terug naar het overzicht
Motie van afkeuring voor college Weesp
Uit de Gooi- en Eemlander van 24-november-2003
door Bart Vuijk
WEESP - De gemeenteraad van Weesp heeft donderdagavond zijn afkeuring uitgesproken over de manier waarop het college de raad heeft geïnformeerd over een omvangrijke woningbouwdeal tussen de besturen van Weesp, Muiden en Noord-Holland. Burgemeester Hofkamp sloot direct na de stemming de vergadering en kondigde aan dat het college 'zich moet beraden'.
Wethouder Renkema (VVD) had de toorn van de raad gewekt door te weigeren een rapport aan de raadsleden te geven dat door een adviesbureau is opgesteld over de deal over grootschalige woningbouw. Renkema hield vol dat het rapport niet bestaat, maar bleef het antwoord schuldig op de vraag waarom er dan 35.000 euro voor betaald is. Meerdere raadsleden hebben het rapport bovendien met eigen ogen gezien. Renkema zei na de stemming niet te willen aftreden.
De motie van afkeuring werd tijdens een tumultueus verlopen vergadering met negen tegen acht stemmen aangenomen. Indiener Dick Spel van GroenLinks sprak van tevoren van een 'gele kaart' en verwierf de steun van de oppositie en coalitiepartij CDA. Door het politieke tumult kwam de gemeenteraad niet toe aan een inhoudelijke behandeling van de woningdeal tussen Weesp, Muiden en Noord-Holland. Hofkamp kondigde aan dat het onderwerp, waarvoor zo'n vijftig Weespers zich in de raadszaal hadden verzameld, volgende week weer aan de orde komt.
GroenLinks had Renkema de afgelopen tijd herhaaldelijk gevraagd om het rapport van adviesbureau BRO, dat zou ten grondslag liggen aan de nog op te stellen structuurvisie voor de Bloemendalerpolder. Muiden en Weesp willen daar gezamenlijk duizenden woningen bouwen. GroenLinks kreeg steeds van Renkema te horen dat het stuk niet bestaat.
Een aantal Weesper raadsleden had het rapport echter met eigen ogen zien liggen op de bureaus van wethouders en een gedeputeerde van Noord-Holland. ,,Het is een compleet boekwerk met teksten en uitgewerkte kaartjes'', wist een raadslid. Renkema bleef het BRO-rapport echter betitelen als een niet-bestaand document en weigerde het te verstrekken. Op de vraag D66-raadslid Keijzer waarom Weesp BRO 35.000 euro had betaald voor het opstellen van een niet-bestaand rapport, bleef hij het antwoord schuldig.
Toen na twee schorsingen duidelijk werd dat de motie van afkeuring het zou halen, toverde Renkema een konijn uit de hoed: het zou om een ambtelijke misser gaan. ,,Het is ons gebleken dat om onverklaarbare redenen onze schriftelijke informatie de raad niet heeft bereikt.'' Dit verhaal werd bevestigd door burgemeester Hofkamp, die zei dat er wel degelijk een poststempel op de gevraagde stukken zat.