terug naar het overzicht
Weg langs kanaal voor polderbouw
Uit de Gooi- en Eemlander van dinsdag 04 oktober 2005
door Wim van Dijk
Weesp - Er moet een tweebaansweg worden aangelegd langs de Bloemendalerpolderweg en het Amsterdam-Rijnkanaal als hoofdontsluiting van de toekomstige woningen in de Bloemendalerpolder. Die weg kan dan ook benut worden voor de bedrijven op het Weesper industrieterrein Noord. De bestaande Korte Muiderweg wordt dan alleen nog gebruikt voor bestemmingsverkeer.
Dat is een van de voorwaarden die Weesp stelt in het verdere onderhandelingsproces voor woningbouw in de polder. De gemeenteraad stemde gisteren in met de plannen zoals die een aantal weken geleden door een ontwerpatelier waren gepresenteerd, maar de gemeente zal zich daarnaast hard maken om via het komende onderhandelingsproces veranderingen aan te brengen. In het plan van het ontwerpatelier is de ontsluitingsroute niet alleen anders gesitueerd, maar wordt ook aangegeven dat het een vierbaansweg moet worden.
Ook op andere onderdelen was de raad van mening dat wijzigingen op z'n plaats waren. Zo moet er meer water in het plangebied komen. Op die manier kan worden voorkomen dat er meer woningbouw in de polder komt dan Weesp lief is.
Als absolute voorwaarde stelt de raad de aanleg van een aqua-ecoduct voor de kruising van de A1 en de Vecht bij Muiden en het deels zuidelijker en verdiept aanleggen van de A1. Dat idee wordt ook wel geopperd door het ontwerpatelier maar de Weesper raad vindt zo'n kostbare aanpassing onontbeerlijk. Over de kosten van alle ingebrachte veranderingen, maakten de raadsleden zich gisteren nog geen zorgen. Dat is een onderwerp voor later als de nu nog abstracte plannen concreet vorm krijgen.
In het gebied Weesp/Muiden is plek voor zo'n 4500 huizen, maar die verrijzen lang niet allemaal in de polder. Rond de 1350 komen er op het KNSF-terrein en op andere plekken in Weesp daarnaast ook nog eens honderden. Per saldo blijven er voor de polder ongeveer 2400 overblijven. De gemeenteraad vindt dat dat gebied gefaseerd moet worden bebouwd: jaarlijks zo'n tweehonderd huizen. Overigens werd ook duidelijk dat eerst op het KNSF-terrein huizen zullen verrijzen. Vervolgens staat stedelijke verdichting op het programma. Pas daarna is de polder aan de beurt .
De punten die gisteren werden aangedragen als in meer of mindere mate harde onderhandelingspunten werden unaniem gedragen. De raadsleden hadden twee avonden nodig om op een lijn te komen. Zo had de Pvda graag nog wat meer water en groen in het plangebied gezien, maar de fractie legde zich bij de raadsmeerderheid neer.