terug naar het overzicht

Lekker badderen is straks afgelopen

Uit de Gooi- en Eemlander van 6 juli 2001

Muiden en Muiderberg krijgen watermeter

Van onze verslaggever Tom Scherder

MUIDEN, MUIDERBERG
- De tijd van uitgebreid badderen, onbeperkt tuintje sproeien en continu wasjes draaien in Muiden en Muiderberg is bijna voorbij. De Gemeente Waterleidingen Amsterdam (GWA), die verantwoordelijk is voor de waterlevering in beide plaatsen begint in september met de plaatsing van 2500 watermeters bij particulieren. Na plaatsing gaan burgers betalen voor de werkelijke hoeveelheid verbruikt water. Momenteel is de hoogte van het watergeld gebaseerd op de grootte van de woning.

GWA was van plan Muiden en Muiderberg pas in 2004 van watermeters te voorzien, maar na een (brand)brief/van burgemeester Harry Smith van Muiden besloot het waterleidingbedrijf de bemetering eerder uit te voeren. Daarbij speelde mee dat de meeste woningen in Muiden en Muiderberg tot de jaren zeventig gewoon een watermeter hadden.
Burgemeester Smith is blij verrast dat Muidens verzoek om eerdere plaatsing is gehonoreerd. "Het systeem van het ongemeten tarief pakt heel ongunstig uit voor een groot aantal mensen die alleen wonen. Die betalen momenteel tussen de twintig en vijftig procent te veel.

JE. van der Tuin, hoofd facturering en levering van GWA "zolang niet iedereen een watermeter heeft, hebben we een duaal stelsel: mensen die een vast bedrag betalen (voor een gemiddelde woning zo'n 85 gulden per kwartaal) en anderen die een vastrecht van 87 gulden betalen en een bedrag per kubieke meter water (tarief momenteel f2,81)." Het GWA heeft ook al onderzoek laten verrichten naar de gevolgen van het gemeten tarief. Van der Tuin: "De gemiddelde verbruiker is per kwartaal twaalf procent duurder uit. Een tweepersoons huishouden verbruikt op jaarbasis zo'n honderd kuub. Dat is 281 gulden per jaar. Met het vastrecht wordt dat 368 gulden exclusief btw, dat is 92 gulden per kwartaal. In de tarieven zijn de kosten van de plaatsing van de watermeters verwerkt." Wie mét een watermeter duurder uit is, valt automatisch in een overgangsregeling. Hij of zij hoeft daar niets voor te doen.
Gemeentewaterleidingen verhoogt bij een hogere rekening trapsgewijs in vier jaar tijd de waterrekening. Pas in het vierde jaar betaalt een verbruiker het volledige bedrag. De overgangsregeling geldt alleen voor het vastrecht en het waterverbruik. De waterbelasting van 28,5 cent per kubieke meter en de zes procent btw vallen buiten de regeling. De rekening wordt in elk geval nooit met meer dan vijftig gulden per jaar (exclusief waterbelasting) verhoogd.