terug naar het overzicht
Andere ruimte voor vleermuizen
Uit de Gooi- en Eemlander van vrijdag 23 juli 2004
MUIDEN - De vastgoedtak van de Koninklijke Nederlandse Springstoffen Fabriek (KNSF) zal 'vervangende woonruimte' regelen voor de zeldzame vleermuizen die momenteel rondvliegen in de verlaten gebouwen van de Muidense kruitfabriek.
Dat beloofde haar advocaat A. van Rossem gisteren tijdens een zitting bij de Amsterdamse bestuursrechter. ,,Mijn cliënt gooit de beuk er niet in'', verklaarde Van Rossem.
Veilig heenkomen voor de vleermuis of niet, de Stichting Stad Muiden, de Stichting Behoud Vesting Muiden en de Muiderbergse politieke partij Voor Ieders Belang waren en blijven mordicus tegen de omstreden sloopplannen van de KNSF waaraan het college van Muiden, ondanks haar demissionaire staat, goedkeuring heeft verleend.
De tegenstanders van de sloop vrezen dat het verdwijnen van de eeuwenoude fabriek de weg vrijmaakt voor een nieuwbouwwijk met zo'n 1700 woningen. Nu telt Muiden 1450 woningen. De plannen zouden niet alleen ten koste gaan van een stukje industrieel erfgoed en de rust aan de oevers van het IJmeer, maar ook het einde betekenen voor de ringslagen, uilen en de genoemde vleermuizen die de laatste jaren vrij spel hebben gehad op het omheinde terrein.
Het woord 'woningbouw' werd gisteren tijdens de zitting zorgvuldig vermeden. Des te meer viel de beladen term 'veiligheid'.
Met name de KNSF deed het aanvankelijk voorkomen alsof de bewoners van Muiden aan de rand leefden van een levende vulkaan. Dit wekte verbazing bij rechter A. Letschert die zich uitgebreid had voorbereid op de zaak. Hoe kan het nu, vroeg hij zich af, dat een gesloten fabriek meer gevaar oplevert dan een werkzame fabriek?
Advocaat Van Rossem probeerde het nog met een verhaal dat de overgebleven springstoffen steeds droger en dus gevaarlijker worden. Dit overtuigde geen van de aanwezigen. Uiteindelijk kwam hij met zijn collega M. Klijnstra, advocaat van de gemeente, tot de conclusie dat het gebouw veilig is zolang pubers of pyromanen geen vuurtje stoken op het zwaarbewaakte terrein.
Maar een terrein waar niemand kan komen, dat kan toch niet het toekomstbeeld van stichtingen zijn die op de bres staan voor leefbaarheid, zo stelde Klijnstra sluw.
Bovendien is het volgens hem de 'maatschappelijke wens' om gevaarlijke fabrieken in de bewoonde wereld met de grond gelijk te maken. Tegelijkertijd beweerde hij dat de sloop geen politiek gevoelig onderwerp is. Van die wens bleek weinig in de rechtszaal, waar een tiental Muiders de verweren met toenemende afkeuring aanhoorde.
Namens de stichtingen beweerde advocate M. Vink dat het mogelijk moet zijn om de installaties te ontmantelen zonder dat alle gebouwen hoeven te worden gesloopt. Haar visie werd onderschreven door een deskundige ex-medewerker van Muiden Chemie International, maar ambtenaren van het ministerie van VROM hebben hier na een bezoekje ter plaatse anders over geoordeeld.
Op verzoek van de KNSF zal de rechter mogelijk vandaag al een oordeel vellen. Vast staat dat wel vijf of zes gebouwen van De Krijgsman, die de interesse hebben gewekt bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, gevrijwaard blijven van de sloperskogel. Voorlopig althans.