terug naar het overzicht
Waterschap zit Muiderslot dwars
Uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 04 september 2004
door Tamar de Vries
MUIDEN - Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht ligt dwars bij de uitbreiding van het poortgebouw van het Muiderslot. De Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) van het hoogheemraadschap stelt zulke strenge en dure eisen aan de verdubbeling van het pand dat slotdirecteur Ties Hilgers het plan intrekt. De eis van het schap om onder het gebouw en in de kelder een 17 meter diepe damwand te plaatsen gaf de doorslag. AGV verbaast zich over de drastische stap van het Muiderslot.
Het huidige poortgebouw heeft vooral een kantoorfunctie. In het vergrote poortgebouw zouden onder andere een café, museumwinkel, educatieve en ontvangstruimten moeten komen. De opstelling van het hoogheemraadschap betekent dat het hele project om betere publieksvoorzieningen, klimaatbeheersing en arbeidsomstandigheden in en rond de kasteelburcht te creëren stopgezet moet worden.
Door het afketsen van het oorspronkelijke plan voor het poortgebouw ziet het Muiderslot geen andere mogelijkheid dan meer publieksfuncties toch in het kasteel zelf een plek te geven. Woordvoerder Iris van Staveren van het Muiderslot zegt dat daarbij gedacht moet worden aan het handhaven van de horecafunctie in de taveerne. Het opvangen van bezoekers buiten het eigenlijke kasteel was bedoeld om de collectie van het slot te sparen. De taveerne moet wellicht aangepast worden. Het Muiderslot is met de Rijksgebouwendienst aan het nadenken geslagen om een oplossing te vinden.
Woordvoerder Roland Sluijter van DWR denkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten. De dijkgraaf van AGV, Johan de Bondt, is nog in gesprek met burgemeester Harry Smith van Muiden over de kwestie. Eerder deze week zou de Muidense commissie ruimtelijke ordening zich over de uitbreiding van het poortgebouw buigen. Smith liet bij die gelegenheid weten dat het punt voorlopig van de agenda is gehaald, 'maar niet uit de wereld is'.
Het waterschap heeft een vinger in de pap bij de plannenmakerij omdat het huidige poortgebouw op de dijk staat. Wanneer het gebouw wordt verdubbeld, komt daar ook de nieuwbouw. De vestingwal of dijk waarop het gebouw steunt, is een 'primaire zeewerende kering' die bij het Markermeer hoort. Het Markermeer is volgens Rijkswaterstaat formeel een buitenwater. Deze normering brengt met zich mee dat dijkhoogte en bebouwingsvoorschriften aan strenge eisen moeten voldoen.
,,Het is een dijk waarmee buitenwater wordt tegengehouden. De veiligheid is ermee gemoeid en daar valt niet mee te schipperen'', aldus Sluijter. Wellicht is Rijkswaterstaat bereid om mee te wegen dat het Muiderslot achter de pier ligt. Hoe zwaar die argumenten tellen, moet onderzocht worden en dat onderzoek is prijzig.