Provincie luistert naar wensen voor Bloemendalerpolder
Uit de Gooi- en Eemlander van 31 oktober 2001
door Tamar de Vries
Weesp - Nog voordat de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Mulden wordt bebouwd, wil de provincie Noord-Holland op papier hebben op welke plekken binnen de stedelijke bebouwing van beide Vechtstadjes woningen kunnen komen, om zoveel mogelijk groen in de polder te sparen. Dat was gisteravond één van de belangrijkste uitkomsten van de discussie over het nieuwe streekplan Noord-Holland-Zuid, In het Burgerhuis Vechtstreek.
Vier statenleden van de Provincie hoorden de wensen aan van (vooral) Weespers, Muider(berger)s en veehouders uit de Vechtstreek De bijeenkomst was er een In de trant van 'de provincie komt naar je toe'. Discussielelder Guido Kuipérie van de provincie had vooraf een debat á la het VARA-programma Lagerhuis voor ogen. De circa vijftig aanwezigen zorgden ervoor dat Kuipérie behoorlijk wat kilometers maakte met de microfoon in de zaal. De in de laatste paar maanden door verschillende instanties geventileerde meningen over het conceptstreekplan Noord-Holland-Zuid houden de gemoederen in de Vechtstreek behoorlijk bezig.
De statenleden van de provincie moesten eerst maar eens uitleggen waarom er drie jaar nadat het streekplan Gooi en Vechtstreek in werking is getreden al weer een nieuw moet komen, De bedoeling was dat het oude streekplan één op één zou werden overgenomen in het nieuwe, dat een groter gebied omvat en veel globaler van opzet is. Maar daar kwamen de ontwikkelingen rond de Bloemendalerpolder tussendoor gefietst. Daarom Is de provincie de boer opgegaan om de ideeën over invullingvan de polder te inventariseren.
Jan Hylkema, PvdA'er uit Mulden, benadrukte dat Muiden en Weesp samen met het gewest Gooi en Vechtstreek aan de gang gaan om een gebiedsvisie voor de Bloemendalerpolder op te stellen.
Gebiedsvisie
Die visie moet begin 2002 klaar zijn. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het conceptstreekplan in februari 2002 het licht ziet. De gebiedsvisie wordt één van de bouwstenen van het nieuwe streekplan.
Ook wilden de aanwezigen van de statenleden horen waar het onlangs genoemde woningaantal van 5000 in de Bloemendalerpolder vandaan komt. Statenlid Peter Visser (PvdA) deed uit de doeken dat dit aantal is genoemd op de Noordvleugelconferentie. Hij voegde eraan toe dat de statenleden geen deel uitmaken van die discussie. Alleen de gedeputeerden zijn daar bijgeweest Hij wees er ook op dat de provincie Noord-Holland loopt vanaf het Gooi tot aan Texel, en dat de statenleden niet alle plekken waar woningen kunnen verrijzen op hun duimpje kennen. Daarom drong hij aan op de totstandkoming van de door Muiden en Weesp te ontwikkelen gebiedsvisie en een lijstje van inbreidingslocaties in Muiden en Weesp.
Statenlid Maaike Nagel (CDA) hield de aanwezigen voordat de provincie soms voor moeilijke beslissingen staat. "Wlj moeten 150.000 woningen wegzetten van het Rijk en ik heb begrepen dat de mensen in het Gooi geen meter hei willen opgeven. Ondertussen hebben de hoge heren al allerlei plannen voor woningbouw rond Amsterdam, In Uithoorn, Aalsmeer en Almere klaarliggen."
Een veehouder uit het publiek, die de provincie opriep niet altijd als eerste naar de boeren te kijken als er grond nodig is voor waterberging of woningbouw, vroeg zich af of de conclusies van de discussie nog wel worden meegenomen in het concept-streekplan. Volgens 's mans berekeningen moet het conceptplan volgende week al bij de drukker liggen. Visser verzekerde hem dat het allemaal
goed komt. "Wij als provinciale staten kunnen het concept-streekplan ook afschieten."