terug naar het overzicht
Glasnost op het kruitfabriekterrein
Uit de Gooi- en Eemlander van maandag 14 juni 2004
door Tamar de Vries
MUIDEN - De portier schrikt zich duidelijk een hoedje. De gast die zich komt melden voordat zij onder begeleiding van de KNSF-directie op de fiets op het terrein mag begeven blijkt een verslaggeefster van de krant te zijn. De bewaker werpt een snelle blik op Sander Simons, communicatie-adviseur van KNSF, de grondeigenaar van het kruitfabriekterrein in Muiden.
Het is wennen, glasnost in de Rietpolder. Simons verzekert de portier dat alles volgens afspraak geschiedt. Nog wel even het mobieltje uitzetten en dan kunnen we gaan.
Jarenlang werden pottenkijkers geweerd op het kruitfabriekterrein in Muiden. Tot 27 mei werd er gewerkt met explosieve, brandbare en gevaarlijke stoffen en was het terrein sowieso verboden voor onbevoegden. Na de sluiting van Muiden Chemie International hoeft de productie niet langer afgeschermd te worden. Blijft over de vervuiling die is ontstaan door 302 jaar kruitfabricage. Inclusief materialen en stoffen die zijn achtergebleven na ontploffingen en ongelukken op het fabrieksterrein, schept dat een situatie waar niet zonder meer bezoekers worden toegelaten.
Maar een nieuwe tijd breekt aan. Er gaat van alles veranderen op het terrein, benadrukt KNSF-directeur Ferry Holzhaus. Bij een nieuwe tijd hoort ook openheid, want niemand is gebaat bij kunstmatig in stand gehouden geheimzinnigheid als het niet hoeft. In afwachting van de resultaten van bodemonderzoek, sanering en het sein veilig van het ministerie van vrom, wil de grondeigenaar tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid die in Muiden leeft. Gemeenteraadsleden mochten zaterdag hun ogen de kost geven. Wie de cd-rom met stiekem genomen foto's van het terrein goed heeft bestudeerd, ziet kort gezegd weinig nieuwe dingen. De paadjes langs lommerrijke bospercelen met hier en daar een bordje 'brandmelder' ogen vertrouwd. Een enkel laantje voert onder het lover van dikke eikenbomen door. Opvallend is het oerwoud van dunne stammetjes. ,,Een groot deel van het bos is productiebos geweest'', vertelt Simons. ,,Dat is echt niet aangelegd voor het mooi.'' De aanwezigheid van verschillende tankparken, waar opslagtanks met vluchtige stoffen en oplosmiddelen staan gegroepeerd, omgeven door overdadig groen doen komisch aan. Industriële vormen in het struweel, apart. Tussen de bomen en over de paden lopen metalen buizen en transportleidingen. Niet bepaald fraai, maar als in de verte een koekoek roept, denk je er weer anders over.
Directeur Holzhaus geeft toe dat de tijd tot en met 8 juli spannend is. Op die datum moet de gemeenteraad Muiden al of niet instemmen met het startdocument. Dat is de eerste aanzet tot uitwerking van de structuurvisie Bloemendalerpolder/KNSF-terrein. Weesp is een week eerder aan de beurt. Als het allemaal langer gaat duren, is het zelfs mogelijk dat de industriebestemming op het terrein blijft rusten. De milieuvergunning is er één van de zware soort, dat risicovolle productie toestaat. Deze vergunning categorie drie is gebonden aan de inrichting en niet aan het bedrijf zelf. Het liefst was KNSF al op 28 mei begonnen met de ontmanteling van de opstallen, maar er moet eerst een inventarisatie worden gemaakt van de status quo, inclusief veiligheidsrisico's, vervuiling en monumentale en ecologische waarde van het gebied. Holzhaus: ,,Alle veiligheidsmaatregelen worden in acht genomen. Vrom blijft ook controleren totdat de vergunning eraf kan. Het terrein moet 24 uur bewaakt worden, dat is duur. De tijd loopt en tijd is geld. Maar één ding willen we niet en dat is onzorgvuldig zijn.''