Restauratieplan voor Pampus
Uit de Nieuwe Weesper van 3 januari 2002
MUIDEN - Pampus is het meest bekende en misschien wel meest prominente onderdeel van de Stelling van Anisterdam, welke stelling als geheel is geplaatst op de lijst van Werelderfgoederen van 'Unesco. De stichting Pampus is eigenaar van het forteiland en heeft ten doel het conserveren respectievelijk restaureren van het forteiland. Zij wil dit monument, een zeer interessant cultureel erfgoed, blijvend openstellen voor publiek. Nu reeds komen per jaar 35.000 bezoekers naar het eiland.
Het forteiland verkeert in ernstige mate in verval. Als er niets gedaan wordt is de kans groot dat het over enkele jaren niet meer voldoende veilig is om bezoekers te ontvangen. Om die reden heeft Stichting Pampus een Toekomstplan opgesteld en dit laten toetsen door Grontmij op de restauratieve en bouwtechnische aspecten. Marktplan Adviesgroep heeft een haalbaarheidsstudie verricht waarvan de conclusie is dat het Toekomstplan financieel haalbaar is.
Het plan houdt in het conserveren van het fort waarbij het huidige ruineachtige karakter, dat de bezoeken zo sterk aanspreekt, zal worden behouden. Het dak van het fort en de oorspronkelijke geschutskoepels zullen worden dichtgemaakt en enkele onderdelen van het fort worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De droge gracht om het fort wordt grotendeels overkapt met een glazen dak. Daardoor kan het ruine-karakter worden behouden terwijl een fantastische ruimte ontstaat voor het organiseren van tentoonstellingen en manifestaties.
Voor de ontvangst van de verwachte toestroom van bezoekers worden ontvangstgelegenheden, tentoonstellingsruimten met alle daarvoor benodigde faciliteiten zoals restaurant, keuken, winkel, en dergelijke gebouwd in het talud van het eiland zodat het oorspronkelijke silhouet van het eiland kan worden bewaard.
De Stichting Stelling van Amsterdam heeft besloten om het Nationaal bezoekerscentrum van de stelling op Pampus te vestigen. Daarnaast zullen op enkele andere forten van de stelling kleinere thematentoonstellingen worden ingericht. Door dit bezoekerscentrum zullen nog veel meer mensen Pampus bezoeken en kan de educatieve functie van het monument worden verdiept.
Stichting Pampus heeft in november een workshop georganiseerd met alle bij dergelijke restauratieprojecten betrokken (overheids)instanties. Bij die workshop bleek een zeer grote mate van consensus met de conserverings- en restauratieplannen van Pampus. De volgende stap is het selecteren van de architecten die de huidige planstudies moeten vertalen in concrete ontwerpen.