een tweetal voorstellen door B&W teruggenomen op de raadsvergadering van 13-dec-01.
Kort verslag raadsvergadering 13 dec 2001
Het zat het college van B&W bepaald niet mee op de raadsvergadering van 13 december jongstleden.
Op de agenda stonden onder meer de Vaststelling van het Arbeidsvoorwaarden Muiden á la carte, de Afkoopsom schade bouwverkeer aanleg Gooiboog, en de verhoging van het parkeertarief.
Het eerste punt kwam er wel door, maar niet zonder dat B&W forse kritiek had aangehoord van met name onze welbespraakte nestor Wiebe de Haan. Hij vond dat het geen pas gaf nu, met het argument dat anders de belastingdienst de regeling niet accepteert, het voorstel even snel voor het einde van het jaar er door te drukken. 'Un Fait Accompli' vertaalde hij in het Frans. B&W verdedigde zich door te stellen dat het juist de laksheid van de belastingdienst was, die tot deze late behandeling heeft geleid. Andere raadsleden waren niet te spreken over de starre wijze waarop vrije dagen opgenomen moeten worden: tot één jaar van te voren melden. "Waarom niet meteen bij de sollicitatie", zo sprak Vlanderen, misschien wel een beetje demagogisch. Hans van de Steen vond het niet zo erg: als onderwijzer is hij wel gewend aan wat minder flexibele vakantieafspraken. B&W beloofde soepel met de regeling om te gaan.
Wethouder Schulp had het op de commissievergadering al gemeld: hij heeft zo'n 230.000 gulden aangeboden gekregen van Railinfrabeheer als afkoop voor de schade die aan ons wegennet zal worden aangericht door het zware bouwverkeer voor de Gooiboog. (De rechtstreekse spoorlijn van Almere naar het Gooi, waardoor overstappen op Weesp niet meer nodig is).
Hij kreeg hiervoor complimenten uit het publiek (de heer Mock, die bijna in één adem vroeg de zijns insziens gevaarlijke bocht voor zijn pand in Muiderberg te verbeteren), maar niet erg veel steun uit de raad.
"Hoe doen andere gemeenten dit?" doceerde Hette Zijlstra: "die spreken met Infrarailbeheer een voorschotbedrag af (bijvoorbeeld deze 230.000 gulden) en laten dan achteraf vaststellen wat de werkelijke schade is. En deze wordt dan uiteindelijk vergoed. " In de raad vermoedde men dat nu al het beloofde bedrag overschreden zal zijn: de schade is reeds aanzienlijk.
Wethouder Schulp nam het voorstel terug, en beloofde weer te gaan onderhandelen.
Wethouder Schulp stelde tevens voor de parkeertarieven, naast de verhoging wegens de euro (Ouwe Muier meldde reeds dit 'misbruik'), met nogeens twee euroduppies te verhogen. Dat zou het tekort van ruim 100.000 gulden met de helft terugbrengen. "Hoe weet u dat?" vroeg men uit PvdA kringen. "Omdat er ondanks de verhoging niet minder geparkeerd zal worden" antwoordde Schulp. "Waarom maakt u er dan geen vier euroduppies van, dan bent u van heel uw tekort af!" stelde de VVD daarop wijs.
Al met al vond men het voorstel een schoolvoorbeeld van hap-snap beleid en wilde men een degelijke evalutie van het parkeerbeleid, om dan tot realistische tarieven te komen. Dat zou er komen met de evaluatie van het Sociaal-Economisch onderzoek herinnerde Schulp de raad, dit is alleen maar een geringe aanpassing passend in het huidige beleid. En het moest snel, stelde hij, anders zou de 'software' niet op tijd in de automaten kunnen worden ingebouwd. Een aantal PvdA-leden vond dit nu een 'overvalstechniek' en vond dat dan een eventuele verhoging best een maandje kan wachten. Trouwens: de VVD vindt betaald parkeren in de winter sowieso kolder.
Wethouder Schulp nam zijn voorstel terug.
Tenslotte: onze nieuwe brandweercommandant heet Martin Mager.