Uit de SLUIZ van oktober 2001
De brand in een loods met verpakkingsmateriaal op 20 augustus is wellicht de lont in het kruitvat dat Muiden Chemie heet. Jarenlang leidde de munitiefabriek aan de rand van de bebouwde kom van Muiden een onopvallend bestaan. Vele nieuwe inwoners van het vestingstadje wisten nauwelijks dat er nog zoiets als een Kruitfabriek bestond. De naam "Klapwijk" voor wijk Zuidwest was een deel van de folklore, net zoals de Beatrixstraat ooit "Korea" genoemd werd. De laatste 'grote' ontploffing was ook alweer zolang geleden; op 8 december 1972 vloog de droogkamer de lucht in. Er waren 2 doden en 3 zwaargewonden plus grote schade in Muiden. Daarna volgden nog diverse kleinere explosies en branden, maar de schade in Muiden bleef beperkt. Zelfs een ontploffing met 3 doden in 1983 werd door de toenmalige wethouder Marjo Vlaanderen afgedaan als "een bedrijfsongeval." De boodschap was en is nog steeds: "Gaat u rustig slapen, er kan niets meer gebeuren." Na de ontploffing van SE Fire-works in Enschede, op 13 mei 2000, beweerde een "professor" op de televisie doodleuk "dat de Kruitfabriek in Muiden vroeger ook een gevaar opleverde, maar tegenwoordig niet meer bestond." De werkelijkheid is anders: De fabriek is nog springlevend.
De uitzending van "Knevel op zaterdag" van 6 oktober j.l. besteedde 10 minuten aandacht aan de brand van 20 augustus en de ongerustheid daarover. De burgemeester van Muiden maakte daarin niet zo 'n beste beurt. Verbijsterde raadsleden hoorden dat er in Muiden geen rampenbestrijdingsplan is. Inmiddels is er toegezegd dat er in november een informatieavond over de Kruitfabriek zal worden gehouden. Meer hierover in de volgende Sluiz. Voor geinteresseerden: Zie ook www.muideninfo.nl
Kort overzicht van de historie van de Kruitfabriek in Muiden:
- 21 januari 1702 De Vroedschap van Muiden verleent vergunning aan Reinier van Cuyk uit Amsterdam om een kruitmolen te bouwen op Muider grondgebied.
- 25 juni 1831 Openbare verkoop van de buskruitmolen. Voor fi 5900,-- wordt Abraham Bredius jr. de eigenaar.
- 1848 "De Gezamenlijke Buskruidmakers van Noord-Holland en Utrecht"
concentreren alle werkzaamheden op de "Krijgsman" te Muiden,
- 1869 Stichting van een geheel nieuwe fabriek, met als energiebron een stoommachine van 38 PK.
- 19 januari 1883 Een enorme ontploffing richt een ravage aan op het fabrieksterrein. Er zijn 13 doden onder het personeel. Ook in Muiden is er veel schade.
- 4 september 1885 De herbouw van de fariek wordt goedgekeurd bij Koninklijk Besluit, ondanks tegenstand in Muiden,
- 1886 Een ontploffing eist 2 doden. Een deel van de fabriek wordt verwoest.
- 1 januari 1919 Stillegging van het bedrijf en liquidatie van "De Gezamenlijke buskruidmakers van Noord-Holland, Utrecht en Zeeland."
- 20juni 1922 Een nieuwe NV komt tot stand tussen 'de Buskruidmakers' en de Staat der Nederlanden.
- 1924/1925 Diverse ontploffingen, waarbij respectievelijk een gebouw met anderhalve meter dikke muren in de Zuiderzee verdwijnt en 1 dode valt bij de explosie van een kruitmolen.
- 17 januari 1947 Ontploffing van granaten op het terrein van de Springstoffenfabriek: 17 doden, waaronder een drietal Muidenaren. Grote schade in Muiden.
- 1948/1949 Er ontploft opnieuw een granaat; 1 dode. Een jaar later ontploft er een kruitmolen; 1 dode.
- 13 juni 1963 Ontploffing van "De Eendekooi" een kruitopslagplaats met 30.000 kilo explosieven gaat de lucht in. Er is weinig schade dankzij de wind en de afgelegen lokatie. Er zijn geen slachtoffers.
- 2 juni 1966 Ontploffing van de trotylfabriek. Vele lichtgewonden en grote schade in Muiden.
De bevolking van Muiden en het gemeentebestuur willen de Kruitfabriek weg hebben.
- 1 juni 1972 Fusie met Dynamit Nobel AG in Troisdorf, West-Duitsland.Muiden Chemie.
- 8 december 1972 Ontploffing van de droogkamer; 2 doden en 3 zwaargewonden. Grote schade in Muiden en algemene verontwaardiging over de ramp.
- 30 mei 1983 Ontploffing kruitmagazijn; 3 dode werknemers uit Suriname
- 9 september 1983 Ontploffing sorteerderij; 1 dode Muidenaar
- 25 november 1986 Muiden Chemie verdacht van leverantie kruit aan Iran. Exportverbod, stillegging bedrijf. Ontslag groot deel van het personeel.
- 10 december 1990 Muiden Chemie is failliet en ontslaat de werknemers, als gevolg van de verminderde vraag naar kruit in de wereld.
- 24 augustus 1991 Muiden Chemie wordt overgenomen door het Britse Royal Ordnance en wordt
voortgezet onder de naam Muiden Chemie International.
- 20 augustus 2001 Brand in een opslagloods voor verpakkingsmaterialen.