Kans en bedreiging: provincie wil 5000 woningen in Bloemendalerpolder
Uit het WeesperNieuws van 30 oktober 2001
Nieuw hoofdstuk in de strijd om uitbreiding van Weesp.
WEESP - De Randstad is het dichtstbevolkte gebied van Nederland. Toch heeft de regering de provincie en de betrokken gemeenten gevraagd of er in de noordvleugel van die Randstad plaats is voor 190.000 woningen.
Daarop ging men naarstig op zoek naar plekken waar gebouwd kon worden. Hierbij kwam ook de Bloemendalerpolder als bouwlocatie in het vizier. Het antwoord van de betrokken overheden aan de regering was ja. Maar: als voorwaarde hebben de betrokken overheden de bereikbaarheid van het gebied gesteld.
Door de grote bevolking en de suburbanisatie kunnen de snelwegen de vele auto's nauwelijks aan en de treinen zitten in de spits overvol. De bereikbaarheid als voorwaarde stellen, is daarom helemaal niet zo gek. Als er nog meer woningen (en daardoor automatisch meer mensen) bijkomen, zijn de files helemaal niet meer te overzien.
Als onderdeel van die bereikbaarheid wordt de omstreden snelwegtunnel tussen de A6 en de A9 als eis opgevoerd. Vooral de gemeentes Amsterdam en Almere hebben hier belang bij. Met andere woorden: wil Weesp die felbegeerde Bloemendalerpolder gebruiken als woningbouwlocatie, dan komt de tunnel er ook. Daarmee lijkt de komst van de gevreesde snelwegtunnel niet meer te
keren. Het nieuws voor Muiden is beter: het aquaduct voor de A1 is ook een voorwaarde.
Wel erg veel
Voor de Bloemendalerpolder is een maximale capaciteit van 5000 woningen vastgesteld. Veel hoger dus dan de 1000 huizen die Weesp in haar eigen deel van de polder wenst te bouwen. Over die 1000 woningen heerst in de gemeenteraad al verdeeldheid: GroenLinks en D66 houden de polder liever groen. Nu moeten ze dus vechten tegen 5000 woningen. Voor de goede orde: 5000 woningen in de totale polder, die grotendeels tot het grondgebied van Muiden wordt gerekend.
Krijgt Weesp nu eindelijk de woningbouwmogelijkheden die het al zo lang wenst? Dat valt nog te bezien. Het is zeer de vraag of die woningen voor de Weesper woningzoekenden bedoeld zijn. Ingewijden menen dat het vooral een wijk voor (en van) Amsterdam gaat worden. Bovendien is 5000 natuurlijk wel erg veel. Wethouder Lüken van ruimtelijke ordening verklaart echter stellig dat de polder alleen voor woningzoekenden in de Gooi en Vechtstreek mag worden bebouwd. Hij ziet kansen voor Weesp om de gewenste uitbreiding te realiseren, maar is het eens dat het aantal van 5000 te groot is. "Het is een getal dat is gebaseerd op wat er mogelijk is. Nog niet op wat er wenselijk is."
De gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, H. Meijdam (VVD). bevestigt dat het getal van 5000 nog niet hard is. "Mochten Weesp en Muiden met een kwalitatief goed plan komen waarbij men uitkomt op pakweg 4500 woningen, dan zou dat ook kunnen". Zo haalt de hij alle gewekte hoop ook weer weg. "Dat betekent natuurlijk niet dat de polder vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan de Vecht wordt volgestouwd met huizen. Het moet leefbaar blijven.
Bovendien hecht ik eraan om goed te luisteren naar de lagere overheden. De gezamenlijke visie van Weesp en Muiden is van groot belang", aldus de gedeputeerde.
Paard van Troje
In elk geval is er sprake van een nieuw hoofdstuk in de Weesper strijd om uitbreiding. Meer woningen zijn nodig om vergrijzing tegen te gaan, de lokale economie bloeiend te houden en groot genoeg te blijven om een goed gemeentelijk apparaat te behouden. Het verleden leen dat grootse bouwplannen rond Weesp vaker worden tegengehouden dan worden uitgevoerd. Zo wilde de gemeente dertig jaar geleden de Aetsveldse polder volbouwen, maar mocht uiteindelijk als troostprijs alleen Aetsveld bouwen - vandaar de rare vorm van deze wijk. Eind vorige eeuw zette Weesp in op 1500 huizen in de Bloemendalderpolder, maar kreeg er slechts 150: Leeuwenveld. Er is met de huidige situatie echter één groot verschil: in het verleden is de bouw vaak tegengehouden door de provincie en nu biedt dezelfde provincie die uitbreiding juist aan.
Dat roept de vraag op of de balans niet is doorgeslagen. Critici weten het al. De polder vol met woningen en de A6-A9 op de koop toe; het Paard van Troje is binnengehaald.