terug naar het overzicht

Zelfs 'oude' Muiderbergers moeten nu dolen

Uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 14 februari 2004

door Tamar de Vries
MUIDERBERG - Zelfs inwoners van Muiderberg die al jaren in het dorp wonen, rijden dezer dagen dikwijls dolend rond. De vertrouwde route van of naar hun huis is opgebroken voor de aanleg van drempels in het kader van het project Duurzaam Veilig.


Op kruispunten spreken inwoners kennissen aan: ,,Je zult je wel afvragen wat ik hier doe, maar ik zit in een omleidingsroute. Ik moet zoeken naar m'n eigen huis''. Het antwoord: ,,Deze straat hoef je niet in, hier zit het ook dicht''.

De wegomleidingen zijn het gesprek van de dag. Er wordt gemopperd dat er zo veel straten tegelijk worden aangepakt. Veel mensen richten zich met hun opmerkingen en klachten tot Anna Waanders van de Muiderbergse partij VIB. ,,Het is veel mensen niet duidelijk waarom het allemaal tegelijk moet. Maar er zijn ook mensen die vraagtekens zetten bij de plaatsen waar de drempels komen.'' Volgens Waanders houdt de aannemer ook niet de volgorde aan die met de gemeenteraad is afgesproken. Eerst zou de Gerard Doulaan aan de beurt komen en dan pas de rest.

In het gemeentehuis krijgen klagers het 06-nummer van de opzichter van het karwei, Dries Verheijen. Hij heeft nog niet veel telefoontjes gehad. ,,Nee, want bij alle omwonenden van een plek waar we bezig zijn gooien we een brief in de bus. Men weet dus wat er waar gaat gebeuren. De hulpdiensten en de busmaatschappij weten ook allemaal waar de omleidingen zijn.'' Dat mensen klagen dat de weg op zo veel plaatsen tegelijk opgebroken is, houdt verband met het korte tijdsbestek waarin de klus af moet. ,,We hebben vijftig werkdagen de tijd. Daarna gaan we op de Gerard Doulaan aan de slag.''

Elke klus in het kader van het Duurzaam Veiligproject kent zo zijn randverschijnselen. Verheijen: ,,Werk aan de openbare weg trekt vandalen aan. Zaterdagavondpubliek van cafés en hangjeugd. Je kunt hun spoor volgen aan de hand van de vernielingen. Borden nemen ze mee. Voor op hun kamer, hè. Vorige week hebben ze het wc-tje omgegooid bij één van de bouwketen. We hebben er nu een hek omheen gezet. Ik ben het wel gewend, ik ben 62 jaar. De aannemer en wij kunnen het nog wel hebben, maar het moet niet te gek worden''.

Ook de vernieling van de vitrine van makelaar Vlaanderen aan de Zeeweg is het werk van vandalen, zegt Verheijen. Erik Pieter Vlaanderen bestrijdt dat. De schade is het gevolg van de storm vorig weekeinde. ,,Als het vandalen waren geweest, hadden ze de bordjes met huizeninformatie niet laten hangen."