terug naar het overzicht
Verbazing over verzoek sloop KNSF-complex
Uit de Gooi- en Eemlander van 16-april-2004
MUIDEN - De grondeigenaar van het kruitfabriekterrein in Muiden, KNSF Vastgoed bv, heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor het slopen van gebouwen en installaties in het gebied. In de Vechtstad is door sommigen met gefronste wenkbrauwen gereageerd.
In de aanvraag voor de sloopvergunning wordt gesproken over 35.000 kubieke meter sloopafval. De inspectie van het ministerie van vrom heeft de gemeente schriftelijk laten weten dat de sloop nodig is in het belang van de veiligheid na de sluiting van de fabriek op 27 mei. In het gemeentelijk informatieblad stelt Muiden dat het neerhalen van de gebouwen geen verband houdt met de herontwikkeling van het terrein.
In december kondigde Rolf Visser van KNSF Vastgoed aan dat hij de gebouwen graag 'zo snel mogelijk wilde platschuiven'. In dezelfde maand besloot de gemeenteraad van Muiden tot de instelling van een klankbordgroep.
Vertegenwoordigers van Muidense organisaties buigen zich in vijf zittingen over de mogelijke ontwikkelingen op het kruitfabriekterrein.
Jan Bovenlander, lid van de klankbordgroep, vindt het raar dat een sloopvergunning wordt aangevraagd terwijl de klankbordgroep nog amper uit de startblokken is. Zo komt de visie van de groep straks als mosterd na de maaltijd, vreest hij. Uit de hoeveelheid sloopafval zou blijken dat zo'n beetje het hele complex er onder valt.
Sanne Krol van de gemeentelijke afdeling gebieds- en beheerszaken zegt dat de aanvraag voor de sloopvergunning getoetst wordt aan de bouwverordening. Ook de sloopveiligheid wordt bekeken. Verder kijkt de gemeente of de te slopen gebouwen cultuurhistorische waarde hebben of als industrieel monument beschouwd moeten worden.
Bovenlander is niet het enige klankbordlid dat bedenkingen heeft over de werkwijze van de inspraakgroep. Tot verbazing van de deelnemers aan de discussie stelde de gespreksleider van de provincie voor de groep te laten praten over de indeling van 4500 woningen op het KNSF-terrein en in de Bloemendalerpolder. De Muiders verkeerden in de veronderstelling dat allerlei verschillende ideeën de revue zouden passeren.
Klankbordlid Paul Dinant en twee bewoonsters van de Klapwijk hebben het college van burgemeester en wethouders gevraagd een enquête te houden onder de inwoners. Zo zou de hele gemeente haar kijk op de zaak kunnen geven. De vragenlijst zou in het gemeentelijk infoblad kunnen worden opgenomen.