terug naar het overzicht

Gerestaureerde sluisbrug Muiden weer op z'n plek

Uit de Gooi- en Eemlander van woensdag 15 december 2004

door Tamar de Vries
MUIDEN - ,,We hebben het weghalen van de brug in november gemist, dus hier wilden we bij zijn.'' De leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van de PC Hooftschool bekeken gisteren aandachtig de voorbereidingen voor het terugplaatsen van de sluisbrug in Muiden. ,,Aanschouwelijk onderwijs'', aldus de leerkracht van groep 5 en 6.


Als het blijft meezitten, kan het verkeer vanaf maandag weer gebruik maken van de brug. Gistermorgen werd de gerestaureerde brug met een grote hijskraan vanaf de Vecht weer op zijn plek gezet. De renovatie van het gehele sluiscomplex duurt nog tot het voorjaar, maar het einde van de afsluiting van de vesting is in zicht.

De brug is opgeknapt bij de firma Hofman in Sliedrecht. Het ijzerwerk van de brug is helemaal kaal gezandstraald en er is nieuwe coating op aangebracht.

Helaas duurde het optakelen en terugzetten wat langer dan verwacht, omdat de brug verkeerd om lag. De leerlingen moesten daarom hun excursie afbreken, al hadden ze wel een indruk gekregen van wat er allemaal komt kijken bij zo'n ingreep.

Voor het tussen de bruggenhoofden manoeuvreren van het brugdek werd gebruikgemaakt van een ouderwetse stoombok. Een bok met hijskraan die op elektriciteit werkt is volgens de kenners bij de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) niet zo nauwkeurig. ,,Met zo'n stoombok kun je het beste draaien. Met een elektrische gaat het altijd wat schokkerig.''

De komende dagen wordt het hydraulische mechanisme geïnstalleerd en het wegdek van de brugoprit bestraat, vertelt toezichthouder Pieter Muijzert van DWR. Ook de verkeerslichten die in de spits het autoverkeer regelen, moeten nog worden aangesloten.

Het begeleiden van de herplaatsing van de brug is een routineklus, vindt Muijzert. Ook de rest van het werk aan de sluis (reparatie sluisdeuren, vervanging elektrische bedrading, herstel voegwerk en cilinders) is niet zo bijzonder. ,,Allemaal puur groot onderhoud.''

Het enige aspect dat het karwei in Muiden wat lastiger maakt is het gedrag van het grondwater. Muijzert: ,,Toen we de sluis leegpompten, zagen we op de bodem op verschillende plekken wellen opkomen, water naar boven borrelen. Waar het vandaan komt is een raadsel. Het kan zijn dat de grond zo ver is ingeklonken dat er een holle ruimte is ontstaan met water.''

De sluis heeft in 1976 ook drooggestaan, maar toen stonden de huizen aan de Sluis er nog niet. Om beter inzicht in de materie te krijgen zijn medewerkers van GeoDelft bezig met onderzoek van de ondergrond. Ze hebben een nieuwe peilbuis gemaakt van twaalf meter diep die door middel van boringen aan het licht moet brengen wat voor soort grond er ligt.