoe zit dat met u?

"Als ik heel eerlijk ben heb ik gemengde gevoelens. De Bloemendalerpolder ligt in Muiden gevoeliger dan in Weesp. We hebben jarenlang het standpunt gehad dat er niet gebouwd mocht worden, maar we hebben ook sinds jaar er dag problemen met de verkeersoverlast van de rijksweg Al. Nu hebber we een koppeling gemaakt. Bouwen in de polder? Ja. Maar dan wel onlosmakelijk verbonden met het realiseren van eer aquaduct. Dat is de grote wens van Muiden. We hebben daarmee volop steun van buurgemeentes als Weesp gekregen."

Maar het liefst een groene polder?

"Nou, dat is altijd het uitgangspunt geweest dat in Muiden politiek gezien breed gedragen was. Vorig jaar hebben we in opdracht van de raad onderzocht wat de mogelijkheden waren om eer aquaduct te realiseren en dat te financieren. We zijn tot de conclusie gekomen dat het kan, maar dan moet er wel gebouwd worden. Als we op het Muider deel uitgaan van 2700 á 2800 woningen zouden we, samen met een deel financiering uit de markt, een aquaduct kunnen realiseren."

Woningbouw levert dus genoeg geld op voor de financiering van het aquaduct?

"Ja, het onderzoek heeft dat uitgewezen. En de raad is - zij het schoorvoetend - met de uitgangspunten akkoord gegaan. Nu is het aan mij als vertegenwoordiger var de raad in het college om te kijken hoe we dat aquaduct kunnen realiseren Woningbouw is daar eer onderdeel van."

Was er geen andere manier om het aquaduct te financieren?

"Voordat we de haalbaarheid van dit project onder zochten, zijn we eerst bij minister Netelenbos geweest. We hebben de vraag gesteld of er voor deze regio eindelijk eet aquaduct inzat. Nou, het bleek dat we daar in ieder geval tot 2010 niet op hoefden te rekenen, omdat het geld in andere grote infrastructurele projecten is gestopt. Dat betekende meteen dat zij ons uit daagde om creatief na te denken over de financiering. Dat heeft ertoe geleid dat we een haalbaarheidsonderzoek heb ben gedaan en dus mogelijkheden zien om voldoende middelen te krijgen uit de markt."

Een soort stuivertje verwisselen dus?

"Zo kun je het noemen. Ik had liever gehad dat er vanuit het Rijk genoeg geld was gekomen om het aquaduct te realiseren. Eerlijkheidshalve moet ik melden dat wij sinds jaar en dag een enorme druk op de polder merken. Weesp wil al jaren in de omgeving van het station bouwen. Wij wilden de polder openhouden. Maar de ruimte voor woningbouw is in de Randstad zo spaarzaam. Bovendien moeten er ongeveer 175.000 tot 190.000 woningen worden gebouwd in de noordvleugel van de Randstad. Dat heeft ertoe geleid dat alle groene ruimtes kritisch worden bekeken voordat er een definitieve bestemming aan wordt gegeven. Het is wel verstandig om met uiterste voorzichtigheid en met goede adviseurs te bekijken hoe de polder ingevuld kan worden."

Hoe moet de polder er volgens Muiden uitzien? Er is al een schets gemaakt.

"We hebben een stedenbouwkundige schets laten maken - niet meer dan een pennenstreek - om te kijken wat het gebied aan kan. Er wordt momenteel ontzettend gegist en gegokt over het woningaantal dat in de polder past. Er is in de pers verschenen dat het wel eens 5000 woningen zouden kunnen zijn. Nou, ik wil me helemaal niet vastleggen op welk aantal dan ook. Het komt aan op een zorgvuldige afweging van woningen, natuur en water om de polder een invulling te geven die hij verdient. Op dit moment zien we dat de polder van ons af gaat. Het beheer laat te wensen over. Er zijn steeds minder agrariërs. Ook zijn er ongewenste ontwikkelingen in de polder, vooral aan de Muider kant. Er is bijvoorbeeld een bedrijf dat handelt in tweedehands vrachtwagens. Dat heeft helemaal niets te maken met de agrarische functie die dat gebied op dit moment heeft. Je ziet dat het gebied langzamerhand een ander gebruik krijgt. Dan moet je er als de kippen bij zijn om samen een goede invulling aan de polder te geven."

De agrarische functie is dus niet meer in stand te houden?

"Nee, die staat behoorlijk onder druk. Dat is de reden dat ondanks de tegenstand de politiek voelt dat er iets moet gebeuren. Het is beter om een goede visie te ontwikkelen, dan achterover in de kussens te takken en alles over je heen te laten komen,"

Dus groen is dus eigenlijk niet eens meer mogelijk?

"Ik denk wel dat er een goed evenwicht kan komen waarbij natuuraspecten een rol spelen bij de inrichting van de polder. Er moet voldoende water en natuur overblijven. Daar mag dan in een goede verhouding ook woningbouw bij ingevoerd worden."

In Weesp is een grote woningnood, waardoor vooral jonge gezinnen moeten uitwijken naar Almere. Speelt dat probleem ook in Muiden?

"Jazeker. We hebben jarenlang tegen een grote groep jongeren die in Muiden of Weesp willen wonen, moeten zeggen dat ze maar ergens anders moeten zoeken. Die groep is in Muiden enorm groot. Dus moet nadrukkelijk gezegd worden dat dit een unieke kans is voor Muiden en Weesp om woningen neer te zetten voor mensen in de regio en zo in de behoefte te voorzien."

Dan moet je toch blij zijn met de huidige ontwikkelingen?

"Nou, het ligt altijd heel gevoelig. Je hebt voor- en tegenstanders. In Muiden heb je veel mensen die het zonde vinden dat het open stuk tussen Weesp en Muiden door een bepaalde invulling zijn karakter verliest. Aan de andere kant is er een grote groep, voornamelijk jonge, Muiders die juist ongelooflijk blij is met een kans om in de directe omgeving van hun geboorteplek te wonen."

En dat worden dus 2700 woningen op het Muider deel?

"Dat aantal is genoemd in ons haalbaarheidsonderzoek. We gaan samen met Weesp. de provincie en het gewest het project verder uitwerken. Ik zal met collega Lijken praten over financiering van het gebied. De centjes voor het aquaduct moeten er hoe dan ook komen."

Hoe verloopt die samenwerking met Weesp en de provincie?

"Omdat het streekplan wordt herzien, hebben we de opdracht gekregen om samen met Weesp nieuwe uitgangspunten te formuleren. We hebben intensief contact, dat is wel eens anders geweest. Het bevalt me goed. Ook de provincie is een solide partner. Het ontwikkelen van een nieuwe structuurvisie kost veel geld. Wij rekenen op een gepaste bijdrage van de provincie voor deze kosten."

Gaat de samenwerking met Weesp gemakkelijker omdat er een gemeenschappelijk doel is?

"Je zou kunnen zeggen dat we een gemeenschappelijk doel hebben. Het is wel makkelijker als dat er is. Van de polder is tweederde van Muiden en eenderde van Weesp. Van het Muider deel moet zo'n 70% worden ontwikkeld. Dat is wel onlosmakelijk met de bouw van een aquaduct verbonden."