28-juni-2004
Informatieavond over het Startdocument Bloemendalerpolder/KNSF-terrein
Door de provincie Noord-Holland
Locatie: City of Wesopa te Weesp
Tijd: 19.00 – 21.00
Aanwezig: Ca. 40 personen: raadsleden uit Muiden en Weesp, vertegenwoordigers van lokale en regionale organisaties en belangengroeperingen, bewoners, leden van het Kernteam Bloemendalerpolder/KNSF.
Voorzitter: dhr. F.Bulk.
De voorzitter heet een ieder welkom.
Vervolgens geeft de heer C. Verstand, projectleider van het project Bloemendalerpolder/KNSF met behulp van een diapresentatie een toelichting op het Startdocument.
Daarna is er gelegenheid tot vragen stellen. Deze zijn hieronder samengevat:
- 1. Wat gebeurt er als 8 juli de gemeenteraden negatief besluiten over het Startdocument?
Bij een negatief besluit van de gemeenteraad zal de provincie zelf starten met een streekplanuitwerking. Als de gemeenten na vaststelling van deze streekplanuitwerking niet bereid zijn om alsnog mee te werken volgt een aanwijzing.
- 2. Heeft een dergelijke aanwijzing wel eens plaats gevonden.
Ja, in Weesp ter realisering van de Gooiboog.?
- 3. In de Nota Ruimte is het project Bloemendalerpolder/KNSF opgenomen als voorbeeldproject voor
ontwikkelingsplanologie, waarbij communicatie een grote rol speelt. Hoe sta je er als projectleider in?
Als projectleider is je belangrijkste taak om alle partijen bij elkaar te brengen en te houden. Je moet bruggen slaan, maar ook sturen. Een goede communicatie is hierbij essentieel.
- 4. Wat zijn de verschillen t.o.v. de huidige situatie als de provincie zelf aan de slag gaat?
Als dit zich voordoet dan stelt de provincie direct een streekplanuitwerking op. Als de gemeenten niet meewerken zal de provincie zelf een bestemmingsplan opstellen.
- 5. Er is 210 ha bestemd voor groene ontwikkelingen. Hoeveel hectares zijn gereserveerd voor
woningen?
Het aantal hectares voor woningen is nog niet bepaald. Dat is afhankelijk van de dichtheid van de te bouwen woningen per hectare, de soort etc.
- 6. Waarom wordt steeds gesproken over Bloemendalerpolder, terwijl het in werkelijkheid gaat om drie polders met ieder een eigen naam: Rietpolder (KNSF-terrein), Gemeenschapspolder-oost en Bloemendalerpolder?
Rietpolder (KNSF-terrein), Gemeenschapspolder-oost en Bloemendalerpolder zijn inderdaad de namen voor de drie polders waaruit het gebied is samengesteld. In de loop van de tijd is het begrip Bloemendalerpolder synoniem geworden voor met name Gemeenschapspolder-oost en Bloemendalerpolder. In de volksmond wordt overwegend gesproken van Bloemendalerpolder als beide polders bedoeld worden. De juiste benaming zal in de toekomst worden gebruikt.
- 7. Is er bij de provincie voldoende kennis aanwezig omtrent de historie van het gebied en de plaatselijke situatie?
In grote lijnen is er bij de provincie historische en plaatselijke kennis aanwezig. De samenwerking met beide gemeenten voorziet in de aanvulling. Maar ook contacten met plaatselijke organisaties kan in kennisleemten voorzien.
- 8. Heeft de projectleiding inzicht in de grondeigendommen? Bestaat daarvan een kaart?
Ja, de projectleiding beschikt over een kaart met de eigendomssituatie per begin 2004. Deze mag niet beschikbaar worden gesteld.
- 9. Wordt met dit project recht gedaan aan de doelen die partijen voor ogen staan?
Met dit project wordt zoveel mogelijk recht gedaan aan de doelen die de partijen inbrengen.
- 10. Hoe staat het met de toepassing van de steeds strenger wordende milieunormen (bijvoorbeeld uitstoot van NO2-uitstoot van het verkeer).
Milieunormen zijn wettelijke normen (Wet Milieubeheer) , waarmee in de structuurvisie en de verdere planontwikkeling rekening moet worden gehouden. In het MER komen dit soort zaken uitdrukkelijk aan de orde.
- 11. Heeft de projectleiding inzicht in de grondslag van het gebied, die grotendeels bestaat uit veen?
Ja.
- 12. Is er ruimte voor recreatie?
Het project voorziet in ruimte voor recreatie. De 210 ha die bedoeld zijn voor groen/blauwe ontwikkelingen bieden ruimte voor recreatie. Dit is vooral om tegemoet te komen aan de recreatiebehoefte op locale en regionale schaal. Ook in de nieuwe woonwijken zal rekening worden gehouden met recreatie dicht bij huis.
- 13. Hoe staat het met de informatievoorziening. Niet alle documenten blijken openbaar te zijn (o.a. open begroting KNSF).
De projectleiding en ook de bestuurders willen de toegang tot informatie maximaliseren. Dit kan om begrijpelijke redenen niet gelden voor informatie die vertrouwelijk is, de privacy betreft of schadelijk kan zijn voor derden. Een aantal documenten inzake de herontwikkeling van KNSF zijn niet openbaar, omdat deze de bedrijfsvoering raken. De openbegroting is in de raad van Muiden vertrouwelijk behandeld. De samenvatting is openbaar.
- 14. Waarom wordt er samengewerkt met KNSF?
De samenwerking met KNSF vloeit voort uit de intentieverklaring KNSF-terrein Muiden tussen de Minister van VROM, gedeputeerde Staten van Noord-Holland en KNSF van december 2002 en de intentieverklaring Gemeente Muiden – KNSF van januari 2003.
- 15. Op welke wijze moeten de kaarten in het startdocument geďnterpreteerd worden?
De kaartjes in het startdocument zijn een visuele vertaling van een beperkt aantal uitgangspunten; met name die uitgangspunten die over de woningbouw en bedrijven gaan.
Het zijn indicatieve globale kaartjes die geen uitsluitsel geven over ontwikkelingen op detailniveau.
- 16.Vindt er een watertoets plaats ?
Ja een watertoets is een wettelijke verplichting.
- 17. Wat is de mening van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht?
Het Hoogheemraadschap is in het project berokken als maatschappelijke organisatie. Aan het beleid van AGV wordt niet voorbij gegaan, daar dit steunt op wettelijke taken en provinciale verordeningen.
- 18. Waarom ontbreken op de kaartjes (en de opgehangen panelen) belangrijke infrastructurele elementen zoals de omlegging van de A1 en de ontsluiting van Weesp.
Zie het antwoord bij vraag 15. Deze elementen zijn wel opgenomen in de uitgangspunten en komen dus terug in de MER en de structuurvisie.
- 19. Wie is verantwoordelijk voor de Startnotitie-MER?
Het Bevoegd Gezag is verantwoordelijk, in dit geval de gemeenten Muiden en Weesp.
- 20. Waarom wordt nu uitgegaan van 1.700 woningen op het KNSF-terrein terwijl een aantal jaren geleden sprake was ca. 600 woningen?
Dat er nu uitgegaan wordt van 1.700 woningen i.p.v. 600 woningen vindt zijn grond in het feit dat nu geheel andere uitgangpunten bij de herontwikkeling van het KNSF-terrein gehanteerd worden. Op grond van de intentieverklaring van de Minister van VROM, de provincie Noord-Holland en de KNSF neemt de KNSF alle kosten voor milieusanering en veiligmaken voor zijn rekening in ruil waarvoor KNSF kostendenkend woningen en bedrijven mag realiseren. De openbegroting laat zien dat ongeveer 1.700 woningen en 100.000 m2 kantoren dan nodig zijn.
- 21.Wat gebeurt er met de taakstelling van 4.500 woningen als elders meer gebouwd kan/gaat worden?
Als elders daadwerkelijk extra woningen gebouwd kunnen worden – dus toegevoegd aan de taakstelling die de gemeenten al hebben en passend binnen het ruimtelijk beleid – dan zou de taakstelling voor de Bloemendalerpolder met dat aantal verlaagd kunnen worden.
- 22. Komt als gevolg van de ontwikkelingen op het KNSF-terrein de natuurontwikkeling op de zuidelijke IJsselmeeroevers niet in het gedrang?
Nee, de natuurontwikkeling komt niet in het gedrang. Er vindt afstemming plaats tussen de ontwikkelingen op het KNSF-terrein en buitendijks.
- 23. Wat is een toekomstvaste ruimtelijke ontwikkeling en welke garanties zijn daarvoor?
Een toekomstvaste ruimtelijke ontwikkeling houdt in dat aan de ruimtelijke ontwikkeling van de Bloemendalerpolder een stevig ruimtelijk concept ten grondslag ligt, zodat het niet logisch is, zelfs ongewenst is om nieuwe stedelijke ontwikkelingen op gang te brengen. De grootste zekerheid wordt verkregen als het niet bebouwde gebied overgedragen wordt aan een natuurbeherende instantie.
- 24. Waarom wordt er toch gebouwd in de Bloemendalerpolder, terwijl er een besluit lag dat als IJburg gebouwd zou worden, de Bloemendalerpolder behouden zou blijven?
Inderdaad is destijds besloten om de Bloemendalerpolder niet te bebouwen als IJburg gebouwd zou worden. Inmiddels is de groei van de woningbehoefte onverminderd doorgegaan en is in de Noordvleugelconferentie gekozen voor de ontwikkeling van een aantal woningbouwlocaties. De Bloemendalerpolder was er een van. Provinciale Staten hebben met de vaststelling van het Streekplan Noord-Holland Zuid definitief gekozen voor woningbouw in de Bloemendalerpolder en KNSF-terrein. In de Nota Ruimte is het besluit van Provinciale Staten overgenomen.
Download hier het startdocument (1343 kb)
sluit venster